Ulja za lice –  detaljan vodič

Čini se da ulja za lice postaju najnoviji trend u nezi lepote, ali istina je da su ona najstariji proizvod za negu lepote prisutan još od davnina u svim drevnim civilizacijama.

Možemo slobodno reći da su ulja osnova i suština svakog proizvoda za negu lica i tela i da bez njih kozmetika ne bi ni postojala.

Probuđena svest i sve izraženije kolektivno interesovanje za holističku negu kože u poslednjih 10 godina doveli su do ponovnog uzdizanja ulja za negu lepote na njihov zasluženi pijedastal.

Najbolja biljna ulja za ulepšavanje se pažljivo kombinuju tako da oponašaju prirodna ulja prisutna u koži.

Naše telo prirodno proizvodi ulje, ali kako starimo, ta proizvodnja se značajno smanjuje. U borbi protiv prevremenog starenja kože najvažniji je balans vode i ulja u njoj.

Ukoliko se ta ravnoteža naruši, dolazi do nastanka bora, osetljive i suve kože.

Upotreba ulja za lice pomaže u održavanju vlage u koži i istovremeno je štiti od štetnih spoljašnjih uticaja.

Međutim, upotreba ulja za negu lica može biti pomalo zbunjujuća pa se prirodno javljaju i pitanja koja ulja najbolje odgovaraju kom tipu kože i kako se pravilno koriste.

Ukoliko vas zanimaju odgovori na ova pitanja, ostanite sa nama jer vas u nastavku čeka detaljan vodič o upotrebi ulja za lice i sve što o njima treba da znate.

Ulja za lice protiv bora

Serum protiv bora - Royal Balm
Royal – Serum protiv bora – Ukoliko imate tamne mrlje na koži, ako je vaša koža gruba i imate bore, ovaj prirodni serum će učiniti čuda!

U borbi protiv bora je najvažnije da proizvod koji koristite obezbeđuje maksimalnu negu vašem licu.

Zato je najbolje zaobići sve štetne sastojke koji se nalaze u industrijskim kremama i posegnuti za izvorom svih korisnih sastojaka – a to su upravo ulja.

Međutim, nisu sva ulja jednako efikasna pa je kod odabira ulja protiv bora jedan od najvažnijih kriterijuma veličina molekula.

Ulja koja imaju najsitnije molekule će koži pružiti najbolju negu jer mogu da prodru kroz sve slojeve kože.

Jedno od najpoznatijih i najdelotvornijih ulja u borbi protiv bora je ulje od smilja. Ovo ulje nije slučajno dobilo naziv “besmrtnica” (Immortelle).

Ova plemenita biljka sadrži flavonoide koji su jedan od najmoćnijih antioksidanasa, zatim kumarin koji takođe ima antioksidansno dejstvo, skuplja pore, sprečava pojavu i smanjuje vidljivost već postojećih bora.

Smilje je izuzetno bogato i organskim kiselinama, vitaminom K (prevencija vaskularnih manifestacija fotostarenja kože), taninima (redukuju nadutost i otok u vidu podočnjaka) i alkaloidima koji deluju regenerativno, emolijentno i protivupalno.

Laneno ulje je neprikosnoveno kada je u pitanju hidratacija i nega kože jer sadrži omega 3-masne kiseline u visokim koncentracijama.

Ovo ulje takođe sadrži kalijum, vitamin E, magnezijum i veoma značajne fitoestrogene koji aktiviraju proces regeneracije kože, pružaju joj elastičnost i vraćaju izgubljeni tonus.

Esencijalno ulje magnolije sadrži linalol koji ima smirujuće dejstvo. Ulje magnolije zateže kožu i pruža joj elastičnost. U kombinaciji sa nevenovim uljem ima snažno anti-age dejstvo tako što ubrzava obnavljanje ćelija kože.

Još jedan dobar izbor kada su ulja za negu kože protiv bora u pitanju je suncokretovo ulje. Ovo ulje je veoma bogato vitaminima A,C i E koji hrane kožu, dok je linolna i oleinska kiselina hidriraju i štite od negativnih spoljašnjih uticaja.

Sve popularnije konopljino ulje ima skoro savršen odnos esencijalnih omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Ovo čarobno smaragdnozeleno ulje je prebogato vitaminom E koji je najpoznatiji antioksidans zaslužan za usporavanje starenja kože.

Konopljino ulje vraća koži vlagu, regeneriše je i ujednačava ten.

Važno je napomenuti da, bilo da ova ulja koristite u vidu krema protiv bora, seruma za lice ili samostalno, obratite pažnju da ona budu organska i hladno ceđena jer ovakva ulja zadržavaju sve korisne sastojke i vašu kožu ne lišavaju maksimalne nege kakvu zaslužuje.

Ulje protiv bora oko očiju

Regija oko očiju je bez sumnje najnežniji deo našeg lica pa je ovo deo lica na kome se prvo pojavljuju bore.

Možda ćete se iznenaditi, ali esencijalna ulja mogu biti pravi pogodak kada je nega ovog područja u pitanju. Kako ona nastaju je metoda koja se zove maceracija, drugi naziv je infuzna ulja ili ekstrati. Pored ovih ulja postoje i specijalna ili plemenita ulja koja se dobijaju od posebnih biljaka koji i imaju izuzetno visok sadržaj masnih kiselina i vitamina.

Esencijalno ulje smilja je bez premca kada je u pitanju nega tanke i osetljive kože oko očiju. Podstiče stvaranje kolagena, ima antioksidativna svojstva, neguje kožu, zadržava neophodnu vlagu, podstiče cirkulaciju i obnavlja ćelije kože.

Esencijalno ružino ulje, pored božanstvenog mirisa, dubinski neguje kožu, poboljšava elastičnost i ujednačava boju, pa ukoliko imate tamne podočnjake, ovo ulje je idealno za vas.

Ako imate izražene podočnjake ili kesice ispod očiju, lavandino ulje je pravi spas. Esencijalno ulje lavande uništava slobodne radikale, hidrira kožu, smanjuje otoke, smiruje je i zateže.

Ulja za suvu kožu

Foto: shutterstock

Suva koža ne proizvodi dovoljno ulja (sebuma), a često je pored toga i dehidrirana. To je posebno izraženo na početku zimske sezone.

Da bi se suva koža na vreme pripremila, naš savet je da na vreme pređete na ulja za suvu kožu.

Zbog toga je susamovo ulje savršen izbor za negu ovog tipa kože jer pored toga što je neguje i nadoknađuje nedovoljno stvaranje prirodnih ulja, ono i zadržava neophodnu vlagu.

Sadrži masne kiseline kao što su oleinska, palmitinska, stearinska i linolna koje hidriraju kožu, čine je zdravom i mekom.

Bademovo ulje je veoma nežno pa je samim tim veoma pogodno za suvu kožu sklonu iritacijama. Sadrži masne kiseline kao što su oleinska, miristinska i linolna, kao i visoke koncentracije vitamina E koji sprečava njeno starenje i štiti je od spoljašnjih uticaja.

Esencijalno ulje žalfije je pogodno za ovaj tip kože jer ima umirujuće dejstvo, a kao jedan od najmoćnijih prirodnih antiseptika, sprečava nastanak iritacija i pojavu crvenila.

Osobama koje imaju suvu kožu lica je potrebna intenzivna nega, pogotovo u zimskim mesecima, pa preporučujemo upotrebu kvalitetnih seruma za lice u kombinaciji sa prirodnim tonicima koji sadrže ova ulja jer sadrže izuzetno visoke koncentracije blagotvornih sastojaka.

Ulja za lice za masnu kožu

Prirodni serum za masno lice - Royal Balm
Serum za masno lice Royal Balm, satkan od vrhunskih organskih lekovitih biljaka, koji uspešno pomaže kod svih vrsta bubuljica i upala na koži.

Jedna od najčešćih zabluda kada je nega masne kože u pitanju jeste ta da osobe sa masnom kožom nikako ne smeju da koriste ulja u nezi lica.

Ovaj mit ne može biti dalje od istine, ali tačno je da je veoma važno napraviti pravi izbor.

Kada kupujete kremu za masno lice ili serum za negu masne kože, prvo i osnovno pravilo je da ulja koja sadrže ne smeju biti komedogena, tj. ne smeju da zapušavaju pore.

Ulje lavande za Vaše lice i protiv bubuljica je jedno od najboljih ulja u borbi protiv ovog problema. Ima umurujuće dejstvo, sadrži beta-kariofilen i antibakterijski agens, reguliše nivo sebuma i smanjuje iritacije.

Blagodeti lešnikovog ulja za kožu lica su nebrojive. Lešnikovo ulje reguliše nivo sebuma, sadrži puno prirodnih masti koje hidriraju kožu (ne zaboravimo da i masna koža može biti dehidrirana!), čini je mekom i toniranom, a istovremeno smanjuje vidljivost finih linija i bora.

I pored svega ovoga nakon nanošenja ne ostavlja osećaj masne kože.

Prirodni antioksidansi koji se nalaze u lešnikovom ulju pružaju koži efikasnu zaštitu od negativnih spoljašnjih uticaja.

Ulja koja smo naveli su ulja koja smatramo najboljim za Vaše lice iz dva razloga:

Još jedno ulje koje je u prvoj liniji borbe protiv masne kože jeste ulje vučjeg trna.

Ono ima protivupalno i baktericidno dejstvo, a zahvaljujući vitaminu E koji sprečava oksidaciju sebuma, sprečava stvaranje mitisera i bubuljica.

Orahovo ulje sadrži flavonoide koji otklanjaju uzročnike slobodnih radikala i demotivišu oksidativnost metabolizma. Pored flavonoida, sadrži i alfa-linolenic kiselinu koja smiruje postojeće akne tako što umiruje potkožna zapaljenja.

Koži vraća prirodni balans, reguliše lučenje sebuma istovremeno joj pružajući maksimalnu negu.

Ova “voćka čudnovata” spada u orašaste plodove koji imaju više antioksidanasa od badema i lešnika, pa je ulje oraha veoma blagotvorno u sprečavanju nastanka bora i prevremenog starenja kože.

Kleka je pored žalfije veoma jak dezinficijens, te je ulje ove bobičaste biljke izuzetno značajno u borbi protiv iritirane kože sklone bubuljicama.

Ulja za mešovitu kožu

Osobe koje imaju ovaj tip kože znaju koliki može biti izazov pronaći proizvod koji neće dodatno mastiti masne delove lica, a koji će opet pružiti dovoljno vlage i nege suvim regijama.

Međutim, priroda se pobrinula za sve pa tako danas možete naći hidratantnu kremu za mešovitu kožu i tonike na bazi ulja koja su idealna za negu mešovite kože.

Jedno od ulja koje ima navedena svojstva je ulje hajdučke trave.

Bogato je:

  • Vitaminom K
  • smolama koje štite i neguju
  • ahileinom i akonitnom kiselinom koje sprečavaju pojavu akni i bubuljica
  • flavonoidima
  • vitaminom C
  • kalijumom
  • natrijumom
  • stereolima
  • taninima i
  • glikozidima.

Hajdučka trava je korisna i za lečenje ekcema i suvoće pa jednako blagotvorno deluje i na masne i na suve delove lica.

Etarsko ulje žalfije ubraja se među deset najlekovitijih etarskih ulja, pa se o lekovitosti ove čudesne biljke može pisati u nedogled.

Žalfija sadrži supstancu borneol koji se poprilično koristi u kozmetici jer smanjuje lučenje znojnih žlezda, te održava balans nivoa sebuma na koži.

Ono zbog čega je, međutim, najznačajniji jeste to da prodire duboko u dermu i pospešuje cirkulaciju, te je čest sastojak tonika i Royal krema za lice.

Bademovo ulje za mešovitu kožu je odličan izbor jer je lagano pa odgovara i masnim delovima lica, ali takođe dubinski hidrira kožu pa je odlično za negu suvih regija. Veoma je bogato masnim kiselinama i vitaminima A, B, D i E.

Ulje pasijeg trna štiti kožu od spoljašnjih uticaja, istovremeno delujući baktericidno i protivupalno, te je idealno za ovaj tip kože. Zahvaljujući veoma bogatoj koncentraciji vitamina C i vitaminom E, ulje vučjeg trna duboko revitalizuje kožu.

Ulje šipka je poznato kao eliksir mladosti. Zahvaljujući masnim kiselinama kojima obiluje, ima protivzapaljensko dejstvo, pa umiruje crvenilo i iritacije koji se često javljaju kako na suvim delovima lica, tako i na delovima lica sklonim bubuljicama.

Pored ovog dejstva, ono posvetljuje kožu, izbeljuje fleke i ožiljke i stimuliše stvaranje kolagena. Bogato je tokoferolima i karotenoidima pa je i veoma moćan antioksidans.

Ruzmarin ima odličnu reputaciju zbog svoje sposobnosti da reguliše lučenje sebuma. Uklanja nečistoće koje zapušavaju pore i omogućava koži da diše.

Kao dodatni plus esencijalno ulje ruzmarina ima fantastičan anti-age efekat, zateže i tonira kožu i pruža blistav ten.

Ulje za osetljivu kožu

Ulje za lice od nevena

Kod nege osetljive kože treba biti veoma oprezan. Za početak Vam savetujemo da zaobiđete sve industrijske sintetičke kreme jer sadrže razne štetne konzervanse, alergene i sintetička jedinjenja koja mogu samo da naprave štetu.

Preporučujemo vam da koristite isključivo prirodne kreme pravljene od organskih hladno ceđenih ulja kao što su sledeća ulja.

Nevenovo ulje je poznato je po antifungalnom, antiinflamatornom i antibakterijskom dejstvu.

Latice i polen nevena su veoma bogati triterpenoidima, koji su najzaslužniji za njegovo antiinflamatorno dejstvo, kao i karotenoidima flavoksantinom auroksantinom koji su antioksidansi i izvor žuto-narandžaste boje latica.

Listovi i stabljike sadrže karotenoide lutein, zeaksantin i beta-karoten. Ekstrakti ove biljke imaju široku primenu u kozmetici, prevashodno zbog saponina, smola i esencijalnih ulja.

Svoje antiinflamatorno i antioksidantno dejstvo duguje i flavonoidima, taninima, provitaminu A, polisaharidima i belančevinama.

Ovi prirodni biljni antioksidansi štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala. Antiinflamatorna linolna kiselina se takođe nalazi u velikim koncentracijama u nevenu.

Njeno moćno antiinflamatorno dejstvo je čini izuzetno efikasnim sredstvom za sve vrste upala i osipa.

Kiseline koje se nalaze u nevenovom ulju (salicilna, palmitinska, jabučna) imaju jako antimikrobno i antivirusno dejstvonaročito ako se ulje pomeša sa suncokretovim uljem.

Ulje semena bundeve obiluje vitaminima A, C, E i K, cinkom, kalijumom, fosforom i omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama, kao i antioksidansima.

Jedna od njegovih prepoznatljivih karakteristika je da zadržava vlagu i ublažava iritacije.

Kantarionovo ulje za lice je jedno od najpoznatijih ulja za negu lepote i održavanje zdravlja na našim prostorima.  Veoma je blagotvorno za zaceljivanje rana, ekcema, ispucale kože i kože koja se ljuspa, a pritom je veoma blago i ne izaziva iritacije.

Zbog izuzetne moći regeneracije, kantarionovo ulje je savršeno sredstvo u borbi protiv bora, ožiljaka, akni i dermatitisa.

Ovo čudotvorno ulje smanjuje vidljivost bora i sprečava nastanak novih, čini kožu mladolikom, štiti je od spoljašnjih uticaja, umiruje nadraženu i osetljivu kožu, hidrira je, zaceljuje i smanjuje dejstvo slobodnih radikala.

Najbolja ulja za lice

Kao opšte pravilo, najbolja ulja za lice su Vaša karta u jednom pravcu za blistavu i zdrav ten – koji god da je Vaš tip kože.

Naš savet je da birate ulja koja su dobijena od biljaka iz organske proizvodnje i koja su hladno ceđena jer samo ovakva ulja mogu Vašoj koži pružiti maksimum bez ikakvih štetnih posledica.

Ulja koja smo naveli su ulja koja smatramo najboljim za Vaše lice iz dva razloga:

  • Prvi razlog je što upotrebom Royal Balm – proizvoda za negu lica možete biti sigurni u njihovo poreklo (što se ne može reći za neka nama “egzotična” ulja kao što su ulje jojobe, argana, avokada i sl.) iako nikako ne umanjujemo njihovo dejstvo kada su proverenog porekla.
  • Drugi razlog je naša holistička i makrobiotička filozofija zbog koje smatramo da je svakom podneblju priroda podarila baš ono što odgovara ljudima koji na njemu žive, pa tako narodi u Južnoj Americi imaju svoje biljke za lečenje određenih bolesti i stanja, a mi na Balkanu, na primer, imamo naše ekvivalente

    A najvažnije od svega je to što ulja sadrže prirodne zaštitne faktore koji obezbeđuju zdravo sunčanje. Pravilnom upotrebom ulja, prateći uputstva za upotrebu i način na koji se nanose, obezbedićete sebi najlepši ten. Upotrebom organskih ulja za sunčanje vaša će koža biti zaštićena i najbolje nahranjena.

Ulje od smilja za lice

Ulje ove plemenite biljke zaslužuje posebnu pažnju. Srbija je među prvim zemljama na svetu kada je izvoz smilja u pitanju, a kada je posredi etarsko ulje od smilja, Srbija nema premca.

Danas se srpsko smilje nalazi skoro u svakom kozmetičkom preparatu domaće ili strane proizvodnje. Zbog visokog nivoa neril-acetata u svom sastavu, srpsko smilje na tržištu lekovitog bilja ima cenu sirovog zlata.

Veća lekovitost kozmetičkih preparata – Smilje kao rešenje i za zdravlje i za lepotu

Najdominantniji sastojak koji izdvaja u ulju od smilja iznad svih drugih lekovitih bilja je pomenuti neril-acetat. Komponente neril-acetata osnova su esencijalnog ulja smilja.

Najviše se koristi u parfemima i u prirodnoj kozmetici, a ono po čemu je najpoznatiji jeste njegova upotreba u  kremi protiv bora.

Ulje od smilja sa visokim nivoom neril-acetata u sebi rešenje je za regeneraciju ćelija kože, pa je samim tim moćan u tome da obriše tragove vremena na Vašoj koži.

Pre svega pospešuje prirodan kolagen koji se nalazi u ćelijama kože, te tako umanjuje bore. Reguliše i pospešuje cirkulaciju krvi, naročito u dermi, i tako hrani površinu kože. Zato ona kasnije dobija na elastičnosti, kvalitetu i blistavosti.

Ulje protiv bubuljica

Royal Balm: Etarsko ulje od žalfije
Etarsko ulje od žalfije – Salvia officinalis

Žalfija se smatra jednim od najstarijih prirodnih lekova u istoriji čovečanstva i retkim i cenjenim posedom generacija.

Pročišćavajuća, antiseptična i lekovita svojstva ulja žalfije posebno su korisna za lečenje akni i bubuljica. Ulje žalfije protiv bubuljica je etarsko ulje dobijeno iz cvetova, semena i lišća biljke.

Reguliše i kontroliše proizvodnju sebuma

Ovo je izuzetno poželjno, ne samo za masnu kožu već i suvu – dve najproblematičnije vrste kože. Žalfija može pomoći da se postigne sredina između lepljive, masne kože i ljuspaste i dehidrirane kože.

Umiruje kožu

Lokalna primena ulja žalfije smanjuje crvenilo izazvano aknama i bol povezan sa upalom. Takođe je odličan za one sa visoko reaktivnim i osetljivim tipovima kože.

Pomaže u lečenju posledica akni

Akne mogu biti bolne, naročito kada se upale, od kojih neke ostavljaju i rane. Ulje žalfije ubrzava proces zarastanja povećavajući delovanje kolagenih tkiva.

Štiti kožu od daljeg izbijanja i oštećenja

Neutrališući oksidante i zbog toga smanjujući oksidativni stres na koži, ulje žalfije štiti kožu od daljeg oštećenja. Antiseptično je, protuupalno svojstvo smanjuje šanse za dalje izbijanje.

Poboljšava cirkulaciju krvi

Aromaterapija uljem žalfije pospešuje cirkulaciju krvi. Ovo ne samo da poboljšava izgled kože već i reguliše proizvodnju sebuma u ​​koži.

Osvetljava ožiljke i hiper-pigmentne mrlje izazvane aknama

Akne za sobom mogu ostaviti svoj trag u obliku fleka uzrokovanih abnormalnom proizvodnjom kožnog pigmenta, melanina.

Antimelanogeno svojstvo ulja žalfije daje odlično rešenje za ovaj uobičajeni problem viđen na koži sklonoj aknama.

Smanjuje nivo stresa i uspostavlja hormonalnu ravnotežu

Stres dovodi do prekomerne proizvodnje hormona kortizola i dovodi do hormonske neravnoteže. Ovo je jedan od glavnih uzroka akni kod mnogih ljudi.

Ulje žalfije žalfije deluje ne samo direktno na kožu već i indirektno smirujući um kako bi smanjilo šanse za izbijanje.

Deluje kao sedativ za opuštanje uma i uklanjanje mentalnog stresa, smanjujući tako nivo kortizola i uravnotežujući hormone.

Blagodeti ružine vodice za lice i kosu

Ružina vodica je pravi eliksir lepote koji u sebi sadrži nebrojeno korisnih sastojaka za našu kožu i kosu, kao što su vitamini A, B, C i E. Ovi vitamini u sinergiji imaju antioksidantno i tonirajuće dejstvo.

Zbog svog pročišćujućeg dejstva, ružina vodica je idealan preparat za osobe koje imaju osetljivu, suvu ili kožu podložnu aknama. Ružina vodica takođe ima antibakterijso dejstvo i pomaže u zarastanju ožiljaka.

Zahvaljujući tome, ona predstavlja nezamenljivog saveznika u lečenju akni i ostalih zapaljenja kože.

Blagodeti ružine vodice su zaista nebrojeni: ima umirujuće i adstringentno dejstvo, osvežava kožu i ima anti-age efekat. Dobija se destilacijom latica ruže, kada se dobija neka vrsta “ružinog čaja”, koji se nakon što se ohladi, može koristiti kao tonik.

Zahvaljujući vitaminima B i E, koji sadrže tanine i pektin (mladalački kolagen), ružina vodica je idealna za čišćenje i toniranje kože lica.

Zahvaljujući antioksidantnim svojstvima vitamina E i C koje u sebi sadrži, ružina vodica poništava štetno dejstvo slobodnih radikala, odlažući tako nastanak bora.

Odlična i u prevenciji pojava fleka na koži. Zbog izuzetno visokih koncentracija vitamina C koji sadrži, kolagen se brzo sintetiše i štiti kožu od slobodnih radikala koji su odgovorni za njeno starenje.

Kupujte ružinu vodicu koja je dobijena na tradicionalan način – destilacijom, a ne u laboratoriji. Royal Balm ružina vodica se dobija upravo parnom destilacijom.

Tokom ovog procesa mi ne odvajamo hidrolat od etarskog ulja. Stoga, naša ružina vodica je jača, odnosno svi aktivni sastojci su prisutni u velikim koncentracijama pa je potrebno manje proizvoda za postizanje maksimalnog blagotvornog dejstva.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image