Ulje žalfije – Lek za kožu i kosu

Ulje žalfije u svom etarskom obliku koristi  se samo lokalno i to kada se razblaži sa drugim uljem ili aromaterapeutski u difuzeru.

Važno je napomenuti da se sva etarska ulja (osim lavande) moraju mešati sa baznim uljem (bademovo, kokosovo, maslinovo, ricinusovo i drugo) pošto zbog svoje jačine mogu izazvati iritacije na koži.

Nastanak ulja

Kako se pravi ulje od žalfije

Žalfija (Salvia officinalis) takođe poznata kao kadulja, vrbica, baštenska žalfija, pitomi pelim mali je zimzeleni grm koji naraste samo do jednog metra.

Zelenkasto siva lista sa žilavim, drvenastim stabljikama, kadulja je poreklom sa severoistočnih obala Mediterana.

Žalfija ima stogodišnju istoriju i oštre je kulinarske arome i čest sastojak mnogih biljnih tonika, krema i lekova.

Ulje žalfije dobija se iz svežih ili osušenih listova i stabljika. Njegovo isparljivo ulje ekstrahuje se destilacijom vodenom parom.

Parna destilacija je uredan postupak obrade gde se određeni delovi biljke podvrgavaju pari, koja ulje iz ovih biljnih materijala pretvara u paru koja se zatim kondenzuje u tečnost.

Koristeći ovu metodu, možete ekstrahovati esencijalna ulja iz biljaka kod kojih je obično teško pronaći ulja.

Svojstva žalfije

Moćni prirodni hemijski sastav biljke

Istraživači i antropolozi se slažu da je žalfija jedna od najstarijih biljaka i prirodnih lekova koje su ljudi koristili tokom istorije.

Danas se žalfija ne koristi samo kao prirodni lek, već i kao kulinarski začin za aromatizaciju određenih jela i kao etarsko ulje lokalno.

Kao rezultat svog terpenskog sastava, žalfija ima antifungalna, antimikrobna, antibakterijska i antiseptička svojstva.

Žalfija se sastoji od antioksidanata, protivupalnih sredstava i antispazmodika koji sprečavaju oštećenja od slobodnih radikala, uklanjaju upale i ublažavaju grčeve mišića ili trzaje.

Biohemikalije koje čine žalfiju uključuju, ali nisu ograničene na, a-pinen, kamfen, b-pinen, mircen, limonen, 1,8-cineol, A-tujon, B-tujon, kamfor, linalool, bornil acetat, i borneol.4

Ova raznolika kolekcija isparljivih ulja, flavonoida, fenolnih kiselina i terpena pruža žalfiji lekovita i obnavljajuća svojstva.

Upotreba ulja

Dobrobiti ulja od žalfije

U parnoj terapiji, etarsko ulje žalfije može se koristiti za smirivanje živaca ili ublažavanje anksioznosti, glavobolje, migrena, kao i za poboljšanje kognicije i pamćenja.

Lokalno može pomoći u ublažavanju napetosti ili ukočenosti mišića, pa je pogodno za masaže.

Kao sastojak losiona ili kreme, žalfija u mešavini ulja za lice se pokazuje posebno korisnom u ublažavanju problematičnih stanja kože i kose (bubuljice i akne, masna koža i kosa, opadanje kose, perut).

Bogati i jedinstveni bioaktivni sastav ulja žalfije pripisuje ovom ulju nekoliko svojstava koja se efikasno bore protiv akni i njihovih osnovnih uzroka i potencijalno može poslužiti kao dugoročni tretman akni, naročito kao serum za lice.

Zahvaljujući svojoj raznovrsnoj medicinskoj upotrebi u lečenju uma i tela, ulje žalfije smatra se svetim i drevne apoteke koristile su je u lečenju u vidu tonika.

Takođe se s pravom naziva „žensko ulje“ zbog mnogih jedinstvenih i neverovatnih blagodati za zdravlje žena.

Jedno istraživanje u Nemačkoj je pokazalo da je korišćenje ekstrakta suvog lišća ili proizvoda infuziranog žalfijom smanjilo znojenje za čak 50 procenata.

Druge studije su izvestile da žalfija pomaže kao sredstvo za ublažavanje simptoma menopauze, kao što su valunzi.

Antifungalna i antimikrobna svojstva

Kamfor i kamfen u žalfiji daju ovom potpuno prirodnom lekovitom sredstvu ogromna antifungalna i antimikrobna svojstva.

Istraživači su otkrili da je etarsko ulje žalfije dobro protiv gljivičnih infekcija poput atletskog stopala i dermatitisa.

Te iste supstance omogućavaju antimikrobno i antibakterijsko dejstvo ulja. Lokalno nanošenje etarskog ulja žalfije na male rane ili posekotine može sprečiti bakterijske infekcije.

Pored toga, može se koristiti za ublažavanje upale kože ili groznice.

Antioksidativna i antiseptička svojstva

Antioksidanti u žalfiji često se koriste kao sredstvo protiv starenja. Antioksidanti u ulju žalfije sprečavaju oštećenje slobodnim radikalima.

Oni bi inače ubrzali starenje stvaranjem bora ili razgradnjom mišićnog i zglobnog tkiva.

Antioksidanti i antiseptici u etarskom ulju žalfije bore se protiv ovih razarajućih posledica starenja. Sprečava i poništava neke negativne efekte koje stvaraju slobodni radikali.

Sužava pore čime se smanjuje pojava mitisera, i pomaže u odlaganju pojava bora i finih linija na licu.

Protivupalna i antispazmodična svojstva

Upala u telu uzrokuje opšti bol i nelagodnost, vrši pritisak na organe i organske sisteme i rezultira hormonskom neravnotežom.

Istraživanja su pokazala da žalfija smanjuje upale u telu, uključujući upale na koži.

Antispazmodična svojstva etraskog ulja žalfije idu ruku pod ruku sa njegovim antiinflamatornim svojstvima, uklanjanjem kašlja, ukočenosti ili grčeva u mišićima.

Pored toga,  ono što je na našem podnevlju možda najpoznatije jeste čaj od žalfije koji se koristi za grgaljanje kako bi smanjio upale u grlu.

Smeše suvog lišća žalfije, infuziranog u 100 ml vrele vode i zaslađenog medom, osim grgljanja, takođe može pomoći u ublažavanju bolova u grlu.

Nega kože

Pored svojih prednosti protiv starenja, ulje od žalfije može se koristiti kao tonik za masnu kožu ili za lečenje kožnih problema.

Etarsko ulje žalfije ne možete koristiti direktno na koži, jer može izazvati iritaciju, zato je dobro kombinovati ga sa bademovim uljem.

Kao toner, etarsko ulje žalfije efikasno reguliše proizvodnju sebuma u ​​koži, što posledično smanjuje njenu masnoću.

Da biste napravili ovaj tonik sami kod kuće, vrlo je jednostavno, kašiku žalfije skuvajte u 250 ml vode.

Ostavite da odstoji 30 minuta, zatim procedite i pustite da se ohladi pre nanošenja na lice.

Možete naneti tonik tuferima ili se prosto umivati sa njim kao deo regularne rutine nege lica.

Nega kose

Bilo da sprečava gubitak kose ili jednostavno održava meku kosu, žalfija može biti koristan dodatak rutini za negu kose.

U etarskom ulju žalfije postoje dva važna jedinjenja: beta-sitosterol i 5-alfa-reduktaza.

Oni su povezani sa pomaganjem smanjenja gubitka kose povezanim sa ćelavošću kod muškaraca.

Mešavina nekoliko kapi etarskog ulja žalfije sa etarskim uljima ruzmarina i peperminta i 1 kašika maslinovog ulja može se dva puta dnevno umasirati na kožu glave kako bi se iskoristile ove blagodati ulja.

Za zdravlje kose, pranje na bazi žalfije može se pripremiti kuvanjem 1 kašike listova žalfije u šolji vode.

Pored održavanja sjaja kose, ova smeša takođe može da spreči pojavu peruti.

Kombinovanje žalfije sa ruzmarinom na isti način može takođe doneti dodatnu korist podsticanju rasta kose.

Ulje od žalfije recepti

Recepti za kosu

Njegove prednosti za prirodnu negu kose i za kožu glave su brojne!

Žalfija sadrži nekoliko jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju bakterija, gljivica i drugih mikroba koji žive na koži glave. Ako se ne leče, ovi mikrobi mogu izazvati svrab, seboreju i perut.

Antioksidanti iz žalfije pomažu u toniranju i zatezanju kože na glavi.

To vašu kosu može ojačati i podstaći rast nove kose da bi se smanjio gubitak kose. Ako imate masnu kosu, žalfija može uravnotežiti proizvodnju sebuma.

Tretman vrućim uljem žalfije

Možda najlakši način da iskusite blagodeti žalfije za kosu je tretman vrućim uljem.

To je jednostavan recept, a trebaju vam samo dva sastojka: bazično ulje i etarsko ulje žalfije.

Ulje za kosu možete koristiti po izboru. Preporučujemo upotrebu ricinusovog ulja, ulja avokada, arganovog ulja ili ulja grožđa zbog svojih drugih blagodeti za kosu. Sva ova ulja su hidratantna i pomažu u promociji zdravlja kose i vlasišta.

Sastojci

3 kašike ricinusovog ulja

3-4 kapi etarskog ulja žalfije

  1. Jednostavno kombinujte ricinusovo ulje ili ulje po vašem izboru i ulje žalfije u maloj staklenoj činiji.
  2. Stavite posudu sa uljem u posudu sa toplom vodom. Na ovaj način se nežno zagreva ulje bez stvaranja žarišta koja mogu opeći vašu kožu.
  3. Kada je ulje toplo, nanesite ga na kosu i umasirajte u kožu glave. Koristite češalj sa širokim zubima da ga rasporedite po celoj kosi. Zatim pokrijte kosu kapom za tuširanje da biste zarobili toplotu.
  4. Peškir zatim možete navlažiti toplom vodom i omotati oko glave ili koristiti zagrejanu kapu za tuširanje. Upotreba toplote nije obavezna, ali pomaže u otvaranju kutikule, tako da tretman vrućim uljem žalfije može prodreti dublje i bolje u stub dlake.

Pustite da ulje odstoji 20 minuta. Ovaj tretman možete koristiti jednom nedeljno.

Recepti za kožu

Ovo su možda najvredniji aspekti ovog etarskog ulja i razlog njegove opsežne upotrebe u proizvodima protiv starenja i lečenja kože.

Prema studiji objavljenoj u časopisu za tradicionalnu i komplementarnu medicinu, žalfija dobija moćnu antioksidativnu moć iz rosmarinske kiseline i karnozne kiseline.

Antioksidanti, kao što i samo ime govori, deluju protiv oksidanata ili slobodnih radikala u telu, koji su glavni uzroci starenja.

Ovi antioksidanti usporavaju starenje i sprečavaju simptome; poput bora, opuštenosti kože i mišića, smanjenja vida i sluha, neispravnog rada mozga, gubitka pamćenja, degeneracije tkiva, makularne degeneracije i poremećaja nerava.

Hranljiva mešavina ulja za telo

Kao kremu za telo koristite 3 kašičice bazičnog ulja u posudi sa 7 – 8 kapi etarskog ulja. Uvek je najbolje prvo uraditi test na manji deo kože.

Prvo stavite kapi ulja žalfije u posudu, a zatim dodajte bazično ulje. Na taj način daje mirisima vreme da stvore sinergijsku fuziju.

Za bocu ulja od 50 ml dodajte 25 kapi žalfije.

Krema protiv bora od ulja žalfije

Takođe, možete da napravite svoj domaći recept za prirodnu kremu protiv starenja koristeći ulje žalfije.

U blender velike brzine dodajte 2 kafene kašike gela od aloe vere i ¼ šolje kokosovog ulja.

Mešajte dok ne postane kremasto i prebacite u posudu.

Pomešajte 10 kapi ulja žalfije, 7 kapi ulja tamjana i 7 kapi ulja lavande. Svake noći umasirajte na lice

Sigurnost i mere predostrožnosti

Zbog njegove efikasnosti, važno je biti oprezan pri upotrebi etarskog ulja žalfije.

CDC je ulje klasifikovao kao oralni toksin zbog količine terpenu-tujona.

To znači da se ne sme oralno unositi. Druga bitna mera upreznosti kod upotrebe ovako potentne biljke je da se žalfija ne sme koristiti duži vremenski period.

To može rezultirati ubrzanim radom srca ili mentalnom konfuzijom.

Zbog toga je najbolje da žalfiju koristite samo u preporučenim količinama ne većim od dve nedelje.

Poželjan način primene: Lokalna primena (nakon razblaživanja baznim uljem) ili isparavanje.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image