Ulje šipka za kožu protiv bora [RECEPT]

Ulje šipka, je još poznato i kao ulje divlje ruže on je prirodni proizvod za negu kože sa kojim će te ostvariti fantastične rezultate! Saznajte šta još može da učini čudesno šipkovo ulje za vašu kožu.


Ulje šipka je jedno od najefikasnijih biljnih ulja za negu kože i kose. Ono je bogato hranljivim materijama, mineralima, antioksidansima i nezasićenim masnim kiselinama. A najbitniju, nezasićenu omega-3 masnu kiselinu alfa-linolensku kiselinu koja pozitivno deluje na oštećenu kožu. Tako što masne kiseline deluju ublažavajuće i pomažu kod upale kože.

Dobija se iz koštica ploda divlje ruže, koja je poreklom sa ovih prostora i koja sadrži više od 30 procenata linolne kiseline.

Da li ste znali da ako ne unosite dovoljno linolne kiseline – vrstu esencijalne masne kiseline – u svoju ishranu, mogli biste da završiti sa ljuspavom ili suvom kožom?

Ali ne brinite!

Ulje šipka
Šipkovo ulje – Royal Balm

Verovatno već unosite dovoljno linolne kiseline iz namirnica poput biljnih ulja, orašastih plodova, semenki, soje i ribe.

Ako pak dodate malo ove esencijalne i druge esencijalne masne kiseline u režim aktuelne nege kože ili u vaše ulje za lice, može vam pomoći da smanjite izgled starenja i da vaša koža izgleda glatka i mladalačka.

Zahvaljujući tim nezasićenim masnim kiselinama, ulje šipka je pogodno za sve tipove kože. Ulje se može koristiti na suvoj, masnoj i kombinovanoj koži.

Pupoljci ruže su zapravo semenke mahune ruža, koje se stvaraju nakon otpuštanja latica cveta i pune su korisnih jedinjenja za kožu.

O Šipku

Šipak je iz porodice rosaceae i plod je biljke ruže, koja se takođe naziva i divlja ruža ili šipurak (lat. Rosa canina L. ).  raste svuda, a najviše po obodu šuma i to kao živa ograda.

Upotrebljava se nedozreo plod bez drške i ostataka cveta koji se bere krajem leta još dok je tvrd, jer čim omekša gubi na vrednosti.

U, košticama, plodovima, koji se nepravilno nazivaju semenke (Cynosbati semen) ima oko 66 mg % vitamina E, vitamina C, šećera, masnog i etarskog ulja, vanilina i drugih sastojaka.

Smatra se da je šipak rodom iz Čilea, gde su ih ljudi vekovima gajili i koristili. Šipak je prijatnog voćnog ukusa i može se koristiti u umaku od jabuka, sirupu, pudinga, marmelade, pogača, hlebnih pita itd.

Od šipka se može napraviti odličan džem i žele.

Šipurak
Šipurak – Divlja ruža

Lekovitost šipka

Šipak se koristi u lečenju artritisa. U stvari, studija objavljena 2007. godine otkrila je da su oni učesnici sa reumatoidnim artritisom koji su uzimali lek od šipka „LitoZin“ poboljšali nivo aktivnosti za 20–25 procenata u odnosu na one koji su uzimali placebo, a bol zglobova je smanjen za 40 procenata.

Šipak se takođe koriste kao diuretik, laksativ, za grip i slične infekcije, dijareju i kod poremećaja mokraćnog trakta.

Sada već jako poznato šipkovo ulje koristi se za umornu i stariju kožu zbog viskog sadržaja vitamina C koji uspeva da smanji pigmentne fleke i poveća njenu elastičnost.

Čaj od Šipka

Čaj od šipka je vrlo prijatnog ukusa i vrlo lepe boje, tako da može da zameni voćni čaj. Takođe se koriste za pravljenje mešavine biljnog čaja, gde se često meša sa cvetovima hibiskusa.

Čaj od šipka - Rtanj
Lagano kuvanje čaja od šipka na šporetu

Čajna mešavina za opuštanje – Recept

1 kašika zdrobljenog šipurka

2,5 dl vode

malo nane

Šipak se potopi u vodu da nabubri. Kuvati ga oko 5 minuta, zatim ga skinuti sa šporeta, dodati nanu i poklopiti.

Posle 2 sata procediti, zasladiti medom i piti neposredno pre spavanja.

Blagodati ulja šipka za kožu

Ulje šipka se dobija od koštica šipurka. Proces dobijanja ovakvog ulja je komplikovan i zahtevan jer su koštice ulje po tvrdoći jednaka tvrdoći rubina. Ulje šipka se najčešće koristi za suvu kožu lica i za jako osetljivu kožu lica.

Šipak je veoma bogat prirodnim vitaminom C, koji igra ključnu ulogu u očuvanju izgleda kože. Ako želite da pružie svojoj koži najbolju negu, razmislite o korišćenju ulja divlje ruže, dostupnog na našoj online prodavnici.

Vitamin C u ulju šipka pomaže da se ujednači promena boje na koži i na taj način posvetli pigmentne ili staračke pege. Koža izgleda svetlije. Ovo ulje takođe stimuliše proizvodnju kolagena koje sprečava stvaranje bora.

Naravno, vitamin C je veoma moćan antioksidans koji štiti telo od stresa, čiji nedostatak najčešće izaziva suvoću kože, sitne linije i bore.

Vitamin A: Šipkovo ulje ipka takođe sadrže visok procenat vitamina A, koji je ključni sastojak protiv starenja. On je još jedan snažan antioksidans, koji promoviše čvršću i nežniju kožu. Vitamin A je odgovoran za strukturu i obnavljanje kože i štiti od oštećenja DNK, na primer od sunca. Uz vitamin A koža se brže regeneriše i tako izjednačava nepravilnosti i reguliše nečistoće.

Vitamin E se često dodaje u ulje šipka kako bi se sačuvao u formulacijama za negu kože, a vitamin E je takođe još jedan moćan antioksidans koji štiti i pomaže vlaženju kože. Vitamin E u šipkovom ulju deluje antioksidativno, odnosno jača sopstvenu zaštitnu funkciju kože od slobodnih radikala. Takođe osigurava da koža bude optimalno snabdevena vlagom.

Esencijalne masne kiseline: Esencijalne masne kiseline pomažu vašoj koži da izgleda zdravo i sjajno. Masne kiseline regulišu prirodnu proizvodnju sebuma u ​​koži. To znači da ne postoji ni nedovoljna proizvodnja sebuma (suviše suva koža) niti prekomerna proizvodnja sebuma (masna koža). Ulje omekšava svaku kožu i brzo se upija bez ostavljanja masnih tragova.

Ako želite prirodan proizvod koji pruža vidljive rezultate u borbi protiv starenja, ulje šipka je pravi izbor za vas.

Pokušajte sa ovim uljem i javite mi vaš utiske!

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image