Ružina vodica

Da li ste se nekada zapitali zašto je ružina vodica nezaobilazni preparat u svakoj indijskoj kući?

Odgovor je jednostavan: Ružina vodica je bez svake sumnje čarobni eliksir lepote i ima izuzetno raznoliku primenu.

Ona je već vekovima tajno oružje lepote žena širom sveta, ne samo u Indiji. Njena upotreba datira još iz vremena Starog Egipta, a neki podaci govore da je bila svakodnevni deo Kleopatrinog beauty režima.

Bilo da imate masnu, mešovitu ili suvu kožu, ružina vodica apsolutno treba da postane deo vaše svakodnevne nege.

Bugarska ružina vodica

Ružina vodica 100ml - Royal Balm
Detaljnije Ružina voda 100ml – Royal Balm [Besplatna poštarina]

Iako je u svetu poznato nešto više od sto vrsta divlje ruže, najpoznatija vrsta je Damask zbog svog intenzivnog i prijatnog mirisa.

Iako ruža vodi poreklo iz Azije i proizvodnja ovog čarobnog cveta je znatno jeftinija u Indiji, bugarska ružina vodica, poznata i kao Rosa Damascena, smatra se najkvalitetnijom.

O tome koliko je poznata bugarska ruža govori i podatak da se u Bugarskoj, u blizini grada Kazanlaka, nalazi oblast koja služi za uzgajanje ruža u komercijalne svrhe koja nosi simboličan naziv Dolina ruža, a u samom gradu Kazanlaku je podignut muzej u čast ruže koji nosi naziv “Rozarijum”.

Najznačajnija lekovita komponenta ruže je njeno etarsko ulje koje se dobija parnom destilacijom sveže ubranih ružinih latica. Royal Balm ružina vodica je napravljena upravo od najcenjenije ruže damascene.

Prilikom destilacije odvaja se etarsko ulje i hidrolat. Etarsko ulje ruže je takođe jedan od najmoćnijih sastojaka koji se koristi u uljima za lice.

Ono što izdvaja našu ružinu vodicu je to što kada se radi destilacija za dobijanje ružinog ulja, mi ne odvajamo hidrolat od etarskog ulja pa je naša ružina vodica jača, odnosno svi aktivni sastojci su prisutni u većim koncentracijama pa je potrebno manje proizvoda za postizanje maksimalnog efekta.

Katarina Milosavljevic - Ružina voda, Royal Balm

Blagodeti ružine vodice za lice i kosu

  1. Ružina vodica održava pH balans kože i kontroliše prekomerno lučenje sebuma.
  2. Ima antiinflamatorna svojstva, zbog kojih ublažava crvenilo kože i smiruje iritiacije, uklanja akne, dermatitis i ekceme. Odličan je čistač i pomaže u uklanjanju masnoća i prljavština koje se skupljaju u porama.
  3. Hidrira, revitalizuje i vlaži kožu pružajući joj adekvatnu negu lica i dajući svež i zdrav izgled.
  4. Zahvaljujući svojim antibakteriskim osobinama, ružina vodica pospešuje zarastanje ožiljaka, posekotina i rana.
  5. Antioksidanstna svojstva ružine vodice osnažuju ćelije kože i podstiču njihovu regeneraciju.
  6. S obzirom na svoje adstringentno dejstvo, ružina vodica pomaže u čišćenju pora i tonira kožu. Upotreba ružine vodice nakom parenja lica sužava kapilare, ublažava crvenilo i diskoloracije.
  7. Poznato je da miris ruže popravlja raspoloženje.  Pomaže u oslobađanju od anksioznosti i poboljšava opšte emotivno stanje, što dovodi do opuštanja celog organizma.
  8. Hranljiva i hidratantna svojstva ružine vodice poboljšavaju kvalitet kose. Poznato je da ružina vodica leči blaže upale skalpa i neutrališe perut. Ružina vodica takođe čini čuda kao prirodni balsam i pospešuje rast kose.
  9. Miris ružine vodice na jastuku poboljšava kvalitet sna, pa je buđenje ujutru lakše, a vi se osećate odmorno i osveženo.
  10. Pomaže u sprečavanju starenja kože, zaustavljajući nastajanje finih linija na licu i produbljivanje postojećih bora.

Sada kada znamo koje su blagodeti ružine vodice, hajde da vidimo na koje sve načine možemo da je koristimo.

Kako se upotrebljava ružina vodica

Najbolji i najlakši način korišćenja ružine vodice bi možda bio uveče pred spavanje kada se nanosi da bi se otklonile sve nečistoće koje su se na licu skupile tokom dana; ali u nastavku vam nudimo još neke načine upotrebe ovog čarobnog beauty proizvoda.

  1. Odličan način korišćenja ružine vodice je da je naprskate na lice. Možete je naprskati i preko šminke, kao fiksator koji će vaš ten učiniti blistavim.
  2.  Ako imate suvu ili neposlušnu kosu, ružina vodica je pravi proizvod za vas. Pomešajte jednaku količinu ružine vodice i glicerina, nanestite tečnost pomoću pamučnih tufera na kožu glave i masirajte 10-15 minuta. Ostavite da deluje još 30 minuta a zatim operite kosu šamponom.
  3. Ružina vodica je izuzetan čistač lica i odgovara svim tipovima i stanjima kože. Nakon što očistite lice nekim sredstvom za čišćenje, dodajte nekoliko kapi glicerina na 1 supenu kašiku ružine vodice i blagim pokretima nanesite na lice.
  4. Ukoliko vaše oči deluju umorno ili su iritirane, natopite pamučni tufer u rashlađenu ružinu vodicu i držite ga na očima desetak minuta. Na ovaj način ćete se rešiti nadutosti ispod očiju i uklonićete crvenilo.
  5. Ružina vodica se može koristiti i kao omekšivač za kosu. Nakon šamponiranja isperite kosu čistom vodom, a zatim je prelijte ružinom vodicom. Vaša kosa će biti mekana i sjajna.
  6. Ako imate ružinu vodicu, slobodno možete obustaviti potragu za idealnim tonikom za lice. Natopite tufer rashlađenom ružinom vodicom i nežnim pokretima pređite preko prethodno očišćenog lica. Njeno adstringentno dejstvo će suziti pore i tonirati vašu kožu.
  7. Ukoliko imate problem sa aknama i bubuljicama, pomešajte jednu supenu kašiku svežeg limunovog soka sa jednom kašikom ružine vodice i nanesite na lice pomoću tufera. Nakon 30 minuta isperite lice vodom. Takođe možete pomešati ružinu vodicu sa glinom u prahu i napraviti idealnu masku za čišćenje lica. Za mešanje smese koristite drvenu ili plastičnu kašičicu. Držite masku na licu dok se ne osuši, a zatim je isperite mlakom vodom. Ova maska dubinski čisti pore, kontroliše lučenje sebuma i sprečava nastanak akni.
  8. Ružina vodica je odličan skidač šminke. Sipajte nekoliko kapi hladno ceđenog biljnog ulja (npr. bademovog) na tufer natopljen ružinom vodicom i njime skinite šminku. Na ovaj način ćete efikasno ukloniti svu šminku sa lica istovremeno ga dubinski negujući.
  9.  Ako imate fleke od sunca ili ste neravnomerno pocrneli, pomešajte dve supene kašike brašna od leblebija sa ružinom vodicom i limunovim sokom i mešajte dok se ne napravi fina pasta. Nanesite je na delove lica ili tela na kojima želite svetao i ujednačen ten. Nakon 15 minuta isperite mlakom vodom.
  10. Za dodatnu negu vašeg tela pomešajte ružinu vodicu sa bademovim uljem ili losionom za telo ili pak napravite sebi kupku sa ružinom vodicom koja će vas opustiti i otkloniti stres.

Ružina vodica za lice

Bugarska ruža – Damascena od koje pravimo ružinu vodicu.

Latice ruže su sublimat svih sastojaka važnih za zdravlje i lepotu kože. One sadrže vitamine A, B, C i E koji imaju antioksidantno i tonirajuće dejstvo.

Latice ruže takođe sadrže vitamin K koji jača zidove krvnih sudova i ublažava tamne podočnjake.

Pored ovih vitamina, u ružinim laticama možemo naći i jod, bakar, magnezijum, kalijum, kalcijum, kao i selen – veoma snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i na taj način u značajnoj meri usporava starenje ćelija.

Kao što smo već spomenuli, upotreba ružine vodice čini kožu lica mekanom, zdravom, sjajnom, toniranom, a ten ujednačenim i svežim.

Savet pri kupovini kupovini ružine vodice je da obratite pažnju na njen sastav. Važno je da bude 100% čista, tj. bez ikakvih dodataka.

Odabir kvalitetne ružine vode

Sada kada znamo šta ružinu vodicu čini tako izuzetnom i koje su sve njene blagodeti, ostaje još pitanje kako odabrati kvalitetnu.

Kupujte ružinu vodicu koja je dobijena na tradicionalan način – destilacijom, a ne u laboratoriji. Royal Balm ružina vodica se dobija upravo parnom destilacijom.

Tokom ovog procesa ne odvajamo hidrolat od etarskog ulja, pa je naša ružina vodica jača, odnosno svi aktivni sastojci su prisutni u velikim koncentracijama pa je potrebno manje proizvoda za postizanje maksimalnog blagotvornog dejstva.

Kada kupujete ružinu vodicu, pogledajte na kom mestu na listi sastojaka se ona nalazi. Što je dalje od početka, to je manja količina ružine vodice u proizvodu. Sa Royal Balm ružinom vodicom o tome ne morate da razmišljate jer ona ne sadrži nikakve dodatne sastojke osim hidrasola i esencijalnog ulja ruže. Takva ružina vodica je “čista”, bezbedna za upotrebu i maksimalno delotvorna.

Pogledajte da li je na proizvodu naglašen samo miris ruže, jer ako je tako onda se ruža kao sastojak u proizvodu nalazi zbog mirisa (koji može biti i sintetički dobijen), i nema nikakvu ulogu u nezi kože.

Vrsta ruže i način uzgajanja su takođe veoma bitan faktor u pogledu kvaliteta proizvoda. Royal Balm ružina vodica je napravljena od bugarske ruže Rosa Damascena (damaskna ruža) koja je najkvalitetnija vrsta ruže koja se koristi u kozmetici.

Kupujte od brenda koji može da odgovori na pitanja o tome kako je tačno proizvedena ružina vodica i šta se tačno nalazi u njenom sastavu.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

2 thoughts on “Ružina vodica”

    • Poštovana Mirjana,

      Da, kako da ne! Naša ružina vodica je bez alkohola i dobijena je prvom destilacijom. Što znači da je možete korisiti za pripremu kolača džemova i napitaka.
      Sastav je jedinstven i zbog toga je ona odlična u nezi kože.

      Srdačan pozdrav

      Odgovori

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se
Zatvori