Prirodni serum za lice

Ukoliko se pitate čemu služi serum za lice i koji je najbolji serum za lice, na pravom ste mestu. Čak i ako posedujete više različitih proizvoda koji nose ime „serum“, često je prilično nejasno kako oni deluju i od čega jedan serum za lice treba da se sastoji.

Pomislite samo na ovu čudnu kontradikciju: serum za lice bi trebalo da je hidratantan, ali se nakon njega može naneti hidratantna krema; može biti mastan ali može biti i nemastan; može biti voden, ali da li je on onda esencija?

Da bismo došli do zaključka koji je najbolji serum za lice i kako on deluje na kožu, hajde da počnemo od početka.

Šta je zapravo serum za lice?

Sam naziv „serum” potiče od istoimene latinske reči koja se odnosi na vodeni deo mleka.

UKRATKO: Serum za lice možemo definisati kao preparativni kozmetički proizvod lagane formulacije koji se razlikuje od klasičnih hidratantnih krema za lice jer sadrži aktivne sastojke u visokim koncentracijama i ima namensku primenu. Serum možete naneti nakon čišćenja lica i pre upotrebe kreme.

Serum se koristi kada želimo da se dodatno posvetimo nekom stanju kože (borba protiv bora, hiperpigmentacije, dodatna hidratacija lica).

Dakle, serum za lice spada u dodatnu negu lica. Najčešće se koristi kada se već pojave prve bore i tada se koriste razni proizvodi koji imaju opis da deluju kao serum.

Dnevna i noćna krema za lice koriste se za ishranu, zaštitu i hidrataciju kože, dok serumi sadrže aktivne sastojke koji koži lica, vrata i dekoltea pružaju dodatni tretman.

Serumi po pravilu sadrže molekule male veličine koji mogu da prodru duboko u kožu i oslobode koncentrovanu količinu aktivnih sastojaka.

Kada koža dođe prvi put kontakt sa serumom, jako brzo se oporavi, bore brže nestaju i problemi kože se lakše rešavaju.

Koje su prednosti seruma?

Ovaj moćni proizvodi imaju raznolike prednosti koje zavise od njegovih sastojaka.

Ja volim da uporedim brigu o koži sa dijetom jer ono što nanosite na kožu bude absorbovano u telo tako da ovo poređenje i nije tako nerealno.

Serum bi bio ekvivalent uvođenju proteinskog šejka, svežeg zelenog soka ili multivitamina u Vašu svakodnevnu rutinu. Takođe, serum poboljšava zdravlje i blistavost kože.

Da li je serum bolji od kreme?

Ovo se ne može tako formulisati, jer u principu važi sledeće: Serumi nisu namenjeni kao zamena za kreme, već bi trebalo da oni dopunjuju dnevnu ili noćnu negu. Naprimer, suvoj koži su posebno potrebni hidratantni sastojci u kremama da bi ostala lepa i zdrava.

Serumi mogu zameniti kreme samo kod veoma masne kože, jer koža već proizvodi dovoljno sopstvenih masti (sebuma).

Kako deluje serum za lice

Zbog svoje lagane konzistencije, serumi se posebno brzo i duboko upijaju u kožu.

Molekuli ulja su posebno mali i zbog toga se brzo i lako apsorbuju u sve slojeve kože, bolje od onih iz kreme.

Zbog ovakvih svojstava serumi za lice su idealni za rešavanje specifičnih kožnih problema, poput:

  • pigmentnih mrlja
  • bubuljica
  • finih bora
  • crvenih fleka

Da li i kada treba koristiti serum za lice?

Serum za lice oko očiju
Serum za lice oko očiju

Serum za lice se može koristiti u svim životnim dobima iako mladoj koži lica najčešće nije potrebna dodatna nega u vidu hidratacije.

Ukoliko je to ipak slučaj, najbolji serum za lice treba da bude nešto blaži od uobičajenih i da ima efekat čišćenja lica ili ublažavanja fleka nastalih od akni, a da istovremeno dubinski hidrira kožu.

Nakon 35. godine života preporučuje se upotreba anti-age seruma jer nema bolje nege od preventivne.

Kada da uključim serum u svoju rutinu nege kože?

Uvek koristite serum pre kreme!

Razlog: Sloj kreme može sprečiti da se serum sa svojom lakšom konzistencijom upije u kožu. To čini proizvod potpuno neefikasnim, kaže Katarina.

Ako, nanesete serum pre kreme, aktivni sastojci u serumu mogu čak i da poboljšaju učinak narednih proizvoda za negu koje nanosite na lice.

Koliko često treba da nanosim serum za lice?

Razlikuje se od proizvoda do proizvoda. Zato je bolje da obratite pažnju na preporuke proizvođača na pakovanju. Ali jednom dnevno je sasvim dovoljno.

Naša preporuka je da to učinite uveče, jer tada serum ima najbolji učinak

Razlog: Dokazano je da aktivni sastojci sprečavaju starenje!

Napomena: Neki serumi sadrže aktivne sastojke protiv starenja kao što su retinol, AHA ili BHA kiseline koji čine kožu osetljivom na svetlost. Zbog toga većina proizvođača preporučuje, da se svako jutro u narednih 14 dana, uvek koristi proizvod za negu sa zaštitnim faktorom.

Kako izabrati najbolji serum za lice?

Prirodni serum za lice - Royal Balm
Serum za masno lice Royal Balm, satkan od vrhunskih organskih lekovitih biljaka, koji uspešno pomaže kod svih vrsta bubuljica i upala na koži.

S obzirom na to da sadrži aktivne sastojke namenjene konkretnom problemu koji želimo da rešimo, serum za lice treba birati upravo prema rezultatima koje želimo da postignemo, tj. prema njegovom sastavu.

Iako svaka osoba može naći za sebe najbolji serum za lice, naša koža nam pokazuje da li nam odgovara. Osobe kojima je suva koža lica, on je najviše potreban.

Ako je serum namenjen tretiranju bora i suve kože, a želimo da koristimo prirodni serum. Onda treba da biramo onaj koji u svom sastavu ima određena ulja za lice kao što su laneno ulje, ulje vučjeg trna, ulje susama koje poboljšava cirkulaciju i sadrži masne kiseline kao što su oleinska, stearinska i linolna, kao i nezaobilazne vitamine C i E. Na ovaj način nega naše kože biće osigurana.

Serum za lice protiv bora

Serum za lice protiv bora
Serum protiv bora Royal Balm, posebno formulisan sa aktivnim sastojcima koji uspešno umanjuju manje bore i ispravljaju nepravilosti.

Sa upotrebom anti – age seruma treba početi već od 35. godine života. Njihova uloga je da spreče starenje kože time što će joj pružiti dodatnu hidrataciju i podstaći prirodnu proizvodnju kolagena i elastina.

Najbolji serum za lice protiv bora treba da sadrži antioksidante, vitamine A, C i E, kao i aktivne sastojke koji hidriraju i zatežu kožu.

Serumi za bore u borbi protiv bora, koji imaj masne kiseline koje dubinski regenerišu kožu i to je njihova najvažnija uloga. Ove kiseline (omega 3, 6 i 7) se nalaze u visokim koncentracijama u ulju vučjeg trna, kao i orahovom ulju (omega 3-masne kiseline) koje pored ovih blagotvornih supstanci sadrži i cink, selen i lanolnu kiselinu koja igra značajnu ulogu u regeneraciji ćelija kože.

Serumi koji sadrže laneno ulje su takođe dobar izbor jer je laneno seme prepuno fitoestrogena. Zahvaljujući njemu koža ostaje lepa, mlada i elastična čak i u zrelom dobu.

Fitoestrogeni čine kožu glatkom, elastičnom i aktiviraju procese obnavljanja ćelija. Koža ubrzo dobija stari sjaj i izgleda mlađe.

Serumi protiv bora mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa kremom. Nega serumom se preporučuje upotreba uveče pred spavanje jer se tada ćelije kože obnavljaju i samim tim aktivne supstance imaju bolji efekat.

Kontakt sa očima treba izbegavati, jer može izazvati iritaciju oka.

Sastojci koje treba treba tražiti u serumima protiv bora

  • Etarska ulja [Spisak je dugačak a od njih imamo višestruke koristi. Njihovom upotrebom dolazi do regeneracije ćelija kože, ožiljci blede, dolazi do hidratacije, povećava se cirkulacija, koža se zateže, stvara se kolagen]
  • Specijalna ulja [Ružino/Šipkovo ulje, Vučiji trn, ulje Boražine i mnoga druga. To su ulja bogata polinezasićenim kiselinama uključujući linolnu i gama-linoleinsku. Ona imaju antioksidativno i regenerativno dejstvo, sposobnost usporavanja procesa starenje i stvaranja bora ublažavaju problem ekcema, psorijaze i neurodermatitisa.]
  • Uljani macerati [Specijalnom tehnikom potapanja lekovitog bilja u hladno ceđena ulja na taj način izdvajaju se lekovite materije iz biljaka u ulje.] Ona imaju višestruka dejstva na koži od lećenja problema na koži do anti – age efekta.
  • Poznate biljke koje se potapaju od davnina su : [Neven, Kantarion, Hajdučka trava, Ruzmarin i mnoge druge. Time dobijamo vekovima poznata lekovita ulja koja se koriste za negu i lečenje problema kože]

Serum za lice za suvu i osetljivu kožu

Serum za suvu i osetljivu kožu
Royal Balm serum za suvu kožu efikasno pomaže u borbi protiv dehidratacije i hipersenzibilnosti kože.

Zahvaljujući bogatoj i balansiranoj formulaciji, nega koju ovaj serum pruža mogućnost koži da se „autohidrira” i podstiče prirodne mehanizme odbrane kože od različitih iritanasa. Sadrži emolijentne sastojke koji se vezuju za vodu i pomažu u održavanju vlage u koži. Njegova lagana formula donosi trenutno olakšanje suvoj i iritiranoj koži.

Nega lica pomoću blagotvornih aktivnih Royal Balm sastojaka vašoj suvoj i osetljivoj koži pružiće nezamenljivu zaštitu. Tu najpre mislimo na spoljne faktore: suv vazduh, vetar i razne druge atmosferske promene.

Vosak koji se nalazi u ulju smilja oblaže kožu i obezbeđuje joj prirodnu zaštitu od štetnih spoljašnjih uticaja. Žalfija, kao jedan od najboljih prirodnih antiseptika, sprečava iritacije i crvenilo kože i štiti je od infekcija i upala.

Susamovo ulje, zahvaljujući masnim kiselinama i mineralima, predstavlja jedno od najboljih prirodnih hidratantnih sastojaka koje kožu čini nežnom i mekom.

Magnolija učvršćuje i štiti kožu i ublažava otoke i iritacije, što je čini idealnim aktivnim sastojkom proizvoda za negu suve i osetljive kože.

Serum za lice za masnu i mešovitu kožu

Serum za masno lice - Royal Balm
Royal Balm prirodni serum za masnu i mešovitu kožu će redovnom upotrebom pomoći koži da sama uspostavi balans u lučenju sebuma. Njegova lagana formulacija ne opterećuje kožu i ne masti je, a istovremeno joj pruža neophodnu hidrataciju.

Masna i mešovita koža imaju zajedničku masnu T zonu, ali i potrebu za hidratacijom.

Nega masne i mešovite kože nekada može biti komplikovana zbog delova lica kojima je potreban različit vid nege.

Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, Royal Balm serum je idealan saveznik masne, mešovite i problematične kože jer ima trostruko dejstvo: hidrira je, normalizuje lučenje sebuma i pruža joj anti-age zaštitu. Sadrži prirodne aktivne supstance kao što su orah, kleka, morač i vučji trn.

Orahovo ulje je čarobno za negu masne i mešovite kože jer pored sposobnosti hidratacije i regulacije lučenja sebuma ima i antibakterijsko i antiinflamatorno dejstvo.

Kleka je moćan prirodni dezificijens i pruža koži mladalački sjaj i svežinu.

Vučji trn je ključan sastojak ovog seruma jer zahvaljujući visokoj koncentraciji vitamina E sprečava oksidaciju sebuma koja dovodi do stvaranja mitisera.

Morač je prirodni antioksidans koji koži vraća vitalnost i sprečava njeno starenje.

Serum za lice sa vitaminom C

Serumi koji sadrže sastojke bogate vitaminom C odlični su u borbi protiv bora i suve kože jer podstiču regeneraciju ćelija i posvetljuju tamne mrlje na licu. Vitamin C deluje blagotvorno na kožu pružajući joj zdrav sjaj, ublažava zapaljenja kože i podstiče proizvodnju kolagena.

Najbolji serum za lice koji će vas zaštititi od štetnog delovanja sunca i sprečiti sušenje kože i prerani nastanak bora je upravo onaj koji sadrži vitamin C. Ovaj vitamin ima antioksidantna svojstva (neutrališe slobodne radikale odgovorne za oštećenja i smrt ćelija kože).

Njega možemo naći u ulju vučjeg trna (sadrži vitamin C u koncentraciji čak 12 puta većoj od pomorandže), kao i u bundevinom ulju koje takođe obiluje ovim vitaminom. Mnoge dame koje imaju problem sa tamnim flekama na licu tvrde da je za njih najbolji serum za lice onaj koji se sastoji od 100% vitamina C.

Kako koristiti serum za lice?

Serum za lice je proizvod za negu kože koji se nanosi nakon njenog čišćenja. U zavisnosti od vrste seruma (serum protiv bora, serum protiv hiperpigmentacija, uljani serumi za hidrataciju lica), mogu se nanositi pre nanošenja kreme za lice ili umesto nje.

Ukoliko imate suvu kožu lica, možda će vam nakon nanošenja seruma biti potreban i sloj hidratantne kreme ili ovlaživač za kožu. Najbolje je da između aplikacije seruma i stavljanja kreme sačekate nekoliko minuta da koža apsorbuje sve aktivne sastojke iz seruma.

Kombinujte serum sa hidratantnom kremom

Pitaćete se šta će vam krema ako koristite serum. Serum nije tu da zameni kremu već da „ugradi” sve aktivne sastojke u kožu i time joj pomogne da sama počne da radi i obnovi svoje funkcije, za šta je potrebno vreme.

On ne sadrži ostale sastojke koje sadrži krema koji će stvoriti zaštitni sloj na licu. Zato preporučujemo da serum nanosite obavezno uveče, čak i bez kreme, dok ga preko dana možete staviti pre kreme ali ga možete i preskočiti.

Koristite serum na ciljani način

Što se tiče količine koju treba da nanesete na lice, serum nemorate nanositi na celo lice. Već ciljano na problematična područja, na ostatak kože nanesite hidratantnu kremu.

Zbog visokih koncentracija svih blagotvornih supstanci koje sadrže, dovoljno je naneti nekoliko kapi seruma tako što ćete ga naneti direktno na lice i blago ga utapkati.

Ekološka pakovanja

Primetićete da su oni često u malim tamnim bočicama jer ne sadrže konzervanse i ostale aditive pa moraju biti zaštićeni od svetlosti.

Kako izabrati pravi serum?

Kao što vidite, postoje brojne opcije u okviru svake kategorije. Lepeza proizvoda je jako velika. Pored toga, obično želimo kombinaciju kategorija kao što su one namenjene protiv starenja, akni i za nestajanje pigmentacije, tako da postoje proizvodi koji su napravljeni kombinacijom pomenutih sastojaka.

Lako je zaključiti da Vam je potrebno sve od onog što je gore navedeno – hidratacija, nestajanje akni, nešto protiv starenja za postizanje sjaja i uklanjanje mrtvih ćelija! Slažem se.

Međutim, usled koncentracije seruma obično ne moramo da ih raslojavamo da bismo postigli najbolji efekat. Dakle, kako izabrati?

Ovo je strategija koju sam razvila tokom godina da bih pomogla onima koji žele da izaberu pravi proizvod u mnoštvu drugih a da ipak ostave prostora za malo eksperimentisanja.

Strategija za izbor seruma

  1. Odlučite koji je primarni problem Vaše kože i svako veče koristite serum čija je namena rešavanje tog problema. Za neka sekundarna problematična stanja kože izaberite serum koji je njima namenjen i koji možete koristiti ujutru.
  2. Druga mogućnost je da stvorite rutinu zavisno od godišnjeg doba i tretirate primarne probleme zavisno od uticaja koji godišnja doba imaju na Vašu kožu [leto = pigmentacija + hidratacija / zima = borba protiv starenja + uklanjanje mrtvh ćelija]

Kada mi se obrate za savet, ja obično preporučim serum koji tretira primarni problem sve dok se on ne reši a onda pređem na pristup koji je u vezi sa uticajem godišnjih doba tako da svako problematično stanje kože dobije odgovarajući tretman uz kombinaciju moćnih sastojaka različitih seruma koji postoje na tržištu.

Da li već koristite serume? Koji su Vam omiljeni? Koji od naših proizvoda vama najviše prija?

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image