Prirodni serum za lice

Prirodni serum za lice

Ukoliko se pitate čemu služi serum za lice i koji je najbolji serum za lice, na pravom ste mestu. Čak i ako posedujete više različitih seruma, često je prilično nejasno kako oni deluju i od čega jedan serum za lice treba da se sastoji.

Pomislite samo na ovu čudnu kontradikciju: serum za lice bi trebalo da je hidratantan, ali se nakon njega može naneti hidratantna krema; može biti mastan ali može biti i nemastan; može biti voden, ali da li je on onda esencija?

Da bismo došli do zaključka koji je najbolji serum za lice i kako on deluje na kožu, hajde da počnemo od početka.

Šta je zapravo serum za lice?

Sam naziv “serum” potiče od istoimene latinske reči koja se odnosi na vodeni deo mleka.

Serum za lice možemo definisati kao preparativni kozmetički proizvod lagane formulacije koji se razlikuje od klasičnih hidratantnih krema za lice jer sadrži aktivne sastojke u visokim koncentracijama i ima namensku primenu.

Oni se koristi kada želimo da se dodatno posvetimo nekom stanju kože (borba protiv bora, hiperpigmentacije, dodatna hidratacija lica).

Dakle, serum za lice spada u dodatnu negu lica.

Dnevna i noćna krema za lice koriste se za ishranu, zaštitu i hidrataciju kože, dok serumi sadrže aktivne sastojke koji koži lica, vrata i dekoltea pružaju dodatni tretman.

Serumi po pravilu sadrže molekule male veličine koji mogu da prodru duboko u kožu i oslobode koncentrovanu količinu aktivnih sastojaka.

Da li i kada treba koristiti serum za lice?

Serum za lice se može koristiti u svim životnim dobima iako mladoj koži lica najčešće nije potrebna dodatna nega u vidu hidratacije. Ukoliko je to ipak slučaj, najbolji serum za lice treba da bude nešto blaži od uobičajenih i da ima efekat čišćenja lica ili ublažavanja fleka nastalih od akni, a da istovremeno dubinski hidrira kožu.

Nakon 35. godine života preporučuje se upotreba anti-age seruma jer nema bolje nege od preventivne.

Kako izabrati najbolji serum za lice?

S obzirom na to da sadrži aktivne sastojke namenjene konkretnom problemu koji želimo da rešimo, serum za lice treba birati upravo prema rezultatima koje želimo da postignemo, tj. prema njegovom sastavu.

Iako svaka osoba može naći najbolji serum za lice za sopstvenu kožu, osobe kojima je on najviše potreban su osobe sa suvom kožom.

Ako je serum namenjen tretiranju bora i suve kože, a želimo da koristimo prirodni serum, onda treba da biramo onaj koji u svom sastavu ima određena ulja kao što su laneno ulje, ulje vučjeg trna, ulje susama koje poboljšava cirkulaciju i sadrži masne kiseline kao što su oleinska, stearinska i linolna, kao i nezaobilazne vitamine C i E.

Serum za lice sa vitaminom C

Serumi koji sadrže sastojke bogate vitaminom C odlični su u borbi protiv bora i suve kože jer podstiču regeneraciju ćelija i posvetljuju tamne mrlje na licu. Vitamin C deluje blagotvorno na kožu pružajući joj zdrav sjaj, ublažava zapaljenja kože i podstiče proizvodnju kolagena.

Najbolji serum za lice koji će vas zaštititi od štetnog delovanja sunca i sprečiti sušenje kože i prerani nastanak bora je upravo onaj koji sadrži vitamin C. Ovaj vitamin ima antioksidantna svojstva (neutrališe slobodne radikale odgovorne za oštećenja i smrt ćelija kože).

Njega možemo naći u ulju vučjeg trna (sadrži vitamin C u koncentraciji čak 12 puta većoj od pomorandže), kao i u bundevinom ulju koje takođe obiluje ovim vitaminom. Mnoge dame koje imaju problem sa tamnim flekama na licu tvrde da je za njih najbolji serum za lice onaj koji se sastoji od 100% vitamina C.

Serumi za lice protiv bora

Sa upotrebom seruma protiv bora treba početi već od 35. godine života. Njihova uloga je da spreče starenje kože time što će joj pružiti dodatnu hidrataciju i podstaći prirodnu proizvodnju kolagena i elastina.

Najbolji serum za lice protiv bora treba da sadrži antioksidante, vitamine A, C i E, kao i aktivne sastojke koji hidriraju i zatežu kožu.

U borbi protiv bora veoma je važna i uloga masnih kiselina koje dubinski regenerišu kožu. Ove kiseline (omega 3, 6 i 7) se nalaze u visokim koncentracijama u ulju vučjeg trna, kao i orahovom ulju (omega 3-masne kiseline) koje pored ovih blagotvornih supstanci sadrži i cink, selen i lanolnu kiselinu koja igra značajnu ulogu u regeneraciji ćelija kože.

Serumi koji sadrže laneno ulje su takođe dobar izbor jer je laneno seme prepuno fitoestrogena. Zahvaljujući njemu koža ostaje lepa, mlada i elastična čak i u zrelom dobu.

Fitoestrogeni čine kožu glatkom, elastičnom i aktiviraju procese obnavljanja ćelija.

Serumi protiv bora mogu se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa kremom. Preporučuje se upotreba uveče pred spavanje jer se tada ćelije kože obnavljaju i samim tim aktivne supstance imaju bolji efekat.

Kako koristiti serum za lice

Serum za lice je proizvod za negu kože koji se nanosi nakon njenog čišćenja. U zavisnosti od vrste seruma (serum protiv bora, serum protiv hiperpigmentacija, uljani serumi za hidrataciju lica), mogu se nanositi pre nanošenja kreme za lice ili umesto nje.

Ukoliko imate suvu kožu lica, možda će vam nakon nanošenja seruma biti potreban i sloj hidratantne kreme ili ovlaživač za kožu. Najbolje je da između aplikacije seruma i stavljanja kreme sačekate nekoliko minuta da koža apsorbuje sve aktivne sastojke iz seruma.

Pitaćete se šta će vam krema ako koristite serum. Serum nije tu da zameni kremu već da “ugradi” sve aktivne sastojke u kožu i time joj pomogne da sama počne da radi i obnovi svoje funkcije, za šta je potrebno vreme.

On ne sadrži ostale sastojke koje sadrži krema koji će stvoriti zaštitni sloj na licu. Zato preporučujemo da serum nanosite obavezno uveče, čak i bez kreme, dok ga preko dana možete staviti pre kreme ali ga možete i preskočiti.

Što se tiče količine koju treba da nanesete na lice, serumi se razlikuju od krema. Primetićete da su oni često u malim tamnim bočicama jer ne sadrže konzervanse i ostale aditive pa moraju biti zaštićeni od svetlosti.

Zbog visokih koncentracija svih blagotvornih supstanci koje sadrže, dovoljno je naneti nekoliko kapi seruma tako što ćete ga naneti direktno na lice i blago ga utapkati.

2018-11-30T07:40:25+00:00

Ostavi komentar