Bademovo ulje 7 saveta do lepše kože

Ako ste u potrazi za namirnicama koje se nazivaju superhranom, možete se slobodno zaustaviti kod badema.

Pored nebrojenih koristi koje ulje iz ovih ukusnih orašastih plodova ima na zdravlje, više je nego poznata njegova upotreba u nezi kože i kose.

Mirisno, hranjivo, savršeno za negu kože, kose i tela, bademovo ulje je fantastičan proizvod sa hiljadu blagotvornih svojstava, koji možete koristiti za brigu o sebi od glave do pete!

Bočica sa ovim uljem treba da postoji u kupatilskom ormariću svakoga ko brine o svojoj lepoti, a mnogima kojima je prirodna kozmetika bliska ovo čarobno ulje predstavlja nezaobilazni proizvod za negu lepote.

Bademovo ulje je toliko popularno upravo zbog svoje raznovrsnosti, ali za šta se sve ono koristi? Kako ga koristiti za negu lica i tela?

Ako želite da otkrijete 7 saveta o upotrebi ovog ulja koje možete odmah primeniti u praksi, nastavite da čitate!

Bademovo ulje za lice

Zahvaljujući svojim emolijentnim svojstvima, bademovo ulje za lice sprečava gubitak vode iz kože. Ovaj kvalitet čini ga odličnim izborom za postizanje meke i hidrirane kože lica.

Hidratantni efekti bademovog ulja mogu biti posebno korisni za ljude koji imaju suvu ili osetljivu kožu, ali u nastavku teksta ćete videti da itekako prija i ostalim tipovima kože.

Najbolja ulja za lice sadrže visok procenat vitamina E i drugih vitamina koja su u službi antioksidanasa.

Bademovo ulje sadrži vitamin E, koji pomaže delikatnoj koži lica da se zaštiti od oštećenja uzrokovanih sunčevim zracima, a samim tim od preranog starenja.

Kao najpoznatiji antioksidans, ovaj poznati vitamin to čini tako što ublažava oštećenje DNK i hemijske i strukturne promene na koži izazvane delovanjem sunca.

Međutim, veoma je važno napomenuti da hladno ceđeno bademovo ulje ima značajno veće koncentracije vitamina E pa vam preporučujemo da koristite isključivo njega.

Pored vitamina E, bademovo ulje je izuzetno bogato biljnim proteinima, vitaminima A, B1, B2 i B6, fosforom, cinkom, kao i nezasićenim masnim kiselinama omega-3, 6 i 9.

1. Bademovo ulje za mešovitu kožu

Ako mešovita koža važi za „najnezgodniji” tip kože, onda je bademovo ulje nepogrešiv izbor za njenu negu.

Ono je istovremeno izuzetno hranljivo i obezbeđuje koži hidriranost tako što od svih ulja prodire najdublje u kožu i potkožno tkivo „zaključavajući” vlagu, a pritom ne ostavlja mastan trag.

Ovo ulje sprečava prekomerno lučenje sebuma, samim tim i nastanak akni i bubuljica jer sužava, čisti i otpušava pore. Zbog ovih svojstava, bademovo ulje se može koristiti i kao efikasan skidač šminke.

Čest je sastojak i prirodnih krema za mešovitu kožu jer u kombinaciji sa drugim kompatibilnim sastojcima. To su ulje vučjeg trna, neven, žalfija i med pruža koži hidriranost, umiruje upale i revitalizuje je.

Prirodna krema za mešovitu kožu od 50ml - Royal Balm
Prirodna krema za mešovitu kožu [Besplatna poštarina]

Prema tome, ukoliko ste osoba sa ovim tipom kože, možete slobodno da odahnete jer ste našli svoj sveti gral lepote.

Maska za lice sa bademovim uljem, cvetnom vodicom smilja, zelenom glinom i esencijalnim uljem žalfije će vašoj koži pružiti dodatnu negu.

Potrebno je da u keramičkoj šoljici drvenom kašičicom pomešate:

  • jednu kašiku ulja,
  • jednu kašiku gline,
  • 2 do 3 kapi esencijalnog ulja žalfije i
  • cvetnu vodicu smilja.

Nanesite masku na prethodno očišćeno lice, držite je između 10 i 20 minuta, a zatim je isperite mlakom vodom.

2. Bademovo ulje za suvu kožu lica

Kao što smo malopre spomenuli, bademovo ulje sadrži mnoge hranjive sastojke.

Ukratko, bademovo ulje poseduje antioksidativna, anti-age, hidratantna, hranljiva, omekšavajuća i lekovita svojstva pa je uz njega nega suve kože jednostavna i potpuna.

Redovnom primenom ovog ulja postići ćete ujednačen ten, vaša koža će biti nežna i imaće prirodni sjaj.

Ovo ulje je idealno i za osobe sa osetljivom i veoma suvom kožom  jer je neguje temeljno bez iritacija.

Masne kiseline oporavljaju suvu kožu, daju joj elastičnost i pružaju joj zaštitu od spoljnih uticaja kao što su vetar, suv vazduh i sunčevi zraci.

Za dodatnu negu u kućnoj radinosti možete napraviti masku za lice od bademovog ulja, cvetne vodice smilja, meda i bele kaolinske gline.

Pomešajte:

  • supenu kašiku hladno ceđenog ulja badema,
  • kašiku meda i
  • kašiku gline,

a onda dodajte cvetne vodice smilja u količini koja je potrebna da dobijete smesu gustine pavlake.

Držite je na licu između 10 i 20 minuta, a zatim je isperite mlakom vodom.

Bademovo ulje za lice iskustva

S obzirom na sva njegova izuzetno blagotvorna svojstva, sa bademovim uljem niko još nije pogrešio.

Ono je idealno za sve tipove kože jer je dovoljno blago da ne može da izazove iritacije. Osim ako ste alergični na orašaste plodove! Veoma je moćan saveznik u borbi protiv starenja kože i njenih nesavršenosti – od akni do ekcema i dermatitisa.

3. Bademovo ulje za mekšu kožu tela

 Ulje badema možete koristiti nakon tuširanja tako što ćete ga jednostavno utrljati u vlažnu kožu.

 Bademovo ulje je takođe odlično za negu ispucalih peta. Najbolje je da pozamašnu količinu utrljate u pete, sačekate da ga koža upije, a zatim obujete čarape i tako prespavate.

Ukoliko ste hedonista i imate kadu, a želite jednostavan ali kraljevski tretman, dodajte nekoliko kapi bademovog ulja u svoju kupku.

Zbog svog blagog i prijatnog mirisa, bademovo ulje je jedno od najčešće korišćenih ulja za aromatičnu masažu. Njegova tekstura omogućava koži da bolje upije esencijalna ulja kao što su ulje lavande, ruže ili jasmina.

Kao opšte pravilo, na 30 ml bademovog ulja ide 6 do 8 kapi esencijalnog ulja po izboru.

4. Bademovim uljem do jače i snažnije kose

Uljana punđa

Upotreba reči „ulje“ i „kosa“ u istoj rečenici u mnogima izaziva jezu jer je prva asocijacija masna kosa, koju naravno niko ne želi.

Međutim, upotreba ulja za negu kose je sa drugih kontinenata došla i do nas i postala je sve popularniji trend.

Bademovo ulje, kao i ulje ruže, kokosa ili masline, izvrsno je za negu i oporavak kako suve i lomljive, tako i masne i tanke kose.

Jedini trik je u tome da ga treba koristiti pre šamponiranja. Na ovaj način kosa će apsorbovati sve nutritivne elemente ulja, a pritom neće ostati masna i teška!

Utrljajte ulje u kosu od korena do vrhova i ostavite ga da odstoji što duže. Možete kosu vezati u punđu i obavljati dnevne aktivnosti dok ovo čarobno ulje obavlja svoj zadatak.

Nakon toga dobro operite kosu šamponom i nastavite sa njenom uobičajenom negom.

Već nakon prve upotrebe primetićete da vam je kosa sjajnija, dlaka izgleda zdravo i negovano.

Zahvaljujući vitaminu A koji štiti folikule, nakon nekog vremena upotrebe bademovog ulja možete primetiti da kosa ubrzano raste, mekana je i ima volumen.

Idealno je za sve tipove kose, kao i za osobe koje imaju osetljivu kožu glave jer je hidrira, ublažava upalne procese, sprečava nastanak peruti, štiti kosu od spoljnih uticaja, omekšava je i omogućava lakše raščešljavanje.

Bademovo ulje se može koristiti i za stilizovanje kose, za oblikovanje frizure i pojačavanje sjaja kose.

Ako želite da vam kosa zablista, možete sami kod kuće da napravite hidratantnu masku za kosu tako što ćete pomešati bademovo ulje sa izgnječenim avokadom.

Nanesite smesu na kosu i ostavite da odstoji 20 minuta, a nakon toga je operite šamponom.

Nudimo vam još jedan savršen recept za tretman protiv opadanja kose sa bademovim uljem, ruzmarinom i žalfijom.

Pomešajte:

Četiri kapi žalfije i ruzmarina sa jednom kašikom bademovog ulja.

Masirajte vlasište ovim losionom 4-5 minuta.

Činite to nekoliko puta nedeljno. Već za dve nedelje ćete primetiti pozitivne rezultate.

5. Bademovo ulje za nokte

Bademovo ulje ne samo da je odlično za telo, već je i odličan proizvod za postizanje besprekornog izgleda ruku i noktiju. Ukoliko imate problem sa zanokticama, ulje badema priskače u pomoć.

Potrebno je da samo nekoliko kapi ovog blagotvornog ulja masirate nekoliko minuta i rezultat će vas iznenaditi.

Bademovo ulje će nahraniti kožu oko noktiju, omekšati zanoktice i učiniti ih lakšim za uklanjanje.

Ali njegova upotreba se ne završava ovde. Koža ruku, tačnije šaka, je najpodložnija štetnom uticaju spoljašnjih agenasa kao što su deterdženti, sapuni, hladna i topla voda, i hladnoća.

Šake su često zapostavljene a ne bi trebalo da je tako jer su lepe šake jedan od glavnih pokazatelja negovanosti i ženstvenosti.

Šake nam služe za obavljanje raznih poslova, bilo da su u pitanju kućni ili kancelarijski poslovi; one nam služe da pokazujemo ljubav i nežnost i zbog toga zaslužuju maksimalnu negu.

Da biste ih pravilno negovali, masirajte ulje dugo dok se ne apsorbuje. Ako želite još učinkovitiji rezultat, nakon utrljavanja stavite na ruke pre odlaska na spavanje pamučne rukavice i prespavajte sa njima.

Kada se probudite, koža ruku će vam biti mekša od svile!

6. Bademovo ulje za usne

Da li vam se dešavalo da klasičan balzam za usne ne hidrira dobro vaše usne? Koliko puta ste stavili „tone“ balzama za usne i primetili suve i ispucale usne samo nekoliko minuta kasnije?

Ako vam se to dešavalo, potražite spas u bademovom ulju.

Ovo ulje, pogotovo ako je čisto i hladno ceđeno (tj. očuvana su sva blagotvorna svojstava celog badema), je bez parabena ili hemijskih agenasa koji imaju tendenciju da iritiraju kožu, pružajući samo osećaj hidratacije ali bez temeljnog hranjenja.

Za negovane i hidrirane usne, čak i po hladnom vremenu, potrebno je da nekoliko puta dnevno stavite samo nekoliko kapi na prste ili vatu i nežno ga nanesite na usne.

7. Bademovo ulje za negu kože oko očiju

Starenje kože je prirodno ali njeno prerano starenje nije, a ono se najpre vidi na nežnoj koži oko očiju.

Brojni naučni izveštaji i stručnjaci za lepotu svedoče o nebrojenim svojstvima protiv starenja koja poseduje ovo ulje, uključujući i njegov potencijal za smanjenje bora.

Nekoliko kapi bademovog ulja možete naneti direktno blagim masiranjem područja oko očiju, pre spavanja i ujutru nakon umivanja.

Na taj način možete zaobići skupe kreme protiv bora jer ćete dobiti isti, ako ne i bolji rezultat nakon kratkog vremena.

Zahvaljujući antioksidantnim i antiinflamatornim svojstvima bademovo ulje je odlično rešenje i ako imate tamne kolutove oko očiju, bilo da je njihov uzrok nedostatak sna, stres ili alergija.

Za postizanje najboljih rezultata, pred spavanje nežno umasirajte nekoliko kapi ulja u predeo oko očiju i prespavajte tako.

Ne zaboravite da je potrebno vreme od najmanje nekoliko nedelja da biste videli rezultate, ali uspeh je zagarantovan.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se
Zatvori