Prirodni vitamin C naspram veštačkog – da li postoje razlike?

Ako volite negu kože, onda ste već čuli da je prirodni vitamin C jako delotvoran za kožu lica. Ali da li znate koja je razlika između sintetičkog vitamina C i prirodnog vitamina C?

Pogledajte bilo koji spisak naših sastojaka (INCI) i nećete naći reči „vitamin C.“ To je zato što mi samo koristimo sastojke poput bobica vučjeg trna i bobice šipka, koji su prirodni izvor hranljivih sastojaka i prirodnog vitamina C.

Drugi proizvođači kozmetike u svojim sastojcima za negu kože često navode „vitamin C“ ili „askorbinska kiselina“ na njihovim proizvodima jer oni koriste veštačku verziju vitamina C, dobijenog industrijskim putem.

Da li je to važno?

 

4 blagodati vitamina C za kožu

U slučaju da niste upućeni u neverovatne blagodeti vitamina C za kožu, evo zašto se smatra bitnim:

1. Zateže kožu i tonira njen izgled

Vitamin C će vam pomoći da vaša koža lica bude zategnuta i tonirana.

2. Protiv bora

Vitamin C je moćan antioksidans koji štiti od svakodnevnog stresa.

3. Smanjuje tamne podočnjake

Znatno smanjuje tamne fleke nastale usled oštećenja od sunca. Takođe, smanjuje pojavu sitnih linija i bora na vašem licu.

4. Pomaže masnoj koži i sužava pore

Ako je vaša koža masna, onda bi ste trebali da dodate malo vitamina C kao deo nege za svoje masno lice.

Jasno je da vitamin C treba da bude deo režima bilo kojeg tipa kože.

Sada se samo postavlja pitanje koja vrsta vitamina C je najbolja?

Sintetički vitamin C ili prirodni vitamin C?

Prvo, razlika između prirodnog i sintetičkog vitamina C:

Prirodni vitamin C

Potiče iz biljaka, voća ili drugih prirodnih izvora. Prirodni vitamin C dolazi iz bobica, citrusnog voća, paprike ili druge prirodne hrane.

Ova vrsta vitamina C takođe sadrži dodatne fitonutrijente iz izvora.

Sintetički vitamin C

Su u potpunosti napravljeni u laboratoriji, i to obično od sastojaka poput kukuruznog sirupa i acetona.

Ne uključuju flavonoide ili druge fitonutrijente, ali mogu se kombinovati sa drugim sintetičkim sastojcima kako bi se pospešila apsorpcija.

Zašto kompanije koriste sintetički vitamin C?

Prirodni vitamin C je osetljiv na toplotu. To znači ako ga zagrejte, time ćete uništiti prirodni vitamin C.

Dok sa druge strane, sintetički vitamin C može preživeti stvari poput pasterizacije, zbog toga često vidite „askorbinsku kiselinu“ u proizvodima poput soka od pomorandže.

Sintetički vitamin C je isplativiji način za uključivanje hranljivih sastojaka u formule za negu kože.

Proizvođači recimo krema za lice mogu da uštede mnogo novca kupcima, jer sada krema ili serum za lice koštaju samo par stotina dinara i na taj način mogu da povećaju profitnu maržu firme.

Sintetika je stabilnija i često traje duže na policama od prirodnih vitamina. Oni su manje podložni eroziji od stvari poput svetlosti i temperature.

Vrste sintetičkog vitamina C

Vrste sintetičkog vitamina C koje možete naći u proizvodima za negu kože uključuju:

• Askorbinska kiselina
• L-askorbinska kiselina
• Magnezijum askorbil fosfat
• Askorbil palmitat
• polipeptid askorbinske kiseline
• Askorbil glukozamin
• Askorbil glukozid
• Ester-C
• Natrijum-askorbil palmitat
• Natrijum-askorbil fosfat

Od njih se smatra da je L-askorbinska kiselina najbolja, jer je koža lako apsorbuje.

Ostali se često kombinuju sa masnim kiselinama, šećerima ili mineralima kako bi se obezbedile dodatne koristi ili povećala apsorpciju, mada imamo malo dokaza koji pokazuju da su kombinacije efikasne.

Šta je bolje?

Već znate da mi verujemo da je prirodno bolje, ali dopustite nam da objasnimo zašto. Za obe vrste vitamina C kažu da se po molekularnoj strukturi čine identične, a znamo da čak i sintetički vitamin C daje koži koristi.

Dakle, poenta nije da se kaže da je sintetički vitamin C loš.

U pravim formulacijama može biti vrlo dobar za kožu. Ali definitivno postoje neke ključne razlike koje podstiču našu sklonost ka prirodnom.

BIO-raspoloživost VITAMINA C

Uzmimo, na primer, bioraspoloživost. Da li koža zapravo može da preuzme i koristi vitamin C koji se nalazi u proizvodu? Ispada da je aktuelna primena vitamina C prilično komplikovana.

Studija iz 2001. godine otkrila je da L-askorbinska kiselina mora biti formulisana na pravom nivou pH (3,5 ili manje) da bi ih koža apsorbovala.

Takođe su otkrili da drugi oblici sintetičkog vitamina C, poput magnezijum-askorbil fosfata i askorbil-6-palmitita, ne prodiru u kožu i ne povećavaju nivo vitamina C u koži.

Istraživači su zaključili da je „isporuka“ lokalnog L-askorbinske kiseline u kožu kritično zavisna od karakteristika formulacije.

Nauka iza svega

Stabilnost je takođe problem. L-askorbinska kiselina je preferirani sintetički oblik, ali ona je najmanje stabilna od sintetike. Stabilnije opcije, poput askorbat fosfata, imaju ograničenu sposobnost prožimanja u kože i takođe pokazuju ograničenu funkciju kada dođu tamo.

Drugim rečima, lista sastojaka može vam reći da dobijate neki oblik vitamina C, ali koža možda uopšte ne prima nikakve koristi.

 Šta su studije otkrile?

Jedno laboratorijsko istraživanje je čak otkrilo da askorbil palmitat, koji ima dodatnu masnu kiselinu, ima neke toksične efekte.

Istraživači su je nanosili na kožu, a zatim je izložili kožu ultraljubičasto-B zračenju, što je vrsta UV zraka koje izazivaju sunčanje. Sastojk zapravo potiče oksidaciju lipida (masti)

Prednosti prirodnog vitamina C za lice

Prirodni vitamin C, poput onog u serumu protiv bora, sadrži ne samo askorbinsku kiselinu, već i druge komponente poput bioflavonoida i enzima za koje verujemo da pomažu telu (i koži) da koristi hranljive materije kao što je to dizajnirano.

Prirodni sastojci poput onih koje imamo u našim proizvodima, takođe pružaju dodatna svojstva koja deluju sa vitaminom C da bi stvorili efekte koje želimo da vidimo na koži.

Vitamin C uravnotežuje prirodna ulja i pomaže u poboljšanju izgleda vašeg tonusa kože.

Ulje vučijeg trn jedan je od prirodnih izvora vitamina C, takođe ima hidratantne masne kiseline i druge hranjive sastojke poput vitamina A kako bi koži pružile moćne koristi.

Ulje šipka, još jedan prirodni sastojak koji sadrži visok procenat vitamina C, takođe sadrži vitamin E koji zajedno sa vitaminom C deluje na zaštitu. Obezbeđuje esencijalne masne kiseline koje pomažu u apsorpciji i vlaženju.

Koristeći prirodne sastojke poput ovih, ne moramo se brinuti da li ćemo ih dodati ili dodati da bismo bili sigurni da naš vitamin C deluje onako kako bi trebalo.

Prirodno ulje za lice brzo se upija u kožu (probajte i videćete!). Ulja za lice imaju i niz različitih komponenti koje zajedno deluju na stvaranju koristi koje ćete primetiti za nekoliko nedelja.

Sve zavisi od vas

Na kraju, izbor je na vama. Možda ćete imati koristi sa sintetičkim vitaminom C, posebno ako pažljivo koristite proizvode koji pažljivo formulišu apsorpciju.

Smatramo ipak da je najpametnje da odaberete proizvode poput naših koji će vam pružiti pravu stvar na način na koji je priroda to i zamislila.

Svakako će te smanjiti rizike i koža će najverovatnije dobiti hranjive sastojke za stvaranje koristi protiv starenja kože koju želite.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image