Nekomedogena ulja vs Komedogena – U čemu je razlika?

Sigurno ste do sada imali prilike da se susretnete sa terminima komedogena ili nekomedogena ulja za lice, ali šta oni zapravo predstavljaju i kako deluju na kožu?

Ukoliko želite da saznate nešto više o ovoj temi, kao i da otkrijete koja to nekomedogena ulja odgovaraju Vašem tipu kože, to možete učiniti u nastavku teksta.


Komedogenost kože?

Iako možda zvuči ozbiljno, komedogenost kože se odnosi na kožu lica, koja je podložna stvaranju raznih nepravilnosti, u prvom redu mitesera.

Kada lojne žlezde luče previše sebuma, dolazi do proširenja i začepljenja pora, usled čega se formiraju tamni miteseri ili bele potkožne neravnine (milie).

Brojni su faktori, koji mogu prouzrokovati komedogenost kože – od unutrašnjih činioca, kao što su hormonalne promene, stres, alergeni u hrani ili alkohol, pa do spoljašnjih – kozmetičkih preparata, koje nanosimo na svoje lice (šminka, kreme za sunčanje i sl.), a koji sadrže komedogene supstance.

Komedogena ulja za lice

Kako da ih prepoznamo? 

Na prvom mestu to su mineralna ulja. Ona zaustavljaju prirodni metabolizam kože i ne dovode hranljive sastojke i vitamine do dubljih delova kože jer deluju kao težak, masni film, koji je pokriva.

Sastojci na bazi mineralnih ulja se zbog toga u prirodnoj kozmetici nikako ne koriste!

Lanolin ili vuneni vosak se takođe smatra komedogenim jer ima tendenciju začepljenja pora.

Međutim, čak i biljna ulja mogu izazvati nečistoće na licu.

Komedogenim se smatra kokosovo ulje, ali tu spadaju i kakao buter, maslinovo ulje, kukuruzno ulje, ulje pšeničnih klica i sl.

Dok ova komedogena ulja nije preporučljivo nanositi na kožu lica ili vrata, ona mogu biti dobra nega za izrazito suvu kožu stopala i nogu.

Zašto?

Stepen komedogenosti

Ulja za lice su podeljena prema komedogenosti.

Stepen komedogenosti se prikazuje na skali od 0 (nekomedogeno) do 5 (izrazito komedogeno), dakle, što je vrednost niža – to ulje ima manji efekat začepljenja pora.

Nekomedogena ulja prema ovoj podeli imaju vrednost 0 ili 1, dok npr. kokosovo ulje ima vrednost između 3 i 4, kakao buter 4, a ulje pšeničnih klica čak 5!

Nekomedogena ulja za lice

Sama pomena ulja za lice nas odmah asocira na supstancu koja je teška, masna i nikako pogodna za osobe sa mešovitom ili masnom kožom lica.

Ali, upravo suprotno, nekomedogena ulja su naročito dobra za nečistu i masniju kožu.

Nekomedogena ulja za lice, drugačije su poznata i kao suva ulja, koja ne zatvaraju pore.

Ova ulja sadrže masne kiseline, koje su slične lipidima u koži i iz tog razloga mogu da prodru do dubljih slojeva kože, u kojima oslobađaju hranljive materije.

Ali, ova ulja mogu i mnogo više od toga!

S obzirom da imaju antibakterijska i antiinflamatorna svojstva, ona sprečavaju ili smanjuju upalu i crvenilo kože.

Da li će neko nekomedogeno ulje delovati možda komedogeno na Vašem licu zavisi zapravo od Vašeg tipa kože.

Ukoliko imate nedoumica kom tipu pripada Vaša koža lica, uradite kviz tip kože i saznajte koji su proizvodi za vas.

Kviz tip kože

Koji je vaš tip kože?

Uradite personalizovani kviz jer će vam pomoći da utvrdite svoj tip kože i predložiti kojim proizvodima treba da je negujete!


Sa svojom jedinstvenom mešavinom hranljivih materija i vitamina, plemenita ulja poput vučjeg trna (vrednost 1 na skali komedogenosti), bademovog (blago komedogeno – 2), lešnikovog (vrednost 1), orahovog (vrednosti 1-2) ili bundevinog ulja (2)  spadaju u nekomedogena ulja.

Ne sadrže dodatne aditive, već samo aktivne sastojke, koji neguju, leče i balansiraju našu kožu. Za koji tip kože su ona pogodna?

Ulje vučjeg trna za lice

Stručnog naziva Hippophae rhamnoides, vučji trn je u narodu poznat još i kao pasji trn, vukodržica,pastrn, sibirski ananas i dr.

Neverovatno intenzivne crveno-narandžaste boje, ulje vučjeg trna je izuzetno lekovito, ali i pravi eliksir lepote!

Suva koža će ga obožavati jer je čini gipkom, zrela koža će ga koristiti kao oružje u borbi protiv bora, dok kod osetljive i oštećene kože ulje vučjeg trna pomaže u regeneraciji.

Kako je moguće da ulje vučjeg trna poseduje tolike blagodeti po različite tipove kože? Možemo da se malo bolje upoznamo sa onim što ovo ulje čini toliko posebnim u nastavku.

Ulje vučjeg trna sadrži mnoge vredne sastojke:

  • veoma visok sadržaj vitamina C (više nego u limunu i pomorandži), koji licu daje prelep ten i posvetljava mrlje i crvenila
  • visok sadržaj vitamina E, koje deluje antioksidativno i štiti kožu od slobodnih radikala, posebno u slučaju UV zračenja
  • visok sadržaj beta-karotena (vitamin A), koji ima antiinflamatorna svojstva – umiruje iritacije, crvenilo i svrab u dubljim slojevima kože, dok istovremeno deluje i  regenerativno, tako što ubrzava zaceljivanje rana, ali  i sprečava prevremeno starenje kože
  • veliki broj nezasićenih masnih kiselina: linolna kiselina, lineinska, oleinska, a posebno je bogato i palmitoleinskom i palmitinskom kiselinom, koji pomažu koži da održi prirodnu barijeru i sprečavaju nastanak bora
  • bogato je voćnim kiselinama (AHA), koje olakšavaju pigmentne poremećaje i smanjuju nastanak staračkih pega

Zahvaljujući njegovim dobro izbalansiranim aktivnim sastojcima, redovnom upotrebom ulja vučjeg trna, Vaša koža će biti nahranjena i mlada.

Vučji trn za kosu

Sličan efekat kao na koži, ovo plemenito ulje ima i na kosu. Sastojci, kao što su aminokiseline i omega-3 i omega-7 masne kiseline, doprinose regeneraciji kose i obezbeđuju joj hranljive materije.

Suva kosa će biti ojačana iznutra, sjajna i lakša za raščešljavanje jer ulje vučjeg trna podstiče i proizvodnju keratina.

Potreba ulja vučjeg trna

Osim spoljašnje upotrebe u nezi kože, kose ili noktiju, ulje vučijeg trna se može koristiti i oralno– možete ga piti kao takvog ili ga dodati jelima.

Benefiti ovakvog korišćenja pasijeg trna su takođe mnogobrojni. Već smo upoznati sa tim da je ulje pasijeg trna bogata vitaminima, te ima pozitivan efekat na imuni sistem, jer ona sadrži i vitamin B12, koji se, osim u mesu, retko može pronaći u biljkama, što čini ovu biljku posebno dragu vegetarijancima i veganima.

Beta-karoten je, između ostalog, dobar i za oči, dok nezasićene masne kiseline prilikom unutrašnje upotrebe vučjeg trna, štite želudac i creva od kiseline.

Bademovo ulje odlično nekomedogeno ulje

Dragoceno bademovo ulje je idealno za suvu i osetljivu kožu jer hidrira kožu, istovremeno sprečavajući gubitak vlage, poboljšava njenu ravnotežu i prodire u dublje slojeve kože, čineći je elastičnijom, a ipak je veoma blago i smiruje iritacije. Smatra se hipoalergenim, tako da je preporučljivo čak i za osetljivu kožu beba!

Uzimajući u obzir da spada u nekomedogena ulja ili blago komedogena, treba ga koristiti štedljivije kod masne kože. Ali, ako mislite da je samim tim nepogodno i za jedan od najproblematičnijih tipova kože – mešovitu, niste u pravu.

Bademovo ulje zaustavlja prekomerno lučenje sebuma, te čisti i sužava pore lica.

Bademovo ulje deluje i kao nega protiv starenja, zahvaljujući prvenstveno vitaminu E, a u kombinaciji i sa B vitaminima, ono eliminiše i suvoću okoloočnog predela i stimuliše obnavljanje ćelija i regeneraciju kože.

Možete ga koristiti i za uklanjanje šminke, kao negu za suve i ispucale usne, ali i negu kose. Zbog svoje široke primene, jasno je zbog čega je bademovo ulje toliko voljeno.

Orahovo ulje spada u vrhunska nekomedogena ulja

Kroz vekove, orah je bio nezaobilazan deo našeg života. I to ne bez razloga! Toliko je mnogo blagodeti koje nam konzumacija oraha daje, od primene u ishrani, medicini, slikarstvu, za negu drveta, pa sve do upotrebe u kozmetici.

Mi smo posvetili poseban članak ovoj neverovatnoj biljci, a ovde želimo da se osvrnemo na dejstvo orahovog ulja na kožu.

Za masnu i kožu sklonu miteserima, orahovo ulje čini čuda i spada u nekomedogena ulja . Stoga se može naći u raznim kremama, serumima, kupkama i ostalim pomadama, namenjenim ovom tipu kože, najviše zahvaljujući visokom udelu linolenske kiseline.

Kada se kombinuje sa drugim lekovitim sastojcima, orahovo ulje će pospešiti njihovo dejstvo i tako Vam mnogo bogatije delovati na kožu.

Orahovo ulje promoviše zdravlje kože i od davnina je korišćeno kao sredstvo protiv bora. Ono takođe ima i antiinflamatorna i dezinfekciona svojstva i štiti Vašu kožu od slobodnih radikala.

Redovnom upotrebom primetićete vidno poboljšanje stanja Vaše kože.

Ulje lešnika

Odmah uz isceljujuće orahovo ulje, nezaobilazno je i ulje lešnika . Namenjeno i za spoljnu, ali i unutrašnju upotrebu, ulje lešnika je izuzetno pogodno za masnu kožu. Hrani kožu i ima balansirajući efekat, ulje lešnika je nekomedogeno, te se brzo upija i podržava zdravu proizvodnju sebuma.

Visok udeo nezasićenih masnih kiselina i vitamina E daju ovom ulju moć da se uspešno bori protiv znakova starenja i da jača prirodnu barijeru kože.

Lešnikovo ulje se neretko koristi za negu kose, s obzirom da neguje njene krajeve, ali i da održava svežinu farbane kose.

Ulje bundeve

Osim što služi kao lek za mnoga oboljenja, ulje bundeve  je našlo svoju primenu i u kozmetici, budući da se pokazalo uspešno u tretiranju izrazito suve kože lica, kao i protiv opadanja kose.

Ovakvu sposobnost ulje bundeve duguje brojnim vitaminima (A, D, C, E i B1, B2, B6) i mineralima (magnezijum, cink, kalcijum, fosfor, kalijum i dr.).

Kombinacija vitamina A i cinka je posebno efikasna u borbi protiv bora, akni ili psorijaze, a vitamini E i C su veoma efikasni antioksidanti.

Kako je naše lice deo tela, koji je najizloženiji spoljnom uticaju, moramo mu posvetiti dodatnu negu i nanositi one proizvode, koji su proverenog porekla i sastava, ali i odgovarajući za konkretan tip kože.

Mi, u Royal Balm-u, vodimo računa da naši korisnici u svakom trenutku znaju šta nanose na svoje lice i kakvo će dejstvo to imati.

Ukoliko uljučite upotrebu nekog od navedenih ulja za lice u Vašu svakodnevnu rutinu, Vaša koža će Vam sigurno biti zahvalna, zdrava i mladolika.

Autor: Dr Marija Andrić


Dr. Marija Andrić, sa značajnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti tradicionalne i komplementarne medicine, poseduje širok spektar certifikata i profesionalnih veština:



  • Diplomirala sam na Medicinskom Fakultetu u Beogradu 2005. godine.

  • Akupunkturolog - Stečeno 2006. godine (300 časova) na ECPD Međunarodna specijalistička škola tradicionalne medicine i akupunkture (The European Center for Peace and Development of the University for Peace established by the United Nations). Tema obuhvata integraciju savremene i tradicionalne medicine, energetske osnove homeostaze, krv i telesne tečnosti u tradicionalnoj kineskoj medicini, i više.

  • Aromaterapeut - Stečeno zvanje od novembra 2013. do aprila 2014. godine u Aroma-Tea, strukovnom udruženju za razvoj i promociju profesionalne aromaterapije. Edukacija uključuje farmakologiju eteričnih ulja, aromakozmetiku, aromamasažu, i druge oblasti.

  • Fitoterapeut - Obrazovanje stečeno od novembra 2014. do maja 2015. godine u Quanttes, međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine. Program obuhvata principi fitoterapije, sakupljanje i obrada lekovitog bilja, i druge teme.

  • Informoterapeut - Certifikat stečen 2016. godine na Kijevskom Univerzitetu, asocijaciji narodne medicine, Ukrajina. Fokus na principima informoterapije, elektro-akupunkturnoj dijagnostici, i radu na Diacor aparatu.

  • Lekar kvantne medicine - Stečeno 2017. godine u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Učenje obuhvata osnovne principe kvantne fizike, radiesteziju, i uticaj elektro-magnetnog zračenja na zdravlje.

  • Lekar sa poznavanjem homeopatije - Certifikovan 2018. godine, takođe u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Edukacija pokriva osnove homeopatije, delovanje homeopatskih lekova, i upotrebu Bahovih cvetnih kapi.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image