Orahovo ulje za lice i devet saveta do lepote i zdravlja

Pod krošnjom orahovog drveta se čovek generacijama sklanjao kako bi se sačuvao od nadolazećih problema – žege, nevremena; verao se po njegovom stablu i skupljao njegove plodove. Orah je postao simbol zaštite i sigurnosti u čovekovoj svesti i to ne bez razloga.

Spektar orahovih blagodeti

Sigurnost je prva pomisao koja sve vezuje za orah. Kao što orah svojom ljuskom čuva nutrinu svoga ploda, tako i njegova svojstva čuvaju naše zdravlje i našu lepotu.

Sve ono što možemo da postignemo upotrebom oraha i njegovih produkata je neizbrojivo. U ishrani plod oraha sa velikom količinom svojih omega-3 kiselina i proteinima pospešuje rad našeg mozga i hrani ga.

Smanjuje holesterol i trigliceride, te umanjuje mogućnost pojave Diabetesa tipa II. Cirkulaciju, takođe, poboljšava i smanjuje rizk od oboljenja srca.

Orahovo ulje se takođe koristi u ishrani i kao začin. Nije baš najzahvalniji za prženje, ali kao dodatak pri salatama je izvrstan. Mada treba biti obazriv, jer je ono intenzivnog ukusa te dominira u jelima.

Svakako, pored ukusa, pruža nam i zdravlje krijući ga u česticama omega 3 kiselina.

Upotreba orahovog ulja za lice je raznolika i koristi se od zdravstvenih do estetskih razloga. Ono je sastavni deo svake kreme za sunčanje, ali i antifungalnih, antibakterijalnih i antiseptičnih preparata.

Jednostavno, ulje od oraha pokriva svaki mogući domen u zdravlju i lepoti Vaše kože, te mu mi posvećujemo mnogo pažnje.

Malo je reći da su bezmalo svi sastojci orahovog ulja blagotvorni za nas. Broj tako potrebnih i zdravih sastojaka i u tako velikoj količini može se sresti samo u orahu.

Sastojci oraha ne samo da hrane našu kožu, već, prodirujući duboko pod dermu, pospešuju njen oporavak i umiruju je.

Ali to je samo početak… Orahovo ulje je:

  • Izuzetno dobar i kvalitetan antiseptik koji sprečava pojavu infekcija kod otvorenih rana, ogrebotina ili bubuljica;
  • Antiinflamator, jer je to jedna od najvećih odlika omega 3 kiselina;
  • Veoma važan antifungal. Naročito je dobar protiv gljivica kandide;
  • Prirodan analgetik i pain relief , lokalnog karaktera
  • Regenerator kože – jer pospešuje razvoj novih i mladih ćelija kože istovremeno otklanjajući stare ćelije;
  • Prirodan Anti-age preparat, zbog veoma razvijenog antioksidantskog sastava;
  • Fenomenalan skin toner, jer privlači prirodnu boju, naročito pod suncem;
  • Poput zelenog čaja utiče na mršavljenje i čišćenje naših organa od toksina i suvišnih masti, te je dobar preparat pri mršavljenju;
  • Prodire do mikro krvnih sudova i kapilara, te blagotvorno smanjuje krvni pritisak;
  • Izuzetno snažan u preventivi raka.

Sve ovo je ono pri čemu pomaže, a sada možemo da počnemo sa savetima.

Orahovo ulje za lice

Orahovo ulje ima dragocene sastojke za Vašu kožu lica. Pre svega, ono sadrži flavonoide, poznatije kao C-kompleksi. Flavonoidi, sadržani u fenolic antioksidansima, otklanjaju uzročnike slobodnih radikala i demotivišu oksidativnost metabolizma, najveći problem svakog lica.

Takođe, flavonoidi imaju antitrombonska dejstva na nivou kapilara i vena, te podstiču mikro kapilare pod dermom da nesmetano vrše funkciju regeneracije.

Antibakterijalna i antiinflamantorna svojstva flavonoida otklanjaju zapaljenja i ekcemske procese na koži lica.

Međutim, orahovo ulje, pored flavonoida, sadrži i izuzetno važne sastojke poput Alfa-Linolenic kiseline i Oleic kiseline, koji se sve više koriste u kozmetičkim preparatima.

Njihova kombinacija sa već pomenutim flavonoidima je maestralna, jer se međusobno dopunjuju i podržavaju.

Alfa-Linolenic kiselina smanjuje prisustvo akni prodirujući duboko pod dermu i antiinflamatornom funkcijom duboko umiruje potkožna zapaljenja.

Potom osvetljava kožu, dok, s druge strane, Oleic kiselina održava i reguliše nivo vlažnosti na površini kože dajući joj mekoću i savitljivost. Pritom umanjujući kaplirni krvni pritisak, to jest, otklanja crvene tačkice na Vašem licu.

Upotreba i korišćenje orahovog ulja

Nanošenjem orahovog ulja na lice smanjujete i znakove starenja. Pretežno bora. Nanesitega na kožu lica, naročito oko bora, i masirajte laganim i kružnim pokretima. To je izuzetno povoljno po bore oko očiju gde je koža izrazito tanka i sklona finim linijama.

Slobodni radikali postaju prošlost za Vašu kožu posle dugotrajne upotrebe orahovog ulja. Ako ga redovno nanosite na kožu, mnoga i veoma važna antioksidativna jedinjenja će se uskladištiti u sloju masti pod Vašom kožom.

Tamo oni zadržavaju antioksidativna dejstva koja Vam pomažu na duge staze.

Saprofitna flora Vašeg lica posle orahovog ulja biće u potpunosti regulisana. Gljivične infekcije postaju prošlost, a kandidijaza se trajno povlači.

Problemi koji se vezuju za masnu kožu iščezavaju. Sa svim svojim sastojcima orahovo ulje reguliše i nivo sebuma na površini kože, stoga je čest sastojak prirodnih krema.

Ono što je od izrazito velike važnosti je to što je orahovo ulje kompatibilno sa ostalim lekovitim biljkama. Kada je organskog porekla i kada je pripremljeno po dobro izučenoj recepturi, ulje od oraha postaje osnovni sastojak koji podržava i pospešuje dejstva sastojaka koji su dodati u njegov sastav.

Upravo zbog toga mu se prirodna organska kozmetika najpre okrenula. To je razlog njegovog nezaobilaznog prisustva u serumima za masnu kožu i serumima za mešovitu kožu.

Orahovo ulje za kožu

Dobrobiti orahovog ulja prema licu umnogome se podudaraju  sa kožom. Međutim, tu treba istaći još po koje njegove prednosti.

Najgrublje rečeno, tri su ključne tačke koje pomažu Vašoj koži, kada je reč o orahovom ulju: antibakterijsko, antioksidativno i antiinflamantorno svojstvo.

  • Antioksidansi smanjuju pojavu bora na koži i pomoći će Vam da izgledate mlađe. Zategnuće Vašu kožu i uliti joj punoću linija.
  • Antibakterijske komponente pomoći će Vam u zaštiti od različitih patogena, koji neprestano prete našoj koži.
  • Antiinflamantorna svojstva preventiraju svako moguće zapaljenje, ublažuju hronična stanja poput ekcema i psorijaza i olako izlaze na kraj sa akutnim slučajevima upale ili alergijskih reakcija.

Kada je koža Vašeg tela u pitanju, orahovo ulje naročito pomaže kod problema sa atletskim stopalom, jer reguliše protok hranjivih materija iz dubina derme na površinu kože.

Ujedno čisti Vaša stopala od bilo kakvih bakterijskih i gljivičnih pojava, smanjuje bol i otklanja neprijatnosti pri kretanju.

Orahovo ulje igra važnu ulogu i kod psorijaze upravo zbog omega-3 masnih kiselina, jer one smanjuju zapaljenske procese u telu.

Pored toga, ono sadrži i elaginsku kiselinu, antioksidans kojeg odlikuje antiviralni i antibakterijski karakter, koji ujedno pospešuje Vaš imuni sistem.

Orahovo ulje koristite kao jedinstveni serum za lice, reši će vas upala na koži, bubuljica i nekih ekcema.

Orahovo ulje za kosu

Ulje od oraha možete bez problema naneti direktno na Vašu kožu. Ono zbog čega je ulje od oraha tako zdravo za Vašu kosu jeste zbog visoke koncentracije omega-6 masnih kiselina koje deluju kao faktor rasta.

Pored toga čine Vašu kosu glatkom, zdravom i sjajnom. Upravo nedostatak omega-6 masnih kiselina može dovesti do usporavanja rasta Vaše kose.

Ulje od oraha prodire brzo u kožu pod kosom i ulazi u folikul dlake te povećava sadržaj lekovitih svojstava i proteina u samoj utrobi vlasi.

Prisustvo zdravih masnih kiselina iz orahovog ulja umiriće zapaljenske procese u folikulu, očistiti prostor između i pospešiti rast novih, mladih vlasi.

Značajna količina kalijuma koja se nalazi u orahovom ulju, takođe, podstiče  i stimuliše proizvodnju novih ćelija. Hidrantni i antibakterijski sastav ovog ulja idealan je u sprečavanju preranog gubitka kose, ali i određenih neprijatnosti na samoj površini lobanje.

Sve što treba da uradite jeste da dva puta nedeljno laganim pokretima utrljate orahovo ulje na površinu lobanje i da sačekate dvadesetak minuta.

Posle toga je važno oprati Vašu kožu nekim od organskih šampona koje uveliko koristite.

Orahovo ulje za sunčanje

Orahovo ulje naneto na kožu ima slični efekat kao i ono naneto na kosu – potamnjuje je i daje joj sjaj. Međutim, kada se koristi za sunčanje, orahovo ulje na potpuno prirodan način daje tamniji ten vašoj koži.

Ono ujedno štiti od visokog spektra UV zračenja, ali i dosta privlači sunce. Malo je poznato da, između ostalog, mnogo pomaže i pri opekotinama nastalim za vreme sunčanja.

Takođe, pošto je orahovo ulje neverovatan izvor esencijalnih masnih kiselina, izvrstan je za hidriranje kože nakon i za vreme sunčanja. Upravo zbog Oleic kiselina, ovo ulje hidrira vašu kožu, i kao snažan emolijens, zadržava mekoću i savitljivost Vaše kože.

Iskustva ljudi koji su koristili orahovo ulje za sunčanje su fantastična. Nakon upotrebe svi se hvale lepom bronzanom bojom i prirodnim i privlačnim tenom.

Sunčanje uz ovakvo ulje je ne samo sigurno i zdravo, već će, uz pomoć njega, uspomena sa Vašeg letovanja duže ostati na Vašoj koži.

Orahovo ulje pri masaži

Masaža orahovim uljem i to pod letnjim suncem u sutonu – ima li šta zdravije i lepše za Vaše telo. Takva masaža se upotrebljava od davnina i nadaleko je poznato koliko samo pozitivnih efekata takva praksa ostavlja na Vašem telu.

Zbog visoke koncentracije flavonoida, C kompleksa, masaža orahovim uljem najpre će podstaći funkcionisanje Vašeg kardio-vaskularnog sistema.

Sastavi C kompleksa prodraće duboko kroz dermu do Vaših kapilara i vena, pospešiti njihovo funkcionisanje i preventirati stvaranje trombova i proširenih vena.

Stoga je masaža nogu ovim uljem više nego lekovita.

Mononezasićena ulja, kao što su omega-9, kojima je orahovo ulje prebogato, pomaže arterijama i venama da zadrže svoju elstičnost. Shodno tome, poboljšava krvotok arterija i redukuje rizik od srčanih oboljenja poput srčanog udara ili visokog pritiska.

Osim što je orahovo ulje dobro za krvne sudove, deluje umirujuće na čitav organizam.

Njegova aroma poznata je da smiruje um i nadraženost čula, te u kombinaciji sa masažom, ono postaje pravi stress relief.

Podstičući normalan rad organizma sa svojim umirujućim svojstvima, Vaše telo i Vaš duh smanjuju simptome napetosti, anksioznosti i depresije i vraćaju u balans Vaše raspoloženje.

Orahovo ulje u ishrani

Ništa manje bitno nije ni prisustvo orahovog ulja u ishrani. Bogatim, ugodnim i intenzivnim ukusom ono daje predivan ukus svakoj hrani.

Međutim, ovde nije reč o ukusima, već o pogodnostima koje orahovo ulje ostavlja na Vašem telu.

Tek uključivanjem orahovog ulja u ishranu postižete njegovu sveobuhvatnu blagodet. Ne zna se šta je po čovečije telo preče u ishrani od sastojaka koje poseduje orahovo ulje.

Da li spektar omega masnih kiselina ili fosfor i magnezijum, ili cink, gvožđe i kalijum, jedinstveni proteini ili mnoštvo vitamina… Jednostavno, dragocenost na dohvat ruke.

Između ostalog, u sastav orahovog ulja ulazi veliki broj polinezasićenih masti, kao i značajne količine mononezasićenih. Upravo iz tog razloga je, ovo ulje bez holesterola, odlično za poboljšavanje zdravlja srca.

Primenjeno u ishrani, ono podstiče cirkulaciju, smanjuje taloženje masti u organizmu, povećava energiju  i snižava krvni pritisak.

Sa svim ovim efektima zajedno dolazi do značajnog smanjenja rizika od ateroskleroze, srčanog, ali i moždanog udara.

Ujedno podstičući Vaš organizam da izbacuje štetne toksine iz tela, kao i višak masti, stoga se s njim postiže efekat mršavljenja isto kao i sa zelenim čajem.

Orahovo ulje u borbi protiv peruti

To koliko pomaže Vašoj koži već je pomenuto, međutim, to koliko orahovo ulje pomaže pri otklanjanju peruti zaslužuje posebno poglavlje.

Već mnogo puta pomenuta omega-3 masna kiselina je zahvalna i za tako dubinsko otklanjanje problema peruti, kao što pomaže kod jačanja korena kose.

Ako redovno koristite ulje oraha na kosi, Vaša kosa će biti sjajna i mekana, naročito ističući svoju bujnost.

Masna kosa će postati prošlost, a zajedno sa svim tim problemima, neprijatan utisak na površini lobanje će, poput peruti, iščeznuti.

Masiranjem ovog ulja na kožu glave, naročito u kombinaciji sa drugim eteričnim uljima, možete hidrirati obode folikula i eleminisate razne infekcije – uzročnike pojave peruti.

Takođe, za vreme zimskih meseci, kada je problem suve kože sve izraženiji usled izloženosti neprovetrenim zagrejanim prostorijama bez vlažnosti, orahovo ulje je spas.

Hidrantnost koja se postiže sa njim, reguliše nivo sebuma na površini kože pod kosom i otklanja glavni uzrok peruti – suvu kožu.

Pored toga što će Vaša kosa biti čista, sjajna i bujna, ona će biti i bez peruti, a sama dlaka će biti snažna i bez suvih krajeva.

Orahovo ulje za zdrave i lepe nokte

Problem koji zna često da nam nanosi neprijatnosti jeste pojava zanoktica. Taj problem najčešće se vezuje za suvu kožu, bila ona isušena pri lošim vremenskim uslovima ili zbog prirode same kože.

Neprijatnosti koje nastaju sa zanokticama mogu neretko biti duge i bolne, a katkad da dovedu čak i do određenih infekcija.

Kao pravi lek za tako nešto se javlja upravo orahovo ulje.

Ono ima osobinu da regeneriše kožu i sprečava njenu ispucalost, a C kompleksi, zajedno sa grupom omega masnih kiselina, održavaju balans na površini epitelnog tkiva.

Pored toga, orahovo ulje se upija jako brzo, međutim, njegova pozitivna dejstva se zadržavaju dosta dugo pod kožom.

Praveći takve „zalihe“ u dermalnom sloju, ovo ulje štiti Vaše ruke i pri njihovoj izloženosti određenim hemikalijama.

Orahovo ulje za svet oko nas i u nama

Deveti savet okuplja sva ostala pozitivna svojstva koja orahovo ulje ima kako za svet oko nas, tako i za onaj u nama.

Ulje od oraha pomaže pri regulaciji hormonskog disbalansa. Fitonutrijenti, kojima su bogati orasi, su izvrstan izvor fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka i kalcijuma koji su veoma važni za ljudsko telo.

Upravo ovakav sastav orahovog ulja se preporučuje kao dodatak ishrani pri određenim problemima sa štitnom žlezdom.

Od velike je pomoći i pri podočnjacima. Isprva, zbog svoje boje, stiče se utisak da orahovo ulje ne može pomoći kod podočnjaka, međutim, to nije tačno.

Alfa linolenic kiselina tu umnogome pomaže jer, pored svega ostalog, ima i svojstvo da osvetljava kožu i reguliše njen tonalitet u skladu sa čitavim telom.

Orahovim uljem, možete i ukrasiti Vaš dom. Od izuzetne je koristi pri finalnoj obradi drveta i pri lakiranju, dajući drvetu finu boju i sjaj.

Pored toga, slikari ga često koriste pri svojim radovima, jer se upravo orahovo ulje pokazalo kao odličan prirodni rastvarač i razređivač boja za ulje na platnu.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se
Zatvori