Kantarionovo ulje – 7 saveta za lepotu i zdravlje

Nema osobe sa ovih prostora koja nije čula za kantarionovo ulje.

To naravno nije nikakva slučajnost jer kantarionovo ulje sasvim opravdano zauzima počasno mesto kada su u pitanju zdravlje i nega tela – od glave do pete.

Ova čudotvorna biljka poznata je još od davnina i predstavljala je spas za mnoge boljke.

Svima je manje-više poznata upotreba kantarionovog ulja za opekotine, negu suve i iritirane kože, ali da li ste znali da je kantarion nadaleko poznat i kao sedativ, antibiotik i prirodni antidepresiv?

Ukoliko niste znali, nastavite da čitate ovaj tekst jer vas čekaju još mnoga prijatna iznenađenja kada je upotreba ove lekovite biljke u pitanju.

Kantarion – lek za um i telo

Kantarion (u narodu poznat i kao bogorodičina trava, gospin cvet, gospino zelje, ivanova trava) je jedna od najlekovitijih biljaka na svetu. Ima veoma široku (ako ne i najširu) upotrebu i koristi se za lečenje najrazličitijih boljki, kao i za negu svih tipova i najrazličitijih stanja kože.

Njegova prednost je što raste kao korov po pašnjacima, livadama, u pojasu hrastovih šuma i liticama u predelima umerene i suptropske klime – što Srbiju čini idealnim podnebljem za njegov uzgoj i opstanak.

Cveta od maja do avgusta, bere se nadzemni deo biljke u cvetu, a koristi se u vidu ulja, tinktura, melema, čaja, kapi, tableta, vaginaleta i kapsula.

Buket kantariona sa planine Rtanj
Buket kantariona sa planine Rtanj

U našem narodu se kantarion mnogo ceni i koristio se odvajkada.

U narodnoj medicini koristi se kao sedativ, antiseptik, diuretik i analgetik, kod neuralgije i klimatskih neuroza.

U stomatologiji ima primenu kao lekovito sredstvo protiv gingivitisa (upale desni). Pospešuje regeneraciju kože i ima adstringentno dejstvo (sužava pore).

Koristi se za lečenje rana koje teško zaceljuju, kod hematoma, akni, čireva, ispucale kože, opekotina, kao i kože koja se ljuspa.

Smiruje upalne procese i otekline od udarca, iščašenja i uganuća; umiruje spazme unutrašnjih organa, čisti krv, štiti organizam od radioaktivnosti.

Koristi se za lečenje bolesti jetre, bubrega, slezine, mokraćnog mehura i grčeva u želucu i stomaku.

Esencijalno ulje kantariona deluje odlično protiv crevnih parazita, a zahvaljujući značajnim količinama tanina koristi se i kao antidijaroik.

Ono što je zanimljivo je da kantarion u sebi ne sadrži nijednu materiju štetnu po ljudsko zdravlje, a pritom sadrži velike koncentracije:

  • pigmenata antocijana koji imaju ulogu sprečavanja agregacije krvnih zrnaca, prevencije kardiovaskularnih oboljenja i imaju antitumornu aktivnost
  • hipercina (pigment koji mu daje crvenu boju) koji zahvaljujući antibakterijskom i antivirusnom svojstvu sprečava razvoj bakterija i smanjuje upalne procese u telu i na koži
  • karotena (smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, ima antitumorno dejstvo, odlaže kognitivno starenje i smanjuje oksidativni stres koji oštećuje moždane ćelije, pa samim tim smanjuje rizik od demencije, prevenira nastanak dijabetesa i mišićne distrofije, jača imuni sistem)
  • flavonskih heterozida (deluju na upalne procese sluzokože, što je posebno važno kod oboljenja digestivnog trakta, tj. grčeva koji ga prate)
  • eterskog ulja
  • tanina (antibakterijsko, antifungalno i hemostatično dejstvo)
  • smole (antioksidantno dejstvo)
  • vitamina C (antiinflamatorno, antioksidantno dejstvo) i drugih sastojaka.

Ulje od kantariona

Kantarionovo ulje
Kantarionovo ulje – Royal Balm

U staroj Grčkoj kantarionovo ulje se koristilo protiv crevnih parazita i dijareje. Stari Rimljani su ga koristili u otklanjanju disajnih i stomačnih tegoba.

Ulje kantariona je takođe veoma popularno za otklanjanje „ženskih problema“ kao što su upala jajnika, herpes, vaginalne gljivične ili bakterijske infekcije.

Zanimljivo je da je ulje kantariona, zahvaljujući hipericinu, jedan od najčešće korišćenih prirodnih antidepresiva.

Nemačka je sprovela najviše istraživanja na tu temu i u njoj je kantarionovo ulje zvanično odobreno kao lek protiv blagih i umerenih depresija.

U poređenju sa antidepresivima, kantarionovo ulje ima približno jednaku efikasnost ali sa mnogo manjim brojem kontraindikacija.

Švedska zdravstvena organizacija je takođe priznala njegovu lekovitost. 

Ulje kantariona se koristi i kod naglih promena raspoloženja u menopauzi, za smanjenje bolova kod gihta, reume, kod raznih povreda, menstrualnih tegoba i nekontrolisanog mokrenja.

Kako se pravi ulje od kantariona – recept

Kantarion sa planine Rtanj.
Kantarion sa rtnja

Kantarionovo ulje se može naći u svakoj apoteci. Međutim, ako dovodite u pitanje njegov kvalitet ili jednostavno želite da sami napravite ulje od ove čudesne biljke, u nastavku vam nudimo detaljno uputstvo.

Prvo je potrebno da sakupite svež kantarion (pazite da ne sakupljate onaj koji raste direktno pored puta i nikako ga ne čupajte iz korena već isecite biljku makazama).

Ubrane stabljike vežite u snop i zakačite ih negde da prenoće.

Oprezno skinite listove i cvetove, stavite ih u veliku teglu tako da zauzimaju ¾ njene zapremine i prelijte ih hladno ceđenim organskim maslinovim uljem.

Teglu zatim zatvorite poklopcem ili folijom i gumicom i ostavite je da odstoji 6-7 nedelja.

Ulje treba da dobije karakterističnu crvenkastu boju. Sada ceo sadržaj tegle prelijte kroz čistu gazu i dobro ocedite ostatak.

Ulje kantariona čuvajte na tamnom mestu, najbolje u tamnoj staklenoj boci.

Ulje od kantariona za unutrašnju upotrebu

Pored čaja, kantarion se može koristiti za unutrašnju upotrebu u vidu ulja.

Kantarionovo ulje je nezamenljivo u stomatologiji za desni i zube, kod gnojenja posle vađenja zuba.

Ovakve rane treba 2-3 puta dnevno premazati sterilnom gazom nakvašenom ovim uljem. Kod upale desni 2-3 puta dnevno isprati usta jednom kašikom ulja.

Ulje od kantariona povoljno deluje kod lakših oblika depresija (npr. klimakterične tegobe, nesanica, razdražljivost i nemir).

Pored toga, ulje kantariona se može koristiti i kao pomoćno sredstvo za ublažavanje tegoba digestivnog trakta (čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, katar creva, kolitis) tako što se tri puta dnevno pre svakog obroka uzme jedna kafena kašičica ulja.

Za želudačne bolesti – kod upale želudačne sluzokože (gastritis), ili želudačne rane i drugih upala uzima se svako jutro pre jela velika kašika ulja. Postupak ponavljati tokom 20 dana, a za to vreme se ne sme piti alkohol, pušiti niti jesti meso.

Čaj od kantariona

Priprema čaja od osušenih latica

Poznati čaj od kantariona je preparat koji se nalazi u mnogim domaćinstvima.

Kao što smo već spomenuli, kantarion raste na mnogim mestima i predelima ali nije svuda istog kvaliteta.

Veoma važan faktor jesu sunce i vetar, zbog čega je planina Rtanj jedno od najpoznatijih staništa ove biljne vrste.

Rtanj je poznat po endemskom bilju koje raste samo tamo i koje je zaštićeno zakonom.

Najčešće korišćene biljke sa ove planine su kantarion i hajdučka trava.

Čaj od kantarinovog bilja koristi se za lečenje nervoze, depresije, želudačnih bolesti, bolesti bubrega, proliva, nadimanja jetre i želudačne kiseline.

Čaj sadrži hipicirin, eterično ulje i fitoncid koji deluje antiseptički i u uništava razne parazite.

Priprema čaja:

U 2 dl vode staviti dve kašike kantariona, poklopiti, zatim ga promešati, procediti i piti tri puta na dan i neposredno pred spavanje. Lečenje treba da traje 4-5 nedelja.

Čaj protiv depresije

Pomešati jednake količine suvih cvetova kantariona i hajdu­čke trave, preliti ih sa 2 dl vrele vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti tri puta dnevno.

Čaj za gastritis

U 2 dl vrele vode sipati kašičicu suvih cvetova kantariona, poklopiti i ostaviti da stoji 10–15 minuta. Procediti i piti tri puta dnevno posle jela.

Za uređivanje menstruacije: pomešati po 25 g kantariona, kamilice i koprive. Tri kašike ove mešavine preliti sa pola litra kipuće vode, poklopiti, ostaviti celu noć, pa sledećeg dana piti topao čaj pre jela.

Protiv dijareje: pomešati po 30 g kantariona i nane. Tri kašike ove biljne mešavine kuvati 5 minuta, poklopiti i ostaviti celu noć. Sutradan piti mlak nezaslađen čaj pre jela.

Za kamen u bubregu i mokraćnim kanalima: pomešati po 20 g kantariona, lista breze, ruse i korena zečjeg trna (gladiša). Četiri kašike ove mešavine kuvati 5 minuta u 1l vode, posle 3 sata procediti i piti u toku dana umesto vode.

Za čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu: pomešati po 20 g cveta kantariona, hajdučke trave, korena crnog gaveza, sladića i lanenog semena. Mešavinu preliti sa 1l kipuće vode, poklopiti, posle 6 sati procediti i u toku dana piti umesto vode.

Kod kolika, nekontrolisanog mokrenja, prekomerne sluzi u plućima i upale creva uzimati 10-15 kapi na pola kašičice vode (bez šećera).

Kantarionovo ulje za spoljašnju upotrebu

Kantarionovo ulje se pre svega koristi za opekotine, sveže rane, povrede mišića, hemoroide, otoke, vaginalne infekcije, ali i za negu nečiste, suve i ispucale kože u vidu ulja za lice.

Ukoliko ga koristite za brže zarastanje rana, treba ih mazati 2-3 puta dnevno i previti ih zavojem.

Čaj od kantariona se takođe može koristiti za ispiranje rana i posekotina, i to na sledeći način:

Pomešati po 30 g cveta kantariona i hajdučke trave sa 40 g petrovca.

Mešavinu prokuvati 5 minuta u 1l vode, ostaviti da odstoji 2 sata, procediti i upotrebiti kada se ohladi (da bude mlak).

Kantarionov čaj se koristi i za vaginalno ispiranje tako što se njime jednom do dva puta mesečno (ne češće)  pomoću irigatora ispira vagina.

Za intimnu negu može se koristiti i pamučni tampon koji treba dobro natopiti (10-15 minuta) kantarionovim uljem. Primenjujte postupak tri puta dnevno.

Kantarionovo ulje je takođe veoma efikasno u borbi protiv strija i celulita.

Kantarionov melem – sa planine Rtanj

Cvet Kantarion -  Hypericum perforatum
Cvet Kantarion – Hypericum perforatum

Kantarion koji potiče s mistične planine Rtanj koristi se za pravljenje melema poznatog po svojim neverovatnim lekovitim svojstvima.

Melem od kantariona je izuzetno cenjen zbog svoje sposobnosti da leči razne kožne tegobe. Slično kao nevenovo ulje, kantarionov melem deluje protiv kožnih infekcija, dermatitisa, rana, nagnječenja, hematoma, opeklina i bora, čudesno brzo regenerišući kožu i vraćajući joj svežinu i zdravlje.

Zahvaljujući svojim prirodnim sastojcima, melem od kantariona se može nanositi na različite delove problematične kože kao što su kraste, osipi, ali je takođe odličan i za svakodnevnu negu lica i tela. Ne samo da pruža trenutno olakšanje od tegoba, već takođe hrani kožu, ostavljajući je hidriranom i mekom.

S obzirom da potiče sa planine Rtanj, ovaj melem donosi sa sobom i energiju te čarobne planine, čineći da svaka primena bude kao mali spa tretman u udobnosti vašeg doma.

Ukoliko želite prirodnu negu za svoju kožu, kantarionov melem sa Rtnja je pravi izbor za vas.

Kantarionovo ulje za kosu

Kada je u pitanju nega kose, ona se nikako ne može razdvojiti od nege kože glave. Zbog toga je kantarion savršeno sredstvo za njenu negu jer zahvaljujući svom lekovitom i hranljivom sastavu neguje kosu i pospešuje prokrvljenost kože glave.

Upotreba kantarionovog ulja se preporučuje svima, a naročito osobama koje pate od opadanja i proređivanja kose. Regenerativna svojstva kantariona stimulišu rast kose i obnavljaju ćelije kože glave.

Ulje kantariona sprečava prekomerno mašćenje kose i nastanak peruti. Redovnim korišćenjem ovog blagotvornog ulja kosa postaje otpornija, sjajnija i jača.

Upotrebljava se tako što se jednom do dva puta nedeljno utrlja u kožu glave i nanese na celu kosu. Ostavite da odstoji sat vremena, a zatim operite kosu šamponom.

Kantarionovo ulje za lice

Zbog izuzetne moći regeneracije, kantarionovo ulje je savršeno sredstvo u borbi protiv bora, ožiljaka, akni i dermatitisa.

Ovo čudotvorno ulje smanjuje vidljivost bora i sprečava nastanak novih, čini kožu mladolikom, štiti je od spoljašnjih uticaja, umiruje nadraženu i osetljivu kožu, hidrira je, zaceljuje i smanjuje dejstvo slobodnih radikala.

Ako želite prirodnu negu sa dugoročnim dejstvom, kantarionovo ulje u kombinaciji sa kantarionovim čajem je savršena kombinacija.

Nakon uobičajenog umivanja umijte se mlakim čajem od kantariona a zatim na vlažno lice nanesite malu količinu kantarionovog ulja. Naročito obratite pažnju na predeo oko očiju i delove lica na kojima imate bore.

Ako ste te sreće da još uvek nemate bore, kantarion je pravo sredstvo za sprečavanje njihovog nastanka.

Takođe, ako vam zadaju problem fleke na licu, redovnom upotrebom kantarionovog ulja vaša koža će biti preporođena i blistava, a ten ujednačen.

Važno je napomenuti da se nakon nanošenja ulja na lice nikako ne izlažete direktnoj sunčevoj svetlosti jer postoji opasnost od nastanka fleka i opekotina.

Kao masku za hidrataciju lica nakon sunčanja uradite sledeće:

Pomešati jednu kašiku kantarionovog ulja sa čašom gustog jogurta i smesu dobro promešati.

Ako imate masnu kožu sklonu bubuljicama, pomešajte jednu kašiku kantarionovog ulja sa kašikom čaja kantariona i zelenom glinom za spoljašnju upotrebu.

Masku nanesite na očišćeno lice, ostavite da deluje dok se ne osuši (oko 20 minuta), a zatim isperite lice.

Naneti na prethodno dobro očišćeno lice, vrat i dekolte. Ostaviti da deluje pola sata a zatim isprati i naneti uobičajenu kremu, ulje ili serum za lice za vaš tip kože.

Aromaterapija i kantarionovo ulje

Ulje kantariona ima široku primenu i u aromaterapiji. Budući da je prirodni antidepresiv (inhibira enzim monoaminoksidazu i povećava nivo serotonina), sasvim zasluženo zauzima mesto u samom vrhu aromaterapijskih biljaka.

Kantarionovo ulje je izuzetno povoljno za masaže, ali i za ublažavanje reumatskih, neuroloških i bolova u leđima i mišićima.

Ukoliko imate bolove u vratu  potrebno je da mlako kantarionovo ulje utrljate blago u predelu vrata, stavite lanenu krpu i prenoćite sa tim.

Po poznatom austrijskom neuropati Rudolfu Brojsu, masaža kantarionovim uljem pomaže kod bolova u kičmi i lečenju išijasa i lumbaga.

On tvrdi i da je redovna masaža kičme ovim uljem dovoljna da se diskovi koji se nalaze između pršljenova napune tečnošću i tako stvore tampon zonu, a  samim tim umanje bol.

Važno je samo da se nakon masaže kičma natopi kantarionovim ulje, da se preko stavi gaza i da se osoba dobro utopli i zavije u ćebe.

Fotosenzitivnost i izlaganje suncu

Međutim, važno je napomenuti da kantarionovo ulje može povećati fotosenzitivnost kože, što znači da koža može postati osetljivija na sunčevu svetlost nakon njegove primene.

Osobe koje koriste kantarionovo ulje trebalo bi da izbegavaju direktno izlaganje suncu ili da koriste adekvatnu zaštitu od sunca.

Mere zaštite od sunca pri upotrebi kantarionovog ulja

Ako odlučite da koristite kantarionovo ulje uprkos njegovoj fotosenzitivnosti, bitno je preduzeti određene korake kako biste zaštitili svoju kožu od potencijalne štete izazvane sunčevim zračenjem:

  1. Koristite kremu sa zaštitnim faktorom (SPF): Preporučuje se da koristite kremu sa zaštitnim faktorom od najmanje 30, čak i ako planirate da boravite napolju samo kratko vreme. Nanesite je ravnomerno na sve delove kože koji su izloženi suncu.
  2. Nosite zaštitnu odeću: Ako ste na mestu gde je izloženost suncu intenzivna, razmotrite nošenje širokog šešira, dugih rukava i pantalona kako biste fizički štitili kožu od UV zračenja.
  3. Izbegavajte izlaganje suncu u najtoplijem delu dana: UV zračenje je najjače između 10 sati pre podne i 4 sata popodne. Ako je moguće, planirajte aktivnosti napolju van ovog vremenskog perioda.
  4. Postupno izlaganje suncu: Ako je vaša koža već osetljiva, postepeno se izlažite suncu, počevši od kraćih perioda kako bi se koža navikla.
  5. Ponovno nanošenje: Ako provodite duže vreme napolju, ponovo nanesite kremu sa zaštitnim faktorom svaka 2 sata, naročito ako se znojite ili plivate.
  6. Izbegavajte upotrebu kantarionovog ulja neposredno pre izlaska napolje: Ako je moguće, koristite ulje uveče ili u periodima kada znate da nećete biti izloženi direktnom sunčevom svetlu.

S obzirom na povećanu fotosenzitivnost kože nakon primene kantarionovog ulja, važno je biti svestan rizika prilikom sunčanja i preduzeti odgovarajuće korake kako bi se izbegla potencijalna šteta.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se
Zatvori