Ulje bundeve i njegova upotreba u kozmetici

U periodu kada nastupe jesenji i zimski meseci, pored primetne žute boje lišća, na pijacama se žute i bundeve.

Njena primena u kulinarstvu je mnogima poznata, jer čini ukusan sastojak mnogih trpeza, ali važna karakteristika ovog povrća je njegova lekovitost. U bundevinoj pulpi, ali i semenkama nalazi se vrlo lekovito ulje bundeve koje ima vešestruku primenu kako u prirodnoj kozmetici tako i u drugim segmentima zdravog načina života.

Istorija upotrebe ulja za lice

Kada je reč o kozmetici, za malo kozmetičkih proizvoda možemo sa sigurnošću tvrditi da su korišćeni milenijumima, ali ulja za lice su jedna od tih i spadaju u izuzetke.

Koriste se u mnogim civilizacijama već vekovima, pa tako znamo da je Kleopatra, jedna od najpoznatijih vladarki Egipta u istoriji sveta volela da koristi maslinovo i susamovo ulje za negu svoje kože lica.

Takođe, Plinije Stariji rimiski pisac, naučnik i prirodnjak izuzetno je cenio ružino ulje, pa je u svom delu „Naturalis historia“ objavljenom oko 77. godine napisao da „štiti kožu lica na svakom mestu.”

Ako se vratimo u period od pre 20-ak godina, proizvođači kozmetike za negu kože lica nisu pridavali značaj uljima za lice kao važnom kozmetičkom proizodu za pravilnu negu kože, ali srećom taj trend je prošao.

Celokupan način na koji su ljudi počeli da razmišljali o lepoti i nezi se vremenom pa se do sada menjao, a želja i potreba za prirodnim proizvodima postala je sve prisutnija.

Esencijalna ili etarska ulja kao bogate aromatične tečnosti ekstrahovane iz cveća, orašastih plodova i semenki, ponovo su prepoznate kao važne u pogledu nege lepote.

Ona imaju antimikrobna i antifungalna dejstva, a ništa manje značajno nije njihovo konzervantno svojstvo. Vremenom postaju zamena za sintetičke konzervanse za koje znamo da imaju brojne štetne efekte.

Ulja za lice su najstariji proizvodi za negu lepote, a ujedno su osnova i esencija svakog proizvoda za negu kože.

Teško je zamisliti kvalitetne kozmetičke prizvode bez tako važnog sastojka koji je odoleo vremenu i time potvrdio svoju važnost.

Lekovita svojstva ulja bundeve

Tikva ili bundeva (latinski naziv: Cucurbita pepo) pripada jednogodišnjim zeljastim biljkama. Njeno poreklo je sa teritorije Centralne i Južne Amerike gde je vekovima bila veoma zastupljena namirnica u ishrani indijanaca starosedelaca.

Bundevino meso ili pulpa kao i semenke korišćene su u ishrani, u lečenju i nezi kože, a na tlo Evrope je ova biljka dospela tokom Kolumbovih putovanja i upoznavanja američkog kontinenta. Od semenki bundeve koje su vrlo hranljive i lekovite pravilo se ulje bundeve koje se nekada, a i danas često koristi kao zamena za maslinovo.

U bundevinom ulju nalaze se vitamini A, D, E i K, vitamini B grupe (posebno B1, B2 i B6) kao i vitamin C.

Sadrži minerale: kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, u manjim količinama gvožđe, bakar, selen, mangan. Takođe, bogat je izvor cinka za naš organizam.

Kada je ulje bundeve sveže sadrži 60-80% nezasićenih masnih kiselina, konkretno omega 6 i omega 9 masne kiseline. One spadaju u esencijalne, a pošto ih ne proizvodimo sami u telu, potrebno je da ih unosimo preko hrane.

Zbog svog vrlo lekovitog sastava ulje bundeve pripada grupi ulja visoke biološke vrednosti i ima visoku nutritivnu vrednost. Koristi se uglavnom hladno ceđeno, a kada ga probate osetićete njegov prijatan ukus i miris.

Ulje bundeve za lice

S obzirom da bundeva sadrži prirodni vitamine C i E, ti vitamini su veoma efikasni antioksidanti. Dokazano vrlo delotvorno utiču na vašu kožu. Ljudsko telo prirodno proizvodi ulje, ali tokom godina kako starite, ta proizvodnja se značajno smanjuje. Ono što će proces starenja kože usporiti jeste balans vode i ulja u njoj.

U suprotnom, ako se ta ravnoteža naruši može:

  • doći do nastanka bora,
  • prouzrokovati veću osetljivot kože i
  • učiniti da je koža suva.

Kako bi se to sprečilo, stara, dobra i dokazano lekovita metoda je redovno korišćenje ulja za lice. Tada će ona pomoći u održavanju vlage unutar kože i istovremeno štititi od spoljašnjih štetnih uticaja.

Iz tog razloga, važno je znati koja ulja najbolje odgovaraju vašem tipu kože i kako da ih pravilno koristite.

Ulja za lice su se pokazala kao korisna u kozmetici posebno za tretman suve ili problematične kože sklone aknama koja možete pronaći u ponudi Royal Balm kozmetike.

Ulje bundeve za kosu

Ulje bundeve dobar je lek kod sprečavanja opadanja kose, naročito kada je u pitanju ženska androgena alopecija (AGA) ili ženska ćelavost. To je bolest pojačanog opadanja kose. Kao i kod muškaraca, ženska androgena alopecija nastaje zbog pojačanog lučenja muških polnih hormona – androgena.

Kako bi se došlo do zalečenja, preporučuje se da se tri puta nedeljno masira teme uljem od  bundeve u koje ćete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja ruzmarina. Nakon nanošenja, ulje ostavite da deluje pola sata, pa nakon toga kosu operite blagim šamoponom. Kako bi efekat bio potpun, a nakon toga kosu isperite čajem od korena koprive.

Ulje bundeve za prostatu

Ulje bundeve kao i njene semenke vrlo su delotvorne kod zalečenja uvećanja prostate zahvaljujući visokom sadržaju cinka i supstance kurbicin. S obzirom da bundeva u sebi ima sterole koji su slični hormonu dehidrotestosteronu (DHT) koji u prostati nastaje iz testosterona. Korišćenjem semenki i ulja bundeve može se sprečiti nastanak novih ćelija koje mogu dovesti do uvećanja prostate.

Takođe, i semenke i ulje smanjuju često mokrenje tokom dana i noći, kao i zadržavanje mokraće u bešici. Deluju efikasno na mišiće bešike, naročito na one kružne koji otvaraju i zatvaraju bešiku.

Preporuka je da svi muškarcima koji su u dobi iznad 45 godina uzimaju jednu do dve kafene kašičice ulja bundeve na dan.

Ulje bundeve zdravlje

Prevencija tumora

Kao što smo spomenuli, bundeva sadrži veliku količinu vlakana, karotenoide, vitamine C i E. Veoma efikasni antioksidanti oni čine bundevu super hranom naročito kod prevencije tumora.

Lečenje kožnih oboljenja

Bundeva i svi produkti od nje su vrlo lekoviti za ljude koji pate od psorijaze. A u tome im pomaže beta karoten koji bundevi daje tu lepu narandžastu boju.

Svi vi koji imate ovu neprijatnu i upornu kožnu bolest, svakog dana bi trebalo da pojedete porciju od 200g kuvane, pečene ili presne bundeve.

Uz što veće izlaganje suncu korisno je da na mesta gde se pojavila psorijaza mažete naneti melem od nevena ili gaveza. Tome dodajte i svakodnevno ispijanje čajeva od korena angelike, lista petrovca i korena maslačka.

Blagotvoran uticaj na čulo vida

Ulje bundeve u sebi sadrži velike količine zeaksantina koji štiti mrežnjaču od UV zračenja.

Dokazano je i da u velikoj meri smanjuje rizik od makularne degeneracije (bolesti središnjeg dela mrežnjače, tzv. makule). Ona dovodi do gubitka vida u središtu vidnog polja, a najčešće se javlja kod starijih osoba.

Ublažava tegobe kod reume i artritisa

Zahvaljujući jakim esencijalnim masnim kiselinama ulje bundeve ima antireumatsko dejstvo. To dovodi do smanjenja upalu i ublažavanja vrlo neprijatnog bola kod oboljenja kao što su artritis i reuma.

Leči infekcije mokraćnog kanala

Ovo ulje se dobro pokazalo kod lečenja infekcije mokraćnog kanala i kod muškaraca i kod žena. Pokazalo se i kao lekovito sredstvo za lečenje cistitisa, tj. bolesti upaljene bešike.

Takođe, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma.

Kao što možete da zaključite, ulje bundeve je vrlo efikasno i lekovito kako za spoljnu tako i za unutrašnju upotrebu. Kao hladno ceđeno, koristite ga kao dodatak jelima. Uvrstite ga na spisak namirnica za lečenje neke od tegoba koje su gore navedene, a koristite ga i u nezi kože lica u kozmetici koja je provereno prirodna i organska.

S obzirom da bundeva sadrži vitamine C i E, ti vitamini su veoma efikasni antioksidanti kada su u kremi za lice, vrlo delotvorno utiču na vašu kožu. Verovatno već znate da ljudsko telo prirodno proizvodi ulje, ali tokom godina kako starite, ta proizvodnja se značajno smanjuje. Ono što će proces starenja kože usporiti jeste balans vode i ulja u njoj.

Ako se ta ravnoteža naruši može doći do nastanka bora, prouzrokovati veću osetljivot kože i učiniti da je koža suva.

Kako bi se to sprečilo potrebno je da redovno koristite ulja za lice. Ooja će pomoći u održavanju vlage unutar kože i istovremeno štititi od spoljašnjih štetnih uticaja. Ukoliko ta ulja u sebi sadrže ulje bundeve, ta nega će biti dodatno delotvorna. Naročito kod vas sa suvom i problematičnom kožom lica.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image