Vitamin E za kožu – Neophodan antioksidans

Vitamin E, se takođe naziva i „tokoferol“, on nije samo jedno jedinjenje – to je naziv koji se koristi za opisivanje osam hemijskih oblika jedinjenja koje su rastvorljive u mastima, a koje se nalaze u prirodi.

Vitamin E je otkriven je 1922. godine, kada su istraživači davali pacovima ishranu lišenu sa vitaminom E. Kao rezultat toga, glodari su postali neplodni.

Nakon toga kada su istraživači dodali klice pšenice u ishranu, pacovi su ponovo postali plodni.

Supstanca na bazi ulja koja bi postala vitamin E kasnije je izolovana i nazvana vitaminom „protiv sterilnosti“, mada kasnije studije nisu mogle da potvrde da je tokoferol pospešuje plodnost.

Međutim, vitamin E je potreban u nezi kože ponajviše!

Zahvaljujući antioksidantima može pomoći u zaštiti kože i smanjiti efekat protiv starenja.

O samom vitaminu E

Prirodni vitamin E postoji u osam hemijskih oblika:

  • alpha,
  • beta,
  • gamma,
  • delta-tocopherol.

Alfa-tokoferol je jedini oblik koji je prepoznat da ispunjava ljudske zdravstvene potrebe, pa ako tražite suplement, napravite neko dodatno istraživanje za odabrani brend kako biste bili sigurni da je kvalitetan proizvođač.

Vitamin E se može naći u orašastom voću, poput badema, lešnika i oraha, zajedno sa slatkim krompirom, avokadom, jajima i zelenilom.

S obzirom da je tokoferol rastvorljiv u mastima, on treba da se apsorbuje sa masnoćom. To znači da ljudi koji ne apsorbuju masti ili ne jedu dovoljno masnu hranu, mogu da razviju nedostatak vitamina E.

Takođe, što može prouzrokovati probleme probavnog i mokraćnog sistema tokom vremena.

Vitamin E za celokupno zdravlje

Naše telo koristi vitamin E na bezbroj načina i svi su oni prilično važni.

Najpoznatiji je po tome što njegova antioksidativna svojstva pomažu u zaštiti ćelija od štetnog dejstva slobodnih radikala.

 Šta su slobodni radikali?

Verovatno ste čuli za izraz „slobodni radikali“ dok ste istraživali proizvode za negu kože. Šta zapravo ovaj fensi izraz znači? Ako niste naučnik, onda će vam način rada slobodnih radikala delovati poprilično fascinanto.

Razumevanje slobodnih radikala zahteva osnovno znanje iz hemije.

Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti naše ćelije. Ono što ih čini nestabilnima jeste to što im nedostaju elektroni iz njihove spoljašnje ljuske.

To ih tera da traže druge atome ili molekule koji imaju ove elektrone, kako bi se ponovo osetili celinom i postali stabilni.

Tokoferol je poznat po tome da štiti zidove arterija i sprečava „loš“ LDL holesterol od lepljenja i tako smanjuje sužavanje arterija.

Poretd toga, važan je u očuvanju zdravlje nervnih završetaka (živci) i u sprečavanju mentalne degeneracije usled starenja.

Neka istraživanja su pokazala da dodaci vitamina E mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja degeneracije makule i katarakte.

Primeri slobodnih radikala

Ako su slobodni radikali potencijalno opasni za vaše zdravlje i kožu, čini se prirodnim da biste želeli da ih izbegnete.

Ali gde se oni nalaze?

Slobodni radikali postoje u našem okruženju i mogu se stvoriti iz supstanci u hrani koju jedemo, lekovima koje uzimamo, vazduhu koji udišemo i vodi koju pijemo.

U osnovi, slobodni radikali mogu biti bilo gde, i njima možete biti izloženi na brojne načine. Čak ih i vaše telo proizvodi kao nusprodukt vašeg metabolizma i kao deo procesa prirodnog starenja.

Ako želite da izbegnete slobodne radikale evo nekih najčešćih uzročnika:

  • Zagađenje vazduha
  • Sunčevo zračenje (UV zračenje)
  • Pušenje
  • Alkohol
  • Pesticidi
  • Loša ishrana

Vitamina E za lice – Blagodeti

Lokalno gledano, snažni antioksidanti nas vuku na vitamin E. Oni štite kožu od okruženja kao što su zagađenje i UV zračenje. Tokoferoli takođe pomažu da se pooštri i učvrsti izgled kože što vitamin E čini savršenim dodatkom u bilo kojoj formuli protiv starenja, bilo kom nekomadogenom ulju za lice.

Vitamin E ima dugu reputaciju efikasnog ovlaživača. Vitamin E je masno ulje i čini čuda da zamenjuje noćnu kremu.

Želećete da ga dodate u svoje omiljeno ulje za lice – možda sa kap ili dve esencijalnog ulja lavande kako biste se smirili u dubokom snu.

Samo zato što primenjivanje bilo kakve koncentracije Vitamina E može koži da pomogne da sve rešite odjednom (priroda stvara sinergističke mešavine i mi smo na kraju krajeva deo prirode).

Vitamin E takođe čini odličan prirodni konzervans u nezi kože, tako da ćete ga videti u mnogim proizvodima.

EU Zahtevi za označavanje, zabranjuju upotrebu reči „vitamin“ na kozmetičkim nalepnicama, pa ako tražite vitamin E u nezi svoje kože, potražite termin „tokoferol“.

Takođe razmislite o brendu koji koristite, a možda je najbolje da se raspitate o kompaniju ili se  raspitajte o njihovom izvoru vitamina E. Postoji mnogo načina da se napravi vitamin E, a mnogi od njih su sintetički.

PROBAJTE!

Smatramo da je važno da proizvedete što prirodniji vitamin E, pa zato koristimo vitamin E koji se proizvodi iz 100% čistih biljaka.

Mi ih koristimo u nekoliko naših omiljenih proizvoda za negu kože, posebno onih koji će verovatno ostati na vašoj koži i pomoći u zaštiti.

Koristite ih svakodnevno i verovatno ćete primetiti da je vaša koža postala otpornija, vlažnija i mladalačkija.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image