Koliko je samo čarobno laneno ulje?!

Laneno ulje ima niz prednosti, kako za zdravlje, tako i za vašu lepotu. Nabolje rezultate pruža kod bora, kao i kod bubuljica na licu.

Laneno ulje dobija se iz zrelih semenki lana. Sadrži omega-3 masne kiseline, koje su od vitalnog značaja kako za fizičko, tako i za psihičko zdravlje čoveka.

Važno je znati da laneno ulje ne sadrži iste hranjive sastojke kao celo seme. Na primer, laneno seme sadrži vlakno, magnezijum i vitamin B, dok laneno ulje ne sadrži ove sastojke.

Laneno ulje čest je sastojak kozmetičkih preparata, a prednost je što ga možete koristiti i samostalno. Dovoljno je da upotrebite malu količinu za masažu, kako lica, tako i vaše kose, i vremenom ćete primetiti fantastične rezultate.

Laneno ulje za lice

Laneno ulje se koristi lokalno za postizanje glatke, sjajne i čiste kože. Ovo ulje za lice efikasno vam pomaže kod uklanjanja mrlja sa lica, smanjenja ožiljaka od akni i tragova pigmentacije.

Evo samo nekoliko prednosti primene lanenog ulja za lice.

Leči vašu kožu

Laneno ulje jako dobro utiče na suvu i svrabljivu kožu lica. Smanjuje iritaciju kože, crvenilo i upalu bilo koje vrste. Kožni osipi smanjuju se nakon lokalnog nanošenja ovog ulja. Ako patite od bilo kog hroničnog stanja kože poput trajnih akni, rozacee ili dermatitisa, uvek možete uzeti na prst malo lanenog ulja i naneti ga vrhom prsta direktno na zahvaćeno mesto i dobro utrljati.

Vlaži vašu kožu

Još jedna prednost lanenog ulja se ogleda u tome što ono vlaži vašu kožu i hidrira je iznutra. Esencijalne masne kiseline u lanenom ulju smiruju izgled vaše kože i čine je glatkom i mekanom.

Možete naneti laneno ulje samostalno ili ga možda pomešati s malo lagane hidratantne kreme i ravnomerno ga naneti na lice pre nego što odete na spavanje.

Daje vam ujednačen ton kože

Stalno izlaganje sunčevoj svetlosti i svakodnevni stres uzimaju danak na vašoj koži. Kako biste osigurali da uvek imate glatku i čistu kožu, uzmite nekoliko kapi lanenog ulja na dlan i trljajte nekoliko minuta da se ugreje.

Zatim nekoliko minuta masirajte lice dlanom. Možete ga oprati mlakom vodom ili ga držati celu noć kako biste dobili blistavu kožu kad se ujutro probudite.

Smanjuje tamne krugove i podočnjake

Još jedna prednost primene lanenog ulja jeste da efikasno utiče na smanjivanje podočnjaka i tamnih krugova. Samo nedelju dana nanošenja lanenog ulja ispod očiju, pružiće vam jasnu kožu oko očiju i učiniti da područje izgleda svetlije.

Sprečava rak kože

Jedan od razloga zašto profesionalci/kozmetičari širom sveta preferiraju ovo ulje je zbog njegove reputacije u borbi protiv slobodnih radikala.

Ti slobodni radikali sprečavaju `oksidativna oštećenja. Uključivanjem lanenog semena u vašu ishranu možete se boriti protiv slobodnih radikala koji nastaju zbog stalnog izlaganja sunčevoj svetlosti i štetnih UV zraka sunca.

Osim što čisti kožu, laneno ulje deluje i kao sredstvo za čišćenje vašeg tela.

Ako ga konzumirate svakodnevno, ono čisti vaš sistem, ostavljajući vam blistav, dobro hidriran i čist ten.

Laneno ulje za akne

Za lečenje bubuljica, važno je da znate, da će laneno ulje pomoći, ali ne svim osobama. Ipak, savetuje se da probate, obzirom da nuspojava neće biti.

Korisni sastojci u ulju, koje smo prethodno spomenuli, dokazano smanjuju upale, a postoje i verovanja kako lan može da pomogne kod raznih hormonalnih problema, dok se u isto vreme može koristiti protiv uticaja koje ima stres na telo.

Osobe koje koriste laneno ulje za bubuljice i akne, imaju značajne promene na svom licu. Primećuje se manja pojava bubuljica, lepši ten, smanjenje crvenila, ali i zdraviji izgled kože.

Semenke lana jedne su od najbogatijih izvora lignana, koji imaju pozitivan uticaj na probleme s hormonima koji ponekad izazivaju pojavu akni.

Korisni su jer se lako apsorbiraju u telu.

Prednosti lanenog ulja kod lečenja akni:

  • alfa-linolenska kiselina utiče na blistav, sjajan i zdrav izgled kože
  • antioksidansi koji se nalaze u ulju pomažu kod smanjenja oksidativnog stresa
  • istraživanja su pokazala kako omega-3 masne kiseline pomažu kod lečenja akni i mitisera
  • laneno ulje može smanjiti nivo stresa što je jedan od glavnih razloga pojave bubuljica na licu,
  • može regulisati preterano lučenje sebuma što utiče na smanjenje pojave akni
  • nutrijenti u lanenom ulju pomažu kod uklanjanja nečistoća i začepljenja pora,
  • ima anti-upalno svojstvo zbog masnih kiselina koje pomažu kod smanjenja akni

Zašto je potrebno ulje od lana za bore?

Nije jedina prednost lanenog ulja da sprečava pojavu bubuljica na licu. Ulje lana ima moćna svojstva i kada govorimo o borama na licu. Prve bore se obično pojavljuju oko usana i očiju, a zatim i na čelu i vratu i po celom licu.

Da biste imali lepo i čisto lice, neophodno je na vreme krenuti sa negom lica protiv bora. U tome vam svakako može biti od koristi i laneno ulje. Najbolji način da iskoristite sve moći ovog ulja, jeste da vaša krema protiv bora, upravo sadrži laneno ulje.

Ovo su razlozi zašto je potrebno da koristite ulje od lana za bore!

  • Detaljno čisti i uklanja nečistoće iz kože
  • Smanjuje višak sebuma na masnoj koži
  • Usporava nastanak bora
  • Uklanja fine linije zbog svojih jakih anti-aging svojstva
  • Pomaže u sprečavanju nastanka bubuljica
  • Oslobađa kožu od akni i mitisera
  • Podiže konture lica, tonira i zateže kožu
  • Minimizira velike pore
  • Vlaži kožu
  • Deluje kao blagi piling kože

Ukoliko želite da ga koristite samostalno, priuštite sebi laganu masažu lica ovim uljem. Na ovaj način, laneno ulje, poslužiće vam privremeno kao serum za lice protiv bora.

Laneno ulje za kosu

Brojna istraživanja dokazala su da laneno ulje za kosu ima pozitivan uticaj na zdravlje, kvalitet i debljinu vlasi.

Ulje lana omogućava ishranu folikula kose, a sve to zahvaljujući masnim kiselinama koje hrane folikule dlake. Na taj način pruža kosi zdrav rast i zaštitu od lomljenja i suvoće.

Laneno ulje, bogato je selenom i proteinima, koji su neophodni za kvalitet dlake i sjaj. Vitamin E u lanenom ulja pruža dodatnu negu folikulu dlake i hidrira dubinski vlasi.

Evo samo nekih od prednosti koje laneno ulje ima za kosu:

  • Neguje kožu glave esencijalnim hranjivim sastojcima i vitaminima
  • Aktivira i stimuliše rast kose
  • Sprečava gubitak kose
  • Pojačava debljinu vlasi čineći je zdravijom
  • Uspešno se bori protiv ispucalih krajeva i suve kose
  • Uklanja svrab i iritaciju kože glave
  • Leči sve vrste peruti bilo da je u pitanju suva ili masna perut u kosi

Laneno ulje možete koristiti na više načina. Jedan od najlakših, ali ne manje delotvornih, jeste da ga nanesete direktno na kosu celom dužinom. To će oporaviti sva oštećena na kosi.

Kako ćete to učiniti?

Na vlažnu kosu nanesite malu količinu ulja, koje ste prethodno zagrejali. Sipajte malo na dlan i lagano ga masirajte duž cele glave, kako biste pospešili rast nove kose.

Pored toga, dlaka će postati sjajna i mekana.

Nakon toga, raščešljajte kosu, kako bi ulje delovalo celom dužinom.

Isto tako, možete sipati malo lanenog ulja u balzam ili šampon koji koristite prilikom pranja kose. Za bolje dejstvo ostavite ga na kosi da stoji oko 20 minuta. Isperite kosu mlakom vodom i to je ceo postupak.

Vrlo brzo, uočićete promene u kvalitetu dlake koja će početi da se regeneriše.

Laneno ulje maska za kosu

Ukoliko više volite da pravite maske, to ćete lako učiniti u kombinaciji sa drugim sastojcima. Svaki od sastojaka u maski ima svoje delotvorno dejstvo na kosu.

Sastojci za pripremu maske:

1 kašika lanenog ulja
2 čaše vode
2 kašike jabukovog sirćeta
2 kašike šećera

Priprema je jednostavna!

U posudu sipajte 2 kašike šećera i prelijte lanenim uljem. Ovako dobijenu masku nanesite na kožu glave masirajući teme. Kosu prekrite kapom i ostavite da maska deluje pola sata. Nakon ovog vremena kosu isperite.

Drugi deo ovog tretmana je sa jab.sirćetom. Uzmite bočicu koja ima prskalicu na vrhu, pa u njoj pomešajte sirće sa vodom. Naprskajte teme i prekrijte kosu kapom i ostavite da stoji sat vremena. Tretman završavate temeljnim ispiranjem kose.

U nastavku, na kratko ćemo se osvrnuti na to kako deluje laneno ulja za probavu, kao i dr.zdravstvene probleme.

Laneno ulje za probavu

Jedna od najvećih prednosti lanenog ulja je to što pomaže vašem probavnom sistemu da pravilno i glatko funkcioniše bez ikakvih smetnji. Jedna kašika lanenog semena rano ujutro, zajedno sa čašom ili dve mlake vode, održavaće vaš sistem čistim i pomoći će vam da se hrana bolje vari tokom dana.

Smanjenje holesterola

Slično kao laneno seme, laneno ulje može pomoći u snižavanju nivoa holesterola. ALA u lanenom ulju može igrati ulogu u smanjenju lipoproteina niske gustoće (LDL) ili „lošeg“ holesterola.

U jednom malom istraživanju, u kom je učestvovalo 15 odraslih osoba, uz večeru su konzumirali laneno ili kukuruzno ulje jednom dnevno.

Na početku istraživanja, istraživači su izmerili nivo holesterola i opet 12 nedelja kasnije.

Oni koji su konzumirali kukuruzno ulje nisu promenili nivo holesterola, dok su oni koji su konzumirali laneno ulje imali značajno smanjenje LDL-a.

Lečenje atopijskog dermatitisa

Laneno ulje može imati i koristi za kožu i kosu, poput smanjenja nekih simptoma atopijskog dermatitisa. Atopijski dermatitis je vrsta ekcema koji je dugotrajno stanje koje uzrokuje crvenilo i svrab kože.

Smanjenje rizika od dijabetesa

Laneno ulje može pomoći i u smanjenju rizika od dijabetesa. U jednom istraživanju učestvovalo je 25 osoba koje su imale predijabetes.

Ovi učesnici bili su ili žene u menopauzi ili muškarci koji imaju višak kilograma. Tokom 12 nedelja konzumirali su ili 13 grama lanenog semena dnevno.

Nakon 12 nedelja, oni koji su konzumirali 13 g lanenog semena imali su smanjen nivo šećera u krvi. Oni koji su jeli veće doze lanenog semena nisu imali nikakve promene.

Istraživači nisu sigurni zašto grupa s visokim dozama nije imala promene. Iako laneno ulje može imati pozitivan učinak kod osoba s predijabetesom, za donošenje čvrstih zaključaka potrebne su veće i sveobuhvatnije studije.

3 svakodnevna sastojka uz lan

Većina ljudi ima nedostak omega 3 masnih kiselina. Laneno ulje je važan vegetarijanski izvor Omega 3.

Ako tek započinjete sa zdravom ishranom ili ste upravo saznali da imate nedostatak, omega 3 masti možda biste želeli da ga jedete svaki dan.

Takođe možete da koristite konopljino ulje.

Sastojci

  • 4 kašike lanenog ulja lanenog semena
  • 2 kašike limunovog soka
  • ½ kašike Tamari sosa
  • Nije obavezno: ½ kašike javorovog sirupa

Uputstva

Umutiti viljuškom. Koristite odmah preko svežih organske zelene salate.

Laneno ulje recepti

Još jedna prednost, ogleda se u tome što ovo ulje, ukoliko želite, možete i sami napraviti. S druge, strane ukoliko ne volite da od svoje kuhinje pravite labaratoriju, imajte na umu da za bočicu od 250 ml, treba da izdvojite oko 300,00 dinara.

U nastavku ćemo podeliti nekoliko recepata, koji vam mogu služiti za negovanje lica.

Maska od lanenih semenki za čišćenje lica

Piling od lanenih semenki pomaže kod uklanjanja mrtvih ćelija, kao i viška ulja sa lica.

Dovoljno je da stavite malo lanenog ulja na tupfer i da pređete lagano preko bubuljica, kako biste uklonili mrtve ćelije kože.

Možete i da pomešate semenke lana sa jednim belancetom, kako biste napravili masku i naneli masku na bubuljice. Ostavite masku da se suši oko 15 minuta i na kraju isperite mlakom vodom.

Ružina vodica, glina i lan

Ružina vodica u kombinaciji sa glinom pružiće vam blistavo čiste lice, glatko, bez ijedne bore, bububuljice i akne na licu.

Sameljite semenke lana i dodajte 1 jednu kašiku gline. Dodajte malo ružine vodice kako biste stvorili napravilu kompaktnu masku. Nanesite pastu na lice i isperite nakon 10-15 minuta.

Semenke lana, med i limun

Limun u ovom receptu ima važnu ulogu. On je bogat antibakterijskim svojstvima, pa samo nanošenje limuna na područje akni pomaže kod smanjenja ožiljaka.

Med utiče na smanjenje ožiljaka od akni

Postupak pripreme:

Namočite semenke lana i ostavite da stoje preko noći. Ujutru sameljite semenke kako biste napravili gustu pastu. Dodajte dve kašike soka od limuna i 1 kašiku meda u ovu masku

Pomešajte i nanesite na kožu. Ostavite da se osuši na 15 minuta. Isperite na kraju vodom.

Sada ste u potpunosti informisani o svim prednostima koje ima laneno ulje. Ukoliko do sada niste imali prilike da probate laneno ulje za lepotu, vreme je da sebe, npr. iznenadite jednom maskom za lice.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image