Infuzna ulja – esencija prirode

Jedan buket lekovitog bilja sadrži oko 10 kapi eterskog ulja, međutim, to nije dovoljno da bismo dobili kvalitetan prirodan preparat za infuzna ulja.

Suprotno pogrešnim ubeđenjima, procesom vodene destilacije nije moguće ekstraktovati sve lekovite sastojke određene biljke, već samo one koji se razgrađuju na visokoj temperaturi i pod malim pritiskom.

Upravo iz tog razloga, etarska ulja često imaju i dosta jake mirise od originalne biljke. Kada su u pitanju infuzna ulja, tu je situacija drastično drugačija.

Tajna lekovitosti naših preparata leži u tome što su infuzna ulja izložena planinskom suncu (u našem slučaju preko 500 m nadmorske visine), a stalnim mućkanjima sadržaja dovodimo do toga da kapsule u kojoj se čuvaju etarska ulja prskaju i njihov lekoviti sadržaj postaje deo fiksnih ulja. Ovakva ulja se takođe nazivaju macerati i osnova su ulja za lice, seruma i krema.

Kako mi to radimo

Ovo nije nimalo jednostavan posao, međutim, zahvaljujući mojim dobrim „seljacima“ koji taj mukotrpan posao rade umesto mene, dobijamo obostranu korist – oni mogu da zarade na tome, a mi dobijamo nešto što, slobodno možemo reći, nema cenu.

Ponosna sam na naš iskren i otvoren odnos, tako da mogu da im verujem i budem sigurna da će ceo sadržaj biti u našim infuznim uljima. Upravo su ta infuzna ulja esencija naših preparata, koje vi rado koristite.

Ako me pitate zašto toliko volim prirodu, moj odgovor je veoma jednostavan –

Priroda nam daje odgovore na sva pitanja, samo moramo znati gde da ih potražimo. Zato mi nije teško da neumorno tragam za novim i novim lekovima koji su smešteni upravo u prirodi.

U potrazi za savršenom biljkom koja bi postala najbolji prijatelj našoj koži, pronašli smo – smilje.

Smilje je biljka koja pripada porodici suncokreta (sličnost sa istoimenom biljkom je i više nego očigledna) i obuhvata oko 600 vrsta cvetnica.

Zašto samo odabrali Smilje za infuzna ulja

Međutim, vrsta koja se najviše upotrebljava kao prirodni lek. Odnosno čije eterično ulje se najviše koristi u lekovite svrhe, jeste ulje od smilja – Helichrysum italicum. Prevedeno sa grčkog, sam latinski naziv smilja simbolizuje okretanje zlatu. Istorijski posmatrano, smilje se nekada sušilo i nudilo grčkim bogovima.

Kako bismo izvukli svu esenciju prirode, mi pravimo infuzna ulja – pripravak. Koji se dobija potapanjem određene lekovite biljke u ulje, pri čemu se koristi neko od kvalitetnih bazičnih ulja – bademovo, susamovo ili lešnikovo ulje.

Nakon izvesnog vremena, biljka otpusti svoju esenciju, odnosno sve ono što je dobro, u ulje i ona se odbacuje. Tada dobijeno lekovito ulje se dalje koristi u različite svrhe. Zato infuzna ulja u svetu prirodne medicine smatraju “esencijom prirode“.

Ulje smilja je veoma cenjeno u svetu kao jedno od najkvalitetnijih ulja za negu kože. Naročito je dobro za masnu kožu. Osim toga, to je jedno od retkih eteričnih ulja koje sadrži „diketone“, koji mogu da pomognu u smanjenju pojave staračkih pega i fleka.

Ulje smilja je savršena prirodna formulacija za negu osetljive kože. Veoma je blago i nežno, da se čak preporučuje i za decu. Zapravo, veoma često se upoređuje sa kamilicom zbog tih svojstava.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image