Nega zrele kože – samo u tri koraka

Nega zrele kože je direktno povezana sa smanjenjem starenja kože, koje je rezultat gubitka ćelijske aktivnosti proizvedenog sporim metabolizmom.

Znaci i simptomi zrele kože lica

Procenjuje se da se znaci zrele kože pojavljuju oko 35-40. godine, mada može da varira u zavisnosti od biološkog sata svake osobe. I takođe spoljnih agenasa kojima je svaka osoba podvrgnuta.

Postoje neki očigledni znaci koji nam omogućavaju da prepoznamo zrelu kožu.

Među najjasnijim možemo naći:

  • tanju,
  • suvu kožu,
  • bledu boju kože i
  • nedostatak sjaja.

Takođe opuštenost, nedostatak tonusa i čvrstoće, pojava akni, mrlja ili hiperpigmentacija, hrapavost na dodir i pojava zastrašujućih bora praćenih  izrazitijim linijama izraza.

Faktori koji mogu uticati

Neki važni faktori su hormonalne promene, izlaganje sredinama štetnim za kožu, kao što je produženo izlaganje suncu. Bolesti, tegobe i njihovi lekovi takođe nanose štetu našoj koži.

Zbog činjenice da je proces regeneracije sporiji, primećuje se kao glavna posledica to što stičemo kožu koja je osetljivija na spoljne faktore i koja zahteva više hranljivih bioelemenata.

Stoga će, između ostalog, biti podložnija i lošoj nezi ili navikama, neadekvatnoj ishrani, izmenjenim ritmovima budnosti ili strašnog stresa.

Pored toksina koje u telo unosimo konzumiranjem duvana i alkohola, tačno je da vreme utiče na našu kožu, a to je jedini faktor na koji ne možemo da utičemo.

Stoga, moramo imati na umu da naša koža, posebno koža lica, zahteva svakodnevnu negu i pravilno čišćenje lica, kako bi se sprečila dehidracija i neuhranjenost što dovodi do preranog procesa starenja.

Prevenciju treba intenzivno započeti od 35. godine i na taj način pripremiti i sprečiti buduće štete koje je kasnije teže ukloniti.

 

Zrela koža sklona aknama

Svakako nije pošteno da se bore počinju pojavljivati kada još uvek imamo i akne.

Sa 30 godina, najverovatnije želimo da počnemo da koristimo kreme za sprečavanje bora i za dobru hidrataciju kože, jer u ovom dobu koža počinje da gubi sposobnost zadržavanja vode.

Stoga je teško doba za našu kožu.

Jedan od sjajnih mitova je da kada imate kožu sa aknama idealno je preskočiti hidratantnu kremu i uljane proizvode, jer to može pogoršati situaciju i proizvesti više ulja.

Suprotno tome, danas postoje dokazi da zapravo ulja za čišćenje lica pomažu kod uklanjanja viška sebuma.

Dobro je koristiti sredstvo za čišćenje koje je takođe hidratantno, da nežno očistite prljavštinu i višak ulja, obezbeđujući lipide, koji su neophodne masti da bi koža zadržala vodu i održala je zdravom.

Neki nežni proizvodi za piling omogućavaju nam da se nežno oslobodimo mrtvih ćelija kože kako bismo sprečili začepljenje pora, a kombinacija salicilne kiseline sa retinolom omogućiće nam da održimo mladalačku kožu bez akni.

Pravilna nega lica uključuje:

Uklanjanje šminke svake večeri i pravilno čišćenje lica kako bi se sprečilo izbijanje akni, ali i bora oko očiju, nije ništa novo.

Iako, s druge strane, upotreba istog peškira za svakodnevno sušenje lica, prljava jastučnica i stalni kontakt sa mobilnim telefonom mogu biti krivci za zrele akne.

Izbijanje akni uzrokuje nelagodu, iritaciju i nelagodnost, ali najgora stvar koja se može dogoditi kod problema sa aknama su tragovi ili loša pigmentacija.

Zbog toga je važno svakodnevno koristiti kremu za sunčanje i sredstvo za izbeljivanje postojećih fleka.

Retinoidi su jedan od najboljih proizvoda za borbu protiv starenja i akni. Pomažu u zaglađivanju finih linija i bora, ljušte površinu kože i smanjuju intenzitet kožnih mrlja.

Aktivni biljni sastojci

 

Ostali uzroci akni u zrelom dobu

Akne mogu nastati i zbog konzumiranja nekih lekova, pa je idealno da se komponente tableta konsultuju sa dermatologom i vide vrstu reakcije na vašem licu.

Da biste smanjili upalu i odmah isušili izbijanje, najbolje je primeniti lokalizovani proizvod noću.

Veoma moćno oružje za borbu protiv znakova starenja je svakodnevno korišćenje kreme za sunčanje sa najmanje SPF 30.

To možemo kombinovati sa antioksidativnim serumom koji možemo primeniti pre kreme za sunčanje kako bi nam pomogli da minimalizujemo mrlje. Antioksidant dodaje još jedan sloj zaštite od UV zraka.

 

Suva zrela koža lica

Bilo koji tip kože lica iziskuje temeljni režim nege kože kako bi se poboljšao njen izgled i percepcija.

Suva koža lica može mnogo osetljivije da reaguje na sapun i alkalne rastvore, poput onih koji se nalaze u mnogim sredstvima za čišćenje.

Shodno tome, čišćenje treba izvršiti nežnim proizvodom koji ne lišava kožu vlage. Potražite formule koje ne sadrže parfeme ili boje, ukoliko ste u mogućnosti uvek birajte prirodne  sastojke.

Sa godinama koža gubi sposobnost da se obnavlja i, zajedno sa lokalnim tretmanima, važno je da u svoju ishranu uvedemo antioksidanse i osiguramo da unosimo odgovarajuće količine vitamina C i E.

Obavezno kada birate  proizvode za negu kože obratite pažnju za koji tip kože su namenjeni, koji su usmereni ka suvoj koži.

Izuzetno je važno koristiti proizvode za negu kože koji sadrže sledeće aktivne sastojke, a posebno su efikasni  u suzbijanju suvoće izazvane starenjem:

  • Vitamin E je najpoznatiji po tome što je moćan antioksidans, ali je i neverovatan hidratant. Obično se proizvodi kroz masnu supstancu, sebum, pa ako imate suvu kožu i ne proizvodite dovoljno sebuma, možete da uvedete vitamin E da biste se suprotstavili suvoći.
  • Dodavanje komplexa vitamina B u vašu ishranu pomoći će vašem telu da lakše i brže razgrađuje proteine, ugljene hidrate i masti do bolje apsorpcije hranljivih materija i zdravije kose, noktiju i kože.
  • Vitamin C je presudan za proizvodnju kolagena, a nedostatak može dovesti do starenja i suve kože. Ako patite od suve kože koja je postala svrbljiva i neugodna, vitamin C pomaže u popravljanju telesnog tkiva, dok istovremeno proizvodi kolagen, tako da može izlečiti oštećenu suvu kožu. Takođe je antioksidans, pa će zaštititi vašu kožu od štetnih slobodnih radikala.

Kao i kod suve i vrlo suve kože lica, važno je izbegavati bilo šta što dodatno isušuje kožu. Postoje i saveti za životni stil koji mogu pomoći u odlaganju pojave suvoće izazvane starenjem.

  • Treba izbegavati hemijske uticaje kao što su preoštra sredstva za čišćenje lica jer mogu da dovedu do toga da koža dodatno isuši. To se dešava kada se prirodni hidratantni faktori, NMF, uklone sa kože, čineći je ranjivom i sklonom gubitku vlage.
  • Koristite mlaku ili hladnu vodu bez upotrebe sapuna
  • Operite lice nežnim sredstvom za čišćenje na prirodnoj bazi namenjenom osetljivom tipu kože.
  • Nežan piling može pomoći da se koža oslobodi mrtvih ćelija koje mogu prouzrokovati stvaranje perutanja i sprečiti prodiranje vlage
  • Izbegavajte ekstremne klime. Veoma vruć, hladan ili suv vazduh može poremetiti ravnotežu vlage u koži.
  • Uvek nosite sa sobom flašu vode da biste ostali hidrirani.
  • Izbegavajte da boravite pored grejnog tela (radijator, kamin). Razmislite što pre o kupovini ovlaživača vazduha da vam koža ne bi postala suva u narednom periodu.
  • Izlaganje suncu ima i pozitivne i negativne efekte. UV zračenje se mora rešavati izbegavanjem sunca u najtoplijim časovima dana i nošenjem slojeva široke zaštitne odeće. Upotreba odgovarajućih SPF proizvoda treba da se uklopi u ovaj holistički pristup.
  • Ishrana može pomoći u usporavanju procesa. Dijeta bogata antioksidantima može minimizirati efekat oksidativnog stresa.

 Nega zrele kože lica

Neophodno je zreloj ili ostareloj koži obezbediti vitamine, aminokiseline, minerale i hranljive materije neophodne za njeno pravilno funkcionisanje.

Ali takođe je neophodno preduzeti akcije koje nam pomažu u sprečavanju i usporavanje izgleda zrele kože.

Iz tog razloga je izuzetno važno da počnemo da se brinemo o svojoj koži već u ranom dobu. Za ovo moramo obezbediti kontinuiranu hidrataciju i ishranu.

Takođe je korisno voditi zdrave životne navike kao što su umereni sportovi i dovoljna doza sna.

Preporučuje se čišćenje lica najmanje dva puta, ujutru i uveče. Pored toga, za poboljšanje hidratacije zrele kože, preporučljivo je nanositi što prirodnije kozmetičke proizvode nakon čišćenja.

Dobra hidratacija i čišćenje su neophodni za lečenje zrele kože i uklanjanje mrtvih ćelija. Na taj način smanjujemo nečistoće koje naše pore mogu da apsorbuju, a telo kasnije asimiluje.

 3 koraka u nezi zdrave zrele kože!

Pravilo u tri koraka ima za cilj  zaštitu kože od izbijanja akni, bora, mrlja i opuštenosti.

Pravilo od tri koraka je vrlo jednostavno: čišćenje, toniranje i hidratacija / ishrana. Svakog dana ujutro i noću morate slediti ova tri koraka.

Nema određenog uzrasta za početak, iako je posle 35 godina doslednost veoma važna, jer koža počinje da trpi prve posledice starosti.

Čišćenje: iskoristite priliku za hidrataciju

U ovom prvom koraku za negu zrele kože, trudimo se da koža ostane bez svakodnevnih nečistoća, površno uklanjajući mrtve ćelije, zagađenje, prašinu i drugu prljavštinu.

Čišćenje je takođe dobra prilika za hidrataciju kože, pored njenog čišćenja.

Posle 40 godina koža gubi vodu, a samim tim i elastičnost, što oplemenjuje dermis i uzrokuje bore oko očiju i usta.

Zbog toga je poželjno da izaberete kao sredstvo za čišćenje kremu ili losion bez alkohola umesto sapuna, jer on obično isušuju kožu.

Pokušajte da prilikom čišćenja nežno masirate kožu.

Ako odaberete micelarnu vodu, preporučujemo vam da se nakon upotrebe operite vodom i osušite.

Micelarne vode vrlo dobro čiste, ali sadrže hemikalije koji isušuju kožu i zato ju je potrebno oprati nakon upotrebe.

Toniranje: Osvežite i pripremite kožu za ishranu

U ovom drugom koraku normalizovaćete PH, osvežiti i ublažiti kožu nakon čišćenja. Izaberite prirodni proizvod i uverite se da ne iritira i ne isušuje.

Izbegavajte one koji uključuju alkohol, parfeme ili adetive u svojoj formulaciji.

Stoga, ako ne možete da pronađete 100% prirodni proizvod koji vas ubeđuje, možete to učiniti sami kod kuće. Za zrelu kožu domaći tonik bi bio mešavina od 100 ml. destilovane vode sa 10 ml. esencijalnog ulja šipka.

Ostali domaći tonici za negu zrele kože mogu biti voda infuzirana laticama kamilice ili ruže kuvane u destilovanoj vodi.

Kad ih stavite u teglu po želji, stavite je u frižider da budu sveže. Kao takva, pospešićete cirkulaciju krvi na licu i to će još više tonirati.

Hidratacija: za zdrav izgled kože

U ovom trećem koraku trebalo bi da iskoristite priliku da svojoj koži pružite hranljive sastojke koji joj pomažu da izgleda zdravo i sveže.

Iako je hranljiva krema neophodan element, postoje i drugi proizvodi koje možete koristiti za negu kože i dodatnu hranljivost:

Serum: To je tečniji kozmetički proizvod i sa većom koncentracijom hranljivih sastojaka od kreme za lice. Ima brzu apsorpciju i mogućnost prodiranja u najdublje slojeve kože.

Nije potrebno koristiti ga svaki dan, samo ako smatrate da vašoj koži treba dodatni doprinos vitamina.

Kontura očiju: Pored nege lica, važno je posebna područja koja su posebno osetljiva na ćelijsko starenje, poput očiju, vrata i usana, tretirati  posebno formulisanim proizvodima, jer su to područja najsklonija borama, pegama i drugim znacima starosti.

Hranljiva krema: Odaberite specifične kreme kao tretman za zrelu kožu i, ako je moguće, koje ne sadrže sastojke koji isušuju vašu kožu.

 Krema za zrelu kožu treba da sadrži sledeće:

Sada je neophodno uzvratiti udarac moćnim i kvalitetnim hranjivim sastojcima koji pružaju upravo ono što vašem dermisu treba.

Potražite prirodne kreme bogate vitaminima A, C i E. Takođe one koje imaju hijaluronsku kiselinu, ili salicilnu kiselinu. Molekuli ove kiseline bukvalno ulaze u brazde kože, hvataju vodu i bubre, otuda efekat „trenutnog popunjavanja bora“.

Pored toga, stimuliše proizvodnju kolagena, procese zarastanja i obnavljanje ćelija.

Bez obzira na koju kozmetiku se odlučite bitno je znati da su starijoj koži potrebni proizvodi koji sadrže stimulanse ćelijske aktivnosti i koji favorizuju prirodni regenerativni kapacitet kože.

Takođe je potrebno starijim kožama dodati učvršćujuće elemente.

Aktivni principi koji su sposobni da poboljšaju mehanička svojstva kože i antiradikali koji štite kožu od zračenja.

Beskorisno je koristiti sve ostale proizvode ako ne zaštitite kožu od sunca. Ultraljubičasto zračenje odgovorno je za 80% starenja kože. 365 dana u godini, čak i ako ne legnemo na plažu, sunce nam obasjava lice u kolima, dok šetamo ulicom …

“Mora se nanositi pre odlaska od kuće i primenjivati svaka dva sata ako ćemo biti na otvorenom”, preporučuju dermatolozi.

Još neki od sastojaka koje bi krema za zrelu kožu trebala da sadrži:

  • Resveratrol: Još jedan vrhunski antioksidans. Ovaj polifenol (prisutan, između ostalog, u grožđu), osim što otežava rad slobodnih radikala, stimuliše stvaranje vlastitih antioksidativnih enzima.
  • Koenzim Q10: Epidermis prirodno proizvodi ovaj antioksidans, ali zbog izlaganja suncu i starosti, nakon 25-30 godina trebalo bi  ga unositi naknadno.
  • Niacinamid vitamin B3 inhibira delovanje tirozinaze, enzima neophodnog za sintezu melanina. U isto vreme, ovaj vitamin stimuliše obnavljanje epidermalnih ćelija.
  • Hidroksi kiseline: Proizvodnja kolagena počinje da posustaje. Rešenje su hidroksi kiseline, sposobne da olabave jonske veze površnih mrtvih ćelija tako da ih je lako ukloniti bez trljanja. Sada ostaje da utvrdimo da li vam odgovaraju alfa ili beta. Beta hidroksi kiseline (poput salicilne kiseline) savršene su za masnu kožu ili kožu protiv akni. Alfa hidroksi kiseline (poznatije po svojim akronimima – AHA – ili pod pravim imenom: azelaična kiselina, glikolna kiselina, mlečna kiselina …) imaju intenzivnije dejstvo pilinga, ali na suncu mogu donekle iritirati.
  • Peptidi: Sastavljeni su od amino kiselina i imaju ulogu da ubrzaju proizvodnju kolagena
  • Retinol: Jedna od onih osnova koju biste trebali imati u svojoj toaletnoj torbici jer deluje na sve: zaglađuje bore, ublažava mrlje, oplemenjuje pore i podstiče regeneraciju ćelija. Suprotno urbanoj legendi koja ga prati, ne čini vas osetljivim na sunce, ali čini vas osetljivim na toplotu, tako da ako se primeni u vrućem letnjem danu, koža može da pocrveni.
  • Kolagen: Jedan od glavnih proteina koji izgrađuje našu kožu, daje joj volumen i elastičnost. Nakon 25. godine koncentracija kolagena opada za 1% godišnje, što uslovaljana postepeno opuštanje kože i pojavu bora.
  • Pantenol: Vraća vlažnost, elastičnost i mekoću kože. On se u organizmu transformiše u pantotensku kiselinu, odnosno u vitamin B5.
  • Lipidi: Još jedna od stavki koje zrela koža manje proizvodi. To je čini osetljivijom na spoljne agense. Da li primećujete da se zimi koža lakše isušuje?

Odgovor nije u nedostatku vode, već u tome što je više gubite jer koža više nije neprobojna barijera koja je bila.

Potražite na etiketi vaše kreme: keramide, masne kiseline (omega 3, 6 i 9) i holesterol (nema nikakve veze sa krvlju) jer pomažu u stabilizaciji kože pri promeni temperature.

Naša preporuka

Za podmlađivanje zrele kože, naš predlog je da uvek koristite specifičnu ekološku kozmetiku za zrelu kožu

Ona će vam pružiti sve što je potrebno za pravilno čišćenje, negu i ishranu na potpuno prirodan način, bez potrebe za konzumacijom hemijskih supstanci koje dugoročno mogu biti toksične i štetno za naše telo.

Play it safe!

Ovakva kozmetika je formulisana organskim sastojcima. Koža se lako asimilira sa aktivnim biljnim sastojcima i savršeno je kompatibilna sa njom.

Pored toga, to je kozmetika napravljena bez alkohola, sintetičkih parfema, silikona, naftnih derivata itd.

Jedna od takvih krema kod nas je Royal Balm krema protiv bora, prepuna antioksidanata iz biljih ulja vrhunskog kvaliteta.

Uspešno stimuliše lučenje prirodnog kolagena zahvaljujući esenciji Smilja.

Smanjuje vidljivost bora i podočnjaka nakon 4 nedelje pravilnog korišćenja, a pritom prirodno hidrira kožu lica, što je neophodno u nezi zrele kože.

I ukoliko niste fan domaćih rukotvorina i želite jednostavniji, brži, a proveren tonik za lice, Royal Balm  nudi rešenje i za to.

Royal Balm prirodni tonik za zrelu kožu bez alkohola sadrži hidrolat smilja koji detoksifikuje, neguje i osvežava kožu.

Nakon pravilnog čišćenja lica nanesite  tonik i pripremite ga za bombu vitamina u vidu seruma. Ekstrakt magnolije je jedan od najmoćnijih sastojaka u borbi protiv bora jer sadrži 1000 puta više antioksidanata od vitamina E.

Ukoliko već imate tamne mrlje na koži, ako je vaša koža gruba i imate bore, Royal Balm prirodni serum za lice protiv bora će učiniti čuda!

Naime, Royal Balm serum sadrže ulje vučjeg trna koje ima 12 puta više vitamina C od pomorandže, kao i bundevino ulju koje takođe obiluje ovim vitaminom, a znate da je Vitamin C ključan vitamin u borbi protiv suve zrele kože.

Za razliku od sintetičkih seruma, ovaj preparat možete koristiti bezbroj puta bez bojazni da može naštetiti vašoj koži ili zdravlju!

Najbolji sastojci nege zrele kože su upravo oni koji će vas zaštititi od štetnog delovanja sunca i sprečiti sušenje kože i prerani nastanak bora, a pritom sadrže čisto prirodne vitamine u sebi.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image