Kolagen – Magija ili marketinška iluzija?

Kolagen, ključna komponenta za elastičnost i hidrataciju kože, postao je omiljen sastojak u svetu lepote i wellnessa.

Međutim, da li su kolagen suplementi i kozmetički proizvodi stvarno čudotvorni, ili su samo deo marketinške strategije?

Zašto je ovo važno za mene?

U ovom tekstu ćete saznati više o kolagenu, kako funkcioniše u našem telu i kako možete prirodno poboljšati njegovu proizvodnju.

Proučićemo kako možete optimizovati koristi od kolagena, bilo da je cilj poboljšanje izgleda kože, jačanje kose i noktiju ili podrška zdravlju zglobova.

Šta je kolagen?

Kolagen je belančevina koja je osnovni gradivni element našeg tela, a njegova glavna uloga je da održava strukturu i čvrstoću kože, kose, noktiju i zglobova.

U poslednje vreme, kolagen proizvodi, poput suplemenata i krema, sve su popularniji, obećavajući povratak mladalačkog izgleda i smanjenju bora.

Ali, koliko je kolagen zaista efikasan?

Od čega se sastoji kolagen?

Kolagen se sastoji od lanaca dugih proteina, koji su međusobno uvijeni i uglavnom se sastoje od aminokiselina. Od njih, posebno se izdvajaju prolin, glicin hidroksiprolin

Naučno je utvrđeno čak 28 vrsta kolagena. Oni se biohemijski međusobno razlikuju po svojoj strukturi i funkciji. Najvažnije vrste uključuju kolagen tipa I, II, III i IV.

  • Kolagen tipa I – najčešći jer se nalazi u svim vezivnim tkivima, poput:kože, rožnjači, tetivama i ligamentima;
  • Kolagen tipa II – nalazi se u zglobovima, hrskavičnom tkivu, ušnim školjkama i intervertebralnim diskovima (poput jastuka, koji služe kao amortizeri kičme);
  • Kolagen tipa III – glavna je komponenta retikularnih vlakana, koji se nalaze u koži i krvin sudovima
  • Kolagen tipa IV – deo je bazalne membrane, koja je veza i barijera između ćelija i vezivnog tkiva (komponenta bubrega, unutrašnjeg uha i očnog sočiva).

Kako kolagen utiče na kožu?

Kolagen za kožu

Kolagen je fundamentalni element u strukturi kože, delujući kao temelj zdravlja i lepote kože, zajedno sa:

  • ceramidima – masti, koje formiraju zaštinu barijeru kože
  • prirodnim hidratantnim faktorom – vrši prirodnu regulaciju sadržaja vlage
  • hijaluronskom kiselinom – vezuje ogromne količine vode, te čini kožu dubinski hidriranom i zaglađenom.

Kolagen i borba protiv bora

Istina je da kolagen ima snažno delovanje protiv bora. U dermisu, kolagen formira mrežu koja podržava strukturu kože, omogućavajući joj elastičnost i čvrstoću zajedno sa elastinom, čime se sprečava formiranje bora.

Naučna potvrda o delotvornosti kolagena

Studija objavljena u Nutrients 2019. godine ukazuje na to da unošenje kolagena može unaprediti hidrataciju, elastičnost, i čvrstoću kože. Međutim, istraživanje se odnosilo na dodatke kolagena koji mogu prouzrokovati i neželjene efekte.

Zagovaranje prirodnog pristupa

Mi stalno podržavamo prirodno stimulisanje proizvodnje kolagena kroz ishranu i adekvatnu negu kože, uključujući i upotrebu kreme protiv bora.

Prirodni pristup omogućava koristi kolagena, poput smanjenja bora i poboljšanja elastičnosti kože, bez rizika od neželjenih efekata povezanih sa suplementima kolagena.

U nastavku teksta, raspravljaćemo detaljnije o prirodnim metodama za poboljšanje kolagena, kao i o tome kako krema protiv bora može doprineti zdravlju i lepoti vaše kože.

Uticaj kolagena na telo

Kolagen igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, mišića i zglobova, doprinoseći njihovoj elastičnosti, pokretljivosti i snazi.

Osim što smanjuje rizik od lomova kostiju pojačavajući njihovu gustinu, kolagen takođe potpomaže hidrataciju i integritet hrskavičnog tkiva u zglobovima.

Ova svojstva omogućavaju zglobovima da funkcionišu glatko i bez bolova, što je od suštinskog značaja za ljude sa artritisom – stanje karakteristično za degeneraciju hrskavice i vezivnog tkiva.

Istraživanja potvrđuju pozitivne efekte kolagena. Studija iz 2012, objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry, pokazala je da stimulacija proizvodnje kolagena može smanjiti bol u zglobovima kod pacijenata sa osteoartritisom, omogućavajući im učešće u širokom spektru fizičkih aktivnosti.

Ovi nalazi su podržani i novijom studijom iz 2019, objavljenoj u Journal of Drugs in Dermatology.

Kroz poboljšanje strukture i hidratacije tkiva, kolagen se ističe kao esencijalni element u prevenciji i tretmanu bolesti zglobova, ali i u očuvanju optimalnog stanja kože, kose i noktiju.

Gubitak kolagena – Uzroci i uticaj na zdravlje i lepotu

Prirodni pad proizvodnje kolagena

Tokom godina, proizvodnja kolagena u telu počinje prirodno da opada. To je naročito vidljivo kod žena. Žene ne samo da imaju manju količinu kolagena od muškaraca, već prolaze i kroz razne hormonske procese, koji utiču na degradaciju kolagena.

Kritični period posle tridesete

Stručnjaci ističu da posle 30. godine života, telo svake godine izgubi oko 1% sveukupnog kolagena, a kod žena u menopauzi, taj procenat se udvostručuje.

Spoljašnji štetni kaktori

Pored ovih unutrašnjih faktora, koji su rezultat prirodnog procesa starenja, postoje i takozvani spoljašni faktori, koji utiču na gubitak kolagena. 

Štetni faktori, koji dolaze spolja, a utiču na razgradnju kolagena jesu: 

  • Duvan;
  • Alkohol;
  • Prekomerno izlaganje suncu (a posebno bez zaštitnog faktora):
  • Dehidriranost;
  • Lekovi

ali i:

  • Manjak sna
  • Stres
  • Neuravnotežena ishrana

Navedeni faktori utiču na povećano stvaranje slobodnih radikala. Slobodni radikali su jako nestabilni molekuli, koji oštećuju kolagensku strukturu.

Za razliku od unutrašnjih promena u organizmu, koje su neminovne, navedeni spoljni faktori su nešto na šta ipak možemo uticati. Na taj način možemo znatno usporiti razgradnju kolagena!

Zašto je kolagen ključan?

Drastično smanjenje kolagena može dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući:

  • gubitka fleksibilnosti i elastičnosti kože – a samim tim i do stvaranja bora;
  • bola u zglobovima i mišićima;
  • tvrdih, manje fleksibilnih tetiva i ligamenata;
  • osteoporoze ili osteoartritisa – zbog istrošene hrskavice;
  • oštećenja vida;
  • defekata desnih i zuba;
  • gubitka kose;
  • problema sa cirkulacijom krvi;
  • gastrointestinalnih problema – zbog stanjivanja sluzokože u digestivnom traktu

Kako održati nivo kolagena?

I dok su neki uzroci gubitka kolagena neizbežni, na mnoge spoljašnje faktore je moguće uticati, usporavajući razgradnju kolagena. Adekvatna ishrana i nega mogu pomoći u očuvanju i stimulaciji proizvodnje kolagena u telu.

Kalogen za lice

S obzirom na ključnu ulogu kolagena u očuvanju mladosti i zdravlja kože, prirodno se nameće pitanje kako učinkovito uvrstiti kolagen u rutinu nege lica, i da li je uopšte moguće.

Činjenica o aplikaciji kolagena

Kako je već spomenuto, aplikacija čistog kolagena direktno na kožu, bilo putem krema ili kozmetičkih tretmana, nije efikasna jer molekuli kolagena ne mogu prodreti u kožu.

Kako onda možemo unaprediti negu kože i potaknuti proizvodnju kolagena?

Hijaluronska kiselina i Vitamin C – ključevi za kolagen

Rešenje leži u upotrebi hijaluronske kiseline i vitamina C. Hijaluronska kiselina ne samo da očuva strukturu kolagena u koži, već je i prodorno hidrira.

Vitamin C, sa druge strane, je neophodan za sintezu kolagena, čineći ga strukturalno integralnim i funkcionalnim.

Uloga skvalana u nezi kože

Skvalan, svilenkasta supstanca prirodno prisutna u koži, takođe ima presudnu ulogu u očuvanju zdravlja kože i zaštiti kolagenske strukture, doprinoseći zdravlju i elastičnosti kože.

Izbora prirodnih krema za nega lica

Kada razmatrate negu lica, preporučujemo da birate hidratantne, prirodne kreme sa izbalansiranim sastavom i optimalnom koncentracijom vitamina.

Dodatno, birajte proizvode sa aktivnim sastojcima poput hijaluronske kiseline, vitamina C, retinola, i skvalana, posebno u serumima.

Kolagen za kosu

Veza između kolagena i kvaliteta kose

Prema studijama, opadanje kolagena u telu direktno utiče na kvalitet i gubitak kose. Kako naše prirodne zalihe kolagena opadaju, kvalitet kose postaje sve lošiji, što dovodi do njenog gubitka.

Uloga prolina u keratinu

Kolagen se sastoji od prolina, glicina, i hidroksiprilina, a prolin je ključni sastojak keratina, koji čini našu kosu i nokte. Unošenje kolagena bogatog prolinom može potencijalno jačati kolagen i podsticati proizvodnju keratina.

Nedostatak potvrđenih studija

Iako postoje indicije da suplementacija kolagenom može uticati na jačanje kose, za sada nema dovoljno studija koje bi definitivno potvrdile ovu teoriju.

Kolagen kao zaštita od slobodnih radikala

Istraživanja ukazuju na to da kolagen može delovati kao antioksidans protiv slobodnih radikala, sprečavajući tako oštećenja kose, posebno kolagen dobijen iz riblje krljušti.

Ograničenja i alternative

Budući da su istraživanja o uticaju kolagena na kosu ograničena, važno je razmotriti alternative. Unošenje kolagena kroz ishranu ili kroz proizvode koji sadrže njegove gradivne elemente može biti efikasna strategija za očuvanje zdrave i bujne kose.

Kolagen suplementi – razotkrivene zablude

Nedokazana efikasnost kolagen suplemenata

Na tržištu su sveprisutni dijetetski suplementi kolagena sa obećanjima o poboljšanju kože, ali je ključno razumeti da njihova efikasnost nije dokazana!

Negovanja kože vs. Suplementacija

Unos dodataka kolagena ne može zaustaviti starenje kože!

Pravilna nega, zdravi životni stil i ishrana bogata hranljivim materijama su ključni za očuvanje zdravlja kože.

Rizici i ograničenja kozmetičkih proizvoda sa kolagenom

Kozmetički proizvodi sa kolagenom nose rizik od netolerancije i alergijskih reakcija. Pogotovu za ljude koji su alergični na ribu, ukoliko je kolagen napravljen od riblje kože.

Uz to, ne postoji način da prodru u dublje slojeve kože i tamo potpomognu našem prirodnom kolagenu, zato što se odmah raspadaju na gradivne elemente. U površinskim slojevima kože, oni joj ne mogu koristiti i pomoći.

Nuspojave određenih sastojaka

Neki suplemeti kolagena sadrže i nikotinamid/nikotinsku kiselinu, koji mogu izazvati reakcije poput crvenila i valunga, ukoliko se uzimaju previše.

Većina kolagen suplemenata se dobija iz svinjske kože. Veganski kolagen (firo kolagen) ne postoji.

Marketinške računica vs. Naučna realnost

Iako se mnogi dijetetski suplementi na bazi kolagena prodaju u apotekama i imaju farmaceutski centralni broj, stvarnost je malo drugačija.

Ne postoje naučni dokazi o pozitivnim efektima na kožu, koji vam dijetetski suplement koji sadrži kolagen obećava.

Bitno je napomenuti i da činjenica da određeni hranljivi sastojak pomaže u održavanju normalne kože, ne znači da uzimanje suplemenata sa tim sastojkom može imati identično dejstvo. Dodaci ishrani ne mogu promeniti prirodne procese starenja.

Normalnu funkciju kože možete održavati vitaminima, mineralima i elementima u tragovima iz prirodne hrane.

Ishranom do povećanja proizvodnje kolagena

Hranom do prirodnog kolagena
Foto: Shutterstock

U osnovi postoje dve vrste namirnica, koje mogu povećati proizvodnju kolagena u telu:

  • Namirnice koje su prirodni izvor kolagena
  • Namirnice koje su bogate hranljivim materijama, koje povećavaju proizvodnju kolagena.

Kada jedemo raznovrsnu hranu, uvek unosimo dovoljno proteina. Samim tim, unosimo sve važne gradivne elemente proteina (aminokiseline), koji su potrebni telu za formiranje kolagena (pored vitamina C).

Proteina ima u izoblju u:

  • mleku i mlečnim proizvodima
  • jaja
  • govedina
  • piletina
  • riba
  • bujon od kostiju
  • koštana srž

Proces izgradnje kolagena zahteva i vitamin C, cink i bakar. Cink pomaže u proizvodnji kolagena delujući kao kofaktor – biohemijski aktivator esencijalnih proteina. Bakar aktivira enzim Lysyl-Oxidase za sazrevanje kolagena. Pored toga, bakar promoviše veze unutar kolagena, tako da se njegova funkcionalnost održava. Uz to, kada se kolagen ošteti, bakar pomaže u obnavljanju njegove elastičnosti. Bez vitamina C ćelije ne mogu da proizvode kolagen. 

Namirnice koje pomažu u proizvodnji kolagena ili sprečavaju njegovo raspadanje jesu:

  • beli luk – sadrži kafeinsku kiselinu, koja inhibira razgradnju prokolagena tipa I;
  • mahunarke i žitarice;
  • paradajz i citrusi – vitamin C, neophodan da da kolagenu njegovu konačnu strukturu;
  • orasi i semenke – Cink
  • bobičasto voće – osim što sadrže vitamin C, bogate su elaginom koji smanjuje razgradnju kolagena u telu;
  • zeleno lisnato povrće – brokoli, spanać, blitva- hlorofil pomaže ćelijama da izgrade više prokolagena. Zeleno povrće sadrži i antioksidante, koji štite od razgradnje kolagena, slobodnih radikala i upala;
  • pasulj.

U svoj plan ishrane bi trebalo da uključite namirnice koje su prirodno bogate kolagenom, ali i one koje posredno pomažu u njegovoj proizvodnji. To su, pre svega, namirnice boagte bakrom, cinkom, vitaminom C, esencijalnim aminokiselinama i omega-3 masnom kiselinom.

Kako na prirodan način pojačati proizvodnju kolagena?

Da bi se nivo kolagena u telu održao na visokom nivou, ključan je uravnotežen i zdrav način života. Jednostavnim uključivanjem pozitivnih navika u Vašu dnevnu rutinu pojačaćete i proizvodnju kolagena. 

Dobro izbalansirana i uravnotežena ishrana je neophodna da bi telo moglo da proizvede dodatni kolagen.

 Ali, šta je sa kolagenom, koji već imamo u telu? Kako da ga održimo na postojećem nivou?

  • dobar san

Spavanje oslobađa melatonin. Ovo je hormon sa antiinflamatornim i antioksidativnim svojstvima. Stručnjaci su potvrdili da dobar san, od najmanje 7 sati, izaziva porast hormona rasta. 

Sve to utiče na stalnu proizvodnju kolagena i poboljšava njegov nivo u telu.

  • sport

Bavljenje sportom nije samo efikasna formula za mišićavo i zategnuto telo, već je u nužno zarad untrašnjeg zdravlja organizma.

  • hrana koju bi trebalo izbegavati

Iako ne postoji hrana, koja je apsolutno zabranjena, postoje određene namirnice, koje bi trebalo izbegavati. Kao i u svim ostalim načinima ishrane. To su pre svega rafinisani šećer i belo brašno.

  • ostavite cigarete
  • ne zabiravite SPF faktor svakoga dana

Kombinovanjem dobre ishrane i zdravog načina života možete biti sigurni da ste učinili sve da Vaše telo bude zdravo i iznutra i spolja. Odlaganje starenja je samo bonus!

Autor: Dr Marija Andrić


Dr. Marija Andrić, sa značajnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti tradicionalne i komplementarne medicine, poseduje širok spektar certifikata i profesionalnih veština:



  • Diplomirala sam na Medicinskom Fakultetu u Beogradu 2005. godine.

  • Akupunkturolog - Stečeno 2006. godine (300 časova) na ECPD Međunarodna specijalistička škola tradicionalne medicine i akupunkture (The European Center for Peace and Development of the University for Peace established by the United Nations). Tema obuhvata integraciju savremene i tradicionalne medicine, energetske osnove homeostaze, krv i telesne tečnosti u tradicionalnoj kineskoj medicini, i više.

  • Aromaterapeut - Stečeno zvanje od novembra 2013. do aprila 2014. godine u Aroma-Tea, strukovnom udruženju za razvoj i promociju profesionalne aromaterapije. Edukacija uključuje farmakologiju eteričnih ulja, aromakozmetiku, aromamasažu, i druge oblasti.

  • Fitoterapeut - Obrazovanje stečeno od novembra 2014. do maja 2015. godine u Quanttes, međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine. Program obuhvata principi fitoterapije, sakupljanje i obrada lekovitog bilja, i druge teme.

  • Informoterapeut - Certifikat stečen 2016. godine na Kijevskom Univerzitetu, asocijaciji narodne medicine, Ukrajina. Fokus na principima informoterapije, elektro-akupunkturnoj dijagnostici, i radu na Diacor aparatu.

  • Lekar kvantne medicine - Stečeno 2017. godine u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Učenje obuhvata osnovne principe kvantne fizike, radiesteziju, i uticaj elektro-magnetnog zračenja na zdravlje.

  • Lekar sa poznavanjem homeopatije - Certifikovan 2018. godine, takođe u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Edukacija pokriva osnove homeopatije, delovanje homeopatskih lekova, i upotrebu Bahovih cvetnih kapi.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image