Prirodni sastojci – na koje trebate da obratite pažnju

Ključna razlika između prirodne i konvencionalne (medicinske) kozmetike je u upotrebi visokokvalitetnih prirodnih sastojaka.

Prirodni sastojci po mogućnostvu trebaju da budu iz organske proizvodnje ili iz biološke kontrolisane berbe samoniklih biljaka.

Prvenstveno mislim na lekovite biljke koje nisu nekotrolisano brane, odnosno dozvoljene su za branje od strane ministarstva za poljoprivredu.

Najvažniji sastojci su prirodni sastojci

Kvantitativno najvažniji prirodni sastojci su etarska ulja, hidrolati, hladno ceđena ulja, masti i voskovi. To su najvažnije komponente koje se koriste za izradu prirodne kreme za lice.

Takođe su jako bitni i macerati čijom se razgradnjom biljnog materijala dobijaju ekstrati određenih komponenti.

Kao primer hladno ceđena ulja koja su popularna i koja se često koriste su:

  • orahovo ulje,
  • maslinovo ulje,
  • suncokretovo ulje,
  • laneno ulje

Ulja su osnova svake kreme i od veličine molekula zavisi kojem će tipu kože najviše odgovarati. Zato orahovo i lešnikovo ulje mogu biti osnova od koje se pravi hidrantna krema za mešovitu kožu.

Šećeri kao prirodni sastojci isto tako igraju važnu ulogu. Na primer, etanol dobijen fermetacijom šećera koristi se u dezodoransima.

Alkohol se koristi u dezodoransima zbog njegove uloge da smanji količinu bakterija zbog kojih nastaju neprijatni mirisi.

Njihovu uporebu možete videti na osnovu INCI sastojaka.

Mirisne note

Razna esencijalna ulja, biljni ekstrakti, cvetne vode (hidrolati) i prirodne arome daju organskoj kozmetici prirodan i prepoznatljiv miris.

Prirodni konzervansi

Konzervansi koji su opšte poznati i koriste se vekovima su:

  • šećeri,
  • alkoholi,
  • vina,
  • sirće,
  • razne vrste soli.

Najzastupljeniji konzervansi u prirodnoj kozmetici su ekstrati i etarska ulja.

Zato možemo lako napraviti jasnu razliku u mirisnim notama između medicinske/apotekarske i prirodne kozmetike.

Medicinska kozmetika nikada neće imati tako izražene mirisne note kao što to ima prirodna kozmetika. Jer su mirisne note stvorene od etarskih ulja.

Izvor prirodnih sastojaka

Kao izvor sirovina za esencijalna ulja mogu se koristiti raznovrsne lekovite i aromatične biljke. Zapravo, njihov izbor je gotovo beskrajan.

Gavez, ruža, smilje, matičnjak, angelika, divlja ruža (šipak), tamjan i žalfija, su samo neki primeri lekovith biljaka koji se najčešće koriste kao prirodni aktivni sastojci.

Jedna od najbitnijih strana korišćenja prirodnih sastojaka je sprečavanje alergijskih reakcija ili iritacija kože.

Upotreba emulgatora obično je ograničena na prirodne ili poluprirodne supstance. Čak se i mast od ovčije vune (lanolin) može koristiti u te svrhe.

Za proizvodnju i dalju obradu bilja dozvoljeni su samo fizički procesi koji uključuju:

  • vodenu destilaciju,
  • ekstrakciju etanolom,
  • glicerinom ili
  • ekstrakcijom ugljendioksidom.

Pored toga, enzimske i mikrobiološke metode su prihvatljive samo ako se koriste prirodni enzimi ili mikroorganizmi koji nisu dobijeni genetskim inženjeringom.

Kozmetika koju imamo u širokoj ponudi u drogerijama, može da nas lako zavede svojim divnim mirisima i prelepim slikama savršenih žena. Realnost nam samo komplikuje nečin kakva treba da nam bude nega lica.

Poreklo prirodnih sastojaka

Prirodni sastojci koje se koriste za proizvodnju prirodne kozmetike uglavnom potiču iz organskog uzgoja. Prirodni sastojci su uglavnom biljni, delom mineralnog porekla (gline i slično). Ispitivanje na životinjama se ne sprovodi.

Mnogi poznati proizvođači kozmetike koriste kao markentiški trik, da je njihovo bilje divlje ubrano pa samim tim ne dokazuju poreklo prirodnih sirovina. Time mogu u najčešćem slučaju da ugroze određene vrste biljaka u daljoj egzistenciji.

Ukratko, organska kozmetika ne sadrži ništa što bi moglo naštetiti ljudima, životinjama ili životnoj sredini.

Štaviše, aspekti održivosti su od velikog značaja, posebno kada je reč o proizvodnim procesima, ekološkim putevima transporta, pakovanju, projektima uzgoja kao i fer proizvodnje i trgovine.

Iako ne postoji jedinstvena ili međunarodna definicija za prirodnu kozmetiku, određeni sastojci kao što su polietilen glikol (PEG), silikoni, parabeni, sintetički mirisi, parafin i drugi naftni proizvodi nisu dozvoljeni u prirodnim kozmetičkim proizvodima.

Zbog svega gore spomenutog prirodni sastojci, a po gotovu organski sastojci zbog toga mogu da budu jako skupi.

Konvencionalna kozmetika

Konvencionalna kozmetika ili apoteka kozmetika se može lako napraviti jer većina sastojaka koje se koriste u njima se mogu lako i jeftino nabaviti.

Jednako tome je i  njena delotvornost koja bez rezultate deluje na vas. Ako je sve što želite da prikrijete oštećenja na koži, onda će konvencionalna kozmetika obaviti posao.

Recept za jednostavnu medicinsku kremu:

  • U apoteci kupite bazu za kreme (To je osnova za hidratantnu kremu bez mirisa)
  • Odaberite par etarskih ulja u skladu sa svojim tipom kože.
  • U bazu od 50ml dodajte 10 kapi na primer ulja od lavande.
  • Promešajte kremu sterilnim štapćem.

Čestitam!

Vaša medicinska krema je gotova! Jednostavno, brzo i jeftino. Verujte vaša krema je bolja od bilo koje sa police apoteke čiji je rok trajanja preko 3 ili više godina.

Međutim, na duže staze ne radite najbolje za svoju kožu i mora ćete pronaći nove načine da prikrijete oštećena područja. Vaša koža će pokušati da se bori protiv svega onoga što stavite na nju.

Začarani krug koji se može razbiti samo ako svojoj koži pružite vreme koje joj je potrebno, da zaceli i obnovi se blagim supstancama.

Zbog toga, visoka cena nekih prirodno kozmetičkih preparata je opravdana sa obzirom na dobrobiti koje ona ima ne samo na vašu kožu već i na telo.

Mnogi proizvođači organske kozmetike za lice često pažljivo biraju svoje dobavljače kako bi se osigurali da su prirodni sastojci kvalitetni.

Royal Balm prirodna kozmetika poseduje organski sertifikat koji ukazuje na to da poštujemo prirodu i njeno okruženje.

Probajte naše prirodne proizvode i u komentarima ispod ostavite svoje mišljenje.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image