10 Saveta za svaki tip kože [Kviz]

Da li znate koji je Vaš tip kože, i da li Vam predstavlja problem? Da li će Vam vaše buduće odluke pomoći da imate bolju kožu?  Da li se konstantno suočavate sa problemima kože?

Da li želite kožu koja je glatka, čistija i mladolika?

U slučaju da još uvek imate mesta na spisku ciljeva mi imamo nekoliko saveta za Vas. Ukoliko oni postanu deo Vaše stalne rutine, vaša koža će za godinu dana biti značajno blistavija (a verovatno i ranije).

Promena da bi Vaš tip kože zablistao

Nije svaka koža ista! Zato ćemo vam u nastavku spomenuti svaki tip kože ponaosob sa savetima koji su prilagođeni specifičnim potrebama određenog tipa kože.

Ako patite od preterano masne kože, primenite naše uputstvo za masnu kožu jer imamo savete koje su specifične za Vas.

Imate suvu kožu lica? Pogledajte savete u daljem tekstu. Isto važi za kombinovanu, zrelu i osetljivu kožu — prepustite se prilagođenim koracima kreiranim da Vas približe mladolikom izgledu kože koji svi želimo!

Kako odrediti tip kože lica?

Da bismo vam pomogli da saznate koji je vaš tip kože lica, najlakše i najbrže je da uradite kviz – tip kože lica.

Kviz tip kože

Koji je vaš tip kože?

Uradite personalizovani kviz jer će vam pomoći da utvrdite svoj tip kože i predložiti kojim proizvodima treba da je negujete!


Da biste što bolje odgovorili na pitanja u kvizu tipa kože, prvo trebate samo nežno da očistite kožu mlakom vodom – osećaj kože nakon nežnog čišćenja trebalo bi da posluži kao osnova za odgovore na pitanja u kvizu. Naravno, uvek možete otići do vašeg dermatologa i precizno utvrdite koji je vaš tip.

10 saveta za masni tip kože:

  1. Opraću lice pre nego što počnem da vežbam. Činjenica je da se znoj meša sa šminkom i da može da začepi pore. Unapred ću oprati lice da bih izbegla pojavu bubuljica posle vežbanja.
  2. Redovno ću prati jastučnice. Masnoća i nečistoća kože se nakuplja na jastučnicama odakle se opet prenosi na kožu.
  3. Neću dodirivati kožu lica. Masnoća kože na prstima može da prenese nečistoću do pora lica i eto problema!
  4. Smanjiću konzumaciju mlečnih proizvoda, šećera, alkohola i crvenog mesa. Poznato je da svi oni mogu da povećaju rizik od začepljenih pora. Izbaciću masnu i brzu hranu!
  5. Unosiću više vode. Ima li boljeg načina za ispiranje i hidrataciju?
  6. Nabaviću više biljaka za dom i radni prostor. Biljke eliminišu zagađivače koji loše utiču na kožu.
  7. Svakog dana ću se baviti nekom aktivnošću koja oslobađa od stresa. Vežbaću, meditiraću, baviću se jogom, provodiću vreme sa nekim dobrim prijateljem ili kućnim ljubimcem, šetaću u prirodi ili ću ubaciti neku drugu aktivnost u dnevni raspored!
  8. Konzumiraću više namirnica koje pozitivno utiču na masnu kožu. Piću više zelenog čaja, konzumiraću lan, orahe, probiotike (iz kefira, kiselog kupusa i japanske gljive kombuhe), i mnogo voća i povrća.
  9. Koristiću ovlaživače kože na pravi način. Ravnomerno masnoj koži je potreban hidratantna nega lica tako da ja koristim proizvode na bazi ulja koji balansiraju masnoću moje kože tako da ona dobije potrebnu vlagu i postane nežnija. Raspitatajte se kada se koristi krema za lice i koja je dobra za Vašu kožu, a koju ne bi trebalo da koristite.
  10. Redovno ću raditi piling. Priznajem da se tokom prošle godine nisam redovno pridržavala rutine pilinga. Od sada se obavezujem da ću raditi piling par puta nedeljno.

10 saveta za suvi i zreli tip kože:

  1. Izbegavaću gruba sredstva za čišćenje. Ova sredstva sadrže sulfate, alkohol i druge grube sastojke koji dodatno isušuju kožu. Od sada ću koristiti nežne sastojke za čišćenje kože koji istovremeno deluju i kao hidratantna krema.
  2. Izbegavaću vruću vodu. Vruća voda pruža sjajan osećaj zimi, ali za dobrobit moje kože biću pažljivija. Ona uklanja sa kože prirodna ulja koja obezbeđuju vlažnost što dovodi do isušivanja kože.
  3. Nabaviću ovlaživač vazduha. Ranije nisam primećivala koliko se moja koža isuši tokom noći. Vreme je da se poveća vlažnost vazduha u spavaćoj sobi!
  4. Masne kiseline će postati moji prijatelji. Masna riba, orasi, lan pa čak i suplementi su na mojoj listi, kako bi moja koža dobila neophodnu vlažnost, iznutra ka spolja.
  5. Neću koristiti samo hidratantne kreme — bitno je vršiti hidrataciju. Ovo su dve različite stvari! Pored toga što pomažete koži da dobije i zadrži vlažnost, trebalo bi da koristite i nešto za hidriranje, poput seruma za lice protiv bora.
  6. Pronaći ću delotvorniji hidrataciju. Želim da budem sigurna da koristim pravo ulje za lice. Ulja lana, šipka ili badema mogu da budu sjajna rešenja za moju kožu. Takođe ću potražiti kreme kojima su dodata ulja semenki koje su bogate antioksidantima, kao što su vučiji trn i šipak (divlja ruža).
  7. Redovno ću raditi piling. Ne želim da se moja koža još više isuši tako da ću ovde godine nešto preduzeti da to sprečim. Potražiću blato iz Mrtvog mora, voćne kiseline i druga nežnija sredstva za piling koja mogu da koristim 2-3 puta nedeljno da bih održala mladoliki izgled kože.
  8. Češće ću koristiti maske. Hidratantne maske su postale moji najbolji prijatelji! Posle korišćenja maske koža se sjajno oseća. Samo upije vlagu. Moj izbor je maska na bazi suncokreta jer u sebi sadrži sve one sočne masne kiseline koje moja koža obožava.
  9. Pomoći ću svojoj koži. Odlučna sam da pronađem i koristim serum koji će potpomoći revitalizaciju moje kože. Nabaviču antioksidante, vitamin C i esencijalna ulja koja mogu da zategnu, učvrste i ispune kožu.
  10. Zaštitiću kožu. Na mom spisku za svakodnevnu upotrebu nalazi se i prirodno ulje za sunčanje, a uradiću i više od toga da bih zaštitila kožu, naročito od lošeg vremena. Šeširi i marame su postali moji novi omiljeni modni detalji.

10 saveta za kombinovani tip kože:

  1. Čistiću kožu prirodnim sastojcima. Sredstva za čišćenje kože na bazi hemikalija su dovela do toga da suva područja budu još suvlja, a masna koža još masnija. Sada znam da sredstva za čišćenje sa izbalansiranim pH- vrednostima mnogo bolje deluju na moj tip kože.
  2. Biću nežnija. Moj jadni nos i brada su trpeli zbog moje isfrustriranosti u prošlosti. Nema više abrazivnih sunđera jer sada znam da oni samo još više iritiraju kožu i čine da ona bude podložnija pucanju. Obećavam da ću koristiti nežnije proizvode i nežnije pokrete pri njihovom nanošenju!
  3. Pronaći ću izbalansiran tonik. Teško je pronaći prirodnik tonik koji umiruje suva područja dok istovremeno doprinosi ravnoteži masnih delova. Bitno je izabrati neki prirodno izbalansiran tonik koji odgovara mom tipu kože.
  4. Podeliću nanošenje hidratantne kreme. Mojoj koži je potrebna krema u manjoj meri tokom dana, ali u većoj meri tokom noći jer se obično budim sa osećajem da mi je koža suva. Zato ću podeliti nanošenje kreme na dan i noć, tako što ću koristiti jači noću, a slabiji danju.
  5. Smanjiću unos kafe i alkohola. Alkohol i kafa isušuju moju kožu i dovode do toga da ona proizvodi više masnoće! To mi uništava kožu. Ograničiću konzumaciju dehidrirajućih pića i postići ću balans većim unosom vode!
  6. Odmoriću kožu od šminke. Proizvodi, proizvodi i još više proizvoda su me doveli do ludila. Biću umerenija i smanjiću upotrebu nekih suvišnih proizvoda koje sam koristila. Planiram da barem jednom nedeljno ne nanosim šminku ili da nosim samo šminku koja nije toksična!
  7. Redovno ću raditi piling. Poput drugih tipova i mom tipu kože je potreban redovan piling. Koristiću proizvod za vršenje pilinga koji sadrži voćne kiseline i druge prirodne sastojke da ne bih iritirala kožu.
  8. Radiću hidrataciju iznutra ka spolja. Da bih unosila više vode pokušaću nešto novo : dodaću voće u vodu. Pritom mislim na maline, jagode i borovnicu koji će dati ukus vodi kojom bih vršila hidrataciju iznutra ka spolja. Naravno, dodaću i malo limuna.
  9. Med će mi postati blizak prijatelj. Ovaj sastojak je neverovatan za moju kožu! Deluje kao humektant jer je med sredstvo za zadržavanje vlage, hidrira kožu i ne čini je masnom, a takođe vrši i blagi piling. Sve češće ću ga koristiti.
  10. Konzumiraću hranu koja je zdrava za kožu. Zeleni čaj i hrana poput voća i tamno zelenog povrća; plus redovno korišćenje kreme za sunčanje; biću opreznija i pažljivije ću čitati sastojake (INCI) na proizvodima koje koristim.

10 saveta za osetljivi tip kože:

  1. Više ću se truditi da izbegnem okidače. Sada znam da postoji više faktora koji izazivaju reakciju moje kože, a to su alergije, deterdženti, suva koža lica, mirisi, loše vreme i određene tkanine. Biću obazrivija po pitanju ovih faktora koji loše utiču na moju kožu da bih sprečila negativnu reakciju.
  2. Više ću štititi kožu. Češće koristiti kremu za sunčanje, marame, šešire i druge stvari da bih  bolje zaštitila kožu od nepovoljnih vremenskih uslova.
  3. Uradiću detoksikaciju! Uradiću detaljnu detoksikaciju mog doma i svakodnevnih aktivnosti. Gruba sredstva za čišćenje? Ne. Prestaću da koristim sredstva za čišćenje kuće i pranje veša puna hemikalija tako da ću od sada koristiti samo prirodne proizvode koji neće loše uticati na moju kožu. Češće ću brisati prašinu i usisavati da bih sprečila taloženje toksičnih materija u mom domu.
  4. Biću svesna prljavštine i nečistoća. Moja koža ne podnosi prljavštinu i ostale nećistoće. Zato ću češće čistiti četkice za šminku, redovnije ću prati jastučnice, neću rukama dirati lice i svakodnevno ću menjati peškirić za lice.
  5. Počeću da se tuširam čistijom vodom. Hemikalije u vodi za tuširanje? Do sada nisam shvatala da one mogu da naškode mojoj koži ali sada ću nabaviti filter za vodu u tuš kabini. Zbogom loše hemikalije!
  6. Više ću konzumirati hranu koja je zdrava za kožu. Ubaciću više svežeg voća i povrća u svoju ishranu i redovno ću uzimati suplement Omega-3 masnih kiselina. Takođe ću isprobati neke lekovite biljke poput đumbira, kurkume i majčine dušice.
  7. Prestaću da koristim proizvode koji sadrže alkohol.  Alkohol jako loše utiče na moju kožu. S obzirom na to da se nalazi u mnogim proizvodima za negu kože (naročito u tonicima), revnosno ću proveravati etikete sa spiskom sastojaka da bih bila sigurna da neću kupiti proizvode koji u sebi imaju alkohol.
  8. Pronaći ću umirujući serum. Pored toga što mi je potrebno nešto da koži obezbedi vlažnost trebalo bi da potražim i nešto što će je umiriti. Lekovite biljke poput nevena i lavande su neki od sastojaka protiv starenja koji takođe pomažu da umire kožu.
  9. Promeniću način na koji radim piling. Dok sam radila piling grubim, abrazivnim sunđerima koža mi je bila crvena i izgledala je jadno. Znam da mi je potreban redovni piling posle koga će moja koža izgledati blistavo tako da ću od sada za tu svrhu birati nežnije sastojke poput ovsene kaše i sirovog meda.
  10. Češće ću sebi ugađati. Nekada sam imala osećaj krivice kada bih provodila vreme ugađajući sebi, ali više ne! Sada znam da je to neophodno za moj tip kože. Zato ću izdvojiti vreme barem jednom nedeljno da se istinski posvetim svojoj koži i pružim joj neophodne hranljive sastojke. Raspitaću se koje hranljive maske sadrže jogurt, med, čaj i jagode, a onda planiram da pola sata gledam u prazno uz omiljenu muziku dok maska deluje.
Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image