Sve što treba da znate o SPF faktoru

Ako još uvek smatrate da je SPF faktor rezervisan samo za odmor, plažu i visoku temperaturu, sada je pravi trenutak da vas razuverimo. SPF faktor treba da postane deo vaše svakodnevne rutine.

Reč je o jednoj od najvažnijih komponenti u nezi kože. Pomaže u zaštiti kože od štetnih efekata sunčevih UV zraka. Na duže staze, ovi preparati nas štite od kožnih oboljenja, estetskih indikacija na koži, pa čak i raka kože.

Ali šta je tačno SPF i zašto je toliko važan za vašu kožu? U suštini, SPF je zaštita koja se nalazi u proizvodu za negu, sa ciljem da brani kožu od UVA i UVB zraka. 

U današnjem blogu, detaljno ćemo objasniti zbog čega je važno da svakodnevno koristite preparate sa SPF faktorom. Nega lica je tako jednostavna, kada biramo ono što najbolje odgovara koži!

Šta znači SPF?

Ukoliko težite zdravoj, blistavoj i zaštićenoj koži, SPF faktor postaće vaš saveznik u svakodnevnici. Ukoliko vaša rutina do sada nije uključivala preparate koji sadrže SPF, nije kasno da promenite svoje navike i stvorite rutinu koja je najbolje prilagođena potrebama kože. 

Čim se pojavi sunce, pomišljamo na preplanuli ten, na uživanje pored vode, u prirodi, dok upijamo sunčeve zrake i vitamin D.

Tada nam je neophodan SPF u borbi protiv negativnog uticaja sunčevih zraka. Uz upotrebu zdravih i organskih preparata, u potpunosti možete da uživate u suncu, da povratite energetski balans i utičete na svoje raspoloženje. 

SPF je zapravo skraćenica za faktor zaštite od sunca, što je mera koliko će proizvod za zaštitu od sunca sačuvati kožu od UVB zračenja.

UVB zračenje je vrsta ultraljubičastog zračenja koja je odgovorna za opekotine od sunca, a produženo izlaganje UVB zračenju može povećati rizik od raka kože.

Važno je napomenuti da SPF meri samo zaštitu od UVB zračenja, a ne meri zaštitu od UVA zračenja, koje takođe može doprineti oštećenju i starenju kože. Da biste osigurali zaštitu punog spektra, preporučuje se da koristite proizvod za sunčanje koja sadrži i UVA i UVB filtere.

Saznaj više …

Ožiljci od akni

Kako da akne i ožiljci od akni ne utiču na vašu svakodnevicu?

Prva stvar koju primetimo prilikom susreta sa nekom osobom jeste njeno lice i eventualni ožiljci na licu. Ukoliko je lice …

Proširene pore

Proširene pore – šta zaista pomaže?!

Svi mi imamo pore, samo na licu ih imamo nekoliko stotina hiljada. U zavisnosti od tipa kože pore mogu biti …

SPF za lice

SPF preparat za lice uz redovno korišćenje može da spreči bore na licu, ali i hiperpigmentacijske fleke koje se redovno javljaju zbog sunca. Na efektan način, SPF ulja za lice sprečavaju sunčeve zrake da prodru ispod kože. Ultra ljubičasti zraci ostavljaju posledice na licu, a vidljiviji su kako vreme prolazi. 

Kako je koža lica uvek izložena spoljašnjim faktorima i sunčevim zracima, čak i tokom jeseni i zime, neophodna joj je adekvatna zaštita i kvalitetna nega lica. Sunčevi zraci direktno utiču na pojavu znakova starenja, ali i na promene unutar ćelija. Možete primetiti da koža nakon izlaganja sunca postaje suva, beživotna i u potpunosti dehidrirana. Kvalitetna i zdrava, prirodna ulja za sunčanje sa SPF faktorom će očuvati njenu vlažnost, i usled visokih temperatura.

Ulje za brzo potamnjivanje
Ulje za brzo potamnjivanje

Kako odabrati pravi proizvod za negu lica sa SPF faktorom?

Kada je u pitanju zaštita vaše kože od sunca, upotreba ulja za sunčanje sa dovoljnim SPF-om je ključna. Ali kada je u pitanju koža lica, posebno je važno odabrati pravi proizvod. Koža na licu je obično delikatnija i osetljivija od kože na ostatku tela, što je čini sklonijom oštećenju od UV zračenja. Zato se preporučuje korišćenje prirodnog preparata za sunčanje sa visokim SPF faktorom, kao što je ulje za sunčanje SPF 50.

Koža lica tokom cele godine zahteva posebnu negu. To znači da treba odabrati proizvod koji je u potpunosti prilagođen tipu kože i koja neće stvoriti probleme poput dehidratacije ili podsticanja upale i izbijanja bubiljica na licu. 

Stručni savet

Kada nanosite ulje za sunčanje na lice, obavezno koristite dovoljno proizvoda da pokrijete celo lice. Takođe je važno ponovo nanositi proizvod za sunčanje svaka dva sata ili nakon plivanja ili znojenja, jer čak i formule koje su najotpornije na vodu mogu vremenom da nestanu.

Zaštita od sunca
Zaštita od sunca

Korišćenjem ulja za sunčanje za lice sa visokim SPF-om, možete zaštititi svoju kožu od oštećenja od sunca, preranog starenja, pa čak i raka kože. Dakle, sledeći put kada se budete spremali da izađete napolje, ne zaboravite da zaštitite lice!

SPF za masno lice

Ako imate masni ten, pronalaženje pravog ulja za sunčanje za lice može biti izazov. Mnoga ulja za sunčanje mogu ostaviti masne ostatke na licu, začepiti pore i proširiti pore ili izazvati izbijanje akni, što može biti frustrirajuće i kontraproduktivno za osobe sa masnom kožom.

Međutim, postoje odlične opcije za SPF za masno lice.

Kada tražite ulje za sunčanje lica za masnu kožu, važno je da izaberete proizvod koji je posebno formulisan da bude lagan i nekomedogen, što znači da neće začepiti pore. Potražite proizvode koji sadrže prirodne, organske sastojke kao što je cink oksid, koji pruža zaštitu širokog spektra bez ostavljanja masnog filma na koži.

Ostali korisni sastojci koje treba tražiti u proizvodima za sunčanje lica za masnu kožu uključuju lavandu, koja može pomoći pri umirenju kože, i ekstrakt hajdučke trave, koji ima antibakterijska i analgetska svojstva koja mogu pomoći u zaštiti kože od oštećenja slobodnih radikala.

Stručni savet za sunčanje masnog lica

Ne zaboravite da nanesete proizvod za sunčanje na lice, vrat i uši i ponovo nanesite svaka dva sata ili nakon plivanja.

Odabirom pravog ulja za sunčanje za masno lice, svoju kožu možete zaštititi od štetnih UV zraka dok istovremeno održavate zdrav, matiran ten. Lagana prirodna i brzoupijajuća ulja neće zapušiti pore i vaša koža će disati, čak i usled visokih temperatura.

SPF za suvo lice

Kreme za sunčanje sa SPF faktorom mogu da doprinesu da koža postane zategnuta, suva i iziritirana. Kada birate proizvod koji će vaše lice sačuvati od sunčevih zraka, onda na umu prva treba da vam bude hidratacija lica.

Organska ulja će u tome imati blagotvornu moć. Potražite proizvode koji u sebi sadrže ekstrakt nevena, za potpunu regeneraciju kože i umanjenje ožiljaka. Ulje maline je idealno za suvu i dehidriranu kožu, tokom cele godine, jer ujedno hidrira i hrani kožu lica. Tokom leta, pojačava dejstvo SPF faktora, i utiče povoljno na zaštitu od svih vrsta UV zraka. 

Stručni savet za sunčanje suvog lica

SPF ulje za sunčanje možete da nanosite tokom cele godine, a nikako ne smete da ga zaobilazite tokom proleća i leta. Odabirom kvalitetnog prirodnog proizvoda, osiguraćete zaštitu od sunčevih zraka i obezbedićete dubinsku hidrataciju lica. Na ovaj način, trajno ćete se osloboditi zategnutosti i neprijatnosti na koži.

SPF protiv bora 

Mnogi odustaju od upotrebe SPF ulja u svakodnevnici, smatrajući da im je previše da koriste više proizvoda u jednoj rutini. Ipak, kada birate organske, prirodne kreme za sunčanje iz iste linije, vaša koža će to podneti na zadovoljavajuć način i pružiće odlične rezultate. Nega zrele kože ne treba da bude komplikovana, već u skladu sa potrebama vaše kože. Prirodna nega lica uvek je najbolje rešenje.

Krema protiv bora koja će uticati na osvežen i zategnut izgled lica, lako se može kombinovati i savršeno prijanjati sa uljem koje ima zaštitni faktor. 

Stručni savet za sunčanje lica sa borama

Ukoliko se odlučite da svoju rutinu uskladite tako da deluje protiv dubokih i plitkh bora na licu, savetujemo da koristite kremu koja je u potpunosti prilagođena zreloj koži. Nakon njenog upijanja, nesmetano možete naneti SPF faktor i uživati na suncu, na sasvim bezbedan način.

Saveti za zdravo sunčanje 

Iako je zaštita od sunca ključna za održavanje zdrave kože, još uvek postoje načini da uživate u prednostima sunčeve svetlosti i energije. 

  • Ograničite izlaganje suncu: Najbolji način da bezbedno uživate na suncu je da ograničite svoje izlaganje. Izbegavajte da budete napolju u satima kada su sunčevi zraci najjači (između 12 i 16 časova).
  • Nosite zaštitnu odeću: Pokrivanje zaštitnom odećom može pomoći da zaštitite kožu od sunca. Nosite svetlu, široku odeću koja vam pokriva ruke i noge, i šešir sa širokim obodom da zaštitite lice i vrat.
  • Hidratacija: Izlaganje suncu može dovesti do dehidracije, pa se pobrinite da pijete puno vode pre, tokom i posle sunčanja kako biste održali svoje telo hidriranim.
  • Poražite senku: Kada je moguće, potražite senku da zaštitite kožu od direktne sunčeve svetlosti. Sedenje ispod drveta, suncobrana ili tende može pružiti olakšanje od sunčevih zraka.
  • Ne zaboravite na oči: Sunčevi zraci takođe mogu oštetiti vaše oči, zato nosite naočare za sunce sa UV zaštitom da biste ih zaštitili od štetnih zraka.

Prateći ove savete, možete uživati u blagodatima sunčeve svetlosti dok istovremeno štitite svoju kožu i opšte zdravlje. Nikada nije kasno da počnete da brinete o svojoj koži, pa neka zaštita od sunca bude deo vaše svakodnevne rutine.

Najbolji prirodni proizvodi za sunčanje

Najbolji prirodni proizvodi za sunčanje su organskog porekla. To znači da su svi sastojci maksimalno bezbedni, i za odrasle i za decu. Ovi proizvodi štite kožu od sunca, dok ujedno revitalizuju kožu i pružaju joj hidrataciju. Birajte proizvode koji ne sadrže hemijska jedinjenja, jer oni mogu da izazovu infekcije, dehidrataciju i pojavu akni na licu i telu. 

Royal Balm linija za sunčanje sastoji se od dva krucijalna proizvoda koja su neophodna tokom sezone proleća i leta. U pitanju su ulje za sunčanje SPF 50 i prirodno ulje za sunčanje koje doprinosi bržem tamnjenju. 

Napravljeni su od organskih macerata i hladno ceđenih ulja. Obezbeđuju negu lica i tela, dok pružaju zaštitu od sunca. Regeneracija kože, duboka hidratacija lica, antibakterijsko i umirujuće dejstvo samo su neki od benefita koji se osećaju pri prvom nanošenju. 

Verujemo da vam je ovaj članak pomogao da pronađete najbolje rešenje za svoju kožu i da ćete od sada redovno nanositi SPF faktor u svakodnevnici. Na taj način, vaša koža će biti blistava, a celokupno zdravlje očuvano.

Autor: Dr Marija Andrić


Dr. Marija Andrić, sa značajnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti tradicionalne i komplementarne medicine, poseduje širok spektar certifikata i profesionalnih veština:



  • Diplomirala sam na Medicinskom Fakultetu u Beogradu 2005. godine.

  • Akupunkturolog - Stečeno 2006. godine (300 časova) na ECPD Međunarodna specijalistička škola tradicionalne medicine i akupunkture (The European Center for Peace and Development of the University for Peace established by the United Nations). Tema obuhvata integraciju savremene i tradicionalne medicine, energetske osnove homeostaze, krv i telesne tečnosti u tradicionalnoj kineskoj medicini, i više.

  • Aromaterapeut - Stečeno zvanje od novembra 2013. do aprila 2014. godine u Aroma-Tea, strukovnom udruženju za razvoj i promociju profesionalne aromaterapije. Edukacija uključuje farmakologiju eteričnih ulja, aromakozmetiku, aromamasažu, i druge oblasti.

  • Fitoterapeut - Obrazovanje stečeno od novembra 2014. do maja 2015. godine u Quanttes, međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine. Program obuhvata principi fitoterapije, sakupljanje i obrada lekovitog bilja, i druge teme.

  • Informoterapeut - Certifikat stečen 2016. godine na Kijevskom Univerzitetu, asocijaciji narodne medicine, Ukrajina. Fokus na principima informoterapije, elektro-akupunkturnoj dijagnostici, i radu na Diacor aparatu.

  • Lekar kvantne medicine - Stečeno 2017. godine u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Učenje obuhvata osnovne principe kvantne fizike, radiesteziju, i uticaj elektro-magnetnog zračenja na zdravlje.

  • Lekar sa poznavanjem homeopatije - Certifikovan 2018. godine, takođe u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Edukacija pokriva osnove homeopatije, delovanje homeopatskih lekova, i upotrebu Bahovih cvetnih kapi.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image