Prirodna nega suve kože lica

Kao što znamo, svaki tip kože zahteva posebnu negu, odgovarajuću kozmetiku i tretmane koji za cilj imaju korekciju njenih eventualnih nedostataka pa je ključna prirodna nega suve koža lica.

Suva koža lica je vrlo delikatna, ali prednost je što za njenu negu postoji veliki broj krema i namenskih proizvoda.

Šta karakteriše suvu kožu?

Suva koža lica je deficijentna u lipidima kože. Ona je krhka, neelastična, tanka, dehidrirana, sklona perutanju i pucanju.

Sam ten često izgleda bezbojno i nezdravo. Na dodir deluje suvo i grubo.

Zbog nedostatka masti burno reaguje na promene temperature.

Stanje ovog tipa kože se pogoršava tokom zime zbog niske vlažnosti i temperature vazduha, kao i zbog suvog i toplog vazduha u zatvorenim prostorijama.

Zbog dehidracije, suva koža lica je često osetljivija od normalnog tipa kože. Ova karakteristika izlaže je fenomenu prevremenog starenja koje karakterišu bore.

Za suvu kožu lica, kao uostalom i za sve ostale tipove kože, prirodna nega suve kože lica može biti pravi spas kao i prirodna krema za suvu kožu.

Stepen suvoće kože lica varira od blago suve do izuzetno suve kože. Nivo hidratacije kože može se otkriti pomoću instrumenta koji se zove korneometar.

Na osnovu električnih osobina kože, može se izmeriti sadržaj vode u epidermu. Pored toga što je suva, koža može biti i dehidrirana.

Suva dehidrirana koža je posledica nedovoljne količine vode u njoj.

Koža lica se peruta, izgleda bezbojno, sa proširenim porama i mitiserima. Međutim, dehidriranost predstavlja trenutno stanje koje se može promeniti.

Prirodna nega suve kože lica bi svakako trebalo da bude polazna tačka u toj borbi.

Zašto se javlja suva koža lica?

 Uzroci i simptomi

Poređenje kože između suve i normalne

Uzroci suve kože leže u nedostatku lipida ili, u slučaju dehidrirane kože, i nedostatku vode.

Dehidratacija kože može biti posledica mnoštva faktora koje često nije lako odrediti.

Jedan od ovih faktora se odnosi na životnu sredinu. Kada se vlažnost sredine u kojoj boravimo smanji, smanjuje se i količina vode u epidermu.

Koža se suši i usled izlaganja klimatizovanom vazduhu, ultraljubičastim zracima, vetru, hladnoći, prekomernoj toploti.

Suva koža lica takođe može biti nasledna. Druga varijabla je predstavljena starosnim dobima: što smo stariji, to su veći izgledi da ćemo patiti od suvoće kože.

Uzroci suve kože mogu biti i neka patološka stanja kao što su dijabetes, alergije, psorijaza, ekcemi, problemi sa radom tiroidne žlezde, kontaktni dermatitis, oboljenje bubrega itd.

Značajan uzrok jesu i neadekvatna ishrana i konzumiranje alkohola, pušenje, korišćenje agresivnih kozmetičkih proizvoda na bazi alkohola, kao i nedovoljan unos tečnosti (pre svega vode).

Za pravilno funkcionisanje kože neophodan je unos dovoljne količine nezasićenih masti, proteina i aminokiselina.

Perutanje kože oko obrva

Perutanje kože predstavlja ljušćenje površinskog sloja kože – epiderma.

Uzroci mogu biti alergijske reakcije, poremećaji imunog sistema, infekcije, neke genetske bolesti, kontaktni i seboreični dermatitis, psorijaza, ali i jednostavno suva koža lica.

Perutanje kože oko obrva neretko indikuje na neku vrstu dermatitisa (upale kože). Obično se javlja sa perutanjem nekih drugih delova lica (predeo oko nosa, usana, obrazi).

Perutanje može biti praćeno crvenilom i svrabom.

Ukoliko se radi o perutanju kože oko obrva nastalom kao posledica dehidratacije kože, potrebno je povećati unos vode i voća, poboljšati negu kože adekvatnim preparatima i truditi se da ne boravite u prostorijama sa hladnim vazduhom.

Ako ste uživalac u alkoholu i cigaretama, takođe bi bilo dobro da  ih eliminišete iz svog života.

Suva koža lica – nedostatak vitamina

Kao jedan od čestih uzroka spominje se i nedostatak vitamina, naročito vitamina A, C, i E.

Razno sveže povrće sa većom količinom A vitamina
Razno sveže povrće

Ovakav nedostatak vitamina može biti jako izražen tokom hladnih dana, pa je potrebna prirodna nega lica da bude upotpunjena i boljom ishranom.

 Vitamin A pripada grupi liposolubilnih vitamina i poznat je kao vitamin koji je veoma važan za zdravlje retine i uopšte očiju. Kada je u pitanju koža, dovoljan unos ovog vitamina donosi sledeće blagodeti:

  • Poboljšana hidratacija: vitamin A povećava proizvodnju molekula zvanih glikozaminoglikani (GAG) koji se vezuju za molekule vode na nivou kože, čineći je hidriranom.
  • Poboljšana elastičnost: proizvodnjom kolagena (proteina odgovornog za održavanje tonusa ćelija) ovaj vitamin doprinosi poboljšanoj elastičnosti kože.
  • Stimulacija regeneracije ćelija kože: povećanjem debljine kože čini kožu otpornijom i toniranom.

Povećan unos vitamina A može se ostvariti konzumiranjem žutog i narandžastog voća i povrća (šargarepa, breskva, paprika, batat, dinja), kao i nekog zelenog povrća kao što su zelena salata, spanać i rukola.

Prirodna nega suve kože lica Royal Balm preparatima za suvi tip kože takođe može pružiti vašoj koži neophodan vitamin A.

Vitamin C je još jedan mikronutrijent koji je od izuzetne važnosti za čitav ljudski organizam, pa tako i za kožu lica, iz sledećih razloga:

  • Ojačava imuni sistem: zahvaljujući svom imunostimulativnom dejstvu, dovoljan unos ovog vitamina sprečava pojavu kožnih infekcija.
  • Bori se protiv slobodnih radikala: kao moćan antioksidans, vitamin C usporava starenje kože.
  • Poboljšava elastičnost kože: ovaj vitamin, kao već pomenuti vitamin A, takođe podstiče proizvodnju kolagena koja za posledicu ima toniranost i elastičnost kože.

Možete povećati unos ovog vitamina konzumiranjem rukole, brokolija, jagoda, kivija, agruma, kao i začina kao što su peršun, timijan i crvena i zelena ljuta papričica.

Vitamin C je odličan za tretiranje fleka, ožiljaka i oštećenja pa zato predstavlja jedan od pažljivo odabranih sastojaka Royal Balm kreme za suvi tip kože.

Vitamin E je, sudeći po stručnjacima, najvažniji vitamin sa antioksidantnim dejstvom. Ima sposobnost da neutrališe dejstvo slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja ćelijskih struktura i samim tim podstiču starenje kože.

Stoga je ovaj mikronutrijent sastojak od suštinskog značaja u mnogim preparatima za negu kože.

Prirodna nega suve kože lica

Prirodna nega suve kože lica sastoji se od preparata koji obiluju ovim vitaminom, bilo da se radi o kremama za lice, serumima ili pojedinačnim čistim uljima.

Prirodna krema za suvo lice - Royal Balm od 50ml
Prirodna krema za suvo lice [Besplatna poštarina]

Vitamin E je idealan sastojak preparata namenjenih suvoj i dehidriranoj koži zbog sledećih svojstava:

  • Sprečava starenje kože
  • Sprečava pojavu fleka na koži uzrokovanih starenjem i UV zračenjem
  • Blagotvorno utiče na crvenilo kože tako što poboljšava njenu hidriranost
  • Smanjuje i čak sprečava nastanak ožiljaka

Hrana koja obiluje ovim nasušnim vitaminom je orašasto voće (bademi, orasi, kikiriki), spanać, špargla, brokoli, leblebije, kao i biljna ulja (pre svega suncokretovo, susamovo, bademovo i ulje smilja).

Royal Balm serum za suvu kožu je specijalno napravljene preparat za suvi tip kože lica jer u sebi sadrži upravo gore spomenuta ulja koja koži pružaju kraljevsku negu kakvu i zaslužuje.

Serum za suvu i osetljivu kožu
Serum za suvu i osetljivu kožu [Besplatna poštarina]

Kako negovati suvu kožu lica?

 Prirodna nega suve kože lica treba da se sastoji od pažljivo odabranih kozmetičkih preparata. Ukoliko se šminkate, u svom kozmetičkom asortimanu treba da imate blagi skidač šminke (koji može biti i organsko hladno ceđeno suncokretovo ulje).

Šminku ćete skinuti tako što ćete nakvasiti lice mlakom vodom a potom staviti na tufer malo ulja i blagim kružnim pokretima masirati lice.

Nakon ovog koraka možete koristiti neko blago sredstvo za svakodnevno čišćenje lica u vidu kreme ili gela ili možete odmah preći na tonik za čišćenje lica.

Prirodni tonik za suvo lice - Royal Balm
Prirodni tonik za suvo lice [Besplatna poštarina]

Njega takođe možete napraviti u kućnoj radinosti tako što ćete pomešati prokuvanu destilovanu vodu sa cvetovima kamilice koju ćete nakon hlađenja držati u frižideru.

Pošto ste skinuli šminku i očistili kožu, na red dolazi hidratantna krema za suvu kožu ili serum posebno napravljeni za suvu kožu.

Ukoliko koristite serum ili negujuće ulje, preporučujemo vam da prethodno blago nakvasite kožu vodom ili tonikom tako što ćete ga naprskati pomoću bočice sa pumpicom.

Na kraju ne treba zaboraviti negu nežne kože oko očiju kojoj kod ovog tipa kože treba posebna nega.

Iako govorimo o suvoj koži lica koja je često i osetljiva, piling može biti veoma koristan samo treba paziti da on bude blag.

Njega takođe možete napraviti od potpuno prirodnih sastojaka kao što su bademovo brašno, neko biljno ulje (npr. suncokretovo ili susamovo) i kokosovo mleko.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image