Zašto toliko volimo retinol? – zbogom bore!

Kako godine prolaze, lepši pol počinje sve više i više da obraća pažnju na izgled svog lica i tu na scenu stupa retinol.

Osim adekvatne nege, nama je stalo i do toga da naša koža deluje mladoliko. U tom smislu ćemo posegnuti za brojnim kremama sa tržišta i raznim estetskim poduhvatima.

Svi oni nam obećavaju preporod preko noći i lice kao iz snova – bez imalo bora i nesavršenosti.

Međutim, ovakve mere su često izlišne i dovoljno je obratiti se prirodi za savet.

Mi Vam predstavljamo prirodni retinol!

Retinol, kao aktivni sastojak u borbi protiv bora, nije uzalud dobio takvu reputaciju. Ali, šta tačno retinol radi za našu kožu? Kako on to pomaže u peglanju bora? Da li retinol ima još neke benefite po kožu?

Odgovori na sva ova pitanja Vas čekaju u nastavku teksta. Ali i mnogo toga još!

Zašto baš prirodni retinol?

Iako brojne kreme za lice u sebi sadrže retinol, mi insistiramo na upotrebi isključivo prirodnog retinola. Sintetički retinol je, nažalost, životinjskog porekla i on može delovati prilično agresivno na Vašu kožu.

Poreklo Royal Balm prirodnog retinola

Odgovor na pitanje zašto je prirodni retinol dobar za našu kožu, možemo prvobitno naći u njegovoj etimologiji.

Prirodni retinol je biljnog porekla i mi ga dobijamo iz biljke pasiji trn. Njegova se prva upotreba vezuje još za staru Grčku, gde se koristila za lečenje rana ratnika.

Drugačije je poznat i pod imenima vučiji trn, pasmina i mnogim drugim. Nesumljivo je da ste do sada čuli za ovaj magični, razgranati, trnoviti grm.

Vučji trn je biljka bogata visokim sadržajem betakarotena, odnosno provitaminom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Njegova je osnovna funkcija održavanje kože i sluzokože zdravim (u vučjem trnu nalazi se 75 procenata preporučene dnevne doze betakarotena).

Pored održavanja vitalnosti kože, vitamin A deluje antiinflamatorno (umiruje iritacije, crvenilo i svrab), ali i regenerativno (ubrzava zaceljivanje rana i sprečava prevremeno starenje kože).

Retinol kao najisprobavaniji sastojak u nezi kože

San svake žene je lepa i negovana koža. Upravo Vam retinol može pomoći u održavanju nege kože, ali i u sprečavanju starenja, pojave bora, kao i fleka od sunca.

Retinol predstavlja važan faktor u formiranju prirodne barijere kože, učestvuje u regeneraciji ćelija i povećanju elastičnosti kože, te predstavlja važnu supstancu za negu Vaše kože.

Kada se primenjuje lokalno, retinol ima neverovatne efekte u borbi protiv starenja, on poboljšava tonus i teksturu kože.

Rana upotreba retinola preporučuje se za povećanje elastičnosti kože, obnavljanje ćelija i proizvodnju kolagena, što sprečava proces stvaranja bora pre početka procesa starenja.

Razlozi široke upotrebe retinola, kada je u pitanju prirodna nega, mogu se naći u sledećem:

  •  obnavljanje kože – retinol reguliše negativan uticaj UV zračenja i štiti kožu od zagađenja iz vazduha. Učestvuje u procesu smanjenja promene boje kože i bora izazvanih suncem.
  •  sinteza kolagena –  kolagen u donjim slojevima kože omogućava da koža ostane fleksibilna (sa starenjem, ćelije proizvode manje kolagena, dolazi do manje čvrstoće kože, pojavljuju se prve linije, a kasnije i bore). Retinol podstiče sintezu kolagena i doprinosi svežem izgledu tena.
  •  prefinjen ten – retinol utiče na rad pora. Bilo da imate grube ili proširene pore, retinol poboljšava njihovu strukturu, a na taj način smanjuje njihovu vidljivost.

Retinol za lice

Da li retinol zaista pomaže u nezi lica? Prema sprovedenim istraživanjima, pomaže i te kako!

Pre svega, istraživanja su pokazala da retinol zaista pomaže u smanjenju bora.

Dokazano je da retinol podržava strukturu kože, pročišćava pore, pomaže protiv akni i deluje kao snažan antioksidans protiv slobodnih radikala.

Takođe, pokazalo se da retinol stimuliše poizvodnju zdravih ćelija kože i reguliše funkcije ćelija kože, pa se samim tim smatra da je on jako efikasan i u borbi protiv akni.

Retinol je najčistiji i najprirodniji sastojak vitamina A, a upravo vitamin A jeste najmoćnije sredstvo za podržavanje procesa regeneracije kože.

Ono što daje prednost prirodnom retinolu jeste to što on ne deluje samo površno, već deluje i u dubljim slojevima kože. Zbog toga, svako ko želi da reši probleme vezane za kožu lica, treba uvrstiti korišćenje retinola u svoju rutinu.

Kada je u pitanju nega lica, vitamin A može još mnogo toga da ponudi. Pre svega ovaj vitamin izuzetno pomaže u borbi protiv nečistoće kože lica, ali i protiv jakih akni.

Formula za uspeh kada je u pitanju nega kože lica uz pomoć retinola zapravo se sastoji u tome da retinol potpomaže starim ćelijama kože lica da odumru.

Pri tome se stvara put za nastajanje novih, mlađih, sjajnijih i zdravih ćelija na površinskim slojevima kože lica.

Saveti za korišćenje retinola na koži lica:

Kao što je već dobro poznato, prevencija je uvek bolja od intervencije.


U tom smislu retinol jeste dobar način u prevenciji zdravog izgleda kože lica. Ali, da bi prevencija bila potpuna, neophodno je pridržavati se osnovnih saveta za korišćenje retinola kada je u pitanju prirodna nega lica.

Pre svega treba znati da retinol gubi svoju moć kada je izložen svetlosti i vazduhu i zbog toga proizvode prirodnog retinola uvek čuvajte po uputstvu, odnosno na suvom i hladnom mestu.

Dalje, zbog svojstva osetljivosti, preporučuje se da se kozmetika na bazi retinola koristi uveče.

S obzirom na različitost tipova kože, svaki pojedinac treba individualno ispitati koliko retinola odgovara koži, a posebno pažnje treba posvetiti području oko očiju, s obzirom na to da je okoloočno podrucje posebno osetljiv deo lica.

Na kraju treba znati da prirodni retinol ima veliki broj prednosti, ali i da nije svemoguć. U tom smislu pored nege retinolom u režim nege treba uvesti i pilinge, dnevne i noćne kreme, kao i serume za lice.

Retinol krema

Retinol poslednjih godina doživljava ekspanziju u upotrebi kada je u pitanju prirodna kozmetika. I to nije slučajno tako.

Aktivni sastojak retinola je, zbog svog efekta obnavljanja ćelija, popularan sastojak krema i seruma koji se koriste u nezi kože.

Kada govorimo o prirodnoj nezi uz pomoć retinol krema, treba znati kako prirodni retinol utiče na kožu.

Retinol krema kao nega protiv starenja

Pre svega, retinol proizvodi su najpoznatiji po svojim efektima protiv starenja. Vitamin A prvenstveno osigurava da se ćelije kože same obnavljaju.

Gornji sloj kože se uklanja, uklanjajući mrtve ćelije kože i stimulišući stvaranje kolagena. Ovaj efekat pilinga regeneriše i podmlađuje kožu.

Za oštećenja od sunca i pigmentne mrlje

Pored odličnih rezultata protiv starenja, krema sa retinolom će pomoći u smanjenju pigmentnih mrlja i oštećenja od sunca. To je moguće i stimulisanjem metabolizma, što znači da gornji sloj kože postaje rafinisaniji i ravnomerniji. Ovo takođe čini tragove bubuljica znatno manje vidljivim.

Retinol protiv nečiste kože

Krema koja sadrži retinol takođe može pomoći protiv fleka i akni, ali samo ukoliko se redovno koristi. Vitamin A balansira proizvodnju sebuma, uzrokujući da se pore skupljaju, a nečistoće gube plodno tlo. Za teške akne i za ožiljke od akni, vitamin A se takođe pokazao jako uspešnim.

Korišćenjem retinol kreme za lice izaziva se smanjenje i nestajanje akni, jer odumiranjem površinskih slojeva ćelija otvaraju se pore, te ne može doći do taloženja masnoće, epitela i nečistoća unutar njih.

Pružajući piling kože, retinol kreme za lice smanjuju vidljivost ožiljaka od akni. Krema sa retinolom smanjuje upalu i crvenilo na licu, nastalo usled dejstva bakterija, taloženjem masnoća i preteranog rada lojnih žlezda.

Kada je najbolje otpočeti sa korišćenjem retinola?

Postoje oprečna mišljenja stručnjaka kada je u pitanju najoptimalnije vreme za početak upotrebe kreme sa retinolom.

U većini slučajeva, preporučuje se upotreba od 25 godina, jer postoji mišljenje da se metabolizam ćelija kože znatno usporava u kasnim dvadesetim, tj. ranim tridesetim.

Najprihvatljiviji stav bio bi da ne postoji optimalno vreme za početak korišćenja krema sa retinolom jer je starenje individualni proces i zavisi od mnogih faktora (genetika, način života, stres i sl,).

Kada je u pitanju uvođenje kreme sa retinolom u upotrebu, treba znati da je u početku najbolje koristiti manje količine (zbog navikavanja kože) i noću, tj. uveče (zbog fotosenzibilnosti).

Upotreba krema  sa sintetičkim retinolom

  •  Kombinacija sintetičkog retinola i sunca predstavlja rizik – retinol kremu možete koristite u dnevnoj varijanti, ali je neophodno da preko sloja kreme sa retinolom nanesete deblji sloj kreme za sunčanje sa visokim faktorom zaštite.
  •  Prestanite da koristite kremu sa sintetičkim retinolom ukoliko je koža nakon prvih upotreba iritirana i crvena – iritacija kože nakon dodavanja vitamina A u vidu retinola je reakcija koja nestaje posle 2-3 nedelje korišćenja, jer se ćelije naviknu (postanu tolerantne) na ovaj sastojak.
  •  Nakon 6 meseci treba prestati sa upotrebom krema sa sintetičkim retinolom – mnogi dermatolozi (i klinička ispitivanja) su potvrdili da retinoidi iskazuju svoja maksimalna dejstva tokom perioda od godinu dana.
  • Retinol nije isključivo anti-aging sastojak – retinol zaista jeste moćan anti-aging saveznik, ali ono što je manje poznato jesu ostala blagotvorna svojstva koje ima za kožu. Mišljenja stručnjaka iz oblasti dermatologije jesu da je retinol, moglo bi se reći – multitasker. Odstranjuje tamne fleke i ujednačava ten, a zaslužan je i za boljitak tonusa kože.

Retinol serum

Kada govorimo o retinol serumima, njih možemo podeliti u više kategorija.

Retinol serume možemo podeliti na serume protiv bora i serume protiv starenja.

Retinol serum u sebi sadrži veći procenat vode, za razliku od retinol krema, pa je lagane teksture, brzo se upija i ne ostavlja mastan i lepljiv trag na koži.

Pošto utiče na kožu kao blagi piling, odstranjujući mrtvi sloj površinskih ćelija, stvara odličnu podlogu za nanošenje krema sa mnogim hranljivim sastojcima i povećava njihovu apsorpciju u dublje slojeve kože.

Serum retinola je odlično preventivno sredstvo protiv prvih znakova starenja, jer može ukloniti manje linije i bore na vratu i licu. Odličan je i kao preventivno sredstvo protiv akni, jer čisti pore i ne dozvoljava im da se zapuše.

Saveti za korišćenje retinol seruma

Vitamin A čini kožu osetljivijom na UV zrake, zbog toga bi trebalo da integrišete serum samo u svoju večernju rutinu nege i koristite kremu za sunčanje sledećeg dana da biste sprečili opekotine od sunca i dalje oštećenje kože.

Retinol serum bi trebalo koristiti nakon proizvoda za negu na bazi vode, a pre težih krema, kako bi se postigao optimalan efekat.

Kao i svi proizvodi na bazi prirodnog retinola i serumi su osetljivi na vlažnost i preveliku svetlost, te ih je neophodno čuvati u skladu sa uputstvom.

Na kraju treba znati da retinol serumi nemaju čudesan trenutni efekat, već je potrebno izvesno vreme u nastajanju prvih, pravih efekata redovne upotrebe.

Pravilna upotreba retinola

Bilo kao krema ili serum – retinol je moćan aktivni sastojak samo ako se pravilno dozira i koristi. Stoga, postoji nekoliko aspekata koje apsolutno morate uzeti u obzir:

  •  Za početak, koristite kremu sa retinolom samo jednom ili dva puta nedeljno. Koža se prvo mora naviknuti na aktivni sastojak. Ako vaša koža toleriše tretman bez problema, možete povećati učestalost na tri do četiri puta.
  • Najbolje je naneti proizvod protiv starenja pre spavanja. Ovo omogućava aktivnim sastojcima da prodru duboko u kožu bez ometanja svakodnevnim stresom kao što su šminka i UV zračenje. Kao i uvek, prvo koristite serum, pa kremu!
  • Svako ko koristi retinol serum ili kremu uvek mora da primeni dovoljnu UV zaštitu. Efekat pilinga čini kožu osetljivijom na UV zrake.

Prednosti i nedostaci prirodnog retinola

Retinol ima brojne prednosti, koje su već pomenute. U upotrebi retinola, treba obratiti pažnju na indikacije i kontraindikacije koje treba imati u vidu prilikom upotrebe.

Indikacije: preporučuje se za negu kože sklonu upalama, sa tragovima kožnih bolesti i neravnina, kao i kožu izloženu stresu i njegovim posledicama. Retinol je posebno indikovan kada je u pitanju zrela, suva i dehidrirana koža.

Kontrandikacije: individualna intolerancija na neke komponente koje mogu sadržati proizvodi sa retinolom.

Autor: Dr Marija Andrić

Diplomirala sam na Medicinskom Fakultetu u Beogradu 2005. godine.

Želja za širenjem znanja, van okvira Klasične medicine, uvela me je u čarobni svet Tradicionalne medicine.

Usledile su edukacije iz akupunkture, homeopatije, kvantne medicine, aromaterapije i fitoterapije.

Nakon godina školovanja i iskusutva u radu, započinjem jedno novo poglavlje, a to je da kroz informisanje približim čoveka prirodi i kroz prirodne zakonitosti pomognem pacijentima u postizanju blagostanja.

Naša zemlja, voda, vazduh, lekovito bilje i Sunce koje nas greje pomažu nam u tome, naših pet elemenata. Oni su nam izrodili matičnjak, smilje, hajdučku travu, lavandu, žalfiju i mnoge druge lekovite biljke. Sve nam je dato, na nama je hoćemo li to uzeti ili ne. Ne zaboravimo da služeći jedni drugima stičemo znanje, iskustvo i kvalitetne informacije.

Krenimo u jedno novo putovanje, putevima naših predaka, kroz veru u postizanju zdravlja.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image