Katarina Milosavljević


Katarina Milosavljević - Fitoterapeut

Katarina Milosavljević - Fitoterapeut


Srbija je zemlja bogata raznovrsnim autohtonim lekovitim biljem čija se upotreba tradicionalno prenosi sa kolena na koleno.


Kao istinskog ljubitelja prirode i njenog neiscrpnog potencijala, fitoterapija me je zainteresovala još pre mnogo godina.


Vođena ljubavlju prema travarstvu, danas sam dugogodišnji certifikovani fitoterapeut i vrsni poznavalac autohtonih biljaka sa područja Timočke Krajine.  

 


Zašto fitoterapija?


 

Sertifikat - FitoterapeutFitoterapija ili travarstvo je najstarija medicinska praksa od postanka čovečanstva. Naši preci su koristili biljke za lečenje raznih bolesti i povreda, kao i za održavanje lične higijene i lepote.  

 

Iako su već decenijama farmaceutska i kozmetička industrija preuzele primat nad prirodnim lekovitim sredstvima, čini se da poslednjih godina interesovanje za prirodnom kozmetikom i uopšte vraćanjem prirodni raste u celom svetu, što me veoma raduje.

 

Srbija, kao zemlja izuzetne prirode, ima razvijenu tradiciju upotrebe lekovitog bilja i dom je mnogim autohtonim biljnim vrstama. U svetu travarstva je dobro poznato da su naše endemične biljne vrste, pre svega iz jugoistočne Srbije, jedne od najkvalitetnijih na svetu.

 

Fitoterapeuti, za razliku od industrijske proizvodnje, koriste isključivo delove cele biljke tako da ravnoteža hemijskih sastojaka ostaje netaknuta, a samim tim i njihovo lekovito dejstvo.

 

Samo neke od prednosti autohtonog lekovitog bilja:

 

podsticanje prirodnih funkcija tela

telo ga ne prepoznaje kao nešto strano i neželjena dejstva su veoma retka

ima isceljujuća svojstva

telo „prepoznaje“ hemijske supstance koje se nalaze u njemu jer su mnoge od njih prisutne u hrani koja pripada našem podneblju

ima jako dejstvo na određene organe, bilo da je u pitanju smirujuće ili stimulišuće dejstvoKada ljubav prema lekovitom bilju postane posao 

S obzirom na to da se moje interesovanje prvenstveno odnosi na prirodnu organsku kozmetiku, cilj mi je da sa drugim ljudima podelim svoje znanje i pomognem im da i sami organski uzgajaju lekovito bilje i na taj način pomognu razvoju lokalnih ekonomija. 

Kao pasionirani herbalista, želeći da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u kozmetičke proizvode visokog kvaliteta, osnovala sam Royal Balm - Prirodna kozmetika (prev. eng. Kraljevska krema) firmu koja se bavi pravljenjem prirodne organske kozmetike najboljeg kvaliteta na našem tržištu.


Svi sastojci naših proizvoda sadrže maksimalnu količinu vitamina, minerala i hranljivih sastojaka koji negujući vašu kožu ističu vašu prirodnu lepotuNa našem porodičnom imanju na čudesnoj planini Rtanj moja porodica i ja organski uzgajamo i sami sakupljmo autohtone lekovite biljke kao što su smilje, hajdučka trava, šipak, žalfija, neven i gavez.

 

Doprinos organskoj poljoprivredi


Naš rad i doprinos u organskoj poljoprivredi prepoznala je NLB Komercialna banka i ministarstvo za poljoprivredu kroz "Organik konkurs", gde smo pobedili sa projektom "PRVA SRPSKA ORGANSKA KOZMETIKA".

Organska poljoprivreda ima izuzetno visok značaj jer je veliki činilac očuvanja seoskih područja i idealna je za zemlje poput Srbije.  

Katarina Milosavljević - Pobednik na NLB- Komercionalna banka konkursu za organsku poljoprivredu

Heroina modernog doba Katarina Milosavljević


Naši sastojciKao što sam ranije spomenula, svi naši proizvodi sadrže isključivo lekovito bilje koje je karakteristično za naše podneblje. Na taj način smo sigurni u poreklo i kvalitet sastojaka.

 

Biljka koju ističemo i koja je naš zaštitni znak je smilje ili besmrtnica (lat. Helichrysum Italicum). Kada je posredi etarsko ulje od smilja, Srbija nema premca.

 

Zbog visokog nivoa Neril-acetata u svom sastavu, srpsko smilje na tržištu lekovitog bilja ima cenu sirovog zlata, stoga se sve veći broj ljudi okreće njegovom organskom uzgoju.

 

Ova čudotvorna lekovita biljka je idealna za sve tipove kože jer ima univerzalna lekovita svojstva. Poboljšava prokrvljenost, osvežava kožu, neguje je, a zahvaljujući neril-acetatu, koji regeneriše ćelije kože, jedan je od najmoćnijih sastojaka u borbi protiv starenja kože.

 

Još jedna biljka bez koje Royal Balm proizvodi ne bi imali kvalitet koji imaju jeste gavez. Ova izuzetna biljka u prirodnoj kozmetici ima ulogu nevidljive membrane koja omogućava dublje i brže prodiranje lekovitih sastojaka u kožu zadržavajući neophodnu vlagu u svim njenim slojevima.

 

Upravo zato je gavez jedan od ključnih sastojaka naše krema za suvu kožu i seruma za suvu kožu. Ne samo što poboljšava prolazak aktivnih sastojaka duboko u slojeve kože već ceo proces i ubrzava.

 

Organsko hladno ceđeno suncokretovo ulje je jedno od nama omiljenih ulja, pogotovo kada je u pitanju nega zahtevne suve i osetljive kože.

 

Bogato je vitaminima A, C i E koji je hrane, a pritom nije teško na licu i ne zapušava pore. Zahvaljujući linolnoj i oleinskoj kiselini, suncokretovo ulje štiti i hidrira kožu.

 

Svi naši preparati su proizvod detaljnog promišljanja i kumuliranog dugogodišnjeg znanja i svaki proizvod je specijalno formulisan da odgovara određenom tipu i stanju kože.

 


Od livade do bočice


 

Biljke koje koristimo sami uzgajamo, uz dragocenu pomoć lokalnog stanovništva zajedno ih sakupljamo, a zatim ih sušimo i stvaramo kozmetičke preparate.

 

Naše lekovito bilje se prirodno suši na rtanjskom suncu i vazduhu.

 

Takođe, veoma smo strastveni kada je u pitanju zaštita životne sredine i zdravlje ljudi. Kontrolisanim uzgojem dobijamo biljke jednakog kvaliteta (nije isto ako biljku uberemo pored prometnog puta i onih koje rastu na čistom vazduhu).

 

Takođe, usmerenim gajenjem lekovitog i aromatičnog bilja smanjuje se nekontrolisana berba samoniklog bilja i sprečava se njegovo izumiranje.

 

Tokom proizvodnog procesa naše prirodne kozmetike obezbeđujemo minimalan uticaj na životnu sredinu, trudeći se da ne nanosimo nepotrebnu štetu prirodi i životinjama i kreiramo proizvode koji su netoksični, bezbedni i zdravi. 

 

Veoma smo ozbiljni i predani u nastojanju da stvorimo maksimalno bezbedne prirodne preparate čija je efikasnost stvarna i dugoročna.

Naš moto je da ono što ne želimo u našem telu ne treba da stavljamo ni na kožu, te je sva naša kozmetika bez štetnih sastojaka kao što su parabeni, sulfati, silikoni, veštački konzervansi i boje.

 

S' ljubavlju,

Vaš Royal Balm