Planina Rtanj

Obilje čistote, lepote i zdravlja

Rtanj Mountain

Rtanj planina nalazi se u istočnoj Srbiji i predstavlja samo čudo prirode. O ovoj planini pripovedaju se razne čudotvorne priče i mitovi, međutim, to nije ni čudo pošto planinu kao da krasi nevidljiva aura lepote i čistote.

Naime, na Rtnju, pre svega, dolazi do prelamanja vetrova, košave sa severoistoka i sredozemnih ciklona sa jugozapada, koji formiraju ružu vetrova koja kao da se spušta sa Šiljka (najvišeg vrha) prema samom dnu planine, donoseći na Rtanj, u isto vreme, suv vazduh sa Karpata i sredozemne osvežavajuće vetrove.

Drugi krug aure naše najmističnije planine čine reke, potoci i rečice. Rtanj je na samom vrhu i višim delovima sastavljen od krečnjaka i u tom delu nema izvora, međutim, spustivši se malo prema podnožju planine naići ćete na gomilu čistih, termalnih, lekovitih i mineralnih voda koje je krečnjak sa samog vrha obogatio kalcijumom, magnezijumom i manganom.

Mnoge od tih voda učinile su Soko banju onim što ona i jeste – mestom gde, kako kaže Nušić, čovek dođe star, a vrati se mlad. Najpre treba pomenuti Crni Timok kao najveću reku, a potom i mnoge druge izvore čiste pijaće vode u kojima se još uvek mogu naći rečni račići, daždevnjaci i pastrmkice – Vrmdžanska reka, Radovanska reka, Sokobanjska Moravica i mnoge druge.

Ono što je naročito interesantno pomenuti jeste to da se u dolini Radovanske reke mnogi žitelji bave pčelarstvom trudeći se da iskoriste pun potencijal čistih reka i čudesne prirode tog kraja. Isprva možda neprimetna, ali za nas najznačajnija aura Rtnja je lekovito bilje. Nebrojene vrste i podvrste bilja, naročito lekovitog, svoje utočište našlo je, ne slučajno, na najčistijoj i najzdravijoj planini Srbije.

Nadmorska visina i mikroklimatska specifičnost, sa sve rekama i ružama vetrova, pogodovale su rastu i razvoju onoga što mi najviše cenimo i čemu posvećujemo sve naše snage i ljubavi, lekovitom bilju. Pažljivo odabrano, sakupljano, gajeno i birano bilje, održava dalji razvoj i umnožavanje autohtonih sorti rtanjskih biljaka, a i pomaže nama da napravimo najpogodniji kozmetički preparat za Vas i Vašu kožu.

Kombinujući gorepomenuti organski med iz doline Radovanske reke i najčistije vode pune minerala dobijamo savršenu podlogu za korišćenje rtanjskih endemskih vrsta za stvaranje kozmetičkog preparata koji ne samo što ulepšava kožu, no je čini elastičnijom i mnogo zdravijom. U tom smislu koristimo, pre svega, smilje (lat. Helichrysum arenarium) zbog italodiona kojeg, zbog rtanjskog porekla, ima naročito mnogo, a od izuzetnog je značaja u hranjenju ćelija kože.

Ništa manje važna nije ni nadaleko poznata rtanjska hajdučka trava, a ne treba zaboraviti ni žalfiju, sremuš, morač i mnoge druge biljke koje život znače. Priča sa biljkama se ne završava tu. Rtanjska metvica i Ramonda serbica najistaknutije su vrste na Rtnju i njegov su zaštitni znak.

Nažalost, zbog nesavesnog branja, ove vrste su danas ugrožene na Rtnju, međutim, edukujući lokalno stanovništvo kako se pristupa berbi bilja na Rtnju, težimo ka tome da sačuvamo naše čudo istoka i za dalja pokoljenja i očuvamo lepote koje udahnjuju zdravlje.

Stoga imamo za cilj da miris rtanjske vegetacije, ukus organskog meda, produkte vetrova i reka, zdravlje planinskog bilja i našu požrtvovanost i savesnost pretvorimo u preparat i prinesemo ga Vama na upotrebu kako biste osetili čar dodira lepote na Vašoj koži i pridružili nam se u uživanju u prirodom ispunjenim danima.