Lekovito bilje – 15 najdelotvornijih za zdravlje vaše kože

Lekovito bilje je pratilo čoveka od njegovog postanka do danas. Priroda nas je stvorila i najbolje zna da se brine o nama.

Lepota cveta iznutra. Ova dobro poznata poslovica tačna je na mnogim nivoima, ali želeli bismo da istaknemo onu koja se odnosi na kožu.

Razno lekovito bilje za negu kože, uključujući bosiljak, ruzmarin, žalfiju i neven. Koristi se protiv raznih bolesti kao čaj ali je i jestivo.

Ne samo da ih to čini sigurnim kod korišćenja u domaćim receptima za negu lica. Već je njihova upotreba iznutra i spolja važna za zdravu kožu.

Postoje brojne biljke koje možete koristiti za formiranje svog ručno izrađenog arsenala lepote.

Neke sjajno umiruju nadraženu kožu, druge vlaže, treće leče akne, četvrte smanjuju bore. Mnoge biljke imaju višestruka svojstva i mogu se koristiti za niz stanja kože.  

Upravo zbog višestrukog isceljujućeg dejstva lekovito bilje nam je oduvek bilo blisko i na dohvat ruke. Čime naša zemlja bogato obiluje, Katarina Milosavljević ljubav prema lekovitom bilju razvila je u znanje i pretvorila ga u Royal Balm.

Pročitajte Katarinin put od pasije prema prirodi i bilju do porodičnog posla

https://royalbalm.rs/katarina-milosavljevic-herbalista

Katarina Milosavljevic i lekovito bilje sa Rtnja
Travarka – Katarina Milosavljević

Royal Balm  je prirodna kozmetika koja nastaje na čudesnoj planini Rtanj  gde Katarina zajedno sa porodicom organski uzgaja plantažno lekovito bilje a to su : smilje, hajdučka trava, šipak, žalfija, neven i još mnoge druge.

Zašto plantažno gajenje biljaka?

Zanimanje za plantažno gajenje lekovitog i aromatičnog bilja dolazi od potrebe za sirovinama ujednačenog kvaliteta i kvantiteta.

Nije isti kvalitet bilja koje raste pored prometnog puta i čija su lekovita svojstva znatno oslabljena kontaminacijom izduvnih gasova i biljaka koje rastu na čistom vazduhu.

Usmerenim gajenjem lekovitog i aromatičnog bilja smanjuje se nekontrolisana berba samoniklog bilja i time se sprečava njegovo izumiranje.

U odnosu na sakupljanje biljaka iz prirode, plantažno gajenje lekovitih biljaka ima sledeće prednosti:

1. dobijanje sirovine standardnog kvaliteta, posebno kada su potrebne veće količine;

2. očuvanje retkih, endemičnih, ugroženih vrsta, posebno onih čije je sakupljanje zabranjeno ili strogo ograničeno;

3. oživljavanje neiskorišćenih resursa, nepogodnih za ostale poljoprivredne delatnosti, to su zemljišta brdsko-planinskog područja, plavna zemljišta, teritorije rezervata prirode.

Uzgajanjem i preradom lekovitog bilja takođe se dobijaju i značajne količine otpadnog materijala koji se može koristiti kao prirodno đubrivo u organskoj proizvodnji.

Satima bismo mogli razgovarati o raznim metodama lečenja kože lekovitim biljem i njegovom dejstvu na mnoge bolesti.

Ozbiljno.

I ne bi nam bilo dosadno i ne bismo ostali bez fascinantnih informacija koje bismo vam preneli.

Ali, imamo samo toliko vremena, pa ćemo u ovom članku pokušati da vam predstavimo najvažnije isceliteljska svojstva. Neke od najmoćnijih biljaka kod nas kada je reč o lekovitoj kozmetici – većinu ovih biljaka i sami uzgajamo organski. A zatim njihov pun potencijal prenosimo u vidu tonika, seruma i krema za lice.

Dole navedene biljke za negu kože, su najvažnije i najlakše ih je ugraditi u svoj svakodnevni ritual nege lica ili kao lek.

NEVEN (Calendula Officinalis) – Lekovito Bilje za povređenu i oštećenu kožu

Lekovito bilje: Organski neven
Neven (lat. Calendula officinalis)

Postoji toliko razloga da se vaša koža može oštetiti.

Opekotine od sunca ili nečeg drugog, lekovi ili medicinski tretmani, posekotine i modrice su samo neki od načina.

Pri lečenju oštećene kože pridržavajte se korišćenja nežnih sredstava za ispiranje i umivanje. Takođe i prirodne kreme koja štiti i podstiču regeneraciju kože.

Neven izuzetno blagotvorno deluje na kožu, bilo da je u pitanju suva, zrela ili nežna dečija koža lica. Koristi se protiv opekotina, rana i promrzlina.

Prirodna kozmetika često služi kao lekovita kozmetika, to vidimo upravo jer se upotrebljava lekovito bilje.

Zbog prisustva provitamina A od pomoći je kod psorijaze. A u narodnoj medicini, od ove biljke prave se brojni melemi protiv impetiga, suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva.

Ekstrakti zlatnih latica ovog cveta umiruju kožu, smanjuju upale i  time brže zarastaju opekotine, akne, ekcemi i ogrebotine na koži.

Neven se često upotrebljava u vidu ulja, melema, kreme, losiona, tonika i sredstva za ispiranje. Takođe možete napraviti tinkturu od nevena, a zatim natapati bubuljice kako biste pospešili njihovo zarastanje.

GAVEZ (Simphitum offinale) – Lekovito Bilje koje štiti kožu od oštećenja i podstiče njenu regeneraciju

Lišće i cvetovi gaveza imaju moćna anti-inflamatorna svojstva što ga čini  još jednom dobrom opcijom za lečenje upaljene kože.

Ukoliko su promene na koži nastale usled upotrebe različitih štetnih kozmetičkih preparata, gavez će se pobrinuti i za to.

Od ovih delova mogu se napraviti infuzije za upotrebu u tonicima ili u kremama i losionima.

Gavez je posebno dobar za zarastanja kože i lečenja ekcema, psorijaze, akni i drugih zapaljenja na koži. Zato ga lekovita kozmetika pored nevena, svrstava u top lekovito bilje za oštećenu i suvu kožu.

Zbog blagotvornog dejstva koje ima na kožu i zbog toga je bezbedan kozmetički sastojak, gavez se vrlo rado koristi  u organskoj kozmetici.

Pored toga što služi kao lek protiv bola, u prirodnoj kozmetici ili nama služi i kao „lek protiv bora“.

Čudotvorni gavez ostarelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, posle duže primene vraća u normalno stanje.

Njegovo lišće je bogato ugljenim hidratima koji neguju suvu i oštećenu kožu. A alantoin podstiče obnavljanje ćelija što pozitivno utiče na izgled ostarele kože.

LAVANDA (Lavandula angustifolia) – Lekovito Bilje koje smiruje i živce i kožu

Lekovito bilje: Organska Lavanda - plantaža Royal Balm
Lavanda (lat. Lavandula angustifolia)

Opšte je poznato da ulje ili čaj od lavande ima smirujuće dejstvo. Kako spolja tako i iznutra.

Dugo se koristilo kao sredstvo za čišćenje kože i kontrolu lučenja viška masti.

Ljubičasti, mirisni vrtni grm – lavanda, ima antiseptična i anti-inflamatorna svojstva. Zbog čega ima vrlo detoksifikujuće dejstvo i zbog čega se koristi kao tonik za čišćenje kože.

Ovaj tonik pomaže koži da zadrži vlažnost i obezbeđuje zdrav i sjajan izgled.

Takođe se pokazalo da ulje lavande pomaže bržem zarastanju posekotina, opekotina i ogrebotina. Odlično za suvu kožu lica, jer je umiruje, hrani i pomaže hidrataciji.

Lavandino ulje je izuzetno korisno za mnoge stvari, ali je ujedno i jedan od najboljih načina za eliminisanje akni. Možete ga bez ikakvog straha možete direktno naneti na lice, za razliku od drugih eteričnih ulja.

Daje odlične rezultate bilo da se radi o ekcemu, gnojnim bubuljicama ili cističnim aknama, prodire duboko u kožu. Takođe sprečava upalne procese i nastanak novih bubuljica. 

Zbog svog svojstva da pospešuje cirkulaciju, lavanda tonira i zateže što rezultira adekvatnim dotokom kiseonika i hranljivih materija u ćelije kože, zbog toga se koristi  ne samo  za regenerisanje kože lica, već i kože glave, u lečenju opadanja kose.

SMILJE (Helichrisum italicum)- Lekovito Bilje „besmrtnica“ koje podmlađuje zreli tip kože

Lekovito bilje: Organsko Smilje - plantaža Royal Balm
Smilje (lat. Helichrysum Italicum)

Poznata je po svom prepoznatljivom mirisu. Smilje, ima prirodna anti-inflamatorna svojstva koja smanjuju crvenilo i podstiče regeneraciju kože i daje svež izgled.

Naročito  je popularna kada je u pitanju zrela koža, koja u kratkom roku uspeva da vrati svoju svežinu i gipkost.

Smilje se može koristiti  samostalno u obliku ulja umesto kreme, ali i kao dodatak redovnoj nezi lica.

U slučaju korišćenja ulja samostalno, važno je naneti ga na vlažnu kožu lica.i Svakako već nakon prve aplikacije primetićete da vam je koža mekša, nežnija i glatka.

To je zato što smilje vraća neophodnu vlagu i mekoću i zbog toga čini čuda za zreliju kožu.

Ublažava staračke i sunčane pege i fleke. Korišćenjem ulja od smilja za kožu zahvaćenu pegama, primetićete da one vremenom postaju svetlije i manje primetne.

Da smilje zaista umanjuje bore i uklanja mrlje i druge nepravilnosti na koži, čak i kod žena u zrelijoj dobi, potvrdila su mnoga stručna istraživanja.

Poseban je naglasak stavljen na sjaju, živosti koju smilje donosi koži.

U kozmetičkoj industriji, ulje smilja koristi se još i za umirivanje i hidrataciju svih tipova kože. a pomaže pri zarastanju rana i smanjenju vidljivosti ožiljaka.

HAJDUČKA TRAVA (Achillea millefolium)- Lekovito Bilje koje izvanredno čisti i tonizira

Hajdučka trava (lat. Achillea Millefolium)

Svaka bašta ima „korov“, ali neki  korovi su korisniji od drugih.

U vrtu za negu kože možda ćete želeti da uvrstite hajdučku travu, uobičajenu samoniklu biljku koja se koristi u biljnoj medicini.

Vodena infuzija (čaj) lišća i cveća može se koristiti kao tonik za čišćenje i detoksifikaciju kože sa aknama.

U lekovite svrhe smatra se da je prvi izbor među ostalim hidrolatima za ublažavanje ekcema i psorijaze, zaustavlja svrab i smanjuje iritaciju, pomažući u uklanjanju viška ulja, poboljšava tonus kože i smanjuje upale.

Može se koristiti i nerazblaženo posebno kod ozbiljnijih infekcija.

Kao i lavanda, pomaže rast kose, peruti i svraba, a prirodna kozmetika ga često koristi u proizvodima za higijenu kose, ruku, intimne regije.

Zbog svog čudesnog etarskog ulja, visokog sadržaja vitamina K, vitamina C, kalijuma, smola, tanina i organskih kiselina, hajdučica  je odlična za negu svih tipova kože.

Korisna je kod mnogih kožnih problema i bolesti. A naročito za osetljivu kožu sklonu iritacijama jer pomaže u lečenju mnogih osipa i drugih nadražaja, ekcema, smanjuje zapaljenja kože. Može se koristiti za lečenje ožiljaka, modrica i rana.

RUZMARIN (Rosmarinus officinalis) – Lekovito Bilje koje čisti masnu kožu bez isušivanja

Ukoliko imate masnu kožu ili zapušene pore, ruzmarin je pravo lekovito bilje za vas. Ona uklanja sve nečistoće koje zapušavaju pore i onemogućavaju koži da diše, uključujući i višak masnoće.  

Njegova antiseptička i antibakterijska svojstva čine ga pogodnim za masnu kožu i onu sklonu aknama.

Čisti i istovremeno zateže kožu, daje anti-age efekat.

Kao prirodni antioksidans, vraća koži vitalnost i sprečava njeno starenje. Takođe pomaže zarastanje tako što stimuliše protok krvi u kožu.

Ruzmarin se ne koristi samo u nezi kože, već je vrlo koristan i za kosu i celo telo. Efikasan je protiv sedih vlasi i opadanja kose, kao i u borbi protiv celulita.

Uljana ili vodena infuzija ove biljke koristi se za izradu ulja za masažu, tonera, krema. Takođe i kod sredstava za ispiranje kose, balzama i losiona.

ŽALFIJA (Salvia officinalis) – Biljka sa efektom tamnjenja i detoksifikacije

Žalfija - plantaža Royal Balm
Žalfija (lat. Salvia Officinalis)

Neke biljke za negu kože mogu vam pomoći da postepeno posvetlite ili potamnite kožu, mrlje na koži i nokte.

Iako njihovi efekti nisu tako neposredni kao hemijske opcije, možete ih koristiti sa sigurnošću jer su  prirodni i potpuno bezbedni.

Ulijte sveže ili osušeno lišće u vodu i svakodnevno nanosite na kosu. Iako neće trajno nijansirati kosu, može je postepeno potamniti.

Možete je koristiti i u kombinaciji sa ruzmarinom, usitnjenim ljuskama crnog oraha, koprivom i kafom za pojačane efekte potamnjivanja. Svakako više poznata funkcija žalfije je detoksifikacija i podsticanje cirkulacije krvi u telu.

Duboko u dermi žalfija ne samo da pospešuje cirkulaciju i čisti, već pomaže elastičnosti kože. Time se smanjuje pojava mitisera i pojava bora i finih linija na licu. 

Sve ovo čini žalfiju savršenim saveznikom masnoj i zreloj koži lica.

S obzirom na činjenicu da je žalfija jedan od najefikasnijih antioksidanasa iz prirode. Ova biljka čisti kožu tako što sa nje eliminiše sve štetne bakterije i mikroorganizme koji se na kožu zalepe tokom dana.

Upravo njihovim uklanjanjem sa lica, žalfija sprečava nastanak promena na koži. Kao što su bubuljice, iritacije, osipi i slično, i eliminiše i ublažava prisustvo već postojaćih pojava.

BOSILJAK (Ocimum basilicum)- Lekovito Bilje koje savršeno čisti i revitalizuje

Još jedno odlično sredstvo za čišćenje kože savršeno je za one sa masnom kožom!

Takođe pomaže u uklanjanju prljavštine i nečistoća koje začepljuju pore.

Esencijalno ulje iz ove aromatične trave osvežava kožu i čisti je. Osim toga, podstiče ćelijski metabolizam, što koži obezbeđuje lep izgled.

Bosiljak poseduje snažna antiinflamatorna i antimikrobna svojstva koja sprečavanju stvaranja akni. Naime, zeleni su listići prirodni antibiotik i deluju na bakterije i gljivice, a ujedno revitaliziraju kožu.

Zbog snažnih sasjtojaka (cineol metil-kalvikol, tinol lineol, kamfor, jedan glukozid i kiseli saponin) ukoliko imate problema sa mitiserima. Slobodno naslonite svež list i ostavite neko vreme da tako deluje direktno na vašu kožu.  

Njegovu divnu aromu možete pronaći u sredstvima za čišćenje lica, pilinzima, tonicima, kupkama i kremama. Kao i žalfija zbog svog sastava, idealno deluje kao toner.

Koristan je u uklanjanju viška ulja, mrtvih ćelija i prljavštine i vraćanju koži prirodnog mladalačkog sjaja.

KANTARION (Hypericum perforatum) – smiruje opekotine i otklanja nervozu

Kantarion - Rtanj
Kantarion (lat. Hypericum perforatum L.)

Intenzivno se istražuje zbog njegove antidepresivne aktivnosti, ali dermatološke primene ovo izuzetno lekovito bilje takođe imaju dugu tradiciju.

Lokalni preparati od kantariona poput ulja ili tinktura koriste se za lečenje lakših rana i opekotina, opekotina od sunca, ogrebotina, modrica, kontuzija, čireva, iritacija posle brijanja.

Kantarion takođe ima potencijal za upotrebu u medicinskoj nezi kože.

Nedavno su sprovedena sporadična ispitivanja zarastanja rana, atopijskog dermatitisa, psorijaze i herpes simpleks infekcija. Delimično sa prečišćenim pojedinačnim sastojcima i modernim dermatološkim formulacijama.

Sastav i stabilnost farmaceutskih formulacija se veoma razlikuju u zavisnosti od porekla biljnog materijala. Načina proizvodnje, lipofilnosti rastvarača i uslova skladištenja. To su uslovi koji se moraju uzeti u obzir kako u praktične, tako i u naučne svrhe.

Drugim rečima, njegova delotvornost kao lek vrlo je zavisna o njegovom organskom uzgajanju. Kantarion češće koristimo za spoljnu upotrebu na opečenoj koži, ožiljcima i posekotinama, jer ima vrlo jaka regenerativna svojstva i ubrzava proces zarastanja.

Zbog svojih lekovitih svojstava, već od prve upotrebe primetićete da poboljšava tonus kože, bledi fleke i poboljšava izgled otvorenih pora.

Nakon dugotrajne primene, ožiljci od akni mogu izbledeli, a vrlo duboki stariji ožiljci, celulit i strije se mogu dramatično poboljšati. Kao kozmetički proizvod kantarionovo ulje namenjeno je za suvu i iritiranu kožu.

Melem od kantariona je prvi kućni izbor kada je koža lica i tela crvena, suva, ispucala i osetljiva na spoljašnje faktore. Lako se razmazuje i brzo upija, a primena više puta tokom dana garantuje podizanje imuniteta problematične regije.

Royal Balm melem sadrži visoku koncentraciju aktivnih komponenti organskog kantariona i neprevaziđenog je dejstva u zaštiti, nezi i izlečenju sporozarastajućih rana.

KLEKA (Juniperus communis) – Lekovito Bilje koje pomaže koži sklonoj aknama

U narodnoj medicini smatrano prirodnim lekom za anksioznost, esencijalno ulje bobičastog voća poznato je po svojim pozitivnim efektima na relaksaciju.

Da biste svoj ten ostavili duboko pročišćenim, a pore bez štetnih nečistoća, potražite ovo ulje. Zapravo, ulje kleke posebno je dobro za kožu sklonu aknama, zajedno sa uljem lavande i uljem žalfije.

Deluje na popravljanju i jačanju epidermisa, omogućavajući koži da se brani od nečistoća.

Nečistoće mogu oštetiti kožu i izazvati prerano starenje.

Ulje kleke pomaže u regulaciji hormona i poboljšanju stanja kože uzrokovanih hormonskom neravnotežom. Ono čini kožu zdravom i ravnomernijom, kao i manje reaktivnom na spoljne agresore.

Plod u zavidnim količinama sadrži i smole, tanin, vosak, organske kiseline i njihove soli.

Poseduje i brojne minerale, a posebno kalcijum, kalijum, mangan, sumpor. U sto grama mladih izdanaka kleke nalazi se čak 97 miligrama vitamina C.

Kleka je prirodni antiseptik, što je čini odličnom za masnu kožu koja je sklona pojavi akni.

MAGNOLIJA (lat. Magnolia)Biljka u borbi protiv starenja

magnolia
Magnolia (lat. Magnolia)

Magnolije spadaju u najlepše biljke vrtova.

Magnolija nije samo lepotica prekrasnih cvetova.

Ekstrakt  magnolije štiti i učvršćuje kožu, daje joj elastičnost i neutralizira  simptome starenja.

Upotreba ekstrakta magnolije rasprostranjena je u kozmetičkoj industriji.

Kora magnolije sadrži sastojke koji smanjuju crvenilo kože lica te poboljšavaju hidrataciju i elastična svojstva kože. Preporučuje se za negu iritirane kože, a u tu svrhu se meša s nevenovim uljem.

Leči, opušta, osnažuje. Uklanja bubuljice, ublažuje otekline, neguje kožu i čini je čvršćom, zdravijom, otpornom na vremenske nepogode.

Magnolija sadrži visoke koncentracije magnolola i honokiola koji imaju do 1000 puta više antioksidanasa od vitamina E.

Vitamin E, sastojak mnogih krema za predeo oko očiju i anti-age krema. Poznat kao snažan antioksidant koji obnavlja ćelije, te su zbog toga bore manje vidljive i pomaže u usporavanju nastanka novih. Takođe može biti vrlo efikasno sredstvo u saniranju ožiljaka i strija.

A za najbolji anti-age efekat i protiv starenja poželjno je magnoliju pomešati sa nevenovim uljem, jer tako ubrzava obnavljanje ćelija kože. 

MATIČNJAK (Melissa officinalis)- Lekovito Bilje koje neguje problematičnu kožu

Matičnjak
Matičnjak (lat. Melissa officinalis)

Matičnjak ima karakterističan i prilično intenzivan miris po limunu, koji potiče od jedinjenja iz etarskog ulja.

Iznenađuje da, bez obzira na intenzivan miris, matičnjak zapravo sadrži vrlo malu količinu etarskog ulja, koje je zbog toga veoma skupo.

Etarsko ulje dobija se parnom destilacijom biljke koja nije u cvatu.

Za dobijanje jednog kilograma etarskog ulja potrebno je 5-16 tona sveže biljke, i posebni uslovi destilacije. Čime nadmašuje čak i etarsko ulje ruže koje je u svetu aromaterapije široko poznato kao izuzetno dragoceno i skupo.

Matičnjak je vrlo popularan u kozmetici. Istraživanja su pokazala da je jedna od prednosti nege kože primenom preparata na bazi matičnjaka, je sposobnost dva jedinjenja iz matičnjaka, kafeinske i ferulne kiseline. One prodru u dublјe slojeve kože i pruže zaštitu od slobodnih radikala i štetnog zračenja.

Etarsko ulje matičnjaka je odavno poznato po svojoj upotrebi u lečenju raznih kožnih obolјenja, naročito herpes virusa.

Najuspešnije se pokazao pri otklanjanju tinejdžerskih crvenih i upaljenih bubuljica i atopične kože kod dece.

Takođe, nakon brijanja lica (kod muškaraca kao after shave) ili nakon depilacije.

Međutim, upotreba matičnjaka u nezi kože je mnogo kompleksnija: ima snažno anti-inflamatorno, antioksidativno i antibakterijsko dejstvo.

Miris biljke smiruje, sanira akne i opekotine kože, i često je sastojak anti – aging krema. Izuzetno deluje protiv bora, zateže kožu i istovremeno podstiče cirkulaciju.

Drugim rečima, matičnjak ne samo da miriše sjajno, već je takođe odličan za zdravlje i negu kože.

NANA (Mentha piperita) – Prirodna tajna savršene kože

Nana (Mentha piperita)
Nana (Mentha piperita)

Kada razmišljamo o nani, često je prva asocijacija osvežavajući ukus ili miris. Međutim, ova biljka je mnogo više od toga, posebno kada je reč o kozmetici i nezi kože.

Nana je bogata esencijalnim uljima, vitaminima i antioksidansima koji pružaju brojne koristi koži. Njena antiseptička svojstva čine je idealnom za borbu protiv akni i upala. Takođe, mentol koji se prirodno nalazi u nani pomaže u sužavanju pora i osvežava kožu, dajući joj osećaj čistoće i svežine.

Ova biljka se često koristi u kozmetičkim proizvodima namenjenim za masnu kožu zahvaljujući svojoj sposobnosti regulisanja proizvodnje sebuma. Pored toga, nana može umiriti iritacije, smanjiti crvenilo i pomoći u borbi protiv svraba uzrokovanog raznim kožnim stanjima.

Jedan od najpopularnijih načina primene nane u kozmetičke svrhe jeste u vidu tonika ili maske za lice.

Nana, kada se kombinuje sa drugim prirodnim sastojcima poput meda ili zelenog čaja, može stvoriti moćne maske koje revitalizuju kožu, pružajući joj mladalački sjaj.

MORAČ (Foeniculum vulgare)- Biljka za osetljivu i elastičniju kožu

Morač (lat. Foeniculum vulgare)

Morač ili komorač spada i u medonosne biljke jer pčele rado posećuju njegove cvetove u potrazi za nektarom.

Esencijalno ulje / ekstrakt morača sadrži sve one aktivne sastojke koji mogu nahraniti kožu  i pritom dase brzo upijaju. Komorač je najbolji izbor za osetljivu kožu.

Ublažava crvenilo, iritaciju i smanjuje oštećenja od sunčevih zraka.

Sadrži vitamin C koji potiče proizvodnju kolagena i povećava elastičnost te pomaže u borbi protiv akni.

Takođe je medicinski i kozmetički aktivan sastojak.

Pomaže u čišćenju kože, uglavnom otpuštanjem mrtvih ćelija kože sa gornjeg sloja epiderme.

Ove mrtve ćelije kože takođe imaju ugrađene ostatke i prljavštinu. Kada se ovaj neželjeni sloj mrtvih ćelija kože skine, pomaže da se svetla koža novijeg izgleda pojavi na površini.

Ulje morača koristi se i u kozmetici kako bi obezbedilo zaštitno dejstvo kože.

Poboljšava mikrocirkulaciju u koži, što pomaže bržem oslobađanju od toksina.

Etarsko ulje takođe podmlađuje kožu zbog mnogih terpena ili triterpena.

Vrlo je efikasno u borbi protiv celulita.

Ulje i ekstrakt se koriste u losionima, tonerima, proizvodima za kupanje i u serumima za negu kože oko očiju.

BREZA (Betula pendula) – Lekovito Bilje za regeneraciju suve i osetljive kože

Brezin sok sadrži proteine, 17 aminokiselina, enzime, kao i minerale, antioksidante, šećer (ksilitol, fruktozu i glukozu) i vitamine (C i B).

Breza deluje kao sredstvo za učvršćivanje poput botoksa, poput hidratantnog, negujućeg, regenerirajućeg, revitalizujućeg, tonirajućeg, okrepljujućeg sredstva.

Lišće breze sadrži flavnoide i tanine koji aktiviraju metabolizam kože i tečnosti u organizmu.

Ekstrakti njenog lišća su idealni u izradi ulja za masažu. Takođe i u preparatima koji omekšavaju kožu i podržavaju jačanje vezivnog tkiva.

Što preparate na bazi breze čini idealnim u borbi protiv celulita.

Bela breza je poznata još po svojim prečišćavajućim i detoksikacionim efektima.

Ekstrakt bele breze koji se obično dodaje u kozmetičke preparate i preparate za ličnu negu,  takođe pomaže ublažavanju osetljive, nadražene kože. I nega lica, kao i nega kose imaju benefiti od soka brezovog drveta poznatog kao brezova voda.

Sok od breze je efikasan tretman za akne.

Koristi se kao tonik, pročišćava i posvetljuje ten i eliminiše tamne mrlje.

Čini da koža izgleda sveže.

Pomaže kod tamnih krugova ispod očiju, jača koren kose, eliminiše perut i preporučuje se i kod problema sa masnom kosom.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image