NEVEN – Prva pomoć u kućnoj apoteci za male rane

Neven je lekovita biljka koje se može uspešno uzgajati naročito u svrhu pravljenja prirodne kozmetike. Zato je vrlo verovatno da vaša krema koju sada koristite ili ulje za lice kojim dodatno negujete svoju kožu u sebi sadrži neven (Calendula officinalis), a to nije ni malo slučajno.

Kako bismo se bolje upoznali sa ovom omiljenim narodnim cvetom, kako piše dr Jovan Tucakov u svojoj knjizi “Lečenje biljem”, hajde da krenemo redom i zajedno saznamo zašto je on tako omiljen.

Gde je postojbina biljke NEVEN

Smatra se da je poreklo nevena iz Indije. On je jedna od najšire i najčešće korišćenih biljaka u fitoterapiji naroda širom sveta, pa i kod nas. Što se tiče naših prostora, neven kao lekovito bilje je odavno prisutno i može se pronaći da raste divlje, ali i da se uzgaja.

Inače, nemojte se zbuniti kada za njega čujete da ga po nekim selima još uvek nazivaju arhaičnim imenima poput žutelj, prstenčac, zimorad, ognjac, vrtleni neven.

Kako se uzgaja NEVEN

On se lako gaji i brzo razmnožava, a to su samo od nekih prednosti koje ova lekovita biljka ima gledano iz ugla uzgajivača, iz ugla proizvođača, a naravno i iz ugla konzumenata.

A kako ćete prepoznati neven?

Stabljika nevena je u gornjem delu razgranata i obrasla mekim dlačicama. On je jednogodišnja biljka, dugačka 30-50 cm sa cvetovima karakteristično žuto-narandžaste boje. Cvetovi su pojedinačno 2-5 cm široki. Čitava biljka, pogotovu cvetovi, imaju baš lep izgled i prijatan miris.

Neven cveta od proleća do jeseni, a na primoriju skoro cele godine. Za vreme cvetanja beru se cvetne liske i cela biljka, zavisno od toga za šta vam treba.

Eko – Sušara

Cvet treba brati po suvom i sunčanom vremenu, a najbolje je da ga stavljate u pletene korpe i što pre osušite na vetru. Možete ga sušiti i u hladu na promaji kako bi što bolje sačuvao divnu boju i miris.

Postoji nekoliko sorti nevena koje možete prepoznati na sledeći način:

  1. neven sa krupnim i izuzetno narandžastim cvetom (odličan je za pravljenje melema i ulja za lice) i
  2. neven sa sitnijim i žutim cvetom (odličan je za čajeve).

Ako želite da uberete neven i da ga dalje koristite, važno je da ga berete dalje od puteva kako bi bio što “čistiji” i bez primesa teških metala.

S obzirom da se nakon branja ne pere, važno je da bude ubran na što čistijem i zdravijem mestu.

Kada kupujete prirodnu kozmetiku, proverite da li je proizvođač ovo lekovito bilje uzgajao i brao na mestu koje ispunjava ekološke standarde poput proizvođača Royal Balm prirodne kozmetike.  

Lekovita svojstva čarobne biljke NEVEN

Macerat od nevena

Biljka neven se koristi i za spoljnu i za unutrašnju upotrebu. Za sve vas koji se negujete na prirodan način, verujem da vam je njegova lekovitost barem u nekoj meri poznata.

On zahvaljujući svojim voskovima, oblaže kožu i formira prirodnu zaštitu od spoljašnjih uticaja. Takođe, neven je i blagi antiseptik, a pre svega je poznat po tome da dobro utiče na cirkulaciju krvi, leči rane, pomaže u lečenju kožnih bolesti i čireve.

Prema nekim svetskim istraživanjima, ustanovljeno je da neven svoja lekovita svojstva pokazuje i u lečenju tumora, izraslina, pa čak i zloćudnih tumora, pa se preporučuje i osobama (naročito ženskog pola) koje imaju tumor na dojci kao dopunska terapija.

Takođe, ne znam da li ste znali, ovo lekovito bilje pomaže kod ujeda pčela i osa, mada su ovo samo neki od njegovih lekovitih svojstava.

Zašto je neven neophodan u svakoj kućnoj apoteci

Kao što sam već spomenula, njegova pomoć i lekovito svojstvo su nemerljivi i ogledaju se u njegovoj primeni na razne bolesti i stanja organizma kao i u nezi kože.

Neven pruža raznovrsne zdravstvene benefite, a evo kako ga sve možete koristiti:

Čaj od nevena

Priprema se na sledeći način: 10 g nevena prelije se sa 2 dl ključale vode. Trebalo bi popiti 2-3 šolje ovog čaja onda kada želite da se izlečite od nazeba, gripa, pojave temperature i generalno kada je potrebno znojenje tela radi bržeg izlečenja.

Melem od nevena i svinjske (isprane) masti

Organski melem od ekstrata nevena

Koristi se protiv opekotina i ozeblina i nešto je što je potrebno da svaka kuća ima. Možete ga kupiti, ali i sami napraviti i držati u frižideru kako bi vam duže trajao.

Ukoliko bi vam se desilo da se opečete prilikom, na primer prženja u kuhinji, nanestite čim pre melem na opekotinu i sačekajte da deluje. Ponovite to kasnije još nekoliko puta kako bi opekotina što pre nestala.

Neven pomaže kod posekotina, ogrebotina, uboda, rana koje teško zarastaju, ali i kod proširenih vena (najbolje u kombinaciji sa divljim kestenom), jer deluje protivupalno i smanjuje otok u nogama.

Evo i jedne napomene za vas koji bolujete od proširenih vena:

Kada koristite melem od nevena za proširene vene, ne bi trebalo da masirate noge već samo da ga nanesete od stopala ka kolenima u tankom sloju i sačekate da melem deluje.

Melem od cveta nevena, takođe leči i kožna oboljenja: dermatitis, perutavi ekcem i slične kožne bolesti.

Za vas koji imate problema sa dermatitisom, evo jednog saveta i predloga:

Kada pravite melem od nevena, u njega dodajte ulje noćurka koje će dodatno pomoći u zalečenju.

Ako ste neko ko baš i nije ljubitalj mirisa koju proizvodi svinjska mast, u melem od nevena možete dodati par kapi mirisnog ulja od smilja ili lavande kako biste još dopunili lekovita svojstva svog melema, ali i ublažili miris masti.

Tinktura od nevena

Možete ga napraviti tako što ćete cvetove nevena potopiti u rakiju ili 50% alkohol i ostaviti da stoji 20 dana. Zatim procedite i koristite je za obloge, ali pre toga razblažite vodom.

Tinktura će vam pomoći da zalečite ozlede od udaraca, vratite u formu svoje istegnute mišića, uklonite modrice.

Savet za vas žene i devojke

Tinktura od nevena može da se pije posebno ako postoji neredovan menstrualni ciklus.

Takođe, ako kojim slučajem imate problema sa želudcem, možete piti tinktura od nevena. Preporučuje se kod kronove bolesti i hroničnog kolitisa.

Ako želite da koristite ulje za lice ili telood nevena, njega direktno nanosite na kožu, u tankom sloju, ostavite da ga koža lepo upije.

Nakon svega navedenog, verujem da vam je jasno zašto je važno da proizvode koji u sebi sadrže neven treba da imate u svojoj kućnoj apoteci.

A sada da vidimo zašto su vam potrebni prirodni kozmetički proizvodi za negu lica koji u sebi sadrže ovo lekovito bilje.

Zašto je NEVEN blagotvoran za negu kože lica

Neven smiruje kožu koja je iziritirana, nadražena, upaljena, opečena, a kao što sam već ranije spomenula, pomaže kod ozbiljnijih kožnih oboljenja.

Saveremena prirodna kozmetika ne može se zamisliti bez ovog lekovitog bilja, a najviše u izradi krema za lice i ulja za lice.

Krema i ulja za lice od nevena odlična je za:

  • suvu i ispucalu kožu lica, jer je lako koža upija, a lekovito dejstvo relativno brzo daje dobre rezultate na koži,
  • zrelu kožu lica, jer neven sadrži alantoin, supstancu koja podstiče obnavljanje ćelija tkiva (isto kao i gavez i bokvica), pa je zato je dobar za negu zrele kože, jer ima regenerativno dejstvo.

Kako vam neven još može pomoći u nezi kože?

Pa, na više načina:

  • pomaže kod proširenih pora
  • uklanjanja ožiljaka, čak i onih koji su nastali posle operacija
  • pomaže kod uklanjanja čireva na koži
  • kod lečenja hemoroida
  • zalečenja ranica u ustima
  • za vaginalno ispiranje
  • kod čira na dvanaestopalačnom crevu

i da ne nabrajam dalje.

Kako da koristite NEVEN za negu kože lica

Ukoliko neven koristite u kozmetičke svrhe za negovanje svoje kože lica, važno je da lice pre nanošenja bude čisto, umiveno, bez tragova šminke.

Na mokru kožu stavite nevenovo ulje za lice, ali ga prvo nakapajte na dlanove. Malo ga protrljajte između dlanova kako bi se zagrejalo, a onda ga nanesite na kožu lica i sačekajte da se upije.

Ako se pitate zašto se ulje nanosi na vlažnu kožu, evo odgovora?

Zato što se onda stvara emulzija, ne zapušavaju se pore, koža ga brže upije i najbolje je da ga nanosite uveče pred spavanje.

Ulje za lice od ovog tako višestruko korisnog lekovitog bilja uvek treba da imate u kući, ali i kremu i melem, a verujem da će lako pronaći mesto u vašem ormariću sa kozmetikom.

Koji se sastojci nalaze u NEVENU

U osušenom cvetu nevena ima svega 0,02% etarskog i 5,2% masnog ulja i drugih sastojaka.

Latice i polen nevena su veoma bogati triterpenoidima. Oni su najzaslužniji za njegovo antiinflamatorno dejstvo, kao i karotenoidima flavoksantinom i auroksantinom koji su antioksidansi i izvor žuto-narandžaste boje latica po kojima je neven prepoznatljiv.

Listovi i stabljike sadrže karotenoide lutein, zeaksantin i beta-karoten. Ekstrakti ove biljke imaju široku primenu u kozmetici, prevashodno zbog saponina, smola i esencijalnih ulja.

Svoje antiinflamatorno i antioksidantno dejstvo duguje i flavonoidima, taninima, provitaminu A, polisaharidima i belančevinama.

Antiinflamatorna linolna kiselina se takođe nalazi u velikim koncentracijama u nevenu. Kiseline koje se nalaze u nevenovom ulju (salicilna, palmitinska, jabučna) imaju jako antimikrobno i antivirusno dejstvo, naročito ako se ulje pomeša sa suncokretovim uljem.

Ko treba da izbegava upotrebu nevena

Ono što bi trebalo da vam napomenem je da svi vi sa osetljivom kožom možete reagovati na neven iritacijom kože. Zato, iz predostrožnosti, ako ste alergičan na biljke iz porodice Asteraceae ne treba da koristite preparate napravljene od ove grupe lekovitog bilja.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image