Gavez za lepši i svilenkastiji izgled

Kao višegodišnja biljka koja vodi poreklo iz Evrope i umerenih delova Azije, gavez se tradicionalno koristi kod iščašenja, uganuća, preloma kostiju, bolova i podliva.

Gavez (Symphytum officinale L.) je takođe veoma bogat alantoinom, prirodnom supstancom koja ima vlažeći efekat, poboljšava deskvamaciju (ljuštenje gornjih slojeva mrtvih ćelija kože), poboljšava glatkoću kože, pospešuje zarastanja rana i oštećenja na koži i daje joj svežinu.

Zbog blagotvornog dejstva koje ima na kožu i zbog toga što je bezbedan kozmetički sastojak, gavez se vrlo rado koristi u prirodnoj i organskoj kozmetici, kao i u kozmetici koja sadrži prirodne konzervanse, među koje spadaju i esencijalna ulja.

Nešto više o gavezu

Pored naučnog naziva Symphytum officinale, ova biljka ljubičastih cvetova koja u narodu je poznata i kao crni gavez, kilnjak, konjski rep i volovski jezik. Gavez ima grubo dlakavu stabljiku koja dostiže visinu od 20 do 100 cm.

Zbog korena koji raste vrlo duboko u zemlji, ova biljka predstavlja noćnu moru poljoprivrednika. Raste na vlažnim mestima, jarcima, uz vodu, i na vlažnim livadama.

Gavez cveta tokom leta, a prvi cvetovi se pojavljuj krajem aprila ili početkom maja. Pre nego što se otvori, cvet ima oblik zvona. Koren, koji se koristi u nezi kože, kao i u lekovite svrhe, sa spoljašnje strane je crn, dok je iznutra bele mesnate teksture.

Lekoviti delovi gaveza su koren i listovi. Koren se skuplja u proleće i kasnu jesen. Kada se iskopa, opere se i, da ne izgubi od sluzavog soka, prvo se osuši, izreže na komadiće i do kraja suši na toplom mestu.

Gavez kao lek

Gavez se u narodu koristi za ublažavanje stomačnih tegoba, kao što su osetljiv želudac, dijareja i dizenterija. Takođe se koristi za bolesti bubrega, bolne menstruacije, upalu pluća i uporan kašalj. Međutim, kada je unutrašnja upotreba gaveza u pitanju, treba biti oprezan.

Naime, ova biljka sadrži potencijalno opasne materije pirolizidin alkaloide koji su toksični za jetru. Još jedna opasnost unutrašnje upotrebe gaveza je njegovo poreklo.

S obzirom na to da gavez raste na mnogim mestima, pa tako i pored puteva, on upija štetne materije iz izduvnih gasova koje se onda unose u organizam i mogu biti veoma štetne.

Mada sa unutrašnjom upotrebom gaveza treba biti veoma obazriv, njegova spoljašnja upotreba je takoreći bez granica.

Lekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin najviše deluje na stvaranje novih ćelija u kostima, vezivnom i potkožnom tkivu – tamo gde postoje rane i povrede, odnosno posekotine i ispucalost kože.  

Takođe, za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mesta. Obloge od gaveza su veoma efikasne i kod reumatskih bolova, artritisa, preloma kostiju, istegnuća, upaljenih vena i psorijaze.

Gavez (lat. Symphytum officinale)

Gavez mast upotreba

Mast od gaveza ili narodski rečeno melem od gaveza je efikasan za rešavanje mnogih zdravstvenih tegoba kao što su bolni zglobovi i mišići, reuma, posekotine, ubodi insekata, hemoroidi, proširene vene, opekotine, zaceljivanje rana ali i za eliminisanje bora i zatezanje lica.

Iako mast od gaveza možete kupiti u gotovo svakoj biljnoj apoteci I bolje opremljenim prodavnicama zdrave hrane, nudimo vam recept kako da je sami napravite.

Sve što vam je potrebno je 50 grama sušenog korena ove biljke, 1 decilitar maslinovog ulja i 25 grama pčelinjeg voska.

Prvo sitno iseckajte ili izrendajte gavez, stavite ga u činiju sa hladnom vodom i ostavite da odstoji nekih osam sati. Sledeće što treba da uradite je da istopite vosak na umerenoj temperaturi i sjedinite ga sa maslinovim uljem. Zatim dodajte proceđen koren gaveza i promešajte smesu drvenom kašikom.

Ostavite da odstoji 6 sati, a potom je ponovo zagrejte i procedite u staklenu teglu. Ovako dobijenu mast čuvajte u frižideru.

Najbolje je da mast nanesete na sporno mesto, uvijete ga folijom a zatim nekom tkaninom (peškirom, šalom i sl.) i nastavite sa svakodnevnim aktivnostima. Ako imate proširene vene, mast možete naneti pre nego što navučete suportivne čarape.

Nakon dve nedelje primene gavezove masti, proširene vene bi trebalo da se povuku.

Gavez za lice

Prodavnica: Melem od gaveza [Besplatna poštarina]

U nezi lica gavezom ključni sastojak je alantoin. Savremena istraživanja pokazuju da ova supstanca smiruje i zateže kožu. Posle duže upotrebe gaveza, ostarela, naborana koža, pogotovo oko očiju, zateže se i vraća u normalno stanje. Ukoliko su promene na koži nastale usled upotrebe različitih štetnih kozmetičkih preparata, gavez će apsolutno vratiti vreme unazad.

Zbog svega navedenog, ova biljka je idealan sastojak mnogih preparata za negu lica – od krema do seruma za lice. Njegovo lišće je bogato ugljenim hidratima koji neguju suvu i oštećenu kožu, a alantoin podstiče obnavljanje ćelija.

Listovi gaveza su bogati ne samo proteinima, već su i bogat izvor folne kiseline, mnogih vitamina (A, B i C), minerala (kalijum, kalcijum, hrom, magnezijum i drugi), tanina (štite kožu od bakterija i toksina iz spoljne sredine), saponina (imaju protivupalno dejstvo) i rozmarinske kiseline (štiti kožu od UV zračenja i deluje antioksidansno).

Znajući šta sve u sebi sadrži, možemo reći da su neke od prednosti gaveza da hidrira i smiruje kožu pa je odličan za sve tipove i stanja kože: suvoj koži pruža hidrataciju, osetljivu smiruje i hidrira, aknoznu smiruje i hidrira bez dodatnog zamašćivanja, ubrzava zarastanje rana a zahvaljujući vitaminima, mineralima i regenerativnom dejstvu – zrelu kožu neguje bez premca.

Gavez tinktura za lice

Ukoliko na raspolaganju nema sveže biljke, može da se primeni tinktura gaveza koja povoljno deluje na sve neuralgične bolove, a pogotovo na one u predelu lica. Tinktura gaveza predstavlja jednostavan, prirodan i efikasan lek.

Pored lečenja neuralgija, ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica, kao uspešno sredstvo u borbi protiv psorijaze, rana, bora, ispucale i suve kože, kao i zrele i opuštene kože.

Za ovu jednostavnu a višestruko korisnu tinkturu vam trebaju samo dva sastojka: koren gaveza i domaća rakija (po mogućnosti jabukovača jer ima manji procenat metil alkohola u sebi). Važno je da koren gaveza bude suv.

Dobro ga operite od zemlje, a zatim isecite na komadiće ili ga izrendajte na najsitnije delove jer se tako oslobađa više lekovitih sastojaka. Tako iseckan ili izrendan koren stavite u staklenu teklu širokog grla i prelijte rakijom.

Odložite teglu na tamno i hladno mesto i držite je tamo tokom 30 dana uz povremeno mućkanje. Nakon 30 dana je procedite. Dobijena tečnost je tamne boje, sluzava na dodir i nakon nanošenja ne ostavlja masne tragove jer se brzo upija.

Ovu tinkturu možete mešati sa kremama i maskama za lice tako što ćete pri nanošenju kreme dodati nekoliko kapi na dlan, sjediniti sa kremom i naneti na očišćeno lice. Kada su u pitanju maske za lice, važi isto pravilo.

Ukoliko je u pitanju maska od gline, dodajte manje vode nego inače i tu količinu nadomestite ovom tinkturom. Vaše lice će biti nežno, negovano, hidrirano i blistavo.

Ako imate akne ili želite namensku negu protiv bora, ovu tinkturu možete naneti i samostalno tako što ćete desetak kapi naneti direktno na lice i nežno umasirati ili samo naneti i ostaviti da lice upije. Nakon ovog koraka možete nastaviti sa uljem ili kremom za lice koju svakodnevno koristite.

Probajte!

Ukoliko želite kompletnu kvalitetnu negu lica proizvodima koji sadrže gavez, Royal Balm proizvodi su odličan izbor jer sve kreme i serumi ovog brenda u sebi sadrže ovu čudesnu biljku, pri čemu alantoin koji sadrže nije sintetički dobijen kao kod većine proizvođača već dolazi direktno iz korena i listova gaveza.

Kremu za mešovitu kožu pravimo od gavezovog ulja kako bi vam pomogla. Pored gaveza još dobijate antioksidativne, hidratantne i zaštitne sastojke. Probajte i obavestite nas šta mislite.

Budite slobodni da u komentarima sa nama podelite vaše savete i iskustva.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se
Zatvori