Bosiljak za kožu kao prirodno sredstva za čišćenje lica

Bosiljak – je jednogodišnja biljka, jakog i specifičnog mirisa. Sam naziv biljke potiče od grčke reči „bazilicon“, koja znači kraljevski.

Ova popularna začinska biljka čini čuda u borbi protiv masne kože.

Bosiljak vodi poreklo iz Indije. Ova biljka je zastupljena i na Mediteranu. Izbija u proleće. Raste kao grm. Voli svetla mesta i puno vode. Gaji se po baštama i staklenicima.

Može i kao ukrasna biljka u saksiji. Bere se leti, a kultivisan bosiljak se može brati i u jesen.

Da bi imao lekovito svojstvo najbolje ga brati neposredno pre cvetanja. I to zbog toga što su tada eterična ulja bosiljka najkoncentrisanija.

Bosiljak je poznata i cenjena biljka još od starog Egipta (kada je i izvršena njena kultivizacija).

U svetu ima više od 150 vrsta bosiljka. U terapeutske svrhe se najčešće koristi slatki bosiljak (lat. Ocimum basilicum).

U različitim kulturama i religijama ima sveto značenje. U Indiji je simbol dobrodošlice, a u Italiji simbol ljubavi, odanosti.

U pravoslavlju biljka bosiljak je simbol blagodati Duha Svetog.

Po legendi bosiljak je rastao na istom mestu gde je Isus Hristos raspet. A po predanjima je nikao na grobu cara Uroša.

Pored toga što je sveta biljka, koristi se i kao začin u kulinarstvu, u parfimeriji i u kozmetici.

Etarsko ulje bosiljka se naročito koristi u fitoterapiji, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji.

Bosiljak kao lek

Bosiljak sadrži:

  • eterična ulja,
  • biljna vlakna,
  • glikozide,
  • kamfor,
  • metil-kavikol,
  • mineralne soli,
  • tanine, saponine,
  • tinol-lineol,
  • cineol,
  • ugljene hidrate,
  • proteine,
  • vitamine: A, B6, C, K,
  • magnezijum,
  • mangan,
  • kalijum,
  • gvožđe

Bogat je kalijumom (koji reguliše vodenu ravnotežu u telu). U biljci  kalcijuma ima u manjim količinama (a neophodan je za jačanje kostiju). Sadrži i gvožđe (važno je za transport kiseonika u krvi).

Pored toga, sadrži fosfor, magnezijum i vitamin A koji su veoma korisni u pomaganju imunološkom sistemu.

Bosiljak kao lekovita biljka se koristi kod vrtoglavica, glavobolja, depresije, kod tegoba digestivnog trakta, za ublažavanje nervoze, nesanice itd.

Najviše se koristi kao čaj, u tinkturama i za inhaliranje.

Putem obloga od bosiljka utiče se na bolje zarastanje rana, kao i pri odbrani od insekata (komaraca) i kao pomoć kod problema sa kožom.

Kao čaj ima brojna lekovita dejstva.

Neka od njih su: deluje dobro na nervni sistem, utiče pozitivno na koncentraciju, poboljšava raspoloženje, smanjuje bolove u mišićima, snižava visok krvni pritisak, snižava nivo glukoze u krvi, olakšava varenje, jača imunitet, ublažava menstrualne probleme, pomaže pri eliminisanju celulit itd.

Bosiljak neželjena dejstva

Zbog visokog sadržaja estragola u etarskom ulju ne preporučuje se davanje bosiljka bebama, deci, trudnicama i njegova dugotrajna upotreba.

Bosiljak može da izazvati i kontrakcije materice, pa ga ne trebaju koristiti trudnice.

Pošto bosiljak ima sedativno, umirujuće dejstvo ne preporučuje se trudnicama a ni bebama mlađim od šest meseci.

Bosiljak za lice – blagodeti

Najčešća upotreba bosiljka u nezi kože je kao sredstvo za čišćenje lica. Ima snažno dejstvo  za one koji imaju problem sa masnom kožom ili začepljenjem pora.

Često se koristi u tretiranju kože sklone upalama, aknama i bubuljicama zbog svog antimikrobnog dejstva iz ulja bosiljka.

Bosiljak je bogat etarskim uljima, vitaminima, omega-3 kiselinama i mineralima koji sprečavaju nastanak mitisera i bubuljica. Aktivni sastojci vraćaju koži prirodni sjaj i eliminišu toksine.

Prisustvo kamfora kao i kod žalfije u njegovom sastavu, pomaže mu da deluje kao toner. Koristan je u uklanjanju viška ulja, mrtvih ćelija i prljavštine koja blokira folikule.

Prilikom istraživanja krema potvrđeno je da su kreme za lice sa uljima ili ekstraktima bosiljka u odnosu na one bez bosiljka, pokazale bolje dejstvo na kožu – povećavajući vlagu i smanjujući hrapavost kože.

Za negu lica bosiljak zbog svojih sastojaka pokazao se blagotvoran kod starenja kože i pojave bora. Daje koži svež izgled, pa se zato primenjuje u kozmetici.

Zbog svog jedinstvenog sastava ima antiinflamatorno dejstvo, sprečava razvoj upala lica i tela.

U domaćoj radinosti možete ga koristiti u svežem stanju i osušen. On ne menja svoja svojstva ni kad se osuši, a ni kad se zamrzava sem mirisa.

Sušene listove bosiljka potrebno je prokuvati da bi otpustili ulje i lekovite supstance. A svež bosiljak treba pritisnuti, stisnuti tvrdim predmetom da bi se iz biljke ispustio sok (tj. ulje).

Upotreba bosiljka kao tonik za lice

250 gr vode staviti da se kuva (kao za čaj). U međuvremenu 2-3 kašike svežeg bosiljka pritisnuti dok ne pusti sok u posudi (najbolje keramičkoj).

Potom ga preliti prokuvanom vodom. Posudu ostaviti da odstoji 20 minuta. Zatim procediti. Kad se ohladi presudi u drugu posudu (poželjno sa pumpicom).

Bočicu sa tonikom držati u frižideru. Tonik upotrebiti u roku od 5-7 dana . Koristiti tonik obično ujutru i uveče. I kada želite da očistite lice ili kada želite da osvežite lice.

Ovaj tonik posebno je pogodan za letnju upotrebu.

Upotreba suvog bosiljka kao maska za lice koja vraća koži vlagu

Potrebno je: 30 gr suvog bosiljka, 250 gr vode, 15 ml  punomasnog mleka, talk (po potrebi).

Osušeni bosiljak preliti proključalom vodom. Potom kad se ohladi procediti čaj. U čaj dodati mleko i talk dok se ne dobije dovoljno gusta smesa. Naneti na lice kao masku.

Upotreba svežeg bosiljka kao maska za lice koja vraća koži vlagu

Potrebno je: 20-30 listova bosiljka, jogurt punomasni po potrebi.

Listove bosiljka izgnječiti drvenom kašikom. Kada bosiljak pusti sok dodati malo jogurta do potrebne gustine. Naneti masku na lice.

Bosiljak za kosu i telo – blagodeti

Bosiljak se često koristi za tretman kose sklone opadanju zbog svojih lekovitih svojstava. Često se koristi i za kupke i kod anticelulit tretmanima.

Upotreba bosiljka protiv opadanja kose

Skuvajte šaku iseckanog svežeg bosiljka i koprive u pola litra vode. Dobijenim tonikom svakog jutra masirajte kožu glave.

Upotreba bosiljka u kupki

U vodu za kupku dodati sveže listove bosiljka. Ova kupka ublažava napetost u mišićima i relaksira.

Eterično ulje bosiljka za negu

Eterično ulje bosiljka zbog svog prijatnog mirisa se često koristi za osvežavanje prostorija. Ulje bosiljka takođe eliminiše neprijatne mirise.

Ono popravlja raspoloženje, smanjuje stres, razbuđuje, razbistruje um.

Postupak pravljenja eteričnog ulja bosiljka

Eterično ulje bosiljka se pravi tako što se šaka listova bosiljka stavi u teglu i prelije sa  2 dl hladno ceđenog ulja neutralnog mirisa (npr.suncokretovog, bademovog).

Potom se tegla poklopi i hermetički zatvori. Teglu staviti na sunčano mesto 14 dana. Povremeno je protresti.

Potom kroz gazu procediti ulje i presuti u manje staklne flašice (od tamnog stakla). Držati u frižideru.

Eterično ulje možete koristiti kao:

  • Tonik za kožu: 20 kapi nakapati u vodi za kupanje – dovoljne su za jačanje tela.
  • Tinkturu za kosu (protiv gubitka kose): upotrebiti je nakon šamponiranja kose, utrljavanjem u koren kose. Macerirajte 150 gr svežih listova bosiljka u 1 litar vode.
  • Kao umirujuća krema protiv ujeda insekata: u neutralnu kremu dodati 10 gr eteričnog ulja. Izmešati dobro sve i koristiti na koži nakon ujeda insekata.
  • Kao anticelulit tretman: pomešati eterično ulje bosiljka sa baznim uljem (npr. hladno ceđenim, nerafinisanim kokosovim ili bademovim uljem) u staklenoj posudi. Za bolji učinak može se dodati biljni ekstrakt ili eterično ulje kleke, ruzmarina, žalfije, lavande, limuna (ukupno 12 kapi na 2 kašike baznog ulja). Tom mešavinom masirati kožu zahvaćenu celulitom.
  • Kao sredstvo za čišćenje temena glave i ojačavanje vlasi: u šampon dodati par kapi eteričnog ulja i time oprati kosu.
  • Kao pomoć za sjaj kose: utrljajte malo eteričnog ulja na čistu kosu.
  • Kao sredstvo za jutarnje buđenje pri tuširanju: dodati par kapi eteričnog ulja bosiljka na rukavicu za tuširanje (ili u sredstvo za tuširanje). Potom energično istrljati telo za jutarnje buđenje i podizanje raspoloženja.

 

Bosiljak za ljubav

Naš botaničar Josif Pančić govorio je da bosiljak prati Srbina kroz njegov ceo život, od rođenja pa do smrti. On se koristi pri crkvenim krštenjima, venčanjima, tokom sahrana i prilikom svećenja vodice.

Tokom godina postao je simbol ljubavi i bračnih odnosa.

Kod nas postoji verovanje da miris bosiljka rađa ljubav, obezbeđuje ljubavnu sreću. Koristio se kao znak – poziv svom dragom (stavljanjem bosiljka u prozor).

Nekada su ga devojke umesto parfema koristile. Takođe su ga stavljale za pojas. I slale su ga kao poklon momcima. A supruge su ga koristile i u jelu kao začin – afrodizijak (da ga „začaraju“) praveći jela svojim muževima.

U srpskoj tradiciji su ga devojke koristile kao pokazatelj kakva će im biti bračna sreća. Pa su tako bacale po dve grančice bosiljka u žar i po načinu njegovog gorenja tumačile znake.

Po receptu – za poboljšanje ljubavnih odnosa:  treba držati bosiljak u kuhinji u otvorenoj posudi sa vodom (i menjati vodu na sedam dana).

Bosiljak u narodnim pesmama predstavlja simbol ženske ljubavi, pa se zove devojačkim cvetom.  Pa tako treba u bašti prvo posaditi bosiljak pa neko drugo bilje.

Takođe, veruje se i da bosiljak štiti od zla. Na primer kada se pomeša sa žalfijom i time okadi dom. A za uspeh, novac, zaštitu treba potopiti bosiljak u vodu na tri dana, pa prosuti tu vodu preko kućnog praga.

Bosiljak za šta se koristi

Bosiljak ima veliku upotrebnu vrednost, za različite tegobe. Utiče na poboljšanje imuniteta, ublažava prehlade, doprinosi zdravlju srca, pluća, bubrega, očiju, zuba.

Takođe leči infekcije usta, sprečava loš zadah, smanjuje kašalj. Delotvoran je i kod nesanice, glavobolje, nervoze.

On je snažan antioksidans, pa štiti organizam od oštećenja nastalih delovanjem slobodnih radikala.

Tvrdi se da listovi bosiljka imaju dejstvo slično diklofenak tabletama – lečeći bolne i otečene zglobove. Pozitivno deluje i na bolesti urogenitalnog trakta.

Eterično ulje bosiljka je prirodni spazmolitik pa blagotvorno deluje kod bolnih menstruacija.

Odlično deluje na sinuse (kada se kuva u mleku). Koristi se i za inhalacije.

Koristi se i za ublažavanje otoka nastalih ubodom insekata. Zna se za njegovo antistresno i umirujuće dejstvo.

Žvakanje listova bosiljka smanjuje želju za cigaretama. Bosiljak smiruje mučninu, poboljšava apetit…

U kulinarstvu se koristi kao začin koji pomaže kod varenja jake hrane i štiti hranu da se ne pokvari. Suvi bosiljak ima jači ukus i koristi se u varivima (od pasulja, graška…).

Koristi se i u jelima od krompira, plavog paradajiza, kukuruza. Na Mediteranu se dodaje u soseve, paste i salate.

Puno se koristi i farmaciji. Takođe i u izradi kozmetičkih proizvoda.

Prirodni preparati od biljaka za negu kože omogućavaju koži da bude hidriranija, čistija, da bolje diše i da bude svežija bez suvišnih konzervansa i hemijskih dodataka, pa ih s pravom možemo nazvati čarobnim.

Autor: Daniela Nikolić

Ja sam Daniela.

Pobornik zdravog života u duhovnom, duševnom, telesnom smislu, ljubitelj prirode, životinja, biljaka i čoveka u sinergiji sa svim u sebi i oko sebe. Po obrazovanju sam diplomirani ekonomista, sertifikovani herbalista (travar), sertifikovani praktičar izrade sapuna i prirodne kozmetike, sertifikovani PEAT praktičar...

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image