Šipak kao savršenstvo jednostavnosti

Šipak – lat. Rosa Canina ili divlja ruža je od davnina poznata i priznata lekovita biljka kao svojevrsni prirodni štit. Preventiva i terapija za mnoge disbalanse sa antivirusnim, antibakterijskim i antigljivičnim dejstvom zahvaljujući fenolnim jedinjenjima, vitaminima i mineralima.

Obiluje voćnim kiselinama – jabučna, limunska, fosforna i ćilibarna, biljnim šećerima, pektinom, taninima, flavonoidima, silicijumovom kiselinom, karotenoidima i solima aluminijuma kao i gvožđa, i jedan je od najbogatijih izvora vitamina C u prirodi.

Karakteristike i izgled biljke

Divlja ruža – Planina Rtanj

Divlja ruža, nekad poznata kao pasja ruža, je grmljasta lekovita biljka obrasla trnjem koja može biti visoka nakoliko metara. Karakteristična je za šumovit i osunčan predeo Evrope, zapadne Azije i severozapadne Afrike.

Drške su bodljikave, listovi ovalnog oblika i u neparnom broju. Po pet latica imaju cvetovi koji su bledoružičaste ili bele boje. Plodovi su jajastog oblika i nose naziv same biljke šipak, naranžasto-crvene boje i oporog ukusa. Plodovi imaju u centru nekoliko bobica-oraščića obraslih dlačicama.

Cvetanje biljke počinje u maju, plodovi su zreli za branje i upotrebu u septembru, od kojih se prave džemovi, čajevi, tinkture a od preparata za lepotu koristi se u obliku melema, krema i seruma – kao ulja za lice koji se dobijaju od koštica ploda.

Čaj od šipka je najpopularniji zato što se jednostavno i brzo priprema, za razliku od marmelade, likera ili sirupa. Ipak, vredi potruditi se, jer su svi proizvodi od šipka zasluženo nazvani delikatesima!

Šipak rešava kožne probleme

Hidratizuje

Sa lakoćom rešava probleme suve, ispucale i zategnute kože sklone perutanju i svrabu. Esencijalne masne kiseline čine zidove ćelija jakim, tako da ne gube vodu metaboličkim procesima i isparavanjem.

Dobro hidrirana koža je lako propustljiva za antioksidante kojima šipak obiluje, i tako omogućava da brzo penetriraju u dublje slojeve kože. 

Nega lica u preparatima koji imaju šipak kao osnovnu supstancu su u velikoj prednosti kada je reč o hidrataciji i regeneraciji kože.

Regeneše umornu kožu

Mnogi preparati za negu zrele i starije kože imaju u svom sastavu šipak. Upravo zato što učestvuje u izgradnji kolagena zahvaljujući provitaminu A i vitaminu C, doprinosi brzoj regeneraciji.

Kolagen kao najvažniji graditeljski materijal kože, omogućava čvrstinu i pruža elastičnost ćelijskim slojevima koji se starenjem stanjuju.

Najbolja kombinacija sa uljem šipka je smilje, jer njen učinak je da pobuđuje prirodni kolagen. Pored toga ove dve biljke u sinergiji, čine kožu mladolikom i zategnutom.

Za vrhunske rezultate u nezi, preporučuje se upotreba više različitih preparata za negu na bazi šipka. Sinergističkim dejstvom tinktura, krema i ulja na bazi ove biljke postižu se dugoročni rezultati.

Smiruje upalne procese

Polifenolna jedinjenja i dejstvo vitamina E omogućavaju antiinflamatorno dejstvo koje ima šipak. Smiruje iritacije izazvane ekcemima, rozaceom, psorijazom i različitim oblicima dermatitisa.

Nega i oporavak kože lekovitim biljem je neprikosnovena, jer zdravlje iz prirode nema alternativu.

Umanjuje hiperpigmentaciju

Dugotrajno i često izlaganje jakom Suncu oštećuje zaštitnu barijeru ćelija kože i doprinosi ubrzanom starenju. Upravo zahvaljujući antioksidansima A i E kojima obiluju preparati na bazi šipka, kao i konzumiranje čaja od ove biljke imaće jak zaštitni efekat ne samo na kožu, već i na ceo organizam.

Hiperpigmentacija nastaje i dejstvom drugih faktora koji se odnose na hormonsku neravnotežu ( naročito u periodu trudnoće ili menopauze ), kao i upotrebe određenih lekova.

Hiperprodukcija melanina u koži pravi tamne mrlje ili fleke, koje su estetski nedostatak za čije se izbeljivanje i ublažavanje koriste preparati sa šipkom.

Retinoidi, beta karoten i likopen su zaslužni za efekat izbeljivanja, i uz ove biohemijske reakcije kao i redovnu upotrebu preparata, sačuvaće se i oplemeniti zdrav izgled kože.

Ublažavanje ožiljaka i bora

Zahvaljujući regenerativnom dejstvu, ublažava plitke ožiljke i sitne bore. Za ovu karakteristiku nisu zaslužni jedino preparati na bazi šipka koji se lokalno nanose. Već i oralno u obliku praška samlevenog zrelog ploda koji se rastvara u vodi ili čaju. 

Tako se esencija lekovitog dejstva biljke unosi i osigurava brz ćelijski metabolizam i regeneraciju. Za ovakve efekte neophodno je minimum dva meseca redovnog korišćenja preparata lokalnog i opšteg dejstva.

Mnogo se govori o opštem imunitetu organizma čiji je osnov crevni mikrobiom. Upravo sa tim u vezi su prirodni, organski, biljni preparati koji osiguravaju raznolikost imunih ćelija. Problem vidljiv spolja je uglavnom dugo tinjao unutar organizma, zbog čega je udruženo dejstvo lokalnih i opštih preparata neophodno.

Specifičnost sastava ploda šipka se ogleda i u tome što se kuvanjem čaja od zrelog ploda, ne gubi vitamin C koji je inače nestabilan kroz termičku obradu. 

Anti-age dejstvo ove lekovite biljke se osigurava kvalitetno dobijenim kozmetičkim preparatom, organskog porekla. Royal Balm ulje od šipka ili divje ruže zahvaljujući čistom i organskom sastavu omogućava negu lica kroz terapeutska svojstva kojima obiluje.

Energetski potencijal lekovitog bilja se upotrebom preparata od šipka najbrže potvrđuje kroz njegovu duboku regenerativnu moć!

Šipak daruje lepotu telu iznutra i spolja, od korena do ploda.

Bogatstvo minerala kao što su gvožđe, kalijum, fosfor, natrijum, magnezijum i sumpor daje ovoj biljci kvalitet sastava koji održava imunitet visokim.

Šipak prirodno osnažuje

Ulje od šipka

Dermatolozi i holističari bi šipak opisali kao biljnog superheroja. Ova biljka ima jaku moć regeneracije i ubrzavanja metabolizma ćelija. Ne čudi njena široka primena u prirodnoj medicini i velikom broju preparata za negu i usporavanje starenja kože.

Uopšteno, preporučuje se svim tipovima kože, dva puta dnevno, za jutarnju i večernju negu.

Može se kombinovati sa kozmetičkim preparatima koji imaju drugi sastav.

Pri odabiru preparata za negu kože lica i tela treba uvek imati na pameti zlatno pravilo: Poreklo i nutritivna vrednost su osnov vitalnosti koju daje lekovito bilje.

Uvek se lakoća transformacije celog organizma postiže kroz prirodna rešenja. Lekovito bilje je to koje nas hrani snagom i omogućava da se osećamo prirodno i udobno u svojoj koži.

Šipak kao prva pomoć u isceljivanju

  • Poboljšava apetit i reguliše varenje.
  • Jača i čisti krv, koristi se kod anemije, stimuliše produkciju crvenih krvnih ćelija.
  • Pospešuje izlučivanje mokraćne kiseline iz krvi i podiže opšti imunitet organizma.
  • Umiruje disajne puteve i koristi kod astme i bronhitisa.
  • Podstiče stvaranje i izlučivanje žuči, eliminaciju žučnog mulja i čišćenje jetre.
  • Ublažava bolove  kod neuralgija, reume, gihta i artritisa.
  • Pomaže kod upale bubrega, mokraćne bešike i razgrađuje pesak u bubrezima.
  • Olakšava bolne i obilne menstrualne cikluse.
  • Regulisanjem nivoa šećera u krvi, pomaže kod dijabetesa tipa 2.
  • Snižava holesterol, pomaže kod umora, iscrpljenosti i reakcije na stres.

Šipak je biljka koja svojim izgledom, dejstvom na zdravlje, oblikom i bojom ploda, mirisom cveta samo daje inspiraciju. Inspiraciju za uživanje u prirodi na svaki način, jer jedino kroz jedinstvo sa najkvalitetnijim darovima prirode, čovek ostvaruje svoju celovitost i svrhu.

Vitamin c za vitalnu energiju

Vitamin C ili askorbinska kiselina je moćan antioksidans među hidrosolubilnim vitaminima, odgovoran za sintezu kolagena, metabolizam masnih kiselina i jak imunitet. Učestvuje u apsorpciji gvožđa, kalcijuma i folne kiseline iz hrane, produkciju i sintezu steroidnih hormona koji imaju protivupalno dejstvo.

Rastvorljiv je u vodi, i iako postoje preporučene dnevne doze ne treba ih se slepo pridržavati. Jer, mnoge okolnosti i uslovi života su ti koji utiču na smanjenje količine vitamina C u organizmu, pa je preporuka za potrebnu dnevnu dozu – individualna.

Uzimanje većih količina ovog vitamina da bi se osigurao jak imunitet je pogrešno, jer organizam sam apsorbuje koliko mu je potrebno a višak izbacije putem urina.

Prekomerno unošenje maskira rezultate urinarnih glukoza testova i drugih krvnih testova.

Velike količine – veće od 1000 mg dnevno, mogu povećati mogućnost stvaranja peska/kamenčića u bubrezima i žučnoj kesi. 

Može se smanjiti efekat antikoagulantne terapije.

Takođe, veće doze mogu imati laksativni efekat.

Nedostatak ovog vitamina će se videti u pojačanoj sklonosti ka krvarenju kože i sluzokože, jer su krvni sudovi krti i lomljivi.

Vidno prisutna je i anemija, jer je vitamin C neophodan za sintezu hemoglobina i sazrevanje eritrocita.

Nedostatak dovodi i do čestih prehlada, umora, gubitka apetita, bolova u mišićima i zglobovima, a spolja se manifestuje veoma suvom i ispucalom kožom.

Preporučene dnevne doze se odnose na 100 do 500 mg, zavisno od opšteg stanja organizma, pušenja, fizičke aktivnosti, ishrane….. Izvori hrane sa najvećom koncentracijom vitamina C su:

Šipak, ribizla, malina , jagoda, južno voće, paprike, zeleno lisnato povrće, kupus i sve češće korišćeno u ishrani – mikrobilje/klice.

Narodna medicina koristi sve delove biljke šipak; cvetove, listove, plodove i koren. 

Čaj od šipka – blaženstvo za organizam

Čaj od plodova ove biljke deluje osvežavajuće i ima diuretski efekat. Olakšava znojenje, zbog čega se koristi i za snižavanje povišene temperature. Šipak je čest sastojak čajnih mešavina koje se preporučuju i za snižavanje telesne težine, kao i njeno održavanje.

Karakteristično za čaj od šipka je da kuvanjem ne gubi vitamin C koji je osetljiv na termičku obradu. Zbog čega se preporučuje za jačanje imuniteta kod oporavka od mnogih bolesti, malaksalosti i prolećnog umora.

Preporuka je da ga piju i dojilje, jer se putem mleka i odojče snabdeva vitaminom C.

Antibakterijski sastav samog čaja obezbeđuje protivupalno dejstvo na krv, i može se kombinovati sa preventivnim preparatima i propisanom terapijom za mnoge zdravstvene tegobe.

Neka i Vama ova lekovita biljka bude dnevna doza zdravlja, u nekom od svojih oblika i kombinacija za dugovečnost i lepotu.

Šipak je primer mikrosveta u biljci koji će svakom svom poštovaocu pružiti ono fino usaglašavanje zdravlja i lepote.

Jednostavno, veličanstvena biljka sa toliko blagodeti na čoveka iznutra i spolja koja se samo može opisati kao nesavršeno Savršena!

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image