Biljka morač – ukusna, lekovita, ali i odlična za Vašu kožu!

U našim krajevima morač je znan i kao komorač on je lekovita biljka poznat još od davnih dana.

Brojni se mitovi vezuju za morač, poput onog da su starogrčki Olimpijci žvakali seme morača pred igre, kako bi dobili snagu, ili da su ga ljudi kačili na vratima, kako bi oterali zle duhove.

Naravno, naši preci su bili i te kako svesni brojnih sposobnosti i lekovitosti morača, te su ga stoga koristili – može se reći za sve i svašta. 

Već su proverene dobrobiti oralnog unosa komorača u vidu svežeg bilja, čaja, kao dodatak salatama ili za pripremu hrane. Sada se morač sve više koristi i u prirodnoj kozmetici, zbog njegovih brojnih blagodeti po lepotu i zdravlje.

Danas svu pažnju posvećujemo moraču. Hajde da saznamo sve o ovoj neverovatnoj biljci!

Morač biljka

Stručnog naziva Foeniculum vulgare, morač je višegodišnja, aromatična biljka, koja pripada porodici peršuna. Kaže se da po ukusu sliči na zvezdani anis.

Svi delovi komorača su jestivi – bledozelena lukovica, duge stabiljke, seme i listovi.

U osnovi, postoje dve vrste komorača: 

  • slatki ili kultivisani morač
  • gorki ili divlji komorač

Razlika između ove dve vrste nije samo u nazivu, već i u količini esencijalnog ulja, koje se nalazi u semenkama morača.

Dok je divlji komorač izuzetno bogat esencijalnim uljima, uglavnom se koristi u medicinske svrhe (za izradu lekova ili spravljenja napitaka protiv nadutosti ili prehlade).

Sa druge strane, kultivisani komorač se najčešće gaji kao dodatak jelima i za ishranu.

Lekovitost morača

Može se reći da je prednost morača upravo u njegovom sastavu. Važni aktivni sastojak morača jeste, pre svega naptrosečna količina esencijalnih ulja, koja sadrži: anetol mentol, estragol. fenhon, limonen i terpinolen.

Pored ovih supstanci, morač sadrži još i vitamine A, C, E, gvožđe, kalijum i sve vitamine B kompleksa, ali i silicijumsku kiselinu i mineralne soli.

Ova kombinacija sastojaka daje moraču svu njegovu lekovitost. Tako, on deluje atioksidativno, antiinflamatorno, regenerativno…

Prednosti morača

U poređenju sa kultivisanim komoračem, divlji morač ima veću antioksidativnost, zahvaljujući većoj količini fenolnih i flavonoidnih jedinjenja.

Glavni aktivni sastojak divljeg komorača je anetol. Anetol se odlikuje antibakterijskim, karminativnim, antispazmoidičnim i antiinfamatornim svojstvima.

Tako je divlji morač izuzetno koristan kod problema sa varenjem, respiratornim bolestima, ali i u borbi protiv starenja kože.

Slatki morač je izuzetno popularan u indijskoj kuhinji, na primer. Ne samo da se koristi kao začin, već je voljen i kao “nešto za grickanje posle jela”, jer osvežava dah. 

Seme komorača se često koristi i kao začin za hleb i mešavina za čaj. 

Kao što smo već naveli, svi delovi komorača su jestivi. Tako se listovi morača u manjim količinama koriste za začinjavanje supa i salata.

Na kraju, krtola slatkog morača se dodaje salatama, jelima od povrća i kao prilog uz ribu poput ruzmarina.

Prednosti morača u internoj upotrebi – oralna upotreba

Bilo da morač koristite u vidu čaja, dodatak jelima ili sirov, kao dodatak salatama, nema sumnje da ćete osetiti njegovu delotvornost i isceljiteljske moći. 

Kako morač deluje unutar organizma kada se unosi oralno?

Komorač može da ublaži bolove i grčeve u stomaku! 

Morač je poznat po upotrebi kod digestivnih poremećaja, kao što su – nadimanje, bol u stomaku, osećaj sitosti. Zbog svog antispazmodičnog, opuštajućeg dejstva, morač pomaže i kod menstrualnih bolova.

Morač može da ublaži simptome menopauze, ali i da otkloni probleme sa dojenjem!

Lekovito bilje, morač, sadrži supstance slične estrogenu. Upravo te supstance pomažu da se nadoknadi nedostatak estrogena, kroz koji žene u menopauzi prolaze.

Time komorač kontroliše hormonalne simptome menopauze poput talasa vrućine, iscrpljenosti, anksionznosti… Ove supstance su značajne i za majke, koje imaju problema sa dojenjem, jer podstičnu proizvodnju i protok mleka.

Morač, kao lek za respiratorne probleme!

Najpoznatija oblast primene komorača je kod respiratornih problema. Čaj od komorača je proveren lek protiv upale grla i kašlja jer njegova esencijalna ulja deluju iskašljavajuće i antibakterijsko. 

Morač se u prirodnoj medicini koristi i za mnoge druge poteškoće poput:

  • nesanice – jer deluje opuštajuće
  • kancera
  • poremećaja cirklulacije i problema zadržavanja vode u telu
  • migrene, 

ali i u mnogim drugim oblastima. 

Čaj od morača

Najčešći način konzumiranja morača je spravljenje čaja od semena morača (koje su esencijalnim uljima najbogatini deo ove biljke).

Jednostavno uzmite punu kašičicu semenki morača, izmrvite ih i prelijte sa sa 250 ml ključale vode. Nakon 5-8 minuta, Vaš čaj će biti spreman. Možete ga zasladiti medom.

Morač u prirodnoj kozmetici

U prirodnoj kozmetici se komorač sve češće susreće. U aromaterapiji je ulje morača idealno za relaksiranje jer deluje umirujuće na nerve i anksiolitičko.

Međutim, sada kada znamo zbog čega je morač tradicionalno voljen, vreme je da otkrijemo i njegovu drugu stranu – spoljašnju upotrebu morača, kao sredstvo za negu kože.

Ekstrakti i infuzije semena komorača su bogat izvor vitamina, kao što sada već znamo. Ti vitamini, A, C, E i B-kompleks, stimulišu proizvodnju kolagena. Zauzvrat, njihovo nanošenje je naše najbolje oružje u sprečavanju finih linija, bora i strija. 

Gvožđe, kojim je morač bogat, odgovorno je za lep ten, sjajnu kosu i nokte. Ono obezbeđuje transport kiseonika u krv.

Ekstrakt semena komorača je odličan protivupalni agens i sredstvo za zarastanje rana. Pomaže u oksigenaciji potkožnih tkiva, dajući koži zdrav sjaj. 

Poznato je i da morač tonizira i učvršćuje kožu, povećava elastičnost i glatkoću i stimuliše cirkulaciju krvi. To ga čini korisnm sastojkom u preparatima za borbu protiv celulita.

Blagodeti morača za kožu

Morač se najviše izdvaja po tome što:

  • dubinski čisti kožu – u vidu infuzije, seme komorača dubinski čisti kožu time što otklanja prljavštvinu, otklanja višak sebuma i mrtvih ćelija iz dubljih slojeva kože. 

Do it yourself : infuzija od semena komorača

Infuziju od semena komorača možete dobiti tako što ćete potopiti jednu kašiku semena komorača u vruću vodu. Ostavite da odstoji 20ak minuta. Kada se ohladi, dodajte par kapi Vašeg nekomedogenog eteričnog ulja, te čuvajte u staklenoj ambalaži. Nekoliko kapi na tufer će Vaše lice dubinski očistiti.


  • on je potpuno prirodni lek za akne! – morač je jednostavno multivitamin. Njegova kombinacija vitamina pomaže u zaustavljanju delovanja slobodnih radikala. To znači da morač pomaže u kontroli oštećenja ćelija kože, uzrokovanih stresorima iz životne okoline. Prirodni je antiseptik, koji uklanja bakterije i toksine iz kože. Njegova antiinfamatorna svojstva pomažu u smanjenju otoka prouzrokovanih aknama. Komorač takođe ima moćna jedinjenja poput limonena, anetola i mircena, koja su posebno efikasna u lečenju akni. 

Zato ne treba da iznenađuje što se upravo morač nalazi u Royal Balm kremi za masnu kožu lica. U kombinaciji sa ostalim aktivnim sastojcima, postiže se optimalna nega masne i kože pogođene aknama.

  • prirodni je tonik – seme komorača ima adstrigentno dejstvo na kožu: ono pomaže u zatezanju pora, smanjenju masnoće kože i sužavanju velikih pora. U isto vreme ima i svojstva učvršćivanja i toniranja koeže, pa održava njenu elastičnost.

Predlog:

Čaj od semena morača možete naprskati na kožu lica, dva puta dnevno, zarad toniranja i efekta zatezanja kože.


  • lek je za natečene oči – osećaj hlađenja, koje ovo lekovite bilje pruža, smiruje odručje oko očiju. Kako ima antiinflamatorna i antimokrobna svojstva, morač će nežno umiriti naduveno okoloočno područje.
  • nežni je piling za kožu – kada se samelju, semenke komorača su nežne, ali istovremeno i efikasne u otklanjanju mrtvih ćeija kože. Često se stoga nalaze i u anticelulitnim pomadama, kako pomažu u izbacivanju masti i toksina iz kože i poboljšavaju mikrocirklaciju. 
  • podmlađuje kožu – eterično ulje komorača je sazdano i od mnogih terpena i triterpena, koju podmlađuju kožu. Antioksidansi u njemu se bore protiv slobodnih radikala iz životne sredine (koji oduzimaju kiseonik iz zdravih ćelija kože) i održavaju je mladolikom.

Morač za kosu

Za komorač se još kaže i da stimuliše rast kose jer jača folikule kose. Antioksidansi, poput kvercetina i kempferola, ali i jedinjenja esencijalnih ulja (kao što su limonen, čavikol i anetol) su od vitalnog značaja za gustinu i sjaj kose.

Jednostavno isperite kosu vodom od komorača. Nju ćete dobiti kada prelijete kašičicu semena morača vrelom vodom. A za još bolje rezultate, ovoj vodi (čaju) možete dodati i par kapi esencijalnog ulja ruzmarina, koji pospešuje rast kose.

Zaključak

Mnogo puta do sada smo se uverili da, naizgled, jedna jednostavna biljka ima široku primenu. Ne samo u ishrani, zdravlju, već i nezi kože. 

Tajna je u tome da je priroda stvorila svo naše lekovito bilje sa razlogom, te da treba zagledati malo dublje i otkriti sve njihove mogućnosti.

Tako je i kada govorimo o moraču. Neverovatnih isceljiteljskih sposobnosti, morač je izuzetan kako iznutra, gde leči mnoge tegobe, tako i spolja, u nezi kože.

Autor: Nikolina Nešić

Ja sam Nikolina i dolazim iz kraja pod planinom Rtanj. Samim tim, celog života sam se zanimala za prirodu i njene darove, a posebno za način na koji nam priroda može pomoći u lepoti i nezi. Sticajem okolnosti, danas sam diplomirani politikolog za međunarodne poslove, koji se oprobava u ulozi novinara, u želji da raširim svest o značaju korišćenja prirodne kozmetike. Pored pisanja, ono što me najviše inspiriše jesu čitanje, miris kafe, ali i duge šetnje u prirodi.

2 thoughts on “Biljka morač – ukusna, lekovita, ali i odlična za Vašu kožu!”

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image