Žalfija – biljka koja zaista pomaže

Nećete verovati, ali žalfija je jedna od retkih lekovitih biljaka koja nas prati tokom celog života.

Ona je biljka zaštitnica čoveka i njegovog zdravlja.

Lekovita travka koja omogućava čoveku da uvek da od sebe najviše i najbolje što može, bez da brine hoće li mu to nešto ugroziti zdravlje, ili, pak, ne.

Žalfija – biljka

Ova biljka svojstvenog mirisa i izrazite aromatičnosti vezuje se za čovekovo zdravlje još od kad je sveta i veka.

Poput dobroćudnog totema ili aure, žalfija prati čoveka od njegovog rođenja, čuvajući ga i održavajući njegovo zdravlje i energiju na maksimumu.

Jedna je od najstarijih lekovitih biljaka i od najranijih dana čovek joj je davao bezmalo božanske epitete.

Salvia officinalis, ili „ona koja se koristi da bi spašavala ili lečila“, što je prevod njenog imena, biljka je širokih dobroćudnih svojstava.

Možda niste znali, ali…

Kako izgleda žalfija
Kako izgleda žalfija?

Od žalfije se bezmalo koristi samo list koji sadrži najviše lekovitih svojstava u ono doba kada žalfija počne da cveta, u maju mesecu.

Kao naročito delotvorna izdvaja se žalfija poreklom oko Jadranskog mora, među koje se ubraja i srpska žalfija.

Ono što je svakako bitno da znate jeste to da se etarsko ulje žalfije ubraja među deset najlekovitijih etarskih ulja.

Ovog mirisnog ulja ima svega oko 2% u žalfiji, a njen je najlekovitiji sastojak. Zbog tako male zastupljenosti etarskog ulja u biljci, potrebno je sakupiti dosta bilja, kako bi se ono najzdravije odvojilo za Vaše potrebe.

Lekovitost ove čudotvorne biljke potiče od tanina, gorke materije, koja se nalazi u listu žalfije. Upravo taj sastojaka izdvaja i daje prepoznatljivost žalfiji kao biljci.

Zbog tanina se žalfija, pre svega koristi za grgoljanje i ispiranje usta, jer ojačava sluzokožu i deluje antiseptično.

Žalfija kao lek

Ono malo poznato o biljci, što sigurno niste znali, a čini je tako posebnom…

Spektar lekovitosti žalfije je bezmalo nepregledan. Malo je poznato pri čemu pomaže i za šta se sve koriste lekovita svojstva žalfije.

Čovek je od vajkada koristio samo deo svega onoga što nam žalfija kao lekovito bilje može ponuditi.

Žalfija nije lekovita biljka samo za grgoljanje, ispiranje ustiju i upalu krajnika. Naprotiv.

Jedan od osnovnih sastojaka žalfije jedan je od najboljih lekova pri lečenju i prevenciji karcinoma.

Alfa i Beta tujon, jedan od najzastupljenijih sastojaka u žalfiji, naročito žalfiji balkanskog porekla, je najbolji lek u prevenciji i lečenju karcinoma.

Delotvornost ovog sastojka izdvaja se po tome što je najpodobniji ljudskoj ćeliji i održava njen kvalitet.

Oporavlja i podstiče rast i razvoj ljudske ćelije, otklanjajući one maligne, čovekovom telu strane, ćelije.

Tujon treba istaknuti kao najbitniji sastojak žalfije, jer se u njoj nalazi u najvećoj meri, a spektar toga koliko pomaže, teško je nabrojati u jednom tekstu.

Pre svega, tujon mnogo pomaže kod hroničnih upala i upravo je on onaj delotvorni sastojak u žalfiji koji umiruje upale u grlu.

Međutim, manje je poznato kakva sve čuda pravi tujon kada se nanese na kožu.

Najnovija istraživanja su pokazala da je tujon možda i najdelotvorniji kada se  nađe na koži lica i vrata, ali o tome malo kasnije u tekstu.

Mislite da je to sve od žalfije? Varate se, ovo je tek početak. Lekovitost žalfije nema kraja.

Pored Tujona, važno je istaći i žalfijine sastojke kao što su eukaliptol, borneol i kamfor.

Slične sastojke sadrži i ruzmarin.

Ukombinovana svojstva ovih sastojaka čini žalfiju najlekovitijim biljem po čoveka, te nije slučajno što je žalfija toliko zastupljena u čovekovom životu.

Do otkrića antibiotika žalfija je upotrebljivana kao lek protiv znojenja kod obolelih od tuberkoloze. Antihidrotičnost žalfije potiče upravo iz sadejstva gorepomenutih sastojaka, a ponajviše zbog borneola.

Borneol je sastojak koji se poprilično koristi u kozmetici jer smanjuje lučenje znojnih žlezda, te održava balans nivoa sebuma na koži.

Ono zbog čega je, međutim, najznačajniji jeste to da prodire duboko u dermu i pospešuje cirkulaciju, te je čest sastojak tonika za lice.

Borneol je upravo onaj sastojak zbog kojeg se inhaliramo žalfijom. Pored eukaliptola, borneol deluje antibakterijski na respiratorne organe, te je stoga najbolji za bronhitis i prehlade.

Zajedno sa eukaliptolom, koji je najznačajniji za umirivanje sluznice usled astme, rinosinuzitisa i bronhitisa, borneol prodire duboko pod kožu i sluznicu, deluje antibakterijski i umiruje zapaljenske procese.

No za divan miris žalfije ipak je najzaslužniji, nećete verovati…

Kamfor kao još jedan od rešenja za sve respiratorne probleme. Pored svih navedenih sastojaka kamfor je najzaslužniji za prepoznatljiv miris žalfije.

Upravo on čini žalfiju jednom od najboljih lekovitih biljaka u aroma terapijma, a kao dobar antiseptik značajne stvari postiže po vaše zdravlje kada se njime inhalirate.

Etarsko ulje žalfije za lice u prirodnoj kozmetici
Etarsko ulje žalfije za lice u prirodnoj kozmetici

Žalfija u kozmetici

Listovi žalfije kao glavni nosioci svih lekovitih svojstava glavni su izvor žalfijinih esencijalnih ulja. Blagodeti žalfije se pored zdravlja koriste u ishrani, ali i kozmetčkim preparatima.

U ishrani je odlična protiv nadimanja i smanjenja nivoa holesterola i triglicerida u telu, dok u kozmetici postiže neverovatne rezultate.

Zašto je nega kože žalfijom put do elastične, vitalne i zdrave kože.

Pored žalfijine sposobnosti da deluje kao perfektan antispazmatik, antiseptik i antiinflamator (kod hroničnih upala), u kozmetici se žalfija, pre svega, koristi kao astringent i antihidrotik.

Kao astringent žalfija prouzrokuje zgrčavanje ćelija kože i tkiva, te reguliše kakvoću naše derme. Elastičnost i kvalitet kože dovodi u idealne okvire i pravi najbolju moguću atmosferu za svoja antihidrotična svojstva.

Antihidrotičnost žalfije reguliše rad znojnih žlezda u dermi, te samim tim i nivo sebuma na koži, zato je žalfija za lice u kozmetici broj jedan za simptome masne kože.

Kao glavni nosioci svega plemenitog za kožu u žalfiji su pre svega borneol i tujon, međutim, njihovo sadejstvo je mnogo više melem i lek za kožu nego što je kozmetika.

Borneol smanjuje upale i svrab na koži, deluje kao lokalni anestetik i što je najbitnije, jedan je od najizvrsnijih za podsticanje cirkulacije krvi u telu.

Kada se namaže na površinu kože, on prodire duboko u dermu, aktivira mikro kapilare i omogućava nesmetan prolaz hranjivih materija iz unutrašnjosti tela u kožu.

Aktivirajući mikrokapilare u dermi, on ih takođe i čisti od trombova i zapaljenskih procesa i pomaže Vaš kardiovaskularni sistem.

A zbog svojih sposobnosti da čuva kožu i tkivo, česti je sastojak tečnosti za pranje posuđa i krema protiv artritisa.

Ovo je tajna koju krije žalfija, a mora da je zna svaki dijabetičar!

Kada je posredi tujon iz žalfije najvažnije je, pre svega, pomenuti zašto ga je najbolje koristiti ponajviše u preventivi zdravlja i u održavanju lepote.

Tujon podstiče insulinski transport glukoze do ćelija kože, zbog čega se preporučuje dijabetičarima kako u preventivi i zaštiti tkiva, tako i u kurativi.

Tujon omogućava nesmetanu funkciju insulina, kako bi ćelija bila što nahranjenija i sačuvanija, ujedno smanjujući mogućnost pojava hroničnih upala ili neprijatnosti.

Važno je istaći i to da tujon dovodi u balans saprofitnu floru na koži i sluzokoži stoga što u idealnim okvirima deluje i kao antibakerijal i kao antifungal (protiv gljivica).

Žalfija za lice

Kako se to sa žalfijom postiže lice mladosti i zdravlja i u tridesetim…?

Prednost prirodnih krema svakako se nalazi u svojstvima koje nam biljke donose iz čistota prirode. Svakako je lekovito bilje, i kreme koje se od njih prave, put ka smanjenju prisustva hemijskih preparata u našem životu, put ka zdravlju.

Zato se ono dobro za Vas, Vaše lice i zdravlje nalazi u prirodi, a mi se nadasve trudimo da Vam pokažemo koliko vredi čuvati svoje zdravlje i lepotu čistim i lekovitim biljem.

Kada je tretiranje kože lica u pitanju, najpre se treba okrenuti prirodnim kremama od žalfije. Ono što razlikuje prirodne organske kreme jednu od druge jeste formulacije kreme.

Dakle, količina zastupljenosti organskih ulja, međuodnos svojstava biljaka u jednoj kremi, podobnost svih elemenata kreme čovečijem tipu kože itd. čini jednu kremu, melemom za lepotu lica.

Žalfija za lice u prirodnoj kozmetici može imati višestruku namenu.

Njome se može čistiti lice, do krajnjih granica usporavati pojava bora i staračkih pega…

Ali, možda najvažnije, kremom za masnu kožu, čiji je obavezni sastojak žalfija, može se regulisati i nivo sebuma na koži i očistiti lice od akni i bubuljica.

Zbog toga što je žalfija prebogata gore već uveliko nabrojanim lekovitim elementima, ali i mnogim drugim mineralima, vitaminima i antioksidansima, važna je kao depurativni preparat.

Iz tog razloga je žalfija popularna i u pravljenju najboljeg tonika za čišćenje lica. Za to je najzaslučniji, već pomenuti, borneol u žalfiji.

Ako imate preko trideset, ove mogućnosti žalfije će Vas pridobiti!

Pored depurativnih svojstava, organski preparati od žalfije postižu veoma značajne rezultate u usporavanju starenja kože.

Žalfijin sastav štiti kožu od slobodnih radikala i, prodirući duboko u dermu, podstiče površinsku cirkulaciju, te koža postaje sjajna i zdravog izgleda.

Duboko u dermi žalfija ne samo da pospešuje cirkulaciju i čisti, već pomaže kod detoksikacije, ali i u sužavanju i elastičnosti Vaše kože.

Aktivni sastojci žalfije sužavaju pore čime se smanjuje pojava mitisera, ali fenomenalno deluje i u odlaganju pojava bora i finih linija na licu.

U kozmetici i zdravlju i lepoti Vašeg izgleda žalfija za lice se može koristiti četvorostruko, stoga i preporučujemo holistički pristup kroz sva četiri koraka.

Prvi korak

Koji vodi do lepote i zdravlja Vašeg lica, a samim tim i duha, jeste tonik od žalfije.

Najpre treba očistiti lice od svih nagomilanih prljavština iz smoga i vazduha koji ulaze duboko u pore na licu i remete normalan i nesmetan rad ćelija kože.

Kao tonik može poslužiti i mlaki čaj od žalfije, ali više o tome u nastavku teksta.

Pojava prvih bora? Otklonite ih lako i uz dodir prirode.

Drugi korak

Predstavljaju prirodne kreme od žalfije. Može se reći da je najbolja krema protiv bora posle tridesete upravo ova od žalfije. Aktivni sastojci žalfije ponajviše pomažu kod masne kože, jer regulišu nivo sebuma na koži.

To, međutim, nije sve. Krema od žalfije pomaže otklanja fine linije i ranu pojavu bora na Vašem licu, jer ima svojstvo da zateže kožu.

Posle ove kreme će Vam lice izgledati zategnutije i koža će Vam biti nežna i glatka.

Blagom masažom lica sa kremom od žalfije umirićete sve moguće upale, otkloniti pojavu akni i bubuljica, ali ćete koži obezbediti i sve neophodne nutrijente za njen zdrav razvoj.

Uz sve to,  kremom ćete smanjiti i pojavu mitisera do krajnjih granica, dok će tujon iz žalfije preventirati bilo kakvu pojavu herpesa.

Treći korak

je serum od žalfije, tj. serum protiv bora. Ovaj serum je rešenje za sve one linije na licu koje Vam ne daju mira.

U sadejstvu sa prethodna dva koraka, tonikom i kremom, bore u tridesetim postaju prošlost za Vas.

Tačno odmerena količina aktivnih sastojaka organske žalfije kroz tri različita oblika, gorepomenuta, oporaviće Vaše lice, očistiti ga, vratiti mu glatkoću i nežnost, a samim tim i osmeh na Vaše lice.

Četvrti korak

Stoji malo po strani, ali je po njemu žalfija svakako najpoznatija. Inhalacija žalfijom je, s razlogom, najbolja moguća inhalacija.

Svi sastojci i sva lekovita svojstva žalfije najefikasniji su pri inhalaciji. Eukaliptol, borneol, tujon i kamfor više su od leka za čovekove respiratorne organe.

Već sam miris pravi čuda. Prepustite se žalfiji i nećete verovati šta će se desiti!

Međutim, malo je poznato da upravo inhaliranje žalfijom ima i izrazito značajan Aromatherapy efekat. Eukaliptol i kamfor su snažni anti-stress sastojci, dok borneol smanjuje umor.

Sa potpuno druge strane, tujon je veoma bitan i kao lek kod mentalnih problema, jer pospešuje kratkoročno pamćenje i važan je pri lečenju povreda glave.

Sa žalfijom Vam nijedan dan neće biti isti. Od jutra do mraka bićete spremni, skoncentrisani na sve što dan nosi, opušteni, zdravi, lepi i, što je najbitnije, srećni.

Žalfija – čaj lekovitosti

Čaj od žalfije nadaleko je poznat kao mnogostruki lek. Koristi se pri ublažavanju bolova u grlu, jačanju imuniteta, smanjuje menstrualne grčeve, umiruje stres i poboljšava pamćenje, ali i smanjuje prekomerno znojenje.

Za ovakvu primenu čaja, zasigurno još uvek niste čuli!

Pored standardnog ispijanja čaja, po preporuci 3 puta dnevno i polako, po male gutljaje, čaj od žalfije se može koristiti i za negu lica, ali i kose.

Čaj od žalfije za lice se pravi isto kao i za piće, ubaci se nekoliko listova sveže ili sušene žalfije, koji se preliju vrelom vodom, i sačeka se da čaj postane mlak.

Potom, najbolje pred spavanje, natopiti lice čajem. Ovo je možda najjednostavniji i najprirodniji način u borbi protiv masne kože, ekcema i bubuljica na licu.

Takođe, čaj od žalfije možete koristiti i kao kupku i samim tim spojiti aromatherapy dejstvo čaja i njegovu lekovitost.

Upotreba istog čaja pred spavanje za tuširanje, negu lica i piće, umiriće Vas, obezbediti Vam čvrst i prijatan san, održati visok nivo imuniteta i ulepšati Vaše lice.

Iskoristite ono najbolje iz prirode za Vaše zdravlje i lepotu. Dosegnite sreću kroz organsko bilje i uživajte u prirodnoj žalfiji i kroz kreme za masnu kožu, i kroz serume protiv bora i kroz tonike, uz obaveznu šolju čaja.

Prirodna krema za masnu kožu i bubuljice - Royal Balm
Prirodna krema za masnu kožu i bubuljice [Besplatna poštarina]

Nazdravlje!

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image