Ruzmarin kao lek za lice

Možda se pitate zbog čega se cvet svetloplave boje zove baš “ruzmarin”. Njegov naziv potiče od latinske reči “rosmarinus”, koja znači “morska rosa” jer na njegov rast povoljno utiče morski povetarac koji mu obezbeđuje neophodnu vlagu.

Ovako je nazvan i zato što su njegovi cvetovi svetloplave boje, a poznato je da ova biljka najbolje uspeva u vlažnoj sredini.

Kao veoma popularna i gotovo magična lekovita biljka, ruzmarin se često koristi na venčanjima, upleten u venac koji nosi mlada. Istorijski podaci govore da je i Ana od Kleva, četvrta supruga Henrija VIII, na svom venčanju nosila venac sačinjen upravo od ove biljke.

Ruzmarin se u istoriji koristio kao zaštita od bubonske kuge i za ublažavanje kostobolje, a takođe se smatralo da je ova biljka idealna za poboljšanje pamćenja.

Nešto više o ruzmarinu

Ova biljka nosi zvaničan naziv Rosmarinus officinalis. Ruzmarin je drvenasta višegodišnja biljka sa mirišljavim zimzelenim igličastim listovima koje krase beli, ljubičasti ili svetloplavi cvetovi.

Vodi svoje poreklo iz Portugalije i sa obala Sredozemnog mora, može da dostigne visinu do 182 cm i razgranava se tako da izgleda kao žbun.

Prija mu vlažno okruženje kao što su obale mora, ali zanimljivo je i to da dobro podnosi sušu i veoma je jednostavan za uzgajanje.

Mnogi ljudi u svojim baštama sade ruzmarin kao ukrasnu biljku, a mogu ga i oblikovati u različite geometrijske oblike i niske žbunove. Prija mu zemljište sa dobrom drenažom i do kog dopire dosta sunčevih zraka, ali ne prijaju mu plavni tereni.

Sigurno vam je poznata upotreba ruzmarina kao začina u kulinarstvu. Često se stavlja u peciva i keksove, a nezaobilazan je začin u jelima sa krompirima, sočivom i pasuljem.

Jedan je od omiljenih začina koji se koriste za začinjavanje maslinovog ulja i sireva, često se može naći u supama, sosovima, paprikašu, kobasicama i salatama.

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se

Lekovita svojstva – ruzmarin kao lek

Tradicionalna upotreba ruzmarina za lečenje kostobolje i poboljšanje pamćenja traje i dan-danas, pa je ova biljka odlično prirodno rešenje za ublažavanje bolova u mišićima i kostima.

Njegova upotreba takođe donosi olakšanje osobama koje imaju probleme sa varenjem, a poznato je i da stimuliše cirkulaciju.

Iako su mnoga istraživanja o blagodetima ruzmarina još u toku, postoje određeni dokazi da ova biljka može da pomogne u sprečavanju nastanka i suzbijanju Alchajmerove bolesti.

Naučnici smatraju da su za to zaslužni antioksidansi koji ona sadrži.

Ruzmarin se često upotrebljava za poboljšanje protoka krvi do mozga, što poboljšava koncentraciju i ublažava depresiju i umor. Pored ovoga, odlično je lekovito sredstvo u borbi protiv respiratornih alergija, kao i protiv inflamatornih bolesti creva.

Ruzmarin kao lek za lice

Kada je nega lica u pitanju, ruzmarin ima odličnu reputaciju zbog svoje sposobnosti da reguliše lučenje prirodnih ulja (sebuma).

Osvežava masnu kožu lica i glave, a pritom je ne isušuje. Ukoliko imate masnu kožu ili zapušene pore, ovo je prava lekovita biljka za vas, jer uklanja sve nečistoće koje zapušavaju pore i onemogućavaju koži da diše.

Pored ovoga, ruzmarin ima i sledeće blagodeti za kožu:

Anti-Aging efekat

Ruzmarin je bogat antioksidansima kao što su karnozinska i rozmarinska kiselina, koje imaju zaštitnu ulogu. Takođe su zaslužne za podmlađivanje kože i vraćanje mladalačkog zdravog sjaja.

Tonira i zateže

Ruzmarin je odlično rešenje za sve osobe koje žele zategnutu i toniranu kožu lica.

Probajte!

Kremu za masnu kožu koju pravimo od esencijalnog ulja ruzmarina kako bi vam pomogla. Pored ruzmarina još dobijate antioksidativne, hidratantne i zaštitne sastojke. Probajte i obavestite nas šta mislite.

Kako vi upotrebljavate ruzmarin u nezi kože? Budite slobodni da u komentarima sa nama podelite vaše savete i iskustva.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se
Zatvori