Ruzmarin kao lek za lice

Kada pomislimo na ruzmarin (Rosmarinus officinalis L.), često nas njegovo ime vodi na putovanje kroz vreme i prostor. Znate li odakle potiče naziv „rosmarinus“ i zašto su njegovi cvetovi nežne svetloplave boje?

Otkrivamo tajnu ovog naziva koji vuče korene iz latinskog jezika, gde „rosmarinus“ znači „morska rosa“.

Ova  lekovita biljka, koja se savršeno uklapa u prirodni ambijent mediteranske klime ali i osvežavajućeg vazduha planinskih predela poput Rtanj planine, nije samo vizuelno privlačna svojim cvetovima.

Ruzmarin je prava riznica prirodnih blaga, čije su koristi za zdravlje i lepotu kože od davnina poznate i cenjene.

Njegova upotreba u tretmanima za kožu nije samo plod modernih istraživanja; ona seže unazad u vreme kada su prirodni lekovi bili temelj brige o zdravlju. Ruzmarin ne samo da osvežava i revitalizuje kožu, već pruža i niz terapeutskih benefita, čineći ga jednim od omiljenih sastojaka u prirodnoj kozmetici.

Njegova najveća vrednost je što poboljšava koncentraciju i zato je odličan saveznik u aromaterapiji kod dece i studenata.


Ruzmarin je poznat po svojoj sposobnosti da podstiče cirkulaciju, čime direktno doprinosi boljem protoku krvi prema mozgu.

Zbog ovog svojstva, često se koristi u sastavu masažnih ulja, pružajući olakšanje kod glavobolja i doprinoseći opštem mentalnom blagostanju.

U srpskoj tradiciji on zauzima posebno mesto i zbog toga se često se koristi u različitim običajima. Na venčanjima, mlade često nose venčiće sa ruzmarinom, simbolizujući ljubav i vernost.

Priča o ruzmarinu

Od sunčanih obala Portugala do prelepih plaža Sredozemnog mora, ova biljka cveta u svojoj prirodnoj veličanstvenosti. U ovim idiličnim predelima, ovaj aromatični grm dostiže impozantne visine, često i do skoro 2 metra.

Njegov izgled podseća na robustan žbun, čvrst i razgranat, simbolizujući snagu i otpornost karakterističnu za mediteransku floru.

Iako obožava da ga miluje morski povetarac, ruzmarin je pravi borac. Verovali ili ne, ova biljka je izdržljiva čak i kada je suša. Lako ga je uzgajati, a mnogi ga sade u baštama kao prelep ukras.

Sa malo veštine, možeemo ga oblikovati u razne zanimljive oblike, poput geometrijskih figura ili niskih žbunova.

Budite oprezni kod sadnje jer biljka voli zemljište koje je dobro drenažno i sunčano, ali ne podnosi previše vode ili plavna područja!

Ruzmarin kao začin

Sigurno ste već koristili ruzmarin kao začin.

Savršen je za peciva i kekse, ali i za jela sa krompirom, sočivom i pasuljem. Zamislite maslinovo ulje sa dodatkom ruzmarina, ili sočne sireve sa njegovim notama.

Nema te supe, sosa, paprikaša ili salate kojoj ruzmarin ne doda onu posebnu čar! 

Za mene je nezaobilazni deo začina kod spremanja morske ribe, probajte i vi vašu najbolju kombinaciju!

Lekovita svojstva ruzmarina

Ruzmarin kao lek

Tradicionalna upotreba ruzmarina za lečenje kostobolje i poboljšanje pamćenja traje i dan-danas, pa je ova biljka odlično prirodno rešenje za ublažavanje bolova u mišićima i kostima.

Njegova upotreba takođe donosi olakšanje osobama koje imaju probleme sa varenjem, jer je poznato da stimuliše cirkulaciju.

Iako su mnoga istraživanja o blagodetima ruzmarina još u toku, postoje određeni dokazi da ova biljka može da pomogne u sprečavanju nastanka i suzbijanju Alchajmerove bolesti.

Naučnici smatraju da su za to zaslužni antioksidansi koji ona sadrži.

Ruzmarin se često upotrebljava za poboljšanje protoka krvi do mozga, što poboljšava koncentraciju i ublažava depresiju i umor. Njegova primena je kroz etarska ulja koja se nanose na vrat i blago umasiravaju u kožu.

Pored ovoga, odlično je lekovito sredstvo u borbi protiv respiratornih alergija, kao i protiv inflamatornih bolesti creva. Zato se i savetuje njegova primena u ishrani jer je odličan začin i lek istovremeno.

Zavirimo u lekovitu magiju ruzmarina

Naše bake znaju tajne lečenja kostobolje. Verovatno su već koristile čaroliju ruzmarina da ublaže te bolove. Ta tradicija traje već vekovima!

Ali, tu se magija ne završava!

Znate one priče kada se prijatelji žale sa problemom varenja? Ne samo da pomaže stomaku, već je i pravi majstor za podsticanje cirkulacije kod varenja. Ako već niste, morate ga probati!

Sad, priča postaje još intrigantnija. Prema jednom istraživanju objavljenom u „Journal of Medicinal Food” 2007. godine, ruzmarin poseduje neke čarobne moći kad je reč o zaštiti mozga.

Studija sugeriše da bi ruzmarin mogao pomoći u borbi protiv oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, što je faktor koji doprinosi Alzheimerovoj bolesti. Ali, kao i svaka dobra priča, ovo je tek početak, i nauka i dalje traži sve odgovore.

I da ne zaboravimo, ruzmarin je pravi čarobnjak kad je u pitanju koncentracija!

Može pomoći u poboljšanju protoka krvi do mozga, što je baš ono što nam treba kad se osećamo umorno ili obeshrabreno.

A ako vam se nos zapušio zbog alergija ili te muči stomak, seti se – ruzmarin je tu za tebe. Toplom inhalacijom ili samo par kapi na jastuk može vam olakšati disanje.

Upotreba ruzmarina u nezi kože

Kada je nega lica u pitanju, ruzmarin ima odličnu reputaciju zbog svoje sposobnosti da reguliše lučenje prirodnih ulja (sebuma).

Osvežava masnu kožu lica i glave, a pritom je ne isušuje. Ukoliko imate masnu kožu ili zapušene pore, ovo je prava lekovita biljka za vas, jer uklanja sve nečistoće koje zapušavaju pore i onemogućavaju koži da diše.

Pored ovoga, ruzmarin ima i sledeće blagodeti za kožu:

Anti-Aging efekat

Ruzmarin je bogat antioksidansima kao što su karnozinska i rozmarinska kiselina, koje imaju zaštitnu ulogu. Takođe su protiv starenja i zaslužne su za podmlađivanje kože i vraćanje mladalačkog zdravog sjaja.

Tonira i zateže

Ruzmarin je odlično rešenje za sve osobe koje žele zategnutu i toniranu kožu lica.

Ruzmarin i lepota!

Kremu za masnu kožu koju pravimo od esencijalnog ulja ruzmarina kako bi vam pomogla. Pored ruzmarina još dobijate antioksidativne, hidratantne i zaštitne sastojke. Probajte i obavestite nas šta mislite.

Kako vi upotrebljavate ruzmarin u nezi kože? Budite slobodni da u komentarima sa nama podelite vaše savete i iskustva.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


3 thoughts on “Ruzmarin kao lek za lice”

  1. Ruzmarin je za mene biljka broj jedan, a sve ostale biljke su dodaci koji pomognu. Imam ga u basti i bukvalno me je svojim mirisom dozivao da ce mi pomoci. Probala sam i nisam se pokajala. Imam operisanu kicmu zbog koje su se nagomilali mnogi zdrastveni problemi od oticanja zglobova, do osecaja laznog mokrenja ili neispraznjene besike… Krenula sam sa kupkama sa ruzmarinom, posto sam se osetila da mi prija, pocela sam da pijem caj od ruzmarina bar jedan dnevno. Za dve nedelje otoci su se bitno smanjili i nestao je problem sa besikom. Nastavila sam dalje da istrazujem o ruzmarinu, tako da sada sama pravim zeleni konjski balzam. Posto sam balzam poklanjala prijateljima koji su u bolovima, pokazao se da je dobar i protiv svraba od ekcema, psorijaze i ujeda buba. Ruzmarin nam pomaze da imamo bolju cirkulaciju, a bolja cirkulacija vodi samoisceljenju. Druzite se sa ruzmarinom, makar ga i samo mirisali, necete se pokajati, kao sto se nisam pokajala ni ja.

    Odgovori

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se
Zatvori