Nana – Višenamenska biljka za telo i dušu

Nana, poznata i kao menta, jedna je od najpoznatijih biljaka u svetu lekovitog bilja.

Njena upotreba seže unazad hiljadama godina, a njen osvežavajući miris i brojna lekovita svojstva čine je nezaobilaznom u svakodnevnom životu.

Nana biljka (Mentha spicata i Mentha piperita)

Nana, čiji latinski naziv za vrstu poznatu kao spearmint je Mentha spicata, a za onu poznatu kao peppermint je Mentha piperita, je višegodišnja zeljasta lekovita biljka koja pripada porodici Lamiaceae.

Nana je poznata po svom karakterističnom osvežavajućem mirisu i ukusu, te je stekla veliku popularnost u kulinarskoj, medicinskoj i kozmetičkoj industriji.

Ova biljka može da naraste do visine od 30 do 90 cm, sa širokim listovima i karakterističnim ljubičastim, belim ili roze cvetovima koji se javljaju kasno u leto. Njene stabljike su često četvrtaste, a listovi su naspramno postavljeni.

Nana je poreklom iz Evrope, ali se tokom vekova proširila širom sveta. Danas je možete pronaći kako divlje raste uz reke i u vlažnim šumskim oblastima, tako i u baštama gde se gaji zbog svoje kulinarne i lekovite vrednosti.

Peppermint, ili Mentha piperita, zapravo je hibrid između vodene nane (Mentha aquatica) i spearminta (Mentha spicata). Poznata je po svojoj jačoj aromi i često se koristi u proizvodima kao što su čajevi, bombone i razni lekoviti preparati.

Nana se, pored svojih aromaterapeutskih svojstava, tradicionalno koristi i kao lek protiv raznih tegoba, uključujući probavne smetnje, glavobolje i prehlade.

S obzirom na širok spektar korisnih svojstava, nije ni čudo što je ova biljka stekla takvu popularnost i važnost u mnogim kulturama širom sveta.

Nana za lice

Mentol, koji je prirodno prisutan u nani, osvežava kožu i ostavlja prijatan osećaj hlađenja. Ovo je posebno korisno tokom vrućih letnjih dana ili kada je koža izložena suncu.

Pored toga, nana ima sposobnost da smanji prekomernu masnoću kože, čineći je idealnom za one sa masnim tipom kože.

Nana u higijeni tela

Kada govorimo o higijeni tela, nana je od neprocenjive vrednosti. Njena antibakterijska svojstva pomažu u borbi protiv bakterija koje izazivaju neprijatan miris, a prirodni mentol osvežava kožu i ostavlja osećaj hlađenja.

Mnogi gelovi za tuširanje i sapuni sadrže ekstrakt nane upravo zbog ovih benefita.

Nana u higijeni usta

Kapi za zube - Royal Balm
Organske kapi za zube

Nana je sastojak koji se često nalazi u pastama za zube, kapima za zube, sredstvima za ispiranje usta i žvakama. Osim što osvežava dah, nana pomaže u borbi protiv bakterija koje izazivaju karijes. Njena antiseptička svojstva su efikasna u borbi protiv upala desni i drugih oralnih infekcija.

Mentol, glavna komponenta nane, pruža osvežavajući osećaj i pomaže u smanjenju oralnih bakterija koje mogu uzrokovati loš zadah.

Osim toga, nana stimulira proizvodnju pljuvačke, koja je prirodni mehanizam tela za čišćenje usne šupljine i sprečavanje sušenja usta, što može doprineti lošem zadahu.

S obzirom na prirodna svojstva nane da smanjuje upale, ona može biti korisna u smanjenju simptoma gingivitisa, stanja u kojem desni postaju crvene, otečene i krvave.

Redovna upotreba proizvoda za oralnu higijenu sa nanom može pomoći u prevenciji ovog stanja.

Još jedna prednost nane u oralnoj higijeni je njena sposobnost da smanji osetljivost usne duplje.

Osobe koje pate od osetljivih zuba često nalaze olakšanje koristeći paste za zube sa niskim sadržajem mentola.

Ne treba zaboraviti ni matičnjak, koji je bliski rođak nane i takođe je poznat po svojim lekovitim svojstvima.

Kao i nana, matičnjak može pružiti olakšanje od upala u ustima i pomoći u održavanju svežeg daha. U kombinaciji, ove dve biljke čine moćnu kombinaciju u borbi za zdravlje i higijenu usne šupljine.

Royal Balm kapi za zube sa nanom

Jedan od inovativnih proizvoda koji koristi prednosti nane u oralnoj higijeni je „Royal Balm“ kapi za zube.

Ovaj proizvod kombinuje moć nane s drugim organskim sastojcima kako bi pružio sveobuhvatnu zaštitu i negu zuba.

Pored osvežavajućeg i antiseptičkog dejstva nane, kapi za zube „Royal Balm“ nude i dodatne prednosti kroz kombinaciju s drugim prirodnim sastojcima, obezbeđujući tako holistički pristup oralnoj higijeni.

Aromaterapeutsko dejstvo nane

Organska nana
Organska nana

Aromaterapija, drevna praksa koja koristi mirisne esencije biljaka da bi poboljšala mentalno i fizičko zdravlje, često se oslanja na snagu nane kao jednog od svojih ključnih sastojaka.

Nana, sa svojim osvežavajućim i umirujućim mirisom, postala je čest izbor zbog svojih mnogobrojnih terapeutskih svojstava.

Njena aroma pomaže u smanjenju stresa, pružajući osećaj smirenosti i opuštenosti. U današnjem modernom svetu, gde su anksioznost i napetost česti problemi, nana može poslužiti kao prirodno sredstvo za smanjenje negativnih efekata stresa na telo i um.

Pored toga, miris nane poboljšava koncentraciju. U studijama je pokazano da inhalacija esencijalnog ulja nane može poboljšati kognitivne funkcije, pomažući ljudima da ostanu budni i fokusirani tokom dana.

Glavobolje, bilo da su uzrokovane napetostima ili migrenama, takođe mogu biti ublažene uz pomoć nane. Inhalacija pare nane može pomoći u opuštanju krvnih sudova u glavi i smanjenju bola.

Kombinacija nane i ruzmarine posebno je moćna. Dok nana osvežava i umiruje, ruzmarin ima stimulativna svojstva koja mogu poboljšati cirkulaciju i povećati mentalnu jasnoću.

Zajedno, ove dve biljke stvaraju sinergijski efekt koji može biti posebno efikasan u smanjenju umora, povećanju energije i poboljšanju sveopšteg mentalnog stanja.

Nana u inhalaciji

Inhalacija pare s dodatkom nane može olakšati simptome prehlade, upale sinusa i bronhitisa. Mentol iz nane pomaže u otvaranju disajnih puteva, olakšava disanje i smanjuje zapaljenje sluzokože.

Ne treba zanemariti ni dodatak ruzmarina u inhalacionim tretmanima.

Ruzmarin je poznat po svojim antiseptičkim svojstvima i može pomoći u borbi protiv bakterija i virusa koji izazivaju respiratorne infekcije.

Kombinacija nane i ruzmarina u inhalaciji pruža dvostruku korist: dok nana osvežava i otvara disajne puteve, ruzmarin deluje kao prirodni antiseptik, čisteći i osvežavajući disajne puteve.

Nana za masažu tela

Nana je često sastojak u uljima za masažu zbog svog osvežavajućeg i relaksirajućeg dejstva. Pored toga, može pomoći u smanjenju bolova u mišićima i zglobovima.

Recept za ulje za masažu sa nanom:

  • 100ml baznog ulja (npr. bademovo ili kokosovo ulje)
  • 10 kapi etarskog ulja nane
  • 5 kapi etarskog ulja ruzmarina

U staklenu bočicu dodajte bazno ulje, a zatim pažljivo dodajte kapi etarskih ulja. Zatvorite bočicu i dobro promućkajte. Ostavite da odstoji 24 sata pre upotrebe.

Koje su sve nane u upotrebi i koje su razlike

Iako je nana jedan opšti naziv, postoji mnogo različitih vrsta ove biljke. Najpoznatije su:

  • Mentha piperita (Peppermint) – najčešće korišćena nana s jakim mirisom.
  • Mentha spicata (Spearmint) – ima blaži ukus i često se koristi u kuvanju.
  • Mentha citrata (Bergamot mint) – s citrusnom notom, koristi se u parfemima.

Razlike između ovih biljaka nisu samo u ukusu i mirisu, već i u hemijskom sastavu i lekovitim svojstvima.

Nana posle sunčanja: Prirodno osveženje za kožu

Sunčanje može biti izuzetno opuštajuće, ali izlaganje suncu može ostaviti kožu crvenom i osetljivom. Etarsko ulje nane, zahvaljujući svom osvežavajućem efektu, može pružiti trenutno olakšanje.

Krema ili gel sa dodatkom nane može hidratizirati kožu, smanjujući oštećenja uzrokovana suncem.

Dodatno, mentol iz nane pruža prijatan osećaj hlađenja, što može biti posebno korisno za opekotine od sunca.

Nana u šamponu protiv peruti: Osvežavajući način borbe protiv iritacije

Perut može biti rezultat suve kože, prekomerne proizvodnje ulja ili bakterijske infekcije. Šamponi sa dodatkom etarskog ulja nane ne samo da osvežavaju vlasište, već takođe pomažu u smanjenju proizvodnje sebuma i imaju antibakterijska svojstva.

Ovo čini nana idealnim sastojkom za borbu protiv peruti. Pored toga, miris nane može biti vrlo osvežavajući i stimulativan, čineći pranje kose pravim senzornim iskustvom.

Prednosti etarskog ulja nane

Etarsko ulje nane je visoko koncentrovana tečnost koja sadrži volatilne aromatične jedinjenja iz same biljke. Evo nekih prednosti upotrebe ovog ulja:

  1. Borba protiv umora: Udisanje pare etarskog ulja nane može pomoći u smanjenju osećaja umora i povećati budnost.
  2. Prirodni analgetik: Može pomoći u smanjenju bolova, naročito glavobolje kada se utrljava na slepoočnice ili čelo.
  3. Pomoć kod probavnih problema: Utrljavanje razblaženog etarskog ulja nane na stomak može pomoći u smanjenju simptoma nadutosti i gasova.
  4. Antibakterijska svojstva: Etarsko ulje nane može se koristiti kao prirodni antiseptik za rane ili za čišćenje površina.
  5. Osvežava dah: Jedna kap etarsko ulje nane može se dodati čaši vode za prirodno osvežavajuće ispiranje usta.
  6. Smanjuje grčeve: Kada se nanese topički, može pomoći u smanjenju grčeva i napetosti mišića.
  7. Repelent protiv insekata: Nana je prirodno sredstvo za odbijanje insekata, pa se može koristiti kao prirodna alternativa komercijalnim repelentima.

S obzirom na njegovu koncentraciju i potentnost, važno je koristiti etarsko ulje nane s oprezom. Uvek se savetujte sa stručnjakom pre nego što ga koristite, naročito ako ste trudni, dojite ili imate određene zdravstvene probleme.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image