Anti-age biljni sastojci protiv starenja

Danas su nam protiv starenja na raspolaganju nebrojeni estetski tretmani i kozmetički preparati.

Znajući da su žene posebno osetljive na znakove starenja, industrija se toliko razvila, da je sada teško čak i odabrati jedan tretman u moru “neverovatnih, najboljih, najpovoljnijih” i slično… 

Kako biste izbegli skrivene nedostatke ovakvih tretmana, mi Vam preporučujemo da se, kao i uvek, okrenete prirodi. Ona je odavno za nas razvila najoptimalnije kombinacije hranljivih materija, vitamina, minerala.

Potrebno je samo da njene darove prigrlimo i iskoristimo.

U nastavku teksta možete saznati koje sve lekovito bilje u sebi sadrži i anti-age sastojke.

Smilje protiv starenja

Polje smilja

Nije slučajnost što je smilje sama srž Royal Balm-a. Pogodno je za sve tipove i stanja kože, deluje protivupalno, ne izaziva alergijske reakcije… Ali, kao što je od davnina poznato, smilje je pre svega eliksir mladosti i protiv starenja. 

Smilje sadrži flavonoide, koji su jedan od najmoćnijih antioksidanasa. Kumarin u smilju takođe ima antioksidansno i antiinflamatorno dejstvo. Zahvaljujući tome, smilje uspešno skuplja pore, sprečava pojavu bora i smanjuje vidljivost već postojećih.

Esencijalno ulje smilja podstiče lučenje prirodnog kolagena, zadržava neophodnu vlagu, podstiče cirkulaciju i obnavlja ćelije kože lica.

Smilje je prebogato i organskim kiselinama, vitaminom K (prevencija vaskularnih manifestacija fotostarenje kože), taninima (reduju nadutost i otok u vidu podočnjaka), alkaloidima (deluju regenerativno, emolijentno i protivupano).

Smilje je dobilo još jedan sinonim po kome se prepoznaje: besmrtnica. To je zbog toga što njegov cvet ostaje trajno isti, čak i nakon što se poseče. Ovo je pravi simbol moći smilja u postizanju besmrtne lepote. 

Anti-age svojstva lekovitog bilja

Pored našeg voljenog smilja i sve voljenijeg retinola iz vučijeg trna, postoji još mnogo biljaka, koje su bogate sastojcima za usporavanje procesa starenja kože. Neke od njih su: timijan, žalfija, ruzmarin, nana, rastavić, origano i bosiljak.

Timijan

Timijan (lat. Thymus vulgaris L. (Lamiaceae))

U njegovom su sastavu između ostalog – borneol, karvakrol, timol, saponini, tanin, glikozidi, vitamini A, C, D, B-kompleks, magnezij, fosfor, kalij i cink.

Timijan je kod nas, zapravo, poznatiji kao pitoma majčina dušica.

Osušeni timijan se najčešće koristi kao žačin ili mešavina za čaj. Ovakva upotreba timijana ima brojne prednosti po Vaše zdravlje i deluje kao lek, ali ne samo to!

Interno unošenje timijana utiče blagotvorno na akne, dok će eterično ulje timijana sprečiti iritaciju kože pogođene aknama. Sve to zahvaljujući njegovim izvanrednim antiseptičkim dejstvima.

Timijan se efikasno bori protiv slobodnih radikala i sa zagađenjima iz životne sredine.

Poznato je da timijan ima umirujuća i antioksidativna svojstva, te će pomoći u regulaciji nivoa masnoće kože i učiniti je gipkom i mladolikom.

U njegovom sastavu se, između ostalog, nalaze i vitamini C, D, B-kompleks, ali i A, koji je najmoćniji saveznik u procesu regeneracije kože.

Žalfija

O tome koliko je žalfija moćna i kakav je ona dar prirode, detaljno smo pisali u jednom od naših tekstova. Ovde ćemo se, stoga, koncentrisati isključivo na žalfiju, kao na eliksir mladolike kože i protiv starenja. 

Osim u dobro poznatom obliku čaja, gde pomaže kod raznih tegoba, žalfija se sve više koristi u prirodnoj kozmetici. 

Esencijalno ulje žalfije se crpi iz njenih listova, u kojima se krije sva lekovitost žalfije. Žalfija je bogata antioksidansima, te štiti kožu od slobodnih radikala.

Tako sprečava pojavu mitesera i detaljno čisti pore. Ali, zahvaljujući svom sastavu, žalfija ima moć da prodre u dublje slojeve kože, gde podstiče cirkulaciju.

Međutim, žalfija se tu ne zaustavlja! Ona pomaže i kod detoksifikacije i elastičnosti kože. Na ovaj način se smanjuje pojava finijih linija i bora na koži lica. 

Nije slučajno što u prirodnoj nezi kože sve više nailazite na žalfiju, koja postiže neverovatne rezultate u usporavanju starenja kože.

Ruzmarin protiv starenja

Specifičnih igličastih listova, ruzmarin se na našim prostorima često vezuje za običaje, koji prate venčanje. Ovo aromatično bilje se i te kako koristi i u druge svrhe!

Ruzmarin se može uzimati i interno odnosno za lice. Tada pomaže koži da zadrži elastičnost, ali je štiti i od oštećenja, izazvanih prekomernim izlaganjem UV zracima.

U prirodnoj kozmetici je voljen jer predstavlja prirodni antioksidans. Istovremeno čisti i zateže kožu i tako postiže anti-age efekat. Ruzmarin takođe stimuliše protok krvi u kožu, što podstiče zarastanje rana i “peglanje” nepravilnosti na koži. 

Uljana ili vodena infuzija ruzmarina se koristi za izradu krema protiv starenja, ali i tonera, koji koži pružaju osveženje i trenutni efekat zatezanja.

Nana

Nana, menta (Mentha), pepermint… Sinonimi su za lekovito bilje, koje se nalazi u svačijem domu.

Međutim, čaj od nane nije dobar samo za grčeve i bol u stomaku. Mentol sadržan u nani pomaže u normalizovanju i regulisanju sebuma. Koža će nesmetano disati, a lojne žlezde funkcionisati nesmetano. 

Kako je nana bogata vitaminima C i A (koji je čuven po svojoj nadmoći nad znakovima starenja), konzumiranje čaja od nane će sprečiti ubrzano starenje kože.

Još efikasnije će biti ukoliko se okrenete ulju peperminta. Kada se uzima interno, ulje nane ubrzava regeneraciju kože, jer deluje antiseptično, protivupalno i bogato je vitaminima. 

U kobinaciji sa uljem lavande, može se koristiti kao tretman za posvetljivanje mrlja na licu, ali i za obnavljanje kože. Primetićete kako Vaša koža lica postaje besprekorna! 

Rastavić

Rastavić (lat. (Equisetum arvense))

Zbog svog karakterističnog izgleda, ali i neverovatne snage, rastavić je poznat i pod imenom konjski rep (horsetail). Poseduje izuzetno lekovite sposobnosti, a kod nege kože se pokazao još jednim saveznikom u borbi sa godinama.

Rastavić je veoma bogat mineralima i jedna od retkih biljaka, koja sadrži prirodni sicilijum. On je odgovoran za čvrstoću i sjaj kože.

Osim toga, rastavić je i odličan izvor vitamina. Kada se rastavić unosi interno, ovi vitamini pomažu telu da izgradi više kolagena što usporava proces starenja kože.

Kada je u pitanju nega lica i kože sa fokusom na anti-age efekte, antioksidativna i regenerativna svojstva rastavića su nenadmašiva.

Origano

Pomisao na origano nam u prvi mah stvara slike pice pred očima. Ovaj izuzetno popularan začin je prepun hranljivih materija. Ipak, origano ima blagotvorna dejstva i po zdravlje, ali i negu kože.

Neki od ključnih hranljivih sastojaka origana su cink, kalijum, bakar, bor, gvožđe, magenzijum, mangan, omega 3 masne kiseline, niacin, triptofan, kalcijum i vitamini A, C, E i K.

Prilikom sušenja origana, on može izgubiti deo svojih hranljivih materija. Stoga je ulje origana najpopularniji oblik origana, koji se koristi u nezi kože, ali i radi pospešivanja celokupnog zdravlja.

Utvrđeno je da ulje origana sadrži antibiotska i antifugalna svojstva.

Međutim, njegova ključna karakteristika, kada je u pitanju mladolikost kože, jeste njegovo antioksidativno dejstvo.

Antioksidansi su moćan izvor imuniteta i štite telo od slobodnih radikala iz životnog okruženja. Pokazalo se da slobodni radikali izazivaju znakove starenja na koži, kao što su fine linije i bore. 

Kombinacija svih hranljivih materija origana je potrebna našoj koži da zadrži elastičnost, ali i da se obnovi.

Bosiljak

Bosiljak bi, prema sprovedenim istraživanjima, mogao da predstavlja najnovije oružje u borbi protiv starenja. 

Njegovi antioksidanti pomažu uklanjanju mrtvih ćelija i viška ulja. Sa druge strane, umirujuća svojstva bosiljka pomažu da se ujednači izgled kože. 

Lokalna primena bosiljka može se pokazati korisnom u zadržavanju vlage i hidratacije kože, smanjenju hrapavosti i zaglađivanja kože.

Možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja bosiljka u Vašu kremu i time pospešiti njene efekte.

Krema protiv starenja

Royal balm prirodna krema protiv bora predstavlja krunu našeg truda, kada je reč o očuvanju mladolikosti kože. Royal Balm krema protiv bora prepuna je antioksidansima iz biljih ulja vrhunskog kvaliteta. Ona je spoj najkvalitetnijih aktivnih sastojaka, iz kontrolisanih uslova. Cvetna vodica od smilja, ulje vučjeg trna, ekstrakt magnolije su samo neki od njih. 

Zbog čega je naša krema posebna?

  • Regeneriše kožu – sadrži flavonoide, vitamine, antioksidanse i pčelinji vosak, te se efikasno bore protiv znakova starenja.
  • Smanjuje vidljivost pora – dubinski hrani i regeneriše kožu, vraća joj energiju, mladalački sjaj i elastičnost i jača pridnu zaštitu od spoljašnjih uticaja.
  • Tonira i hidrira – koža je tonirana, hidrirana, nežnija i elastičnija, a nakon mesec dana plitke bore nestajz, a duboke bore su manje vidljive.

Retinol protiv starenja

Retinol je sve popularniji sastojak u kremama protiv bora. I to je svakako sa razlogom. 

Međutim, sintetički retinol može imati brojne neželjenje efekte i delovati agresivno na kožu. Zbog toga mi insistiramo na upotrebi isključivo prirodnog retional. Naš prirodni retinol se dobija iz vučjeg trna.

Vučji trn je biljka bogata visokim sadržajem betakarotena, odnosno provitaminom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

Pored održavanja vitalnosti kože, vitamin A deluje antiinflamatorno (umiruje iritacije, crvenilo i svrab), ali i regenerativno (ubrzava zaceljivanje rana i sprečava prevremeno starenje kože).

Retinol predstavlja važan faktor u formiranju prirodne barijere kože, učestvuje u regeneraciji ćelija i povećanju elastičnosti kože, i podstiče sintezu kolagena. Retinol dobijen iz vučjeg trna ne deluje samo površno, već deluje i u dubljim slojevima kože.

Napomena: Određene biljke ne smeju da se koriste za dermalnu upotrebu već samo oralno. Isto tako, treba voditi računa kod njihove upotrebe ukoliko imaju osobinu da izazivaju alergijske reakcije.

Autor: Nikolina Nešić

Ja sam Nikolina i dolazim iz kraja pod planinom Rtanj. Samim tim, celog života sam se zanimala za prirodu i njene darove, a posebno za način na koji nam priroda može pomoći u lepoti i nezi. Sticajem okolnosti, danas sam diplomirani politikolog za međunarodne poslove, koji se oprobava u ulozi novinara, u želji da raširim svest o značaju korišćenja prirodne kozmetike. Pored pisanja, ono što me najviše inspiriše jesu čitanje, miris kafe, ali i duge šetnje u prirodi.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image