Kantarion – Hypericum perforatum

Kantarion poznat u narodu pod imenom gospina ili bogorodičina trava, je široko rasprostranjena višegodišnja biljka nepreglednih mogućnosti kada se govori o njenoj lekovitosti i primeni u medicini i kozmetici.

Raste po neobrađenom zemljištu i livadama, suvim brežuljkastim predelima kao okosnicama šuma i na planinama kakva je u Srbiji planina Rtanj, kao primer umereno toplog i umereno svetlog staništa.

Cveta od maja do septembra. Za pripremu lekovitih preparata skupljaju se samo cvetovi jako žute boje i listovi koji su zeljastog izgleda.

Lekovito bilje na našim prostorima koje je najčešće korišćeno u domaćinstvima su Kantarion i Hajdučka trava.

Sastav kantariona je bogat i specifičan jer sadrži:

  • Etarska ulja, tanine koji imaju hemostatično dejstvo jer zaustavljaju krvarenja
  • Karotenoide koji ublažavaju oksidativni stres i održavaju ćelije mladim
  • Vitamine C i E, sterole, smole, flavonoide
  • Hipericin – zbog čega je crvene karakteristične boje i zahvaljujući kome ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo
  • Aktivne komponente kojima je pridavano najviše pažnje u proučavanju su hipericin i pseudohipericin, najsadržajniji u lišću i cveću kantariona

Lekovitost kantariona

Dejstvo lekovitog bilja na organizam se često preklapa, tako da pandan kantarionu u slučajevima opekotina je primena lavande u iste svrhe bez obzira na uzrok nastanka.

Kantarion, antidepresiv kao i matičnjak, čisti, revitalizuje i na energetskom nivou oslobađa od stresa, tako da dobrobiti lekovitog bilja nisu samo fizičke prirode.

Supermoć kantariona se ogleda u širokoj primeni za lečenje i negu spolja i iznutra.

Način primene zavisi uglavnom od oblika u kome se preparat nalazi. Da li su u pitanju ulja, kreme, masti, melemi, čajevi, tinkture, kapsule, tablete, vaginalete.

Oblici u kojima je prisutna osušena biljka su u prahu ili seckana, i proizvodi uglavnom sadrže hipericin u koncentraciji oko 0,3%.

Jedna od najpoznatijih primena kantariona je za ublažavanje crvenila, bolova i edema kod opekotina. U ovom slučaju se koristi kao ulje koje se dobija prelivanjem – maceracijom svežih cvetova maslinovim uljem. Tako istovremeno pomaže u nezi suve, ispucale i osetljive kože.

Ulje i melem od kantariona se koriste i za masažu, opuštajući mišiće, ubrzavajući metabolizam i cirkulaciju kao i otklanjajući tenziju i fibrozna zadebljanja u mišićima, zbog čega se često preporučuje u slučajevima fibromijalgije.

Kantarion pomaže kod sindroma hroničnog umora i potpomaže proces mršavljenja.

Ova lekovita biljka se uspešno koristi i za uklanjanje crevnih parazita zahvaljujući fenolima koji imaju antibakterijsko dejstvo.

Najčešći način primene kantarionovog ulja kod većine zdravstvenih problema je uzimanje po jedne kafene kašičice ulja 3 puta dnevno, pola sata pre obroka.

Odličan je u lečenju vaginalnih infekcija izazvanih gljivicama, naročito kandidom i bakterijama, tada se može kombinovati lokalno u vidu vaginaleta, i kao opšta terapija u obliku čaja.

Kantarion biljka - Rtanj
Kantarion biljka

Odlično se pokazao u lečenju blage do umereno teške depresije, jer povećava nivo serotonina koji je jedan od popularnijih antidepresiva. Inače, ne uzrokuje gubitak libida koji u 90% slučajeva prati hemijski dobijene antidepresive.

Kao specifičan oblik depresije kod koje je pokazao brze efekte je i sezonski afektivni poremećaj koji se vezuje za zimske mesece zbog nedostatka sunčeve svetlosti.

U uskoj vezi sa ovom grupom poremećaja, kantarion se preporučuje za ublažavanje nekih od simptoma socijalnih fobija kao što je opsesivno kompulsivni poremećaj.

Preporučuje se upotreba kod anksioznosti tokom menopauze i generalno kod simptoma PMS-a, jer ublažava fizičke i emocionalne simptome kao što su grčevi i razdražljivost.

Katarion i interakcija sa lekovima i mere predostrožnosti

Posebna pažnja se savetuje kada se izlazi na sunce dok se upotrebljava neki od preparata sa kantarionom, jer može izazvati iritacije i crvenilo tj. dermatitis. Izbegava se upotreba solarijuma i boravak na suncu osim sa odgovarajućom zaštitom.

Može učiniti dejstvo antihistaminika slabijim, kao što može umanjiti dejstvo lekova koji se uzimaju za kontrolu autoimunih bolesti.

Ne sme se uzimati sa sintetičkim antidepresivima jer pojačava nuspojave, i ne preporučuje se kombinacija kantariona sa kontracepcijskim tabletama jer smanjuje efikasnost zaštite.

Kantarion pojačava dejstvo sedativa, i ima interakciju sa drugim lekovima koji se razgrađuju istim enzimima u jetri kao što su lekovi za snižavanje holesterola i neki lekovi za snižavanje krvnog pritiska.

Prednosti kantariona

Kantarion – Rtanj

Upravo su specifičnosti upotrebe ove lekovite biljke te koje joj daju prednost u odnosu na druge vrste biljnih preparata, a to se prvenstveno odnosi na mogućnost aplikovanja na rane koje krvare.

Jedan od najboljih primera je primena kod hemoroida, jer bez obzira na osetljivost regije regeneriše mesto primene i zaustavlja krvarenje.

Na ovaj način ubrzava zarastanje rana i ima antiseptično dejstvo.

Interna upotreba kantariona – oralna primena

Oralna odnosno interna upotreba kantariona odnosi se na kapi u obliku uljnog ekstrakta kantariona, i primenu ulja zavisno od lokalizacija problema usne duplje.

Ako su u pitanju kapi, upotrebljava se 3 puta dnevno pre jela po 30-ak kapi sa malo vode, meda, soka.

U ovom slučaju se par gutljaja vode ili soka pomešano sa kapima mućka u ustima i grgolji da bi se dejstvo aktivnih supstanci što duže zadržalo u ustima.

Kada se primenjuje ulje, gaza natopljena uljem se drži na bolnom mestu više puta dnevno ili premaže.

Ima antiseptično, antiinflamatorno dejstvo, analgetsko i antioksidativno. Koristi se u obliku kapi i ulja za lokalne oralne probleme ( gingivit, stomatit, afte, upalni problemi usne duplje i kod vađenja zuba )

Čaj od kantariona

Za pripremanje čaja odnosno infuzije, nije potrebno mnogo vremena i najčešće se preporučuje za lečenje kod kuće zbog jednostavnosti pripreme.

U prodaji postoji već pripremljena mešavina od osušenih nadzemnih delova biljke, i kao opšta kontraindikacija kao i kod mnogih drugih biljnih čajeva su trudnoća i dojenje.

Jedna supena kašika se prelije sa 250ml  ključale vode, odstoji 20-ak min i pije 3 puta dnevno pre obroka.

Čaj od kantariona ima višestruku primenu i najčešće indikacije su:

Za ispiranje rana i posekotina.

Umirivanja simptoma kod dijareje i grčeva kod menstruacije.

Ublažavanje bolova kod čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kod upale mokraćnih kanala i bubrega zbog peska ili kamena.

Prirodna kozmetika – melem od kantariona

Melem od kantariona - Royal Balm
Melem kantarion

Magični svet lekovitog bilja je prisutan u našim svakodnevnim životima zahvaljujući tradicionalnom iskustvu o njihovoj bogatoj upotrebi vekovima unazad.

Upravo je prirodna kozmetika ta kojoj se čovek iznova vraća koliko god tehnologija u kozmetološkim procedurama napreduje.

Melem od kantariona specifične crvenkaste boje koristi se najčešće za zarastanje rana i epitelizaciju kod opekotina, zaustavljanje krvarenja na mestima gde bi primena ulja bila nezgodna kao što su hemoroidi.

Pomaže kod reume, gihta, fibromijalgije i loše pokretljivosti zglobova bez obzira na regiju. Melem se za razliku od ulja sporije razmazuje, i ne ostavlja mastan osećaj na mestu primene.

Jačanje imuniteta kože je osnov svake promene sa kojom se počinje kada nastanu simptomi koji se više ne mogu ignorisati. Upravo je zato važna primena lekovitog biljnog preparata pri pojavi prvih promena i neprijatnih simptoma.

Kantarion za lice

Često primenjivan kantarion u obliku ulja za lice karakteriše se brzom revitalizacijom i epitelizacijom osetljive, dehidrirane i ispucale kože, bez obzira na razloge nastanka.

Primena ide i dalje, u slučajevima svežih ožiljaka i akni, hiperpigmentacija, usporavanja procesa starenja kože kao i kod upalnih procesa izazvanih bakterijama.

Može se kombinovati sa čajem od kantariona pre nanošenja ulja. Kantarionovim uljem se mogu tretirati plitke bore na licu i oko očiju.

Više puta dnevno se na čistu kožu nanosi blagim pokretima i razmazuje po licu, vratu i dekloteu, vodeći računa o izbegavanju sunca zbog fotosenzibilnosti preparata.

Etarsko ulje od kantariona

Ulje od kantariona kao poznat narodni lek se dobija tako što se cvetovi biljke potope u kvalitetno ulje ( maslinovo, ulje kukuruznih klica, nerafinisano suncokretovo ulje ) i ostavi u flaši 30 do 40 dana na mestu gde nije jako sunce, jer stajanjem će poprimiti što izraženiju crvenu boju.

Ne bi trebalo izlagati ulje sa kantarionom jakom suncu jer aktivni sastojci mogu izgubiti lekovita svojstva, pa se zato ulje čuva u tamnim bocama i na tamnom mestu.

Nanošenje ovog lekovitog ulja se preporučuje u kasnijim dnevnim satima ili uveče jer je osetljivo na sunčeve zrake i može izazvati pigmentacije ili crvenilo.

Uljem se mažu posekotine, ubodi insekata, opekotine, modrice, upala i bolovi u mišićima, a može se natopiti gaza ovim uljem i napraviti lekovite obloge.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image