Kako da akne i ožiljci od akni ne utiču na vašu svakodnevicu?

Prva stvar koju primetimo prilikom susreta sa nekom osobom jeste njeno lice i eventualni ožiljci na licu. Ukoliko je lice pogođeno aknama ili su ožiljci od akni na licu vidljivi, to može jako uticati na samopouzdanje te osobe.

Prisustvo akni na licu kao i ožiljci od akni privlači neželjene poglede, možda čak izaziva i osudu i mišljenje da osoba ne vodi računa o ličnoj higijeni… Sve su ovo mitovi, koje treba razbiti.

Stoga, hajde da saznamo najpre šta su to akne i zbog čega se javljaju, a onda i kako možemo negovati takvu kožu prirodnim, blagim sredstvima, uključujući i prirodna sredstva za akne. Kako da sprečimo ožiljke na licu?

Kada se o aknama radi, zlatno pravilo je da ih je bolje „lečiti” nego neadekvatnom negom dovesti do stvaranja ožiljaka.

Šta su akne i zbog čega se javljaju?

Akne su stanje kože, koje nastaje kada postoji prekomerna aktivnost lojnih žlezda.

One tada luče previše sebuma, koji se zbog pojačane keratizacije nagomilava ispod površine kože, te dovodi do začepljenja pora.

Ova pojava može izazvati stvaranje bezazlenih”, gotovo nevidljivih mikrokomedona – to su prethodnici mitesera. Iz njih zatim proizilaze svi ostali simptomi, koji karakterišu akne:

  • tamni miteseri
  • pustule
  • papule
  • upaljeni čvorovi

Akne se najčešće javljaju kod mladih – u doba pubertetea, ali se mogu javiti i nakon 30-te. Osim hormonskih promena, kroz koje mladi u pubertetu prolaze i koje su najčešći pokretač razvoja akni, postoje i drugi uslovi koji ih izazivaju.

To su često:

  • genetska predispozicija
  • neredovan menstrualni ciklus kod žena
  • trudnoća
  • nakon menopauze
  • agresivni sastojci u kozmetičkim proizvodima
  • određeni lekovi – koji se koriste u hormonskoj terapiji, glukokortikoidi, anabolički steroidi i sl.
  • faktori životne sredine – klima, zagađenost vazduha, UV zraci, vlažnost vazduha
  • pušenje i konzumiranje alkohola
  • stres se sve više uzima u obzir kada se sprovode studije o uzrocima pojave akni
  • ishrana bazirana na visokom sadržaju šećera može biti okidač za pojavu akni

Hormonske akne

U zavisnosti od toga na kom delu tela i u kom dobu se javljaju, postoje različite vrste akni. Najčešće su ipak one koje se javljaju tokom i nakon puberteta i poznate su pod imenom akne vulgaris. U prevodu – obične akne.

Zbog čega dolazi do pojave akni baš u ovom dobu?

Hormonske promene tokom puberteta stimulišu lojne žlezde da poizvode više sebuma. Za to je prvenstveno odgovoran muški polni hormon – androgen.

Međutim, on se u manjoj meri nalazi i kod devojaka, te tako i one mogu biti pogođene aknama.

U normalnim okolnostima, sebum prodire na površinu kože, stvarajući blagi, sjajni film. Ipak, tokom hormonskih promena u pubertetu se proizvodi i višak rožnatog materijala u koži (keratinizacija).

On je odgovoran za to što se pore začepljuju i sebum gomila ispod površine kože.

U nekom trenutku, pore se ipak otvore. Višak sebuma, koji je do tada bio unutar kože, u dodiru sa kiseonikom razvija crne tačke na otvoru pora. Tako nastaju tamni miteseri (komedoni).

Sebum u miteserima može da privuče bakterije (propioni), koje, razgradnjom sebuma, podstiču upalne procese i reakcije, drugim rečima – bubuljice.

Akne na licu

U zavisnosti od toga koje probleme na koži stvaraju, postoji nekoliko oblika akni vulgaris – običnih akni:

  • Akne comedonica – ovo je lakši oblik akni. Podrazumeva pojavu komedona – mitesera, prvenstveno u području T-zone: brada, nos i čelo; mogu se javiti i na obrazima.
  • Akne papulopustulosa – kod ovog tipa akni prvo nastaju miteseri, iz kojih se zatim razvijaju upaljene pustule i papule.
  • Akne conglobata – ozbiljniji oblik akni. Na koži se javljaju brojni miteresi, papule i pustule, a usled teške upale se mogu formirati i fistule. To su zapravo upaljeni, bolni čvorovi, koji mogu ostaviti ožiljke na koži. Ove akne mogu nastati na licu, ali i vratu, dekolteu i leđima.
  • Akne fulminans – najozbiljniji vid akni, koji se javlja veoma retko. Simptomi poput opsežne upale, groznice, otečenih limfnih čvorova ili gubitka težine. Zahtevaju bolničko lečenje.

Ukoliko Vaša koža boluje od akni comedonica ili akni papulopustulosa, pravilnom negom i prirodnim kremama za lice je možete umiriti i nahraniti. Pravilnom negom se mogu sprečiti ozbiljni ožiljci od akni.

U tom slučaju bi se akne trebale povući, nakon protoka određenog vremena. Važno je napomenuti da je kod ozbiljnijih oblika akni neophodno obratiti se dermatologu.

Akne na bradi

Najčešći razlog za pojavu akni na bradi jeste hormonski disbalans – prvenstveno kod žena. Hormonalne promene, ne samo tokom puberteta, već najčešće:

  • pre početka menstrualnog ciklusa,
  • nakon ovulacije,
  • u toku trudnoće,
  • nakon prestanka uzimanja kontraceptivnih pilula

jesu glavni uzrok nastanka akni na bradi u ovim periodima, zbog kojih nastaju ožiljci od akni.

Takođe, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, pojava akni je povezana sa različitim problemima unutar organizma. Tako bubuljice na bradi upozoravaju da su stomak ili debelo crevo u neravnoteži zbog loše ishrane.

Ovo nije naučno potkopano, ali je ipak utvrđeno da zdravlje creva može prouzrokovati akne jer utiče na nivo hormona. Stoga treba obratiti pažnju na ishranu.

Ukoliko primetite da se intenzitet akni smanjio nakon isključenja šećera, mlečnih proizvoda, belog brašna ili prerađene hrane iz ishrane, može se zaključiti da su oni bili okidači akni.

Akne na leđima

Kao i na licu. najčešći okidač za pojavu akni na leđima – drugačije poznate i kao backne (back acne), jeste hormonska neravnoteža. U ovoj regiji takođe ima dosta pora i koža može biti masnija, a to su sve povoljni uslovi za nastanak akni.

Iako naravno ne utiču na pojavu akni (već mogu prouzrokovati pojavu trenutnih bubljica), treba voditi računa i o:

  • ishrani;
  • odeći – sintetika stvara povoljno okruženje za razvoj bubuljica jer ne dozvoljava da se vlaga i toplota odvode od površine kože;
  • nivou stresa kojim ste izloženi;
  • kozmetičkim proizvodima koje koristite,

jer oni jednostavno mogu da pogoršaju akne sa kojima se borite.

Kako lečiti akne?

Ako govorimo o blagim oblicima akni, njih možete sami zauzdati čak i u kućnim uslovima. Međutim, napomenućemo još jednom da je zaista nužno obratiti se lekaru ukoliko imate ozbiljnije oblike akni.

Nikako ruke na koži

Nega lica, koje se bori sa aknama, nije nimalo laka. Pre svega iziskuje strpljenje.

Ono što sami možete uraditi, ukoliko se ne suočavate sa ozbiljnijom upalom kože, jeste da zaista držite ruke dalje od lica!

Svesni smo da ovo nije ni najmanje lako uraditi. Vaše stanje se može izuzetno pogoršati ukoliko krenete sa istiskivanjem i ceđenjem bubuljica.

Tada se stvara pogodno tle za razvoj infekcija, ali je i verovatnoća da će Vam ostati ožiljci od akni gotovo izvesna.

Nemojte preterivati sa čišćenjem lica

Prečesto pranje lica može narušiti prirodnu barijeru kože i dovesti do njenog isušivanja. Time se samo otežava postupak njenog zaceljivanja.

Najbolje je korisiti neutralne preparate za čišćenje i kožu čistiti do 2 puta dnevno – ujutru i pred spavanje.

Obavezno skinite šminku

Nikako nemojte leći na spavanje sa šminkom na licu!

Ovo pravilo važi za svaki tip kože, a pogotovu za kožu koje je pogođena aknama.

Puder je često rešenje kome žene pribegavaju u svakodnevnom životu sa aknama, tako prikrivaju i ožiljke na licu.

I dok to može učiniti da se osećaju sigurnije u svojoj koži, ne skinuti puder uveče će doneti mnogo problema. Koža ne može da diše kroz puder, a sve nečistoće od spoljašnje okoline ostaju zarobljene na licu.

Krema za akne i bubuljice

Naučite da razumete Vašu kožu.

U zavisnosti od tipa kože, koristite samo prirodne, nekomedogene kreme sa čijim ste sastavom do detalja upoznati.

Svaki zasebni sastojak u Vašoj kremi je zadužen za pojedinačan problem na licu.

Ali, kombinacija različitih sastojaka iz lekovitog bilja će Vam biti najjači saveznik u smirivanju upala na licu. A pritom će kožu nahraniti i sprečiti ožiljke na licu.

Lavanda za akne

Lavanda za Vas može učiniti mnogo više od pružanja osećaja mira i opuštenosti. Da li ste znali da je lavanda, zapravo ulje od lavande, neumoljiv adut za pobedu akni?

Ulje lavande stimuliše rast ćelija kože. Lavanda podržava procese zarastanja kože, ali reguliše i rad lojnih žlezda. Uspeva da prodre duboko u kožu, gde je čisti, deluje antibakterijski i obuzdava upalne procese.

To je tajna toliko dobrih rezultata lavande u lečenju nečiste kože i akni.

Dovoljno je da pamučnim štapićem nanesete ulje lavande na oštećene delove kože.

Ožiljci od akni

Sada kada znate sve detalje o aknama na koži i kako da takvu kožu negujete, šanse da Vam ostanu ožiljici od akni su drastično manje.

Ipak, šta ako su vam se već stvorili ožiljci od akni?

Da li je ikako moguće smanjiti njihovu vidljivost, bez podvrgavanja raznim estetskim poduhvatima (laserska terapija, hemijski piling, dermoabrazija, tretman zaleđivanja i sl.)?

Da li je moguće da prirodne kreme imaju takav učinak kad su u pitanju ožiljci od akni?

Moguće je!

Kako nastaju ožiljci od akni?

Ožiljci od akni se mogu pojaviti u bilo kom životnom dobu nakon bolesti akni. Starije osobe su, međutim, češće pogođene ožiljcima zato što njihova koža ima manju sposobnost regeneracije.

2 su moguća uslova zbog kojih se formiraju ožiljici. Ili je koža bila pogođena nekim od ozbiljnijih tipova akni, ili je bila tretirana neprofesionalno.

I da, ovde mislimo upravo na ono samostalno istiskivanje mitesera i bubuljica! Istiskivanjem se uništava normalno vezivno tkivo kože. To znači da će na mestima nekadašnjih bubuljica obrazovati nespecifično vezivno tkivo. Ono se po izgledu razlikuje od ostatka kože: manje je snabdeveno krvlju, može se stvrdnuti i uvući unutra.

Crveni ožiljci od akni

Zašto su neki ožiclji crvene, a drugi pak bele boje?

Jednostavno, svi ožiljci nakon formiranja budu crvene boje. Taj stadium je ujedno i najpovoljniji za tretiranje ožiljaka.

Jednom kada ožiljci postanu beli, što će reći – dugo nakon njihovog nastanka, šanse za smanjenje njihove vidljivosti se dodatno smanjuju.

Ožiljci od akni i njihove vrste

Postoje 3 vrste ožiljaka od akni:

  • atrofični – izgledaju kao mala udubljenja. Nastaju kada se tokom zaceljivanja kože stvara premalo vezivnog tkiva, te rana ne može pravilno da zaraste;
  • hipertrofični – izgledaju kao izbočine na koži. Nastaju kada se tokom zaceljivanja kože stvara previše vezivnog tkiva;
  • keloidi – hipertrofični ožiljci, koji rastu van kontrole i počinju da zadiru u druge delove kože. Relativno retko nastaju.

Ožiljci od akni – Prirodno lečenje

Mnogi toga nisu svesni, ali ožiljci od akni nisu trajno nepromenljivi. Upravo onda kada su crvene boje, a to je otprilike period oko 2 godine od pojave ožiljaka, tada se na njih može najviše uticati.

Nakon ovog perioda, kada postanu beli, može se pretpostaviti da će ožiljci ostati takvi kakvi jesu.

U zavisnosti od vrste, dubine i veličine ožiljka, proces regeneracije može se odvijati različito. Ovde smo jer postoji mnogo kućnih”, lekovitih bilja koji će Vam pomoći prilikom tretiranja ožiljaka od akni.

Međutim, strpljenje, upornost i istrajnost će Vam biti i te kako potrebni u ovoj teškoj borbi. 

Kreme za ožiljke na licu

Prilikom odabira adekvatne kreme za ožiljke treba obratiti pažnju da ona bude nekomedogena (da ne začepljuje pore).

Kantarion za ožiljke na licu

Kantarion je biljka, koju svako od nas poznaje. Sigurno ste nekada imali situaciju u kojoj ste se Vi ili neko Vaš bližnji opekli. Prva stvar za kojom posežete je naravno kantarion. Ulje kantariona se koristi vekovima za zarastanje rana. Da li ste se ikada zapitali zbog čega?

Kantarion sadrži mnogo dobrih aktivnih sastojaka:

  • hipericin  ima antibakterijsko dejstvo;
  • razni polifenoli imaju antioksidativna i antiinflamatorna dejstva;
  • sadrži enzim hiperforin, koji ima antiinflamatorno dejstvo i podstiče zarastanje rana.

Ali kako ulje na problematičnu kožu?

Pa, kantarionovo ulje je nekomedogeno! Ne začepljuje pore. Stoga, kao i zbog svojih sastojaka, on je dar prirode namenjen izmučenoj, ošećenoj koži.

Korišćenje ulja na licu više puta u toku dana može ipak imati i loš učinak. Naša je preporuka da se tada okrenete kremi od kantariona.

Da, pročitali ste dobro. Kremi od kantariona. Nekonvencionalnu formu ove blagotvorne biljke pravimo upravo mi. Osim što će zaceliti rane i umiriti upalne procese na koži, krema od kantariona će joj pružiti zašitu i hidrirati je.

Smilje za ožiljke

Besmrtna lepota, eliksir mladosti i čudotvorac – samo su neki od sinonima, koji upućuju na smilje. Uvek mu se vraćamo jer nas uporno iznenađuje svojom širokom primenom. 

Ni u slučaju zaceljivanja ožiljaka smilje nije omanulo. Smilje je pokazalo veliki uspeh u regeneraciji kože i zarastanju rana. Modrice se brzo rastvaraju”, stimuliše se limfna drenaža i otok se smanjuje. Ulje smilja pomaže čak i kod povlačenja starih ožiljaka!

Dokazano je da su seskviterpenski ketoni, kao što je italidion, usko povezani sa kožom, mukoznim membranama i nervnim sistemom. Upravo oni imaju svojstvo regeneracije ćelija i – pogađate- nalaze se baš u kremi od smilja!

Zaključak

Psihološki, nositi se sa aknama i posledicama akni u vidu ožiljaka, jako je teško. Ne samo da ovaj problem utiče na samopouzdanje osobe, on može učiniti i da se ona povuče u sebe. Usamljenost, osećaj manje vrednosti, nesigurnost i sumnja u sebe… sve su to prateći osećaji sa kojima je se jako teško nositi.

Razgovarajte se sa osobom od poverenja ili sa stručnim licem o Vašim osećanjima, prouzrokovanim problemom bolesti akni. Osetićete olakšanje, ali i dobiti odgovarajuće savete i pomoć.

I zapamtite – samo onda kada u potpunosti prigrilite sebe onakvim kakvi jeste, moći ćete da iskoristite sve svoje potencijale i da prevaziđete površinske poglede okoline.

Autor: Dr Marija Andrić


Dr. Marija Andrić, sa značajnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti tradicionalne i komplementarne medicine, poseduje širok spektar certifikata i profesionalnih veština:



  • Diplomirala sam na Medicinskom Fakultetu u Beogradu 2005. godine.

  • Akupunkturolog - Stečeno 2006. godine (300 časova) na ECPD Međunarodna specijalistička škola tradicionalne medicine i akupunkture (The European Center for Peace and Development of the University for Peace established by the United Nations). Tema obuhvata integraciju savremene i tradicionalne medicine, energetske osnove homeostaze, krv i telesne tečnosti u tradicionalnoj kineskoj medicini, i više.

  • Aromaterapeut - Stečeno zvanje od novembra 2013. do aprila 2014. godine u Aroma-Tea, strukovnom udruženju za razvoj i promociju profesionalne aromaterapije. Edukacija uključuje farmakologiju eteričnih ulja, aromakozmetiku, aromamasažu, i druge oblasti.

  • Fitoterapeut - Obrazovanje stečeno od novembra 2014. do maja 2015. godine u Quanttes, međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine. Program obuhvata principi fitoterapije, sakupljanje i obrada lekovitog bilja, i druge teme.

  • Informoterapeut - Certifikat stečen 2016. godine na Kijevskom Univerzitetu, asocijaciji narodne medicine, Ukrajina. Fokus na principima informoterapije, elektro-akupunkturnoj dijagnostici, i radu na Diacor aparatu.

  • Lekar kvantne medicine - Stečeno 2017. godine u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Učenje obuhvata osnovne principe kvantne fizike, radiesteziju, i uticaj elektro-magnetnog zračenja na zdravlje.

  • Lekar sa poznavanjem homeopatije - Certifikovan 2018. godine, takođe u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Edukacija pokriva osnove homeopatije, delovanje homeopatskih lekova, i upotrebu Bahovih cvetnih kapi.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image