Niacinamid – podrška zdravom izgledu lica

Niacinamid je neophodan našem organizmu. U prilog tome, govori i činjenica je da je ljudski organizam najsloženiji među svim živim bićima.

Da bi se pravilno razvijao i kako bi pravilno funkcionisao, neophodno je zadovoljiti sve njegove potrebe, što se postiže prvenstveno putem hrane i vode, čiji pravilan unos omogućava i pravilno funkcionisanje metabolizma.

Važnu ulogu među neophodnim nutritijentima imaju vitamini, koji predstavljaju prirodno gorivo koje potpomaže održavanju zdravlja organizma.

Pored održavanja celokupnog zdravlja, važna uloga vitamina ogleda se i u održavanju i poboljšavanju našeg izgleda.

Zbog toga ćemo u nastavku predstaviti vitamin koji značajno utiče na naše zdravlje, ali i na izgled naše kože. Govorićemo o vitaminu B3, odnosno o njegovom obliku – niacinamidu.

Niacinamid – šta se krije iza pojma

Niacinamid ili nikotidamin, poznatiji je kao derivat vitamina B3. 

Dok vitamin B3 koristimo u ishrani i u organizam ga unosimo putem hrane, o niacinamidu možemo govoriti kao o aktivnom sastojku prirodne kozmetike.

S obzirom na to da ljudsko telo može da proizvede jako male količine vitamina B3, potrebe organizma za ovim vitaminom možemo zadovoljiti putem hrane sa namernicama koje su bogate vitaminim B3:

  • jaja
  • mleko
  • pečurke
  • urme

Niacinamid je rastvorljiv u vodi i kao takav se ne može skladištiti u organizmu.

Zbog toga je u nezi kože neophodno, da se unošenje niacinamida putem hrane kombinuje sa njegovom spoljašnjom primenom, odnosno sa nanošenjem proizvoda za negu kože, bogatih niacinamidom.

Niacinamid za lice

Čini se da je nega lica postala veoma popularan trend poslednjih godina.

Razlog tome nije samo marketing, već je i potreba da se podigne svest o važnosti pravilne nege, koja omogućava prevenciju težih oštećenja i promena koje mogu nastati na licu.

Savremeni način života podrazumeva mnogo više stresa nego ranije, a stres utiče ne samo na naše mentalno zdravlje, već i na naš izgled i izgled naše kože lica.

Pored stresa, važni su i spoljašnji faktori koje naša koža svakodnevno trpi.

Zbog toga je u uslovima današnjice potrebno posvetiti više pažnje nezi lica, kako bi se ona zaštitila od spoljašnjih uticaja i kako bi što duže održala zdrav izgled.

U nezi kože lica posebnu ulogu igra i nicinamid.

Ukoliko je potreban odgovor na pitanje kako nam sve niacinamid može pomoći, kada je u pitanju nega, nećemo znati odakle početi.

Delovanje niacinamida  u nezi lica je raznoliko jer je niacinamid, zbog svog načina delovanja, pogodan za gotovo sve probleme koji se mogu javiti na koži.

Redovnom upotrebom proizvoda sa niacinamidom mogu se prevenirati sve kategorije pojava na koži, od onih jednostavnijih poput crvenila i iritacije, pa sve do ozbiljnih oboljenja kao što je atopijski dermatitis.

Kako je to moguće, kako niacinamid deluje i kako se postiže njegov efekat?

Zbog svog antiimflamatornog dejstva, niacinamid je pogodan za lečenje mrlja i upala, a poseban efekat je primećen u tretiranju akni (najveći uticaj postoji na području crvenih bubuljica.

Kada su u pitanju akne i ožiljci od akni preporučeno je koristiti niacinamid u koncentraciji 5%.

Niacinamid može smanjiti protok sebuma u koži i kao takav može biti delotvoran u borbi protiv pora.

Iako istraživanja još uvek nisu došla do zaključka kako niacinamid utiče na pore, neoboriva je činjenica da efekat na pore postoji.

Najprimećeniji je uticaj na unutrašnjoj strani pora, gde niacinamid sprečava nakupljanje prljavštine, kao i nastanak začepljenja, što dalje vodi ka sprečavanju nastanka grube i neravne kože.

  • Efekat niacinamida vidljiv je i na području promene boje i ujednačenosti tona što nastaje kao posledica nakupljanja pigmenta-melanina koji se pojavljuje na površini kože.
  • Formiranje kolagena, koji utiče na stvaranje bora, stimulisano je niacinamidom, tako da se pozitivan efekat vidi i na području starenja kože.
  • Niacinamidi pomažu u jačanju barijere kože, podstičući stvaranje ceramida i holesterola, što značajno utiče na smanjenje gubitka vlage kroz kožu. 
  • Značajan efekat vidljiv je na području oko očiju, pri čemu niacinamid pomaže u smanjenju tamnih krugova kao i ublažavanju vidljivih linija.

Da li niacinamid može imati neželjene efekte?

Niacinamid, kao i svi ostali aktivni sastojci, može izazvati preterane reakcije na koži i to je jedini problem koji se može uočiti kod primene niacinamida.

Stoga se posebna opreznost preporučuje osobama sa osetljivom kožom.

Ovo ne znači da u slučajevima osetljive kože treba nužno izbegavati upotrebu proizvoda sa niacinamidom, već samo implicira više pažnje u upotrebi proizvoda sa niacinamidom.

U slučajevima preosetljivosti, neophodno je na početku primene koristiti proizvode sa manjom dozom niacinamida, a posebna opreznost savetuje se kada se koriste proizvodi koji u sebi sadrže više od 5% niacinamida, kao i kada se kombinuje više proizvoda sa niacinamidom.

Naročito opasne jesu kombinacije niacinamida sa kiselim proizvodima, s obzirom na to da kiselina omogućava dublji prodor niacinamida u kožu, pri čemu se i njegov efekat povećava.

Poseban neželjeni efekat ogleda se u takozvanom ispiranju niacinamida. Ovo je neka vrsta početnog pogoršanja stanja kože, kada se aktivni sastojak pretvara u nikotinsku kiselinu.

Ovakvo stanje manifestuje se crvenilom, svrabom i neprijatnim osećajem toplote na koži. Pomenuti simptomi brzo nestaju i ne oštećuju kožu.

Efekat ispiranja niacinamida je najčešći kod osetljive kože, kod kombinovanja proizvoda sa drugim veoma kiselim proizvodom ili kada je koncentracija niacinamida posebno visoka.

Da li je niacinamid bezbedan za kožu?

Niacinamid se iznova i iznova pokazao bezbednim i efikasnim. Ono što može da zabrine kada je u pitanju upotreba proizvoda sa niacinamidom jesu blage iritacije.

Zbog toga treba naglasiti da niacinamid nije taj koji inicijalno dovodi do ovakve reakcije.

Pravi izazivač crvenila, osipa i blagog svraba nakon upotrebe je zapravo nikotinska kiselina, poznatija kao niacin, odnosno kao drugi oblik vitamina B3.

Upotreba niacinamida u nezi kože

Upotreba niacinamida je veoma jednostavna, a ključ uspešne primene jeste u pravom odabiru proizvoda sa niacinamidom koji se koriste u nezi kože.

Međutim, treba naglasiti da to nije dovoljno. Kako bi proizvodi sa niacinamidom delovali na adekvatan način, neophodna je kombinacija sa drugim proizvodima, kao što su antioksidansi i ostali agensi za obnavljanje kože. 

Samo adekvatna kombinacija i pravilna primena preparata sa niacinamidom mogu dati poželjne i dugoročne efekte.

Za najbolje rezultate, neophodno je koristiti proizvode sa niacinamidom dva puta dnevno, ujutru i uveče, a posebno nakon nanošenja proizvoda za čišćenje kože, kako bi se koža osvežila i dodatno hidrirala.

Niacinamid se može naneti direktno na kožu, a moguća je kombinacija sa drugim proizvodima npr. kremom protiv bora.

Posebno je važno kombinovanje proizvoda sa niacinamidom i sredstava sa SPF faktorom, pri čemu svakodnevna upotreba proizvoda za sunčanje stvara pogodnu osnovu za adekvatno delovanje proizvoda sa niacinamidom.

Prednosti niacinamida

Iako se o niacinamidu govori manje nego o retinolu, njegove prednosti su podjednako značajne i neosporne, kao i one koje pruža retinol.

Razlog tome leži i u njegovoj raznovrsnoj primeni kada je u pitanju nega kože.

Neke od prednosti niacinamida jesu:

  • održavanje hidratacije kože – upotreba niacinamida poboljšava sposobnost kože da zadrži vlagu, pri čemu se koža manje suši, a ujedno se postiže i efekat duže hidriranosti kože.
  • poboljšavanje teksture kože – niacinamid pomaže u smanjenju veličine pora.
  • podmlađivanje područja oko očiju – koža oko očiju je posebno osetljiva i na njoj se pojavljuju prvi znaci starenja. Niacinamid može smanjiti pojavu bora i linija oko očiju, pri čemu se postiže mladalački izgled.
  • sprečavanje tamnih mrlja i heperpigmentacije – niacinamid deluje tako što osvetljava tamne mrlje i pozitivno utiče na sprečavanje nastanka prebojenosti pojedinih delova kože,
  • regeneracija površinskih ćelija kože – niacinamid obezbeđuje zadržavanje vlage koja je potrebna za pravilno funkcionisanje prirodnog obnavljanja ćelija kože.
  • pomaganje masnoj koži – niacinamid pomaže u regulisanju sebuma, što dalje vodi ka održavanju masne kože

Tipovi kože i niacinamid

Ukoliko se postavi pitanje za koji tip kože je niacinamid pogodan, odgovor je lako dati – niacinamid je pogodan za sve tipove kože!

Svaki tip kože će na svoj način profitirati od njegovih različitih svojstava. Iako ovo zvuči nestvarno, zapravo jeste tako.

U nastavku teksta možete videti kako je ovo moguće i kako niacinamid zapravo deluje kada su u pitanju različiti tipovi kože?

Pre svega, zbog svojih hidratantnih svojstava i sposobnosti zadržavanja vlage, niacinamid može zadovoljiti potrebe suve kože i omogućiti da koža izgleda svetlije i odmornije, dok sa druge strane, zbog svojih antiinflamatornih i antibakterijskih sredstava, niacinamid veoma koristi i masnoj i kombinovanoj koži.

Kada je u pitanju zrela koža, niacinamid deluje tako što stimuliše proizvodnju kolagena i nadopunjuje kožu iznutra, pri čemu se bore smanjuju, a ten dobija mladalački i svež izgled, dok kod osetljive kože deluje tako što poboljšava zaštitnu barijeru kože i na taj način omogućava sprečavanje iritacija.

Treba naglasiti da upotreba niacinamida nije zavisna od starosne dobi, tako da se može koristiti u svim životnim dobima, a zbog svoje dobre podnošljivosti sasvim je u redu koristiti ga i tokom trudnoće.     

Niacinamid je veoma prilagodljiva supstanca i može biti pogodan za sve tipove kože kao i za sve kožne probleme. Upravo ova činjenice čini niacinamid jednim od najraznovrsnijih aktivnih sastojaka u kozmetici.

Niacinamid serum

Niacinamid serum je lagane teksture što omogućava bržu absorpciju kroz kožu.

Pored toga što se brzo absorbuje i sadrži visoke koncentracije niacinamida, prednost seruma je u tome što sadrži i druge aktivne komponente kao što su: sastojak protiv starenja, vitamin C i umirujući alantoin.

Prednosti seruma za lice ogledaju se u stimulaciji regeneracije kože, sužavanju velikih pora, osvetljavanju pigmentnih fleka i podržavanju prirodne barijere kože.

Uz redovnu i pravilnu upotrebu niacinamid serum omogućava da koža izgleda sveže i zategnuto, pri čemu ten postaje ujednačeniji i blistaviji.

Formula univerzalne primene važi i kada je u pitanju serum, tako da se on može koristiti kod svih tipova kože, pri čemu se delovanje prilagođava u zavisnosti od problema koji se tretira.

Da bi niacinamide serum delovao na adekvatan način i kako bi se postigao potpuni efekat, neophodno je pridržavati se određenih smernica u upotrebi niacinamid seruma.

Pre svega, poželjno je koristiti serum dva puta dnevno, ujutru i uveče, a poseban značaj ima i pravilan redosled upotrebe (serum koristite pre kreme, a nakon čišćenja i pilinga lica).

Da bi niacinamid serum optimalno radio, neophodno je pre njegove upotrebe ukloniti prljavštinu i šminku sa kože lica.

Zbog toga je, pre primene seruma, naročito važna upotreba nežnih sredstava za čišćenje lica, kao i primena pilinga koji uklanja mrtve ćelije kože, sebum i ostale nečistoće.

Ključ uspešne primene leži i u postepenom uvođenju niacinamide seruma u svakodnevnu rutinu, a to bi značilo da na početku treba koristiti manje koncentracije (2-5%) koje se vremenom povećavaju (10-20%).

Pravilna upotreba, kao i pravilna kombinacija sa drugim proizvodima omogućavaju prevenciju bezopasne reakcije kože kao što su crvenilo i iritacija.

Niacinamide krema ili serum

Kada govorimo o niacinamid kremama, treba naglasiti da se one mogu podeliti u više kategorija, te tako možemo govoriti o niacinamid hidratantnoj kremi, SPF niacinamid kremi, noćnoj kremi i kremi za područje oko očiju.

Sve one se mogu koristiti kombinovano, a uz dodatak seruma postiže se najoptimalniji i najdugoročniji efekat.

Važno je koristiti proizvod koji ostaje duže na koži lica, a obzirom na to da serumi sadrže veće koncentracije niacinamida kao i ostalih aktivnih sastojaka, mogu se smatrati pogodnijim proizvodom.

Pravilna upotreba niacinamida – saveti i preporuke

  • Testirajte svoje lice – iako je niacinamid pogodan za sve tipove kože, to ne znači da različitim tipovima kože odgovara ista koncentracija proizvoda sa niacinamidom. Zbog toga, ukoliko niste sigurni oko tipa kože ili se radi o mešovitoj i osetljivoj koži, budite oprezni i postepeno primenjujte niacinamid (idealna koncentracija na početku je 2-5%). Na početku primene nemojte koristiti proizvode na kojima nije navedena upotrebna koncentracija niacinamida.
  • Oprezno kombinujte proizvode sa niacinamidom – ukoliko proizvode sa niacinamidom kombinujete sa proizvodima koji sadrže kiselinu ili sam proizvod sadrži i niacinamid i kiselinu, proizvod će imati jači efekat.
  • Kada koristite proizvode sa niacinamidom, uverite se da ostali proizvodi koje koriste ne sadrže niacinamid, kako ne bi došlo do povećavanja koncentracije.
  • Budite strpljivi – nemojte koristiti proizvode sa niacinamidom prečesto, posebno ukoliko proizvod sadrži veću koncentraciju niacinamida. Pokazalo se da je efekat upotebe niacinamida vidljiv posle dve nedelje, ali da se optimalan efekat postiže tek nakon četiri.
  • Pravilno nanosite proizvode sa niacinamidom – Optimalno je nanošenje proizvoda sa niacinamidnom dva puta dnevno, najbolje nakon čićenja lica, zbog dodatne hidratacije. U slučaju nanošenja proizvoda sa niacinamidom, važi parola ,,manje je više“.
  • Pravilno zadovoljite potrebe organizma – iako su proizvodi sa niacinamidom efikasni kada je u pitanju nega kože, to ne znači da su dovoljni. Kako bi vaša koža bila zdrava i negovana, pored kozmetike sa niacinamidom, neophodna je i adekvatna ishrana i unošenje vitamina B3 putem hrane, kao i adekvatna hidratacija organizma.
  • Zaštitite se od sunca – kako bi koža imala optimalnu korist od kozmetike sa niacinamidom i drugim aktivnim sastojcima, neophodna je svakodnevna zaštita kože kremom za sunčanje širokog spektra.

Kombinacija niacinamida sa drugim sastojcima

Pored niacinamida u prevenciji starenja kože mogu pomoći i drugi sastojci, kao što su:

  • hijaluronska kiselina – u kombinaciji sa niacinamidom, hijaluronska kiselina ima zaštitni efekat i stimuliše prirodnu regeneraciju kože
  • vitamin C – niacinamid i vitamin C se savršeno nadopunjuju jer oba aktivna sastojka podstiču prirodnu regeneraciju kože i štite je od spoljašnjih uticaja kao što je UV zračenje
  • ferulinska kiselina – niacinamid i ferulinska kiselina slični su po svojim antiimflamatornim i antioksidativnim svojstvima, kao i po zaštiti od UV zračenja. U kombinaciji, ne samo da štite kožu od sunca, već i ublažavaju njegov efekat na koži
  • glikolna kiselina – glikolna kiselina se koristi za oporavljanje površinskog sloja kože i zbog toga se najviše upotrebljava u pilinzima za čišćenje i uklanjanje mrtvih ćelija kože. Kombinacija sa niacinamidom ima smisla ukoliko se želi postići brža regeneracija kože nakon pilinga
  • retinol – retinol poboljšava elastičnost kože, pomaže u smanjenju bora i deluje protiv slobodnih radikala. Retinol i niacinamid se kombinuju kako bi se poboljšao efekat ovih sastojaka i kako bi se dobila idealna formulacija za kozmetiku protiv starenja
  • cink – cink ima antiseptički učinak i koristi se radi smirivanja upale. Kombinacija cinka i niacinamida ima smisla kod ublažavanja tragova bubuljica, pročišćavanja pora i jačanja zaštitne barijere kože
  • vitamin E – vitamin E reguliše sadržaj masti i vode u koži i omogućava da ona ostane elastična. U kombinaciji sa niacinamidom omogućava se ujednačen i gladak ten sa finim porama.

Pametna kombinacija i nadopunjavanje ovih proizvoda nudi dodatne pogodnosti, pri čemu se povećava učinkovitost primene i postižu najoptimalniji rezultati.

Sada kada znamo dosta toga o niacinamidu, ostaje samo da obećamo sebi i svojoj koži primenu ovog aktivnog sastojka.

Uključivanje aktivnog sastojka niacinamida u svakodnevnu rutinu nege znači stvaranje brojnih prednosti za zdravlje i izgled naše kože.

Pored svih benefita koje niacinamid nudi, ono što ga čini trendom jeste i njegova jednostavna upotreba. Zbog toga nemojte čekati kako biste počeli da koristite proizvode sa niacinamidom.

Pravi trenutak je upravo sada. Vaša koža će vam biti zahvalna!

Autor: Dr Marija Andrić


Dr. Marija Andrić, sa značajnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti tradicionalne i komplementarne medicine, poseduje širok spektar certifikata i profesionalnih veština:



  • Diplomirala sam na Medicinskom Fakultetu u Beogradu 2005. godine.

  • Akupunkturolog - Stečeno 2006. godine (300 časova) na ECPD Međunarodna specijalistička škola tradicionalne medicine i akupunkture (The European Center for Peace and Development of the University for Peace established by the United Nations). Tema obuhvata integraciju savremene i tradicionalne medicine, energetske osnove homeostaze, krv i telesne tečnosti u tradicionalnoj kineskoj medicini, i više.

  • Aromaterapeut - Stečeno zvanje od novembra 2013. do aprila 2014. godine u Aroma-Tea, strukovnom udruženju za razvoj i promociju profesionalne aromaterapije. Edukacija uključuje farmakologiju eteričnih ulja, aromakozmetiku, aromamasažu, i druge oblasti.

  • Fitoterapeut - Obrazovanje stečeno od novembra 2014. do maja 2015. godine u Quanttes, međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine. Program obuhvata principi fitoterapije, sakupljanje i obrada lekovitog bilja, i druge teme.

  • Informoterapeut - Certifikat stečen 2016. godine na Kijevskom Univerzitetu, asocijaciji narodne medicine, Ukrajina. Fokus na principima informoterapije, elektro-akupunkturnoj dijagnostici, i radu na Diacor aparatu.

  • Lekar kvantne medicine - Stečeno 2017. godine u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Učenje obuhvata osnovne principe kvantne fizike, radiesteziju, i uticaj elektro-magnetnog zračenja na zdravlje.

  • Lekar sa poznavanjem homeopatije - Certifikovan 2018. godine, takođe u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Edukacija pokriva osnove homeopatije, delovanje homeopatskih lekova, i upotrebu Bahovih cvetnih kapi.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image