Hijaluronska kiselina – 5 ključnih prednosti

Hijaluronska kiselina, HA, hijaluronan ili hijaluron je supstanca koja se prirodno nalazi u našem telu. Hijaluronska kiselina je zapravo grupa molekula šećera zvanih polisaharidi.

Predstavlja važnu komponentu različitih vrsta vezivnih tkiva, a najviše je ima u koži, očima i zglobovima.

Ono što hijaluronsku kiselinu posebno izdvaja, jeste činjenica da je u stanju da vezuje ogromne količine vode. Zapravo, hijaluronska kiselina ima neverovatnu sposobnost da privuče i zadrži vlagu do čak hiljadu puta više u odnosu na svoju težinu.

Primera radi, jedan gram hijaluronske kiseline vezuje i do 6 litara vode!

Šta ovo znači za naše telo i zbog čega je hijaluronska kiselina neizbežni sastojak Vaše nege?

Hajde da, korak po korak, saznamo sve o hijaluronskoj kiselini!

O samom sastojku – hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je glukozaminoglikan. Komplikovano ime možda, ali, ona je najvažniji glukozaminoglikan u koži, koji obezbeđuje da sve komponente kože ostanu zaštićene i uravnotežene, ali i da se stalno obnavljaju.

Hijalurnoska kiselina u zglobovima

Hijaluronska kiselina je i glavna komponenta sinovijalne tečnosti. Sinovijalna tečnost štiti i podmazuje zglobove i omogućava ishranu hrskavice.

Stoga, hijalurinska kiselina služi skoro kao mazivo, koje omogućava da naši zglobovi ostanu stabilni, čak i pod velikim opterećenjem.


Napomena: 

Postoje suplementi sa dodatkom hijaluronske kiseline, koji bi trebalo da pomognu kog bolova u zglobovima i da nadoknade smanjenje hijaluronske kiseline u sinovijalnoj tečnosti.

Koliko su oni međutim učinkoviti, nije potpuno dokazano. Veruje se da imaju sličan efekat, kao i uzimanje dodatka vitamina u vidu tableta.


Hijaluronska kiselina u očima

Oči prirodno sadrže visoku koncentraciju hijaluronske kiseline. Ona ih održava vlažnim i sprečava pojavu suvoće oka. Iz tog razloga, hijaluronska kiselina je najčešći sastojak kapi za oči i tečnosti za sočiva jer sprečava upalu i crvenilo.

Međutim, najveća količina hijaluronske kiseline u telu se nalaži upravo u koži (otprilike 50%). 

Blagodeti hijaluronske kiseline za kožu

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je krucijalna za vlažnost i elastičnost naše kože. Magija leži u njenoj sposobnosti da crpi, zapravo privlači vlagu i nagomilava je u koži.

Ona vlaži kožu, kao nijedan drugi aktivni sastojak. Takođe regeneriše gornje slojeve kože, čineći je mekom, gipkom i blistavom.

Kako starimo, koncentracija i molekularna težina hijaluronske kiseline u telu značajno opada. Kada je o koži reč, to pre svega dovodi do pojave i prvih linija na licu.

Uz faktore zagađenja iz životne sredine ili određenog načina života (poput konzumiranja alkohola ili cigareta), koža sve brže gubi vlagu. To prouzrokuje još bržu i intenzivniju pojavu bora, ali i dehidrataciju kože.

Zbog čega je dehidrirana koža opasna?

Ne samo što dehidririna koža izgleda umorno, staro i oštećeno, ona to i jeste!

Suva i iscrpljena koža nije u stanju da održi svoju prirodnu barijeru i postaje ranjivija na ošetećenja iz životne okoline. Osim toga, oslabljena barijera kože može lako pustiti razne bakterije “unutra”.

Tada često dolazi do raznih problema na koži poput rozacee, atopijskog dermatitisa ili čak pojave akni.

Zbog toga je važno da se nedostatak hijaluronske kiseline u koži nadoknadi upotrebom iste u svakodnevoj nezi. Nega lica hijaluronskom kiselinom bi, prema preporukama dermatologa, trebala da otpočne još oko 25-te godine, s obzirom da tada nastupa postepeno opadanje njene količine u našoj koži.

Dermatolozi preporučuju da se sa uvođenjem hijaluronske kiseline u negu kože počne još oko 25-te godine, s obzirom da tada nastupa postepeno opadanje njene količine.

Najznačajnija svojstva hijaluronske kiseline jesu da ona:

  • štiti ćelije kože od gubitka vlage
  • smiruje irirtiranu kožu i ublažava upale
  • promoviše regeneraciju ćelija kože
  • održava čvrstinnu i elastičnost kože

A dobra vest je i da hijaluronska kiselina gotovo da nema nikakve kontraindikacije, s obzirom da je potpuno prirodna.


Napomena:

Kod mnogih proizvođača, proizvedena hijaluronska kiselina nije potpuno prirodna, te može sadržati i neke sintetičke komponente, ali je i testirana na životinjama.

Stoga Vam skrećemo pažnju, kako biste prilikom kupovine Vašeg negujućeg proizvoda, znali na šta da obratite pažnju.


Upotreba hijaluronske kiseline za lice

Kada znamo da hijaluronska kiselina može da prodre u kožu, gde vezuje vodu za ćelije kože, nije iznenađujuća činjenica da je hijaluronska kiselina sveprisutna u kozmetičkim proizvodima za negu.

Hijaluronsku kiselinu možete pronaći u raznim umivalicama, serumima, ovlaživačima, maskama za lice, kremama za okoloočno područje i naravno hidratantnim kremama.

Kako da znate koji je izbor najbolji za Vas?

Hijaluronska kiselina dolazi u različitim veličinama molekula, koje koža različito apsorbuje. Stoga se pravi gruba razlika na visokomolekularnu i niskomolekularnu kiselinu.

  • Visokomolekularna ili dugolančana hijaluronska kiselina se, kao što ime kaže, sastoji od dugog lanca molekula. Hijaluronska kiselina visoke molekularne težine ne prodire u kožu, već “leži” na njoj. Ona deluje kao fini film na površini kože i, izvlačeći vlagu iz vazduha, stvara trenutni efekat liftinga. Takođe ima i antiiflamatorno dejstvo na koži i od velikog je značaja za obezbeđivanje pokretljivosti ćelija.
  • Niskomolekularna ili kratkolančana hijaluronska kiselina lako prodire u unutrašnji sloj epidermisa. Tamo formira hidrokompleks sa molekulima vode, sprečavajući dehidrataciju i međusobnu kontrakciju ćelija. Ne samo da je koža punija i čvršća, već su i bore vidno smanjenje. Hijaluronska kiselina male molekularne težine ima dugotrajniji efekat na kožu i ne ispira se.

Hijaluron najbolje deluje na kožu kada se nanesu različite molekularne veličine istog. Osnovno pravilo glasi da, što je manja dužina lanca hijaluronske kiseline, to ona dublje prodire u kožu.

U Vašim kozmetičkim preparatima ćete stoga želeti i visokomolekularnu, ali i niskomolekularnu hijaluronsku kiselinu. Osim toga, važno je da proizvod sadrži još neke aktivne sastojke, kako bi učinak hijaluronske kiseline bio potpun. 

U kombinaciji sa vitaminom A, hijaluronska kiselina obezbeđuje koži mladolikost i zateže je. Kada se kombinjue sa vitaminom C, regeneracija ćelija kože od oštećenja izazvanih UV zračenjem će biti znatno ubrzana.

5 Ključnih prednosti hijaluronske kiseline

Hidratacija

Hijaluronska kiselina je toliko efikasna u postizanju hidriranosti kože, da je postala i sinonim za hidrataciju. Kada pomislite na hidrataciju – mislite odmah i na hijaluronsku kiselinu!

Kako smo već naveli, hijaluronska kiselina ima neverovatnu snagu da veže ogromne količine vode. To je ključno kada je reč o hidrataciji kože!

Znamo kakve probleme može imati dehidrirana koža. Zato, redovnom upotrebom hijaluronske kiseline, možete Vašoj koži obezbediti neophodnu vlažnost.

Hidrirana koža je ispunjena, blistava i gipka.

Ali osim toga, hidrirana koža je zdrava! Sposobna je da spreči prodor štetnih bakterija iz okoline, ali i zadrži vlagu unutra jer je njena barijera osnažena.

Hijaluronska kiselina je odličan primer kako sa malim brojem sastojaka možete postići optimalne rezultate. 

Jačanje lipidne barijere

Glavna funkcija kože je da zaštiti naše telo i unutrašnje organe. Gornji sloj kože (epidermis) preuzima teret spoljašnjih oštećena i izložen je brojnim zagađivačima iz okoline.

Kako starimo, naša lipidna barijera (masne kiseline, koje zadržavaju vodu i sprečavaju da bakterije prodru u kožu) postaje usporena i oslabljena. Tada dolazi do stvaranja raznih nepravilnosti na koži. 

Hijaluronska kiselina jača prirodne barijere kože i zarobljava vlagu unutra. Redovnim nanošenjem može se usporiti propadanje lipidne barijere i pomoći da se ona ojača i zaštiti. 

Kada je lipidna barijera dodatno pomognuta i zaštićena hijaluronskom kiselinom, koža je spremnija da se odrbani od faktora zagađivača iz životne sredine, ali i znakova starosti.

Koža, koja nije prinuđena da se bori sa ovim faktorima, ostaje duže jača, svetlija i manje naborana.


Oprez:

Mnogi proizvođači koriste razne konzervanse u proizvodima sa hijaluronskom kiselinom.

Oni mogu urušiti prirodnu barijeru kože jer ubijaju i dobre bakterije, koje takođe štite kožu od toksina. Rezultat je gubitak vlage, ali i potencijalna iritacija.

Stoga je jako bitno da obratite pažnju na sve sastojke Vašeg preparata. Naravno, što ih je manje, to je veća verovatnoća da ne sadrže skrivene loše sastojke.


Hijaluronska kiselina i Anti-aging efekat

Sa anti-age negom nikada nije prerano započeti! Hijaluronska kiselina nije bez razloga neizostavna komponenta brojnih proizvoda protiv starenja.

Hijaluronska kiselina pomaže u smanjenju vidljivosti finih linija i bora jer, zadržavajući vlagu u koži, stvara efekat punjenja. Kada je koža zaštićena i hidrirana, ona nije opterećena borbom za hidrataciju.

Tada je usmerena na stvaranje novih ćelija, što za krajnji rezultat ima punije ćelije kože, ali i sjajniju i zategnutiju kožu.

Hijaluronska kiselina podstiče regeneraciju ćelija kože, nudeći joj dodatnu hidrataciju i zaštitu. Tako prirodno dolazi do stvaranja zdravijijh ćelija kože i blistavog tena.

Koža koja ima više volumena i čvrstoće, čak i u određenim godinama, je sasvim moguća uz pomoć nege hijaluronskom kiselinom.

Osim toga, hijaluronska kiselina deluje zatezajuće: konture lica, sa godinama, postaju sve opuštenije i mekše. Naravno, jedan od ključnih razloga je gubljenje prirodne količine hijaluronske kiseline u koži.

Sasvim logičan sled okolnosti je uvođenje dodatne nege hijaluronskom kiselinom različitih molekularnih težina (kako bi prodrla u različite slojeve kože).


Napomena: 

Danas postoji i te kako mnogo kozmetičkih poduhvata sa hijaluronskom kiselinom. Ubrizgavanje hijalurona direktno u kožu takođe obećava popunjenost linija i bora i čvrstinu kože. Međutim, mi smo protiv ovakvih intervencija.

Sama hijaluronska kiselina nije štetna, ali hirurškim ubrizgavanjem u epidermis narušavate njen balans i mogu se javiti razni neželjeni efekti: otok, modrice, crvenilo i iritacije.

Smatramo da se redovnim nanošenjem hijaluronske kiseline na kožu mogu postići najoptimalniji rezultati i bez podvrgavanja hirurškim zahvatima. 


Pomoć kod zarastanja rana

Na mestima na kojima je koža oštećena, telo automatski proizvodi više hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina pomaže da rane brže zarastu, zato što reguliše nivoe upale i signalizira telu da je potrebno izgraditi više krvnih sudova u ošećenoj regiji. 

Pokazalo se da nanošenje hijaluronske kiseline na ranu smanjuje njenu veličinu, ubrazava njeno zarastanje i ublažava bol. Kako hijaluronska kiselina ima i antibakterijska dejstva, njeno nanošenje na ranu smanjuje rizike od nastanka infekcije.

U tom smislu, hijaluronska kiselina ima značajnu ulogu u postoperativnoj nezi ljudi, koji su bili podvrgnuti stomatološkim procedurama. Pomaže i kod bolesti desni i eliminisanju čireva u ustima.

Jasnoća kože

Kada je masna koža lica u pitanju, velika je zabluda da njoj nije potrebna dodatne hidratacija. 


Iako ona deluje hidrirano pošto je sjajna i glatka na dodir, takav izgled nije pokazatelj njene hidriranosti, već viška ulja.

Kada se takvoj koži ne posveti dovoljna pažnja i kada se ona ne hidrira dodatno, sklona je proizvodnji još veće količine ulja. Hijaluronska kiselina sprečava prekomernu proizvodnju ulja, koja začepljuje pore i izaziva izbijanje pustula.

Hijaluronska kiselina ima i antiinflamatorna i antibakterijska dejstva, tako da će koži sklonoj aknama dodatno pomoći. Dobićete hidriranu kožu, a upalni procesi i akne će krenuti da se povlače i smiruju.

Zaključak

Iako naizgled sasvim jednostavna i dorbro poznata supstanca, hijaluronska kiselina je ubedljivo najmoćniji sastojak za hidrataciju kože. Osim toga ima i brojne druge sposobnosti, koje smo pokušali da vam predočimo u ovom tekstu.

Naravno, kao i kod svih sredstava, upornost i rutina su neophodni za najbolje rezultate. Uživajte u odmorjnoj, hidriranoj i mladolikoj koži uz hijaluronsku kiselinu!

Autor: Dr Marija Andrić


Dr. Marija Andrić, sa značajnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti tradicionalne i komplementarne medicine, poseduje širok spektar certifikata i profesionalnih veština:



  • Diplomirala sam na Medicinskom Fakultetu u Beogradu 2005. godine.

  • Akupunkturolog - Stečeno 2006. godine (300 časova) na ECPD Međunarodna specijalistička škola tradicionalne medicine i akupunkture (The European Center for Peace and Development of the University for Peace established by the United Nations). Tema obuhvata integraciju savremene i tradicionalne medicine, energetske osnove homeostaze, krv i telesne tečnosti u tradicionalnoj kineskoj medicini, i više.

  • Aromaterapeut - Stečeno zvanje od novembra 2013. do aprila 2014. godine u Aroma-Tea, strukovnom udruženju za razvoj i promociju profesionalne aromaterapije. Edukacija uključuje farmakologiju eteričnih ulja, aromakozmetiku, aromamasažu, i druge oblasti.

  • Fitoterapeut - Obrazovanje stečeno od novembra 2014. do maja 2015. godine u Quanttes, međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine. Program obuhvata principi fitoterapije, sakupljanje i obrada lekovitog bilja, i druge teme.

  • Informoterapeut - Certifikat stečen 2016. godine na Kijevskom Univerzitetu, asocijaciji narodne medicine, Ukrajina. Fokus na principima informoterapije, elektro-akupunkturnoj dijagnostici, i radu na Diacor aparatu.

  • Lekar kvantne medicine - Stečeno 2017. godine u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Učenje obuhvata osnovne principe kvantne fizike, radiesteziju, i uticaj elektro-magnetnog zračenja na zdravlje.

  • Lekar sa poznavanjem homeopatije - Certifikovan 2018. godine, takođe u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Edukacija pokriva osnove homeopatije, delovanje homeopatskih lekova, i upotrebu Bahovih cvetnih kapi.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image