Mešovita koža – koji su proizvodi najbolji za vas [TEST]

Ako imate mešovitu kožu, onda već sigurno znate šta znači termin ‚‚T-zona“. U stvari ponekad se možete osećati kao da vaša koža ima dvostruku ličnost – jedan deo lica je mastan sa velikim porama na čelu, nosu i bradi, dok je drugi deo lica suv, a ponekad koža lica može biti ljuspava na obrazima i ispod očiju.

Najčešći tip kože

Ako imate mešovitu kožu ne morate da se zbog toga osećate loše, smatra se da je mešovita koža najčešći tip kože. Znam, da vam verovatno ovo neće pomoći da shvatite kako da nega lica masne kože nosa i čela bude različita, a da pritom ne obuhvatite istim tretmanom obraze koji su suvi, zar ne?

Ako ste neko ko je neprestano frustriran u pokušaju da usreći oba dela vašeg lica, evo nekoliko saveta i rešenja za vas.

 Šta je mešovita koža?

Mešovita koža je ono što i sam naziv implicira – koža koja je kombinacija suve i masne kože. Ako biste nacrtali veliko  slovo „T“ na licu, sva koža koja je ispod slova „T“ jeste masna, dok su mesta izvan slova „T“ suva i potencijalno ljuspava.

Zato se upotrebljava termin „T-zona“ kada govorimo o onima sa mešovitom – kombinovom kožom.

Mešovita koža takođe znači da istovremeno imate fine linije, bore, sjaj i zapušene pore. Takođe možete da osetite neujednačen ten kože ili velike izražene pore na nosu.

Nažalost, ovakva indikacija dodatno može otežati njenu negu.

Šta uzrokuje mešovitu kožu?

Bez obzira na to koji tip kože imate (suvu, masnu, kombinovanu, zrelu ili osetljivu), tip kože ste dobili  zahvaljujući genetici. Baš kao što nasledite boju očiju, boju kose i tip tela od roditelja, baka i deka, isto tako nasleđujete i tip kože.

Kako da prepoznam mešovitu kožu?

Osobe sa mešovitom kožom imaju više aktivnih masnih žlezda na nosu, bradi i čelu, zbog toga su ove oblasti sklonije zapušenim porama. Obrazi, s druge strane, mogu imati manje aktivnih masnih žlezda, zbog čega mogu biti suvi i ljuspavi.

U nekim slučajevima, međutim, ako koristite grube, sintetičke proizvode ili proizvode sa sastojcima za isušivanje poput sulfata i alkohola, zapravo možete podstaći kožu da još više proizvodi ulja u „T-zoni“, što takođe može stvoriti simptome mešovite kože.

Komplet prirodne kozmetike Royal Balm

Testirajte svoju kožu [TEST]

Niste sigurni da li imate mešovitu kožu? Pokušajte da uradite sledeći test:

Operite lice sa nežnim sredstvom za čišćenje lica, osušite ga, a zatim sačekajte oko 10-15 minuta. (Nemojte nanositi druge proizvode.)

Najverovatnije da ćete na obrazima, slepoočnicama osetiti da vam je koža suva i čvrsta, dok će vam nos, brada i čelo izgledati masno i sjajno.

Još jedan pokazatelj koji bi mogao da vam ukaže da imate mešovitu kožu jeste to da vam je teško da pronađete pravi proizvod za negu kože lice koji stvarno deluje.

Neki proizvodi vas čine besnim nakon korišćenja, dok vas drugi preparati učine da vam je koža sada još više suva i perutava nakon upotrebe.

Pravi izbor je krema za mešovitu kožu koja će vam brzo pomoći i ujedno neće storiti zavisnost vaše kože da je stalno koristite

Da li ste primetili ove probleme?

Ako imate mešovitu kožu, verovatno već znate koji su problemi, ali evo glavnih problema koje možete da iskusite:

• Zapušene pore na području T zone
• Velike pore na području T zone
• Sjaj i masna koža na području T-zone
• Suvi, ljuspavi i perutavi obrazi
• Obrazi i vrat koji su osjetljiviji na sredstva za čišćenje

Životne navike koje pomažu mešovitoj koži

Promene u načinu života mogu dodatno uticati na uravnoteženje problema sa mešovitom kožom. To uključuje sledeće:

Osvežavati iznutra ka spolja

Kod mešovite kože pravi izazov je na koji način da hidrirate kožu, a da pritom ne zapušite pore. Jedan od načina da to postignte jeste da primenite zlatno pravilo ‚‚Osveži iznutra ka spolja“.

To možete da postignete tako što ćete dovoljno da unosite esencijalne masne kiseline.  Što znači da treba više da jedete losos, orah i laneno seme, razmislite o uzimanju suplementa u obliku ribljeg ulja ili lanenog ulja.

Izbegavajte čišćenje agresivnim sredstvima

Stvari poput sulfata, alkohola i sapuna mogu vam dodatno ukloniti sebum iz kože. Možda ste mislili da će to pomoći vašoj T-zoni, ali istina je: To će zapravo podstaći da proizvodite više sebuma. Zato se držite podalje od jakih, agresivnih hemijskih sastojaka.

Dugotrajna upotreba abrazivnih i agresivnih sredstava, dovešće vašu kožu prerano do starenja pa će krema protiv bora biti prvi sledeći saveznik u nezi vaše kože.

Vežbanje

Vežbanjem pumpate više krvi u krvotok koja onda više isporučuje ključne hranljive sastojke koje su neophodne za vašu kožu.

Praktikujte tehnike za oslobađanje od stresa [STRESS RELIEF]

Stres može da kožu učini razdražljivijom kako u masnim tako u suvim zonama. Isprobajte meditaciju, jogu, tai-chi, časopise, muziku, šta god vam prija.

Izbegavajte proizvode koje zatvaraju pore

U svojim proizvodima za negu lica i šminci uvek birajte one koji su napravljeni za masnu ili mešovitu kožu. Izbegavajte ovlaživače na bazi nafte kao što su vazelin, mineralna ulja u svim svojim proizvodima, posebno uvlaživačima i osnovama.

Izaberite proizvode bez parfema

Vaši obrazi su već verovatno skloni suvoći, perutanju i ljuspanju, a takođe mogu biti skloni iritaciji. Stoga, izbegavajte proizvode sa veštačkim mirisima i drugim iritantnim sastojcima.

Zaštita od sunca

Kod svih tipova kože, i vašoj koži je potrebna zaštita od okruženja, posebno od UV zraćenja. Kape, šeširi i hladovina su od sada vaši najbolji prijatelji, ali takođe odaberite sigurnu kremu za sunčanje kako bi vam krhki obrazi izgledali živahno i mladalački.

Dnevna rutina za mešovitu kožu

Kod mešovite kože ključ je ravnoteža. Morate pronaći način da uravnotežite ono što vašoj koži treba u suvim predelima i ono što joj je potrebno u masnim delovima. To nije lak zadatak, ali evo nekoliko saveta.

Još jedna od stvari o kojoj trebate da razmišljate – većina ljudi sa mešovitom kožom ima jedan tip koji je više dominantan. Drugim rečima, ako se borite sa zapušenim porama, masna koža je vaša najveća briga.

Ako su vam začepljene bore samo na nosu, a ostatak kože je suv, onda vam je suva koža lica glavni problem. Dakle, samo napominjem nešto o čemu morate da vodite računa prilikom odabira svoje najbolje dnevne rutine za negu lica.

Prirodna sredstva za čišćenje

Svima toplo preporučujem da koriste prirodna sredstva za čišćenje lice, jer pružaju višestruke blagodeti bez loših nus-efekata. Ovo je pogotovo važno za ljude sa mešovitom kožom.

Sredstva za čišćenje lica na bazi hemijskih sastojaka nikada vam neće pomoći kako bi ste vi to želeli, jer će hemija dodatno da isuši suva područja i učiniti da vaša masna područja budu još masnija.

Izbegavajte tonike koji iritiraju

Većina tonika za lice koje kupujete u prodavnici imaju alkohol, mentol, veštačke mirise i slično u sebi. Sve grozne stvari za mešovitu kožu. Izbacite sve ovo i koristite tonik za lice koji sadrži prirodne sastojke koji će vam pomoći da vratite prirodan pH nakon čišćenja, a istovremeno neguju vašu kožu.

Isprobajte naš tonik sa cvetnom voda matičnjaka, koja ima jako antiinflamatorno dejstvo, veoma je nežan za kožu i čini je mekom i hidriranom.

Negujte oba tipa

Većina hidratantnih sredstava je napravljena za masnu ili suvu kožu. (One koje su napravljene za normalnu kožu obično su okrenute više prema suvim tipovima.)

Neki stručnjaci će preporučiti da koristite jedno od njih – teže hidratantno sredstvo na predelu obraza i lakše hidratantne kreme za lice koje će dodati vlagu na vašoj T-zoni.

Krema za lice treba da bude od prirodnih sastojaka i da pomogne vašoj koži lica zato dobro razmislite da bi odabrali pravu.

Samostalni odabir ulja za lice

To bi moglo da bude dobra opcija za vas, ali problem je u tome što su kvalitetna ulja za lice jako skupa, teško se nabavljaju na našem tržištu i moguće je da ćete pogrešiti prilikom izbora.

Problem je u tome,  što vaša koža nije grafikon koji bi vam tačno prikazao gde da primenite šta.

Može se desiti da napravite pogrešnu kombinaciju ulja i zatim sledećeg jutra ćete se probuditi za zapušenim porama.

Naše rešenje – koristite serum za mešovito lice.

Razmotrite šta smo gore napisali –  Da li imate više problema sa masnom ili suvom kožom? Ako ste osoba u zrelim godinama, suvoća vam je možda primarna. U tom slučaju odaberite: serum za zrelu kožu ili serum za suvu kožu lica

Mlađe osobe mogu biti više zabrinuti zbog zapušenih pora. (Izaberite biljno ulje za lice za masnu kožu.) Bilo koje će hidrirati bez zapušenja pora, a kožu će nahraniti i zaštititi od spoljnih uticaja

Dodajte u svoju nedeljnu rutinu

Pored svakodnevne rutine, svake nedelje preduzmite ove korake za blistaviju i hidriranu kožu:

Piling lica

Svim tipovima kože treba piling lica, ništa manje za kombinovanu kožu. Masnim delovima je potrebno da se otvore pore dok suvim zonama je potrebno omogućiti prodiranje ovlaživača. Ključ vašeg tipa kože je da budete nežni na obrazima i malo jačeg pilinga na T zoni.

Hranjive maske

Odabir dobre maske za lice može biti težak zadatak za mešoviti tip kože, jer niste sigurni da li bi trebalo da dobijete onu koja upija ulje ili daje veću hidrataciju.

Beskrajna konfuzija, zar ne?

Ne više. Samo koristite masku za pročišćavanje koja je od blata ili neke vrste gline. Kaolin glina ima način da prirodno pročišćava vaše pora bez isušivanja.

Savršena kombinacija!

Protiv bora

S obzirom da je svim tipovima kože potrebna dodatna zaštita od stresa i od zagađene okoline u kojoj živimo, preporučujemo vam da koristite proizvod protiv bora koji sadrži prirodne sastojke i koji neguju lice.

Ponavljammo opet, koristite prirodne sastojke (ne hemijske ili sintetičke) i proizvode koji ne zapušavaju pore.

Isprobajte laganu upotrebu našeg seruma za vaš tip kože koji sadrže aktivne biljne esencije i snažne antioksidante. Koristite više na obrazima i suvim delovima, manje na T-zoni. Nanesite kremu protiv bora za oči da popravite kožu oko očiju i smanjite pojavu finih linija.

Da li se borite sa mešovitom kožom? Kako se snalazite? Molimo vas da podelite bilo koji savet koji imate.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image