Zbog čega ne želite vazelin na svojoj koži?

Vazelin je danas sveprisutan. Skoro da i ne postoji oblast u kojoj se vazelin ne može primeniti. Od upotrebe u medicinske svrhe, nege kože, kose ili usana, pa sve do impregniranja kože na obući i otklanjanja masnih fleka sa površina…

Zaista, vazelin se toliko široko upotrebljava, da bi bilo lakše navesti gde se ne koristi. 

Kada se u obzir uzme i njegova cena, jasno je zbog čega je toliko popularan.

Međutim, koliko je upotreba vazelina zapravo dobra za Vašu kožu? Hajde da saznamo šta vazelin jeste, a šta nije i da razbijemo mit o navodnoj svemoći vazelina.

Šta je vazelin?

Vazelin (petroleum) je mešavina čvrstih i tečnih parafinskih ulja. On se dobija od ostataka destilacije nafte i sastoji se uglavnom od izoparafina i olefina. Ovo znači da je vazelin gotovo nerastvorljiv u vodi. 

Kao takav, dobio je reputaciju izvanrednog sredstva za hidrataciju kože. Kako na koži deluje kao čvrsti film, vazelin sprečava da vetar ili zagađenja iz vazduha dopru u kožu. Istovremeno, on onemogućava da voda ispari iz kože, pa je na taj način „hidrira” i sprečava isušivanje kože.

Iako ovo na prvu pomisao deluje kao dobra stvar, u stvarnosti je upravo suprotno!

Vazelin krema

Vazelin je proizvod na bazi mineralnog ulja, koji je uglavnom belodžućkaste do bele boje, želatinaste strukture. Najčešće se nalazi u vidu masti.

Da bi se dobio u obliku kreme, koja je i njegov najtraženiji oblik, proizvođači koriste razne metode pročišćavanja. One bi takođe trebalo i da vazelin pročiste od vrlo štetnih sastojaka po zdravlje

Kreme sa vazelinom mogu da sadrže i dobre sastojke, ali na kraju sam vazelin i parabeni (koji služe kao konzervans) poništavaju njihov učinak.

Medicinski vazelin

Iako je vazelin štetan naftni derivat, on se i pored toga koristi u medicinske svrhe. Proizvođači tvrde da je medicinski vazelin potpuno bezbedan (za razliku od komercijalnog, u kom se mogu provući štetni sastojci). 

Medicinski vazelin se uglavnom koristi za izlečenje manjih ogrebotina i opekotina na koži. U tom slučaju, vazelin treba naneti na dobro očišćenu i dezinfikovanu kožu.

U suprotnom, razne bakterije i drugi patogeni mogu ostati zarobljeni u koži i tako usporiti proces zarastanja ili inficirati ranu. Još jedna upotreba medicinskog vazelina jeste kod sprečavanja pelenskog osipa kod beba. Savetuje se da se bebina koža dobro očisti i osuši, te će tada nanošenje vazelina formirati „zaštitnu barijeru”.

Međutim, možda je bolje razmisliti o alternativi pre nego što odlučite da na kožu Vašeg mališana nanesete ovako agresivan proizvod, koji se dobija od ostataka proizvodnje nafte i ima sumnjive sastojke u sebi.

Upotreba vazelina

Već smo napomenuli da je vazelin aposulutno najčešće upotrebljivan proizvod i u kozmetici i u domaćinstvu uopšte. Osim upotrebe u medicinske svrhe, vazelin se koristi i kao:

  • osnova za nanošenje parfema – kako bi intenzitet parfema bio jači;
  • sredstvo, koje sprečava da na koži ostanu fleke od farbanja kose ili lakiranja noktiju;
  • koristi se čak i kao sredstvo za uklanjanje šminke sa lica i očiju – ovo je zaista tabuu!
  • Vazelin ima vrlo štetne sastojke, a šminku na Vašem licu će samo razmazati. Zbog nerastvorljivosti u vodi, nećete ga moći pravilno skinuti sa kože, te će se u njoj nagomilati ostaci šminke, ali i nečistoće sa kože. Sve ovo može dovesti do iritacija kože, pa čak i do stvaranja akni;
  • mazivo za zaglavljene predmete poput prstena na ruci, ali i šarki na vratima;
  • sredstvo za skidanje fleka na čvrstim površinama i obući, ali i za impregnaciju kože na obući;
  • sredstvo za negu šapa kućnih ljubimaca, 

ali i u mnogim drugim slučajevima. Ipak, vazelin se najčešće koristi za negu kose, usana i naravno, lica.

Vazelin za kosu

Ne postoje naučni dokazi, koji potkrepljuju trvdnju da vazelin pomaže rast kose i štiti je od lomljenja. I pored toga, vazelin se često koristi upravo u te svrhe.

Razna iskustva individua, koje tvrde da im je vazelin pomogao u nezi kose, podstakla su i druge ljude da ga isprobaju. Bilo kao pomoć oštećenoj kosi ili gel za stilizovanje gustih kovrdža, sa vazelinom se sve više eksperimentiše.

Stvarnost je takva da ćete vazelin jedva uspeti da očistite sa kose i biće potrebno višestruko nanošenje šampona. Ukoliko ga koristite i kao masku za kosu preko noći, moguće je da više nećete moći da očistite posteljinu od nastalih fleka. Dodatno, vazelin može čak i blokirati folikule dlake.

Vazelin za usne

S obzirom da na usnama nema lojnih žlezda, one su veoma sklone isušivanju. To je česta situacija u hladnim, zimskim danima. Da li je vazelin pogodan za negu ispucalih usana i zbog čega se koristi kao takav?

Vazelin može zadržati vlažnost kože ili usana, zbog zaštitne barijere koju stvara. Ali, nakon je ona izgubljena, kada su usne ispucale, vazelin nema nikakvu funkciju i ne može povratiti hidriranost usana.

Opasnost koja se javlja kod nanošenja vazelina na usne je mogućnost da dospe unutar usta i da ga progutate. Istraživanja su pokazala da se komponente mineralnog ulja, kao što su MOSH (zasićeni uljovodonici), MOAH (aromatični ugljovodonici) i POSH (sintetički ugljovodonici), nalaze u vazelinu. Ove komponente se smatraju kancerogenim! Mogu se akumulirati u tkivu masnih i limfnih žlezda, kao i u jetri i srcu i mogu da napadaju genetski materijal!

Vazelin za lice

Vazelin se nalazi u brojnim kremama za lice na tržištu. Kao što smo prethodno saznali, vazelin isključuje vodu, vetar i hladnoću spolja time što stvara nepropusni film na koži. U isto vreme zadržava vlagu unutar kože i sprečava njeno isušivanje.

Uz vrlo nisku cenu, ovo je odlična reklama pa se kreme za lice sa petroleumom prodaju kao lude.

Zahvaljujući parafinskim komponentama, koje sadrži, vazelin u početku stvara prijatan osećaj na koži i brzo čini suva područja gipkim.

Koža zaista izgleda negovano i meko, ali je zatvorena i iznutra i spolja. Dugoročno posmatrano, ovakva nega lica može još više isušiti kožu i čak uništiti njene zaštitne i regenerativne funkcije.

Vazelin bukvalno zatvara kožu i pore!

Tada nastupa izuzetno pogodan trenutak za proizvođače: što više i češće koristite vazelin, to će Vaša koža biti zahtevnija, a njena samoregulacija slabija.

Onda posežete za novim kremama i drugim pomadama sa vazelinom, da biste ovaj efekat kompenzovali. Sve to u uverenju da će nanošenje više negujućih proizvoda pomoći Vašoj koži. 

Jednostavno rečeno, nastaje žačaran krug u kome koristite sve više i više krema sa vazelinom, a koža ipak postaje sve isušenija, dok proizvođači sa osmehom uzimaju Vaš novac.

Štetnost vazelina

Ne samo da nastaje na ekološki negativan način i da negativno utiče na životnu sredinu (s obzirom da se dobija od ostataka nafte), vazelin sa sobom nosi i druge rizike.

Rizici na koži

Parafini iz vazelina će začepiti pore na koži lica. Šta se tada dešava?

Pre svega, limfne žlezde neće moći da regulišu proizvodnju sebuma, koji će se gomilati ispod masnog filma, koji vazelin ostavlja na koži. Ukoliko imate masniju kožu lica, višak sebuma, zarobljenog u koži, će gotovo izvesno dovesti do pojave teških bubuljica ili čak akni. 

Kako se vazelin teško skida, on može sprečiti da nečistoće iz vazduha dospeju u kožu. Ali to je mač sa dve oštrice. Kada jednom nastanu bubuljice, infekcija kože se može razviti iznutra i stvoriti Vam još veće probleme. Ukoliko pritom rešite da te bubuljice istisnete, izložićete kožu svim onim patogenima, koji su ostali zarobljeni na njenoj površini.

Ako je Vaša koža suva, krema za lice sa vazelinom će je dodatno isušiti i pored potencijalnih dobrih sastojaka, koje možda sadrži. To se dešava na način, koji smo prethodno već opisali.

Štetna ugljovodonična jedinjenja u vazelinu

Ne samo dejstvo parafina, već i takozvana MOSH, MOAH ili POSH jedinjenja mogu biti štetna po zdravlje.

Tu su ugljovodonici koji nastaju usled nečistoća u ekstrakciji parafina. Visok nivo ovih jedinjenja se nalazi u vazelinu.

Prema Stiftung Warentest-u, MOAH jedinjenja imaju udeo veći od 9% u proizvodima sa vazelinom i mogu biti kancerogena i izazvati druge komplikacije po zdravlje.

Iritacije

Korišćenje vazelina može razviti i sledeće negativne simptome na koži:

  • crvenilo;
  • alergije;
  • svrab;
  • otok;
  • bol;
  • razne iritacije i infekcije.

Zaključak

Sada kada jasno znamo šta vazelin jeste, jasno je zbog čega se on nikako ne upotrebljava u prirodnoj kozmetici!

Naravno, moguće je naći i prirodne alternative vazelinu. Možete sami napraviti negujući balzam za usne koristeći pčelinji vosak i negujuće ulje lekovitog bilja, koje Vam odgovara.

Isti je slučaj i sa negom kose, ali i lica. Royal Balm Vam nudi širok asortiman proizvoda, koji će vašu kožu dubinski nahraniti i pružiti joj najbolje rezultate.

Autor: Dr Marija Andrić


Dr. Marija Andrić, sa značajnim iskustvom i obrazovanjem u oblasti tradicionalne i komplementarne medicine, poseduje širok spektar certifikata i profesionalnih veština:



  • Diplomirala sam na Medicinskom Fakultetu u Beogradu 2005. godine.

  • Akupunkturolog - Stečeno 2006. godine (300 časova) na ECPD Međunarodna specijalistička škola tradicionalne medicine i akupunkture (The European Center for Peace and Development of the University for Peace established by the United Nations). Tema obuhvata integraciju savremene i tradicionalne medicine, energetske osnove homeostaze, krv i telesne tečnosti u tradicionalnoj kineskoj medicini, i više.

  • Aromaterapeut - Stečeno zvanje od novembra 2013. do aprila 2014. godine u Aroma-Tea, strukovnom udruženju za razvoj i promociju profesionalne aromaterapije. Edukacija uključuje farmakologiju eteričnih ulja, aromakozmetiku, aromamasažu, i druge oblasti.

  • Fitoterapeut - Obrazovanje stečeno od novembra 2014. do maja 2015. godine u Quanttes, međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine. Program obuhvata principi fitoterapije, sakupljanje i obrada lekovitog bilja, i druge teme.

  • Informoterapeut - Certifikat stečen 2016. godine na Kijevskom Univerzitetu, asocijaciji narodne medicine, Ukrajina. Fokus na principima informoterapije, elektro-akupunkturnoj dijagnostici, i radu na Diacor aparatu.

  • Lekar kvantne medicine - Stečeno 2017. godine u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Učenje obuhvata osnovne principe kvantne fizike, radiesteziju, i uticaj elektro-magnetnog zračenja na zdravlje.

  • Lekar sa poznavanjem homeopatije - Certifikovan 2018. godine, takođe u Quanttes, Međunarodnom udruženju za promociju i razvoj kvantne medicine, Beograd. Edukacija pokriva osnove homeopatije, delovanje homeopatskih lekova, i upotrebu Bahovih cvetnih kapi.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image