Organski ekstrakti od lekovitih biljaka
Hladno ceđena organska ulja
Organske lekovite biljke

Opis

Kako se dobija eterično ulje smilja

Eterično (etarsko) ulje smilja (lat. Helichrysum Italicum) dobijeno je parnom destilacijom cele biljke uzgajane na organskoj plantaži na planini Rtanj u jugoistočnoj Srbiji. Smilje je ručno brano srpovima, što doprinosi očuvanju kvaliteta biljke. Za više informacija o našem sertifikatu organske proizvodnje, posetite organski-sertifikat-bio.

Etarsko ulje od smilja je poznato po svojoj visokoj ceni ali i vrednosti. U našem slučaju eterično ulje smilja dobili smo iz organske poljoprivrede, gde smo od jedne tone biljne mase dobili oko 800gr ovog zlatnog ulja. Ova kalkulacija varira iz godine u godinu zbog vremenskih uslova ali je 0.2% očekivan procenat etarskog ulja koji se nalazi i biljci smilje.

Saznajte više o lekovitosti smilja na našem blogu tekst.

Visoka cena nije samo odraz kvaliteta, već i rezultat primene organske poljoprivrede, koja osigurava da ulje ne sadrži štetne materije tipične za konvencionalnu poljoprivredu. Ovo ga čini idealnim za upotrebu u aromaterapiji i u prirodnoj kozmetici.

Destilat odnosno cvetna voda koja se dobija tokom parne destilacije sadrži tragove eteričnog ulja i naziva se hidrolal, hidrosol ili cvetna voda.

Miris eterično ulje smilja

Miris etarskog ulja od smilja odlikuje se jedinstvenim aromama koje podsećaju na začin kari, usled prisustva kurkumina, koji je jedan od ključnih sastojaka u smilju.

Terapeutsko dejstvo

Etarsko ulje od smilja, sa svojim bogatim spektrom terapeutskih prednosti, nudi raznovrsnu podršku zdravlju i dobrobiti. Ovo ulje se ističe svojom sposobnošću da podrži funkcije jetre, poboljšavajući lučenje žuči i aktivnost pankreasa, što je ključno za optimalno funkcionisanje organizma. Osim toga, značajno doprinosi usporavanju procesa starenja kože, održavajući njenu mladalačku gipkost i elastičnost.

Jedna od njegovih izuzetnih karakteristika je antikoagulantna moć, koja ga čini efikasnim u apsorpciji hematoma i ublažavanju upalnih procesa. Ulje smilja je takođe cenjeno zbog svoje efikasnosti u tretmanu kožnih stanja poput atopijskog dermatitisa i psorijaze, kao i u uklanjanju ožiljaka i lečenju različitih infekcija kože.

Oralna upotreba

Oralna upotreba se primenjuje tako što se u supenu kašiku sipa hladnoceđeno ulje u koje se dodaje od 1-2 kapi eteričnog ulje smilja.

Dodatno, etarsko ulje od smilja pomaže u lečenju proširenih vena, poboljšava disajne funkcije putem izbacivanja sluzi, i poseduje značajna antivirusna i antibakterijska svojstva. Njegov pozitivan uticaj na limfni sistem ga čini idealnim za detoksikaciju i čišćenje krvi, a takođe može doprineti snižavanju povišenog nivoa holesterola.

U aromaterapiji, etarsko ulje smilja pomaže u oslobađanju osećaja besa i nadahnjuje opraštanje, nudeći jedinstvenu emocionalnu olakšicu i unutrašnji mir.

Eterično ulje smilja upotreba

Nakon redovne upotrebe ulja smilja postiže se prirodni efakat nege kože lica ili tela, što se primećuje već nakon prve upotrebe.

Način primene

Mere opreza

Etarsko ulje smilja ne bi trebalo direktno nanositi na kožu, jer postoji rizik od iritacije i alergijskih reakcija. Ukoliko ga koristite za uklanjanje ožiljaka putem direktnog nanošenja, preporučuje se da nakon toga nanesete jaku hidratantnu kremu ili melem. Ovo će pomoći u sprečavanju dodatnog isušivanja kože.

Hladna inhalacija

Aero difuzer: Ukapati 3-5 kapi etarskog ulja smilja u posudu sa destilovanom vodom.

Suvo inhaliranje

Na papirnu ili pamučnu maramicu ukapati 2 do 3 kapi etarskog ulja smilja i udisati na duboke uzdisaje.

Ukapati 1 do 2 kapi u dlan, protrljati i osloniti dlanove kod lica i usta i udisati duboko

Topla inhalacija

Vodenom parom: 3 kapi etarskog ulja ukapati u posudu sa 0/5l proključale vode, (voda da bude oko 40 - 50 stepeni nikako pregrejana) prekriti glavu peškirom i udisati 5-10 minuta.

Aromaterapija

Aroma lampice: 3 kapi etarskog ulja smilja ukapatiu distilovanu vodu ne zagrevati previše. Za aroma lampice koje rade na sveću, trebalo bi obavezno voditi računa da rastojanje između cveće i posudu za vodu iznosi najmanje 10cm ili da posuda za vodu sadrži dovoljno vode.

Terapije uljem:  5 do 7 kapi etarskog ulja smilja ukapati u 50ml zagrejanog ulje susama na oko 40 stepeni i umasiravati na predeo leđa i grudi.

Stimulacija čakri : 3 kapi etarskog ulja ukapati u 10ml destilovane vode. Ovako spremnu mešavinu aplicirati na čakre radi njihove stimulacije.

Napomena: Čuvati van domašaja dece

INCI sastojci

Helichrysum Italicum Oleum*


Svi sastojci koji su označeni sa zvezdicom * su iz organske poljoprivrede, odnosno imaju organski sertifikat. 

Samo registrovani korisnici koji su kupili ovaj proizvod mogu da ostave komentar.

Organsko smiljeMoj tip kože

Koji je vaš tip kože?

Uradite personalizovani kviz koji će vam pomoći da utvrdite vaš tip kože i predložiti vam prirodne proizvode koji su najbolji za vas kako bi vaša nega lica postala još efikasnija.