Putovanje moje kože u dve krajnosti – mešoviti tip kože

Kada mi je Katarina, vlasnica Royal Balm prirodne kozmetike, predložila da napišem članak za njih, ja sam uveliko koristila njihovu kozmetiku.

Naime, tako smo i našle jedne druge. Ja u očajnoj potrazi za zaista prirodnom, hranljivom kozmetikom za moje lice, a oni u potrazi za tekstopiscem.

Ko god da me poznaje, zna koliko je za mene zdrav i prirodan život imperativ u svemu, ali iskrena da budem, o koži lica nikada nisam morala puno da razmišljam, sve do nedavno.

Kada smo izloženi stresu, celo telo pati, pa tako i koža. Često zanemarujemo uticaj stresa na ovaj organ sve dok vidljivo ne vidimo promenu: akne, crvenilo, bore, mitisere.

A ako na to dodamo spoljni uticaj; promenu klime, prostora za život, godišnjih doba i ishrane, sasvim je normalno da se to ocrtava i na licu.

Ne znajući sve ovo, zabrinula sam se kad mi je koža već duže vreme bila toliko suva, dehidrirana, neujednačene boje i širokih pora, da mi je delovala zastrašujuće mrtvo i staro.

Da se razumemo, moj tip kože oduvek je bio mešovit, ali očigledno nikad pre nisam prostudirala to dovoljno da bih znala šta to zapravo znači.

Kao što smo već videli iz prethodnih tekstova, kod mešovitog tipa kože nalaze se obe vrste kože i uglavnom se manifestuju na središnjem delu lica.

Da, bilo je jasno da se masti u T-zoni, vrlo vidljivo, bilo mi je jasno da u tim delovima postoji višak sebuma, ali nisam znala da odjednom mogu dobiti sasvim suv tip lica.

Počela sam da tražim po Internetu tipove kože, ali pronalazila sam se pomalo u svim. Bila sam zbunjena, da li se tip kože lica menja godinama?

Da li mi je koža bolesna? Koji preparat da kupim?

To nije mnogo pomoglo.

I onda sam uradila ono što svima savetujem; poslušala sebe, tj.svoju kožu.

Šta se zapravo biloški dešava kada neki spoljni faktor utiče na nju?

Ovaj tip zaista postaje mastan ili suv, u zavisnosti da li prekomerni sebum u masnom području prevladava ili se, naprotiv, suvoća obraza širi na druga područja lica gde takođe javlja se crvenilo.

Ovoj vrsti kože nedostaje vode, jer je nisu u stanju da je dobro zadrže, pošto postoji još jedan nedostatak: epidermalni lipidi.

Smatra se da je koža dehidrirana kada u svom srednjem sloju, dermisu, ima manje od 10% vode. Iako se čini kontradiktornim, masna koža može biti dehidrirana i to se vidi u nedostatku elastičnosti kože. Koža postaje krhka, vlažna i hrapava na dodir. To se upravo meni desilo.

Koži je bila potrebna hrana. Zaista hrana, a ne prikrivena hemija u vučijoj koži. Hidratacija. Iako do tada nisam znala benefite seruma za lice, ja sam osećala očajnu potrebu za uljem. I tako je sve počelo.

Tražeći proverene, organske serume naišla sam na Royal Balm, pročitala sve o njima, recenzije i sastojke, i odlučila da verujem. Uzela sam serum i tonik za suvu kožu. Moram da napomenem da sam popriličan broj godina povremeno koristila masku od čiste gline koja deluje čak medicinski na razna stanja i bolesti, ali pored svega navedenog samo je još više isušila kožu.

Dakle, do tada moja nega lica sastojala se od brendirane kreme za lice i gline. Jedno nije bilo organski proizvod, a drugo nije bilo adekvatno za stanje kože tada.

Posle 3 dana korišćenja seruma i tonika za suvu kožu, koža se preporodila i osetila sam da nema potrebe više za korišćenjem.

Ipak nisam mogla da se odvojim od tih bočica jer su počele da deluju na mene i aromaterapeutski, svaki put kada bih koristila obuzeo bi me miris nečeg lepog, zdravog, ušuškanog, podsećalo me je gde želim da budem.

Ne morate biti veliki poznavaoci bilja, organske kozmetike da biste osetili da je to zaista bilje u punoj svojoj snazi. Ovo iskustvo me je navelo da ipak poradim na nezi kože, generalno.

Ključevi za tretiranje dehidrirane i mešovite kože

Imajte uvek na umu da sezonske promene utiču i na kožu, kao i spoljašnje okolnosti.

Serum za suvu kožu - Martina Malašev
Foto: Martina Malešev

Rutina nege lica

Dobra rutina čišćenja lica od vitalnog je značaja za početak nege vaše kože. Ovo bi trebalo raditi ujutru i noću, ja sada koristim ulje za čišćenje i gel.

Čišćenje treba obavljati toplom vodom, zbog faktora osetljivosti ove vrste kože, koji je izmenjen sa veoma vrućom ili vrlo hladnom vodom. Nekada naparim lice sa vrućim peškirom kako bi se pore otvorile i tek onda čistim.

Čistim sa gumenom četkom za lice, a ne prstima. I trebalo bi završiti hidratantnom bazom, koristeći hidratantnu kremu/serum.

Uz to je važna upotreba regenerirajuće noćne kreme/seruma, jer je u to vreme koža prijemčivija zbog velike ćelijske aktivnosti koju predstavlja.

Ako dođe do velike dehidratacije, serum će hidrirati dublje od kreme.

Ne ostavljajte ostatke šminke

Veoma je važno da šminka bude kvalitetna i odgovara tipu kože koju imate. Organska i prirodna šminka je najprikladnija kada je koža osetljiva.

Ali najvažnija stvar je pravilno ukloniti šminku s kože, tako da pore mogu disati, i da pritom nisu blokirane. U suprotnom, koža može presušiti, može izazvati pojavu akni ili mrlja na koži.

U mom slučaju, ja koristim malo organskog kokosovog ulja na rukavici za skidanje šminke i toplu vodu. I posle toga prelazim tuferom namazanim srebrnom vodom. Čišćenje treba završiti biljnim tonikom koji zatvara pore i objedinjuje kožu.

Zdrava ishrana

Piti puno vode i konzumirati hranu koja je sadrži, poput većine voća i povrća, je ključno. Hrana bogata Omega 3 i prirodnim uljima je dobra opcija, kao i neki dodaci ishrani na bazi ulja noćurka i boražine, koji su bogati vitaminom E.

Zaštitite kožu od sunca

Dehidratacija kože jedan je od prvih koraka u starenju kože, a sunčeva svetlost igra ulogu. Da biste to sprečili, uvek bi trebalo da koristite najmanje kremu za zaštitu od faktora 30.

Takođe, ako možete da izbegnete izlaganje dehidrirane i osetljive kože drugim agensima poput hlora iz bazena, vetra i hladnoće, još bolje. Sa druge strane, sunce jeste lek.

Dnevna doza sunca je preporučljiva za bilo koji tip kože, pošto samo pola sata na sunčanja, zadovoljava preporučenu dozu vitamina D.

Kad smo kod vitamina…

Hijaluronska kiselina

Za borbu protiv ovih efekata, hijaluronska kiselina može biti sjajan saveznik. Tretman sa ovom komponentom koja se prirodno nalazi u telu, vratiće deo izgubljene hidratacije.

Pored toga, VITAMINI, VITAMINI I VITAMINI. Oni su mali elementi koji moraju da budu prisutni u telu za pravilno funkcionisanje.

U slučaju kože, nedostatak cinka, magnezijuma ili bakra utiče na dehidraciju.

Zatim je došla još jedna promena u životu, a to je zdravstvena dijeta koja se sastoji iz mnogo (ne)zasićenih masti.

I to je počelo da se ocrtava lučenjem sebuma na koži lica i temena toliko da biste mogli da kažete sa sigurnošću da imam masni tip kože. I evo nas ponovo!

Ali ovoga puta sam pripremljena.

Znam da je to sasvim normalno ponašanje mog tipa kože, znam da je više nego bilo koji drugi tip, osetljiva na bilo kakve spoljne promene, i da je to sasvim ok. Znam čije preparate treba da uzmem kada do toga dođe, osluškujem i prepuštam se.

Trenutno sam u tome i ne brinem. Osluškujem promene na koži. U mom slučaju, dijeta koja se sastoji od masti koje su zdrave i neophodne za organizam, ali sve što je previše nije dobro.

Previše kokosovog ulja, avokadovog, lanenog, ipak mora da ispliva na površinu.

Sebum je prirodan deo naše kože, nije bolest. I to moramo da razjasnimo. Kao što ni znoj nije. Ali ponekad neki faktor kojeg je previše (npr. određena hrana) može pojačati lučenje istog.

Nekad ne možemo regulisati ishranu ili kontrolisati promenu vremena, ali možemo pomoći tom višku prirodnog ulja našeg lica da se brže očisti.

Moja nega lica u ovoj krajnosti se sastoji iz sledećeg:

Nega lica mešovite, a masne kože (moje iskustvo)

Prvi korak

Moja rutina dnevnog detaljnog, a blagog čišćenja se i dalje sastoji od ulja za čišćenje lica i gela.

Ukoliko imam vremena prvo naparim lice držeći ga nad vrelom vodom pomešanom sa par kapi nekog esencijalnog ulja, po mogućstvu organskog pošto to svakako ide u vaš krvotok.

Druga opcija je da postavim topao peškir na lice i jedno i drugo otvoriće pore i lakše očistiti prljavštinu i bolje apsorbovati vitamine. A ukoliko imate mitisere, ovaj korak je obavezan kako biste ih se rešili.

Drugi korak

Nanosim ulje za čišćenje lica (u mom slučaju, jojobino ulje) da, dobro ste čuli, nanosim ulje na već uljanu kožu!

Koliko ulja?

Dosta ulja, zatim toplu vodu koja to ulje pretvara u beličastu tečnost koju čistim sa četkom za lice, koja koliko mogu da primetim, zaista ulazi u te pore, dok verujem da bi prsiti to ulje samo utapkali u već otvorene pore.

Šta je zapravo ovaj fenomen čišćenja lica uljem?

Naime, istraživači počinju otkrivati neverovatne prednosti ulja za kožu, a umirujući, lekoviti sastojci koji se koriste već stotinama godina trenutno su vrlo popularni i kod nas. Čišćenje lica uljem je sada uobičajeno.

Čak i poznate kompanije kao što je Neutrogena imaju ulje za čišćenje u svojoj liniji proizvoda.

Upotreba ulja umesto tradicionalnih sapuna ili sredstava za čišćenje, može takođe pomoći u zaštiti prirodnog lipidnog sloja kože i dobrih bakterija koje tamo žive.

Pouzdan izvor pokazuje da bakterije koje uspevaju na našoj koži mogu pomoći u zaštiti i od pojave infekcija poput akni.

Osnovna ideja iza čišćenja masne kože masnim uljem jeste da „slično rastvara slično“.

Drugim rečima, stavljanje čistih, hranljivih ulja na vašu kožu ima za cilj:

  • Da otkloni višak sebuma, masnu supstancu koju stvaraju žlezde na vašoj koži, poput magneta.
  • Da očistite začepljene pore-mitesere, uklonite mrtvu kožu, ostalu prljavštinu i šminku.

Sredstva za uklanjanje šminke često sadrže ulje jer je dobro prilagođeno za skidanje čak i vodootporne šminke.

Tradicionalna sredstva za čišćenje mogu nadražiti kožu, uzrokovati prekomernu suvoću, pogoršati akne i na kraju rezultirati prekomernim stvaranjem ulja nakon pranja (dakle, suprotno od onog što trenutno moja koža traži).

  • Čišćenje uljem, s druge strane, može pomoći u balansiranju kože i hidratiranju.

Takva ulja mogu, takođe, imati lekovita svojstva, važne hranljive sastojke ili druge blagodati zaa zdravlje naše kože, pogotovo ukoliko je to prirodni sastojak.

Treći korak

Gel ili pena za čišćenje lica kako bi bili sigurni da smo odstranili to ulje iz pora. U mom slučaju, to je gel sa eteričnim uljem limunske trave i organskom vodom različka.

Ne mora biti to i vaš slučaj, možete prilagoditi svojim ekonomskim mogućnostima već nešto prirodno što biste koristili za čišćenje svakoga dana.

Bitno je da je prirodno i da je blago. Mešovit tip kože ne podnosi često pilinge i jaka sredstva za čišćenje, pogotovo hemijska, pa nekad čak ni šminku, pošto mešovit tip kože više nego bilo koji drugi pretenduje da bude osetljiv.

Četvrti korak

Ovi koraci sami po sebi daće čak i na izgled očišćeno lice, ali ja volim da na to dodam i srebrnu vodu koja ubija sve preostale bakterije, mada, zaista posle ova 3 koraka uglavnom je nepotrebno.

Priznajem, kada sam u žurbi zanemarim sve ovo i samo nanesem tuferom srebrnu vodu na lice i začudili bi se šta sve nađem na njemu, čak i onim danima kada ne izađem iz kuće.

Čestice prašine lete, lepe se, padaju na našu kožu i dok spavamo, a zamislite koliko dugo ostaju na masnoj, vlažnoj i lepljivoj koži. Upravo zbog toga temeljno čišćenje je krucijalno!

Ukoliko pak imate mitisere i bubuljice, samo srebrna voda nije dovoljna, pošto ona samo površinski čisti, zato ne budite lenji! Ovo će delovati poput terapije ukoliko sledite potrebne korake.

No, najvažniji korak, VITAMINI za određeni tip kože!

Peti korak

Vitamini. U ovoj drugoj krajnosti mog tipa kože lice, koristim Royal Balm serum za masnu kožu i Ružinu vodu (Rose water), vi možete uzeti i tonik za masnu kožu ili kremu za masnu kožu.

Tonik za suvu kožu i serum za suvu kožu - Martina Malašev
Foto: Martina Malešev

Odlična stvar u vezi sa ružinom vodicom u spreju i sa srebrnom vodom jeste što ukoliko osetite potrebu možete ih vrlo brzo i lako koristiti i više puta na dan! Možete je nositi u torbici i prskati kao osveženje pogotovo po ovako vrućem vremenu.

Kao zaključak iz ovog vrtoglavog iskustva, mogu da izvedem činjenicu da mešovit ili kombinovani tip kože zaista jeste to u bukvalnom smislu te reči, ali da time nije ništa izvedeno na ili-ili, već zaista jeste jedini ispravan način poslušati svoj ceo organizam šta nam poručuje.

U mom slučaju hidratacije, uz moju ishranu i zaista dosta vode, koži je bilo potrebno samo 3 dana da povrati hidrataciju posle mnogo meseci mrtvog izgleda. Dakle, falila joj je spoljna i odgovarajuća nega.

U drugom slučaju, koji još uvek traje, sve vreme pospešujem sebum namernicama koje svakodnevno koristim i znam da je teže koži da se izbori sa viškom masnoće, ali znam da je moguće. U nekom narednom članku, dokumentovaću moj proces promene lica uz gore navedenu negu licu za moju sada masnu, kombinovanu kožu. Moram da napomenem da verujem da kao i mnogi preparati i lekovi za iste probleme, imaju različito dejstvo na različiti tip ljudi, a ne tip problema. Isto važi i za problematičnu kožu.

Kao što različite promene u našem životu (stres, godišnje doba, ishrana, prostor, posao kojim se bavimo) prouzrokuju promene na koži, a to vidite direktno iz mog primera, tako verujem da i preparati različito deluju na boljitak.

Naravno da ukoliko promenimo i taj neki spoljni faktor koji utiče na promenu kože boljitak će biti brži, sve je važno, čak i psihološki faktor. Kada znamo da je nešto provereno organski i da samo to ide na naše lice, da tu nema sumnje da je to nešto zdravo za nas, i ako uz to još miriše ugodno i prirodno, oporavak će biti još brži! Postoji jedna univerzalna sigurnost, a to je da ljudi imaju tendenciju da primete organe svoga tela tek kada su vidljivo bolesni.

Koža je jedan od njih.

Dugotrajno zanemarivanje kože dovodi lice u disbalans- osluškuj, poštuj, neguj, voli svoju kožu!

Da li se vi pronalizite u ovoj avanturi na jednoj ili drugoj krajnosti ili na obe, kao ja?

Ostavite komentar, podelite svoje iskustvo!

Do sledećeg čitanja,

potpis Martina Malešev
Autor: Martina Malešev

Ja sam Martina.

Autor više puta objavljenih knjiga, članaka, profesor srpskog jezika i književnosti, novinar, fotograf i aktivista u dizajnu svesti o zdravom životu. Ali najviše od svega; ja sam kreativna duša koja želi svojim znanjem i iskustvom da pomogne drugima.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image