Hidrolati: Šta su, prednosti i kako ih koristiti

Hidrolati, koji se zovu i cvetna voda, nisu toliko poznati kao njihova usko povezana esencijalna ulja.

Hidrolati ili možda ste i čuli da se zovu biljni destilati, hidrosoli, biljne vode i esencijalne vode – svi ovi nazivi označavaju upravo hidrolate. Oni predstavljaju svojevrsni vodeni proizvod hidrodestilacije.

Obzirom da nisu toliko popularni kao esencijalna ulja, mogli bi da kažemo da  je ovo prava šteta, jer su jednako efikasni kao i esencijalna ulja.

Šta su hidrolati?

Kao što znate, esencijalna ulja dobijaju se destilacijom, a kondenzat koja se izdvaja prilikom tog procesa naziva se hidrolat ili cvetna voda. To je vodeni rastvor koji je zasićen sastojcima esencijalnog ulja. Od tako dobijenog esencijalnog ulja prave se savršeni serumi za lice i ulja za lice.

U njemu se rastvaraju pretežno hidrofilnije (vodene) supstance, tako da hidrolat NE SADRŽI iste sastojke kao esencijalno ulje.

U hidrolatima se nalaze više vrsta kiselina, nekih alkohola i aldehida. U proizvodnji nekih vrsta biljaka koje sadrže hidrofilnije molekule, koje se lako rastvaraju u vodi.

Dešava se da u tom procesu molekuli esencijalnih ulja ne odvoje pa se postupak produžava kako bi se izvukla maksimalna količina ulja.

Ovakav primer imamo kod destilacije Ruže i kore Cimeta.

Zato je i veoma poznato delovanje ružine vode koja se namenski pravi u prvoj destilaciji radi jedinstvenog hidrolata.

Zašto hidrolati nisu popularniji?

U prošlosti su hidrolati posmatrani kao otpadni materijal koji nastaje prilikom izrade dragocenih esencijalnih ulja.

Danas znamo bolje – hidrolati imaju sličan ili blaži učinak kao i esencijalna ulja iz kojih su dobijena.

Zato su hidrolati savršeni za one sa osetljivom kožom, za bebe, trudnice ili ako imate određeni i sprecifični, dugotrajni tretman nege kože.

Za šta se hidrolati mogu koristiti?

Hidrolati se mogu koristiti na različite načine. Navešćemo samo nekoliko načina na koji se ove cvetne vode mogu koristiti:

  • Iritacije i povrede: za lečenje iritacija, sportskih povreda, opekotina od sunca ili malih rana.
  • Za inhalaciju: Neki hidrolati se mogu koristiti za inhalaciju kod bronhitisa ili sličnih stanja.
  • Kao aroma: Cvetne vode poseduju predivne mirise i mogu promeniti ukus jela.
  • Miris prostorija: Kao i esencijalna ulja, hidrolati se mogu koristiti za osvežavanje vaših prostorija ili kancelarijskih prostorija ili ubacivanjem u difuzor.
  • Hidrolati su savršeno prikladni kao tonik za lice ili posle brijanja, ali i kao sastojak prirodne kozmetike.

Hidrolati za lice

Hidrosoli ili hidrolati spadaju u nežnije i najsigurnije aromatike za upotrebu u nezi kože. Možete ih koristiti kao tonik za lice (jednostavno namočite pamučni tupfer i pažljivo obrišite lice kako biste uklonili sve tragove sapuna i sl.).

Možete ga koristiti kao protivupalno sredstvo kako biste olakšali i ublažili crvenilo usled rozacee ili opekotina od sunca ili kao nežni antibakterijski lek koji pomaže kod smirivanja problematične kože i akni.

Hidrolati se mogu koristiti kao vodena faza kreme ili losiona.

RECEPT

U jednu bocu sipajte otprilike oko 20ml vašeg odabranog hidrolata. Dodajte u bocu 10ml omiljenog ulja za lice za negu kože.

Dobro protresite i nanesite nekoliko kapi na sveže oprano lice.

Ova mešavina čini predivnu noćnu hidratantnu kremu. U osnovi vam daje sastojke kreme ili losiona, bez potrebe za emulgiranjem.

Koristite svoj omiljeni hidrolat kao vodeni deo jednostavne maske od gline ili za uklanjanje maske.

Ako ste primetili da vaš hidrolat ima mlečnu boju to nije znak da je u pitanju nekvalitetan proizvod. Suprotno tome, to ima veze s načinom dobijanja hidrolata tokom proizvodnje. Hidrolat sa izraženom belom bojom je karateristično kod hidrolata matičnjaka.

Hidrolati za mešovitu kožu

Širok raspon dostupnih hidrolata olakšava odabir odgovarajućih hidrolata za vaš tip kože.

Za mešovitu kožu lica možete koristiti hidrolat od šaragrepe: baš kao što je esencijalno ulje semenki šargarepe jedan od najčešćih preporučenih tretmana za mešovitu i zrelu kožu, jednako se i hidrolat semenki šaragrepe, preporučuje za tretiranje mešovite kože lica.

Smatra se da i hidrolat iz semenki šargarepe ima ćelijsku regenerativnu snagu, pa se zato preporučuje za ublažavanje opekotina i iritacija.

Hidrolat kamilice koristan je za pomaganje mešovitoj koži lica, koja ima tendenciju da svrdbi.

Royal Balm tonik za lice za masnu i mešovitu kožu sadrži hidrolat matičnjaka. Hidrolat matičnjaka ima jako antiinflamatorno dejstvo.

Nežno je za kožu i čini je mekanom i dobro hidriranom.

Hidrolati za suvu kožu

Najbolji hidrolat za suvu kožu jeste od lavande. Lavanda je korisna za gotovo svaki tip kože. Hidrolat lavande vrlo je nežan antibakterijski lek, što ga čini korisnim u lečenju akni, mitisera i bubuljica na licu.

Cvetna voda od lavande kako se drugačije naziva hidrolat od lavande može vam olakšati bol od opekotina od sunca i vetra. Hidrolat lavande koristan je za ublažavanje simptoma psorijaze i ekcema, koristi se kao obloga ili kao sastojak tonika ili kreme.

Royal Balm tonik za suvu kožu upravo sadrži lavadnu.

Lavanda efikasno hrani i štiti osetljivu i suvu kožu lica.

Royal Balm tonik za suvu kožu pomaže koži da zadrži vlažnost i obezbeđuje koži zdrav i sjajan izgled.

Hidrolati za zrelu kožu

Cvetna voda smilja smatra se da je ćelijski regenerator. Zato je ovaj hidrolat najbolji  izbor za zrelu kožu. Možete ga upotrebiti i kao sastojak maske za lice.

Odličan je za zrelu kožu jer može „nakupiti“ ćelije kože i izbrisati fine linije sa lica. Osim smilja, još jedan moćan hidrolat za zrelu kožu jeste ružina voda.

Hidrolat smilja detoksifikuje kožu, neguje je i osvežava. Zrela koža jednostavno voli smilje, jer upravo ovaj sastojak podmlađuje i vraća koži lica mladalački izgled.

Royal Balm tonik za zrelu kožu sadrži upravo hidrolat smilja.

Hidrolati gde kupiti?

Pre nego što se odlučite za kupovinu hidrolata, važno je da sagledate kvalitet ovih esencija. Kupite hidrolate samo od proizvođača u koje imate poverenja.

Hidrolati su veoma osetljiviji nego esencijalna ulja, pa  je veoma važno kako i gde ih čuvate.

Hidrolate je važno da čuvate na hladnom i tamnom mestu gde je temperatura konstantna.

Savet

Rizik od ulaska kiseonika u proizvod smanjuje se ako se čuva kao sprej.

Hidrolate možete kupiti putem online prodaja ili u bolje snabdevenim apotekama.

Hidrolati prodaja

Prilikom kupovine, obratite pažnju na detaljan opis svakog hidrolata. Da li su 100% čisti i prirodni. Obično se pakuju u manjim ambalažama od 50ml.

Cena za hidrolate može da varira, u zavisnosti od proizvođača i kojoj vrsti hidrolata je reč.

Možete kupiti hidrolate za 300,00rsd, ali i za 800,00rsd.

Hidrolati iskustva

Uvek je dobro čuti iskustva drugih koji su koristili određeni proizvod i mogu da podele svoja saznanja sa drugima. Jovana je koristila hidrolat smilja, a evo šta je rekla na ove temu:

Ja sam prvi put čula za hidrolate odavno. Iskreno, nikada nisam poželela da probam ili da koristim kao sastojak u maskama za lice. Jednostavno ne volim sama da eksperimentišem. Volim kada to neko učini pre mene. Od drugarice sam čula za Royal Balm tonik za zrelu kožu sa smiljem i odlučila sam da ga probam.

Verujte, koristim ga več više od tri meseca. Ako vam kažem da je moja koža sada vidno podmlađena i da sam rezultate primetila već nakon tri nedelje, onda je ovo svakako moja topla preporuka svim damama. Osim tonika, koristim i Royal Balm kremu za zrelu kožu, koja takođe sadrži smilje. Tako da je za mene recept za mladalačku kožu definitivno jedna reč – a to je smilje.

I da zaključimo na kraju – hidrolati su neopravdano zapostavljeni. Sada je pravo vreme da u svoju negu lica uvrstite onaj koji odgovara vašem tipu kože.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image