Proširene pore – šta zaista pomaže?!

Svi mi imamo pore, samo na licu ih imamo nekoliko stotina hiljada. U zavisnosti od tipa kože pore mogu biti proširene ili male. Mnogi koji ih imaju nezadovoljni su sa svojim izgledom jer su pore posebno uočljive na predelu nosa i čela.

Bez panike!

Pre nego što krenete da isprobavate kremu za kremom, pročitajte kako da smanjite Proširene pore, saznajte kako nastaju velike pore i na kraju sledite savete šta trebate da uradite da bi ste ih smanjili.


Čemu služe pore

Pore su deo lojnih žlezda, služe kao kanal za koren kose (folikul) koji leži ispod kože. Preko njih telo luči kožne masti koje se nazivaju sebum. Sebum održava epidermis gipkim i štiti ga od uticaja okoline, patogena i bakterija. Pored toga, mali otvori na koži su važni za metabolizam kože.

Šta stvara proširene pore

Proširene pore ne nastaju preko noći, postoje mnogi faktori zbog kojih oni nastaju.

Prvi: Genetika, jedan od ključnih faktora koji unapred određuje veličinu pore.

Drugi: Tip kože koji pojačano luči sebum može proširiti pore. To naročito važi za masnu i mešovitu kožu.

Treći: Prirodno starenje. Proizvodnja kolagena u koži se smanjuje tokom godina. Kao rezultat toga koža gubi na elastičnosti, postaje opuštena, što proširenim porama pomože da dođu to većeg izražaja.

Četvrti: Način života, poput pušenja, sunčanja ili nedovoljno sna ima loš efekat na kožu.

BITNO: Hormonske promene kao što su trudnoća ili menopauza takođe mogu uticati na pojačano lučenje sebuma i na taj način mogu ubrzati razvoj velikih pora.

Kako da znam da li imam proširene pore

Ne postoji jedinstveni medicinski standard merenja pora koji bi pouzdano utvrdio na osnovu veličine da li su vaše pore velike ili male.

Laički rečeno, pore su proširene kada se golim okom mogu videti kao male rupice ili izbočine.

Gde se pojavljuju proširene pore

Najčešće se velike pore pojavlju na nosu, čelu, a ponekad i na obrazima. Lice je stoga najčešće zahvaćeno jer se na njemu nalazi posebno veliki broj pora.

U težim medicinskim slučajevma velike pore na obrazima izgledaju kao „površina jagode“, jer je završetak pore tamne boje i zbog toga izgleda kao površina jagode.

Kako mogu da smanjim proširene pore

Loše vesti za sve one koje imaju XXL pore, nažalost kada se jednom uvećaju one se ne mogu same povući u svoju prvobitnu veličinu. Razlog tome je da su pore vremenom izgubile elastičnost i više ne mogu da se povuku same. Ili su prirodne velike i vremenom su postale manje elastične.

Međutim, postoji mogućnost optičkog smanjenja velikih pora kako bi ten izgledao finije. U lakšim oblicima preparati na prirodnoj bazi za negu lica vam mogu mnogo pomoći da vaše pore izgledaju manje.

U težim oblicima morali bi da se obratite dermatologu da problem ne bi eskalirao.

Prava nega za bolji izgled

Svakodnevno čišćenje lica je osnova za glatku i čistu kožu. Ali ne preterujte.

Sasvim je dovoljno dva puta dnevno, ujutru i uveče. Više od toga koža bi mogla da se isuši ili bi mogla da se izritira.

Najbolje bi bilo da čišćenje kože uskladite sa vašim tipom kože i proizvodima koji su namenjeni za vaš tip.

Izbegavajte proizvode koji su komedogeni jer zapušavaju pore.

Komedogeni proizvodi su „teški“ i ostaju dugo na koži. Komedogeni proizvodi se najčešće prave sa maslinovim uljem, kokos buter-om i kakao buter-om. U velikom broju slučajeva mogu izazvati iritacije nalik bubuljicama.

SAVETI ZA PROŠIRENE PORE

Čuvajte se sunca

Svakodnevno korišćenje krema za sunčanje je pod obavezno. Što je veći UV faktor time bolje. UV zraci mogu nakratko proširiti lojne žlezde (sebum) što će učiniti da pore izgledaju još veće.

Naša preporuka je da uvek koristite zaštititu od sunca čak i ako nije sunčano.

Dugoročno izlaganje suncu oštećuje kožu, naročito oštećuje vlakna elastina i kolagena. Zato kremu za sunćanje ne treba korisiti samo kao preventivu meru već za sprečavanje velikih pora.

Dalje prste od lica!

U principu, ne bi trebalo previše često da dodirujete lice, ono što svakako ne bi ste smeli da istiskujete proširene pore. Velike pore nemaju sadržaj za ceđenje. U najgorem slučaju agresivnim ceđenjem možete oštetiti pore ili će pore postati još veće.

Koristite aktivne sastojke

Redovna nega kože sa pravim proizvodima i aktivnim sastojcima može imati lekovit efekat na velike pore.

Zdrav način života

Zdrav način života ima pozitivan uticaj na celokupno zdravlje pa i na veličinu pora. Nezdrave navike poput pušenja i konzumacije alkohola pogoršavaju opšti izgled vaše kože.

Zbog toga bi trebalo izbegavati alkohol i nikotin što je više moguće.

Maska od zelene gline

Maska od zelene gline je prepuna lekovitih aktivnih komponenti. Ona može da apsorbuje višak sebuma i tako spreči stvaranje mitisera. U zavisnosti od sastojaka koje sadrži maske od gline takođe imaju astrigeno dejstvo.

Koliko je efikasna prirodna kozmetika za proširene pore

Organsku kozmetiku vredi probati. Hidrolat od žalfije možete da koristite kao tonik za lice ili Royal Balm tonik za masnu i mešovitu kožu.

Hidrolat od žalfje

Zbog svojih lekovitih svojstava žalfija se pokazuje posebno korisnom u ublažavanju problematičnih stanja, a naročito kod proširenih pora.

Žalfija se može koristiti kao tonik za lice ili kao kao sastojak za losione, kreme ili serume. Žalfija ima sposobnost da veže slobodne radikale koji oštećuju kožu i tako spreči prevremeno starenje kože.

Kada se žalfija osuši na koži, sebum se apsorbuje iz pora. Čiste pore izgledaju manje

Žalfija ima sposobnost da samnji pore tako što kada se nanese na kožu i osuši, ona apsorbuje sebum kroz pore i pore postaju manje. Zato je delovanje žalfje na prvom mestu astrigentno, antibakterisko i protiv upalno, što znatno utiče na smanjenje pora.

Lekovita biljka žalfija (lat. salvia officinalis) poseduje adstringentno i antiinflamatorno dejstvo koja u velikoj meri pomaže kod proširenih pora kao i kod upalinskih procesa.

Žalfija sa svojim lekovitim svojstvima reguliše lučenje sebuma, samim tim smiruje proširene pore i na taj način ih sužava.

Hidrolat od ružine vode

Serum od orgnskih sastojaka

Hidrolat ružine vode

Zbog svog antioksidativnog svojstava, ružina voda štiti kožu od slobodnih radikala kao što su izduvni gasovi, nikotin ili UV.

Ukratko: Ružina voda ima mnogostruke blagodeti na našu kožu. Pomaže protiv svih mogućih problema sa kožom, kao što su bubuljice na bradi, upalinske procese, suvoće, proširene pore, čak smanjuje bore na licu.

Ružinu vodicu možete dodati u svoju kremu ili je možete poprskati po licu i dekolteu pre nanošenja kreme. Uvek je možete koristite za osvežavanje kože i hidrataciju kada vam je koža zategnuta.

Takođe, ružina vodica je pogodna za skidanje šminke i jedan je od najprirodnijih tonika za lice.

Dakle, kada je u pitanju naša koža, ružina vodica je univerzalni lek.

Redovnom upotrebom ružine vodice takođe može da smanjite velike pore i time učini da ten izgleda prefinjenije. Manje pore znači da manje prljavštine ulazi u kožu, time se bubuljicama i mitiserima otežava razvoj.

Royal Balm tonik za masnu i mešovitu kožu

Ovaj je prirodni tonik koji ima matirajući efekat na koži, uklanja površinske nečistoće. U sastavu se nalazi hidrolat matičnjaka sa etarskim uljem matičnjaka koji deluje antibakterijski i protiv upalno.

Etarasko ulje hajdučke trave uspešno sužava pore jer je njegovo delovanje astrigentno pa samim tim kontroliše prirodno lučenje sebuma.

Ekstrat smilja u glicerinu, dubinski hidrira kožu, podmlađuje je i pospešuje lučenje prirodnog kolagena.

Koja je krema pogodna za uvećane pore

Čak i ako koža sa proširenim porama proizvodi mnogo sebuma potrebna joj je vlaga. Krema za mešovitu i serum za masnu i mešovitu kožu se brzo upijaju ne ostavljaju mastan i lepjiv trag.

Koža se ne sija izgleda ujednačeno i zdravo, nakon duže upotrebe pore se vidljivo smanjuju.

Koje opcije postoje u dermatološkoj praksi za lečenje proširenih pora?

Postoji nekoliko opcija za lečenje velikih pora.

Prvi je tretmani sa retinolnim mastima, odnosno mastima sa vitaminom A, koji se klasično nanose na kožu.

Druga mogućnost su kiseli – hemijski pilinzi, koji se različito primenjuju u zavisnosti na kojoj dubini kože deluju. Postoji površinski pilinzi za koje se upotrebljavaju manje koncentacije kiselina. Dok kod dubinskih pilinga, koncetacija kiselina je veća, a i sam oporavak nakon tretmana je duži.

Dok, pilinzi sa voćnim kiselinama, na primer, spadaju u takozvane površinske pilinge.

To znači da se sa njima uklanja gornji rožnati sloj kože. Nečistoće, nabori i ljuspice kože se omekšaju. Koža izgleda finije i sa manjim porama i sebum može lakše da izlazi iz pora.

Kod TCA pilinga se ljušti površinski sloj kože kiselinom sa trihlorsirćetnom kiselinom (TCA), tako da se ceo rožnati sloj odstranjuje.

Piling sa salicilnom kiselinom se takođe može koristiti za akne . Kiseli piling treba koristiti u redovnim intervalima kako bi koža bila ujednačena.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image