Prirodna krema za masnu kožu i bubuljice

Osobe sa masnim licem često osećaju neprijatnost jer je veoma teško sprečiti prekomerni sjaj lica tokom dana, a neretko je masna koža vezana i za nepravilnosti na koži kao što su bubuljice.

Prirodna krema za masno lice, maske za lice i ostali tretmani lica su osnovni saveznici u sprečavanju i držanju pod kontrolom problematike ovog tipa kože i njene nege lica.

Ukoliko patite od težeg oblika akni, potrebno je da se obratite dermatologu. Ako to nije slučaj, već se bubuljice pojavljuju s vremena na vreme, prvenstveno je potrebno da koristite neko blago sredstvo za čišćenje lica, a potom i kvalitetne Royal kreme za lice za masnu kožu.

Za tretiranje pojedinačnih bubuljica, ulje od lavande se pokazalo kao veoma efikasno. Potrebno je da jedan kraj štapića za uši natopite ovim esencijalnim uljem i nanesete ga direktno na bubuljicu.

Kada su u pitanju prirodne krema za lice za masan tip lica, treba pažljivo birati.

Prirodna krema za masno lice

Masno lice – uzrok

Sebum je supstanca koju luče lojne žlezde i sastoji se od masti i keratina. On izlazi iz folikula dlake i formira zaštitni film na koži koji ograničava oštećenja uzrokovana prašinom, zagađujućim materijama, vetrom i sunčevim zracima.

Međutim, kada je lučenje sebuma naročito pojačano, onda govorimo o masnoj seboreičnoj koži – stanju koje olakšava razvoj seboreičnog dermatitisa, peruti i akni.

Kod muškaraca može biti vezano za androgenetsku alopeciju (gubitak kose).

Najčešći uzroci masne kože

 

Koji su ostali uzroci masne kože?

Proizvodnju sebuma regulišu hormonalni stimulansi. Konkretno, androgeni hormoni kao što su testosteron i progesteron podstiču njegovo lučenje, dok ga estrogen sprečava.

Čak i hormoni nadbubrežnih žlezda, uključujući kortizol, pojačavaju proizvodnju sebuma i to je razlog zašto je stres često uzrok poremećaja.

Međutim, postoje i genetski faktori koji su odgovorni za pojačano lučenje sebuma, pa je masna koža često karakteristična za članove iste porodice.

Preterano lučenje sebuma može biti posledica upotrebe previše agresivnih sredstava za čišćenje lica.

Uzroci masne kože mogu biti pubertet ili trudnoća jer su tada hormoni neuravnoteženi.

Hrana je takožđe usko povezana sa ovim tipom kože.

Zato treba izbegavati hranu i piće sa visokim sadržajem kofeina, prerađenu hranu, kao i namirnice koje sadrže puno masti i soli.

Čak i godišnja doba mogu značajno uticati na stanje kože, pa leti kada je toplo, da bi koža zadržala vlažnost, organizam stvara višak sebuma, dok zimi zbog suvog i hladnog vazduha koža može da dehidrira, što takođe dovodi do pojačane proizvodnje sebuma da bi se nadoknadio gubitak.

Pored navedenih uzroka masne kože, uzročnici mogu biti i upotreba određenih lekova kao i ozbiljna zdravstvena stanja kao što su:

Hair-an sindrom (pogađa samo žene – dolazi do povećane proizvodnje muških hormona i insulinske rezistencije),

Faulerov sindrom (poznatiji kao sindrom policističnih jajnika sa disfunkcijom uretralnog sfinktera),

Pahidermoperiostoza (nasledno oboljenje koje karakteriše zadebljanje prstiju, formiranje novih kostiju kao i preterano znojenje), kao i

Tumori hipofize.

Prirodna nega masnog lica

Dnevna rutina prirodne nege lica
Dnevna rutina prirodne nege lica

Vrlo je važno održavati rutinu u nezi masne kože i izbegavati proizvode koji mogu pogoršati stanje kože, kao što su agresivna sredstva za čišćenje lica i tečni puderi na bazi silikona koji još više “guše” kožu.

Preporučena svakodnevna nega obuhvata čišćenje lica dva puta dnevno (ujutru i uveče), upotrebu osvežavajućeg tonika za lice bez alkohola (na bazi žalfije, lavande, kamilice ili aloje), nakon čega sledi dnevna krema za masno lice.

Koži će takođe prijati piling (jednom nedeljno), kao i maska na bazi gline ili voća (jagode ili banane).

Najbolja krema za masno lice

Kao što smo već rekli, kako pravilno negovati kožu, lako se može upasti u zamku misleći da masnoj koži nije potrebna hidratacija, međutim uopšte nije tako.

Zbog pojačanog lučenja sebuma na prvi pogled nam deluje da je rešenje ukloniti mast i “osušiti” kožu, ali na taj način bismo samo pogoršali stvari: koža bi se osetila ugroženom i počela bi da luči još više sebuma nego ranije.

Zbog toga i za ovaj tip kože postoje hidratantne kreme bogate posebnim sastojcima koji će lučenje sebuma dovesti u normalu. U narednim koracima ćemo vam dati korisne savete koji će vam pomoći da nađete idealnu kremu za masno lice.

 Formulacija kreme

Krema za masnu kožu treba da ima laganu formulaciju, ali da istovremeno pruža optimalan nivo hidratacije i oksigenacije. Većina proizvoda koji se nalaze na policama drogerija i apoteka nisu dobri ni za vašu kožu ni za organizam jer sadrže mali udeo prirodnih sastojaka.

Idealno bi bilo da sastojci kreme budu 100% prirodnog porekla, dakle da nema silikona, parabena, mineralnih ulja, veštačkih boja, mirisa i konzervanasa. Time vidimo da je najbolji sastojak kreme za lice onaj koji je prepoznatljiv i prirodan.

Biljni ekstrakti

Idealna krema za masnu kožu bi trebalo da sadrži neke od sledećih lekovitih biljaka ili kombinaciju svih njih.

Najbolji su:

  • Lešnik (lešnikovo ulje) jer sadrži katehine i tanine koje ga čine “suvim”, pa je idealno za regulaciju masnoća. Brzo se upija i ne ostavlja mastan trag na licu;
  • Kleka je veoma pogodna za masnu kožu sklonu bubuljicama jer je prirodni antiseptik;
  • Žalfija za lice je takođe moćan antiseptik pa je idealna za masnu kožu jer uklanja sve nečistoće koje se talože na koži tokom dana;
  • Ruzmarin sprečava pojavu akni i preterano lučenje sebuma;
  • Lavanda ima umirujuće dejstvo i odlična je za sprečavanje i tretiranje akni;
  • Krema od smilja hidrira i regeneriše kožu i deluje protivupalno i adstringetno (sužava pore).

Domaća krema za masno lice

Pre svega, preporučljivo je da krema za masnu kožu sadrži sastojke koji su 100% prirodnog porekla.

Ovo je važno jer skoro svi sintetički sastojci kao što su petrolati, silikoni, parabeni, veštačke boje, mirisi i konzervansi, pored toga što su izuzetno štetni za celokupan organizam, svojim agresivnim delovanjem mogu samo da pogoršaju stanje vaše kože.

Ako volite da sami pravite prirodne preparate, pravljenje potpuno prirodne kreme za masnu kožu možete lako napraviti u svom domu: prilično je jednostavno, a ujedno možete uštedeti i neki dinar.

Ono što će vam biti potrebno za 50 g kreme su:

Potrebno je da u keramičkoj šoljici drvenom kašičicom pomešate:

  • sterilna staklena bočica (po mogućnosti od tamnog stakla i sa pumpicom kako krema ne bi dolazila u dodir sa bakterijama iz spoljne sredine)
  • 1 kašika hladno ceđenog (po mogućnosti organskog) šipkovog ulja
  • 1 kašika lešnikovog ulja
  • 3 kapi esencijalnog ulja origana
  • 3 kapi esencijalnog ulja ruzmarina
  • 2 kašike kozmetičkog aloe vera gela (ne sveže isceđenog) ili biljnog glicerina

Nanesite masku na prethodno očišćeno lice, držite je između 10 i 20 minuta, a zatim je isperite mlakom vodom.

Sipajte aloe vera gel/biljni glicerin u keramičku činiju, dodajte šipkovo ulje i energično mutite dok se ne sjedine. Zatim dodajte lešnikovo ulje i ponovo mešajte dok ne dobijete homogenu emulziju. Na kraju dodajte esencijalna ulja, promešajte i dobili ste vašu kremu!

Napomena: najbolje je da ne pravite količinu veću od ove jer zbog odsustva konzervansa ne može dugo da stoji a da se ne “pokvari”. Zato kremu držite u frižideru i upotrebite je u roku od tri meseca.

Hidratantna krema za masno lice

Ono što je takođe veoma važno znati  je da čak i masna koža treba da bude hidrirana, ali posebnim kremama namenjenim ovom tipu kože. Ukoliko koža nije hidrirana biće prinuđena da luči još više sebuma, što je suprotno od onoga što osobe sa masnom kožom žele.

Ono što je važno znati je da ne uzrokuju sva ulja bubuljice i zapušene pore, niti se sva ulja teško upijaju u kožu. Naprotiv, postoje ulja koja su odlična kada je u pitanju održavanje ravnoteže vlage i prirodnih ulja masne kože, kao što su lešnikovo, suncokretovo, šipkovo, konopljino.

Kao humektant u hidratantnoj kremi za masnu kožu najbolje je koristiti ružinu vodicu ili hidrolat smilja. Ružina vodica predivno miriše, hidrira kožu i pomaže joj u borbi sa aknama, ekcemom i ožiljcima.

U ovom našem receptu nismo naveli esencijalnih ulja kao prirodni parfem jer je miris ružine vodice toliko divan da bi ga bilo šteta  pokvariti. Ako međutim imate problem sa ozbiljnijim aknama, možete dodati nekoliko kapi etarskog ulja čajevog drveta, žalfije ili nane.

Za 50 ml prirodne hidratantne kreme treba vam:

  • 5 g pčelinjeg voska
  • 15 ml lešnikovog ulja
  • 10 ml ulja jojobe
  • 20 ml ružine vodice
  • 21 kapsula vitamina E
  • 3-4 kapi esencijalnog ulja čajevog drveta/nane/žalfije (po izboru)

Lešnikovo ulje i jojobu zajedno sa voskom stavite u posudu od nerđajućeg čelika i lagano ga topite na pari sve vreme ih mešajući malim štapnim mikserom. Zatim, ne prestajući da mešate, dodajte kap po kap ružine vodice. Kada ste sve lepo izmešali, dodajte vitamin E i/ili etarska ulja. Kada ste sve izmešali, sipajte kremu u staklenu bočicu sa poklopcem i držite je u frižideru. Rok trajanja ove prirodne kreme je do tri meseca.

Masno lice kod muškarca

Masno lice kod muškarca i kako ga se rešiti

Postoji značajna razlika u kvalitetu muške i ženske kože, za šta su odgovorni hormoni. Muška koža je deblja (otpornija), ima veće pore, sklonija je znojenju, ima manje potkožnih masti i proizvodi više sebuma (čak četiri puta više nego kod žena).

Iako zvuči kontradiktorno, muškarci sa masnom ili mešovitom kožom često pate od njene dehidriranosti jer za negu koriste običan sapun koji stanjuje hidrolipidni zaštitni sloj kože.

Dodatna otežavajuća okolnost je i često brijanje koje izaziva stalne mikro-traume, iritaciju i crvenilo, dodatno doprinoseći dehidraciji.

Masna koža i masna kosa idu ruku pod ruku i briga su velikog dela muške populacije. Preterani rad lojnih žlezda može dovesti do začepljenja korena kose i uzrokovati preterano opadanje i masnu perut. Uzroci su nasleđe, nepravilna ishrana, lekovi, nepravilna nega, klimatski uslovi i stres.

Rešenje je u upotrebi blagih kozmetičkih sredstava. Za negu masne i problematične muške kože lica preporučujemo upotrebu tonika koji je dovoljno snažan da ukloni višak masnoće ali i dovoljno nežan da ne izazove isušivanje i iritacije.

Neki od sastojaka koji su blagotvorni za mušku kožu sklonu preteranom lučenju sebuma su žalfija, lavanda, smilje, kamilica, aloja.

Nakon nanošenja tonika sledi krema za masnu kožu. Iako smo naveli razlike u kvalitetu muške i ženske kože, važi isto pravilo za odabir kvalitetne kreme.

Najvažnije je da ona bude prirodna kozmetika, da ne sadrži štetne materije koje smo naveli u tekstu iznad i da sadrži lekovito bilje koje pogoduje ovom tipu kože. Zdrava ishrana, hidratacija, fizička aktivnost i izbegavanje stresa su takođe dobra ideja.

Krema protiv bora za masnu kožu

Krema za masnu kožu koja uspešno staje na put borama treba da ima dvostruko dejstvo: da koži pruži hidrataciju i negu a da je dodatno ne zamasti. Deluje kao nemoguća misija ali nije tako.

Lepota korišćenja kvalitetnih prirodnih krema jeste u tome što, pored toga što ne sadrže štetne materije, u sebi imaju lekovito bilje koje ne menja stanje kože samo trenutno (kao mnoge industrijske kreme gde sve deluje u redu samo dok je krema na licu) već pospešuje njen “rad” i prirodne funkcije.

Tačnije, ono je tu samo kao pomoćnik koji omogućava koži da sama radi sve što je potrebno za njeno zdravlje i lep izgled. Takođe, i da je najbolja krema protiv bora ona koja je namenjena baš za vaš tip kože.

Prirodna krema za masnu kožu i bubuljice
Prirodna krema za masnu kožu i bubuljice [Besplatna poštarina]

Royal Balm anti age prirodna krema za masnu kožu sadrži upravo takve sastojke.

Pažljivo odabrana kombinacija lešnikovog ulja, smilja i nevena podstiče regeneraciju ćelija i koži pruža negu i hidrataciju, dok su lavanda, ruzmarin, kleka i žalfija za lice su zadužene za antiseptičko i umirujuće dejstvo.

Masna koža lica u tridesetim

Tridesete godine života su vreme kada treba početi sa ozbiljnijom negom kože. Iako je koža još mlada, ovo je vreme kada se pravilnom negom ulaže u njen budući izgled i zdravlje.

Zbog izloženosti slobodnim radikalima, dejstva toksičnih industrijskih hemikalija, ultraljubičastog zračenja, nepravilne ishrane ili hormonskog disbalansa, nije retka pojava da žene u ovim godinama imaju masnu kožu.

Ukoliko je reč o nekom zdravstvenom problemu, gde je koža sa više od nekoliko promena, upaljena i bolna, obratite se lekaru. Ako to nije slučaj, postoji nekoliko stvari koje će vam pomoći da popravite stanje kože.

Izbegavajte agresivne tretmane kao što su hemijski pilinzi i dermoabrazije jer ćete time samo povećati problem. Izbegavajte sunčanje i pojednostavite negu tako što ćete koristiti blago sredstvo za čišćenje lica (po mogućstvu sa 100% prirodnim sastojcima), nakon čega dolazi prirodna krema za masnu kožu i krema za okoloočno područje.

Takođe možete uvesti ciljanu negu serumima (u kombinaciji sa kremom ili bez nje) jer sadrže aktivne sastojke u mnogo većim koncentracijama. Royal Balm serum za masnu i mešovitu kožu sadrži orahovo ulje koje je idealno za ovaj tip kože jer reguliše lučenje sebuma ujedno je negujući i hidrirajući.

Prirodni serum za lice - za masnu i mešovitu kožu
Prirodni serum za lice – za masnu i mešovitu kožu [Besplatna poštarina]

Takođe ima antiinflamatorno i baktericidno dejstvo, kao i ulje vučjeg trna i kleka. Od aktivnih sastojaka tu su i žalfija, smilje, ruzmarin i lavanda o čije smo blagodeti već spomenuli.

Kako se rešiti masnog lica

  • Redovno čistite kožu ali nemojte preterivati. Čišćenje kože ujutru i uveče je prava mera.
  • Ukoliko se šminkate, nikada nemojte otići na spavanje a da prethodno niste skinuli šminku s lica. Takođe, koristite kozmetiku u kojoj nema mineralnih ulja.
  • Za čišćenje kože koristite blago sredstvo za umivanje koje ne sadrži alkohol.
  • Jednom nedeljno priuštite koži blagi piling (na primer mlevenim lanenim semenom ili ovsenim pahuljicama), nakon čega možete naneti masku na bazi gline ili voćnih kiselina.
  • Koristite kvalitetne prirodne kreme koje odgovaraju vašem tipu kože.
  • Zaštitite kožu od sunca
  • Pijte dovoljno tečnosti (pre svega vode u koju možete iscediti limun ili grejpfrut)
  • Hranite se zdravo (jedite sveže voće i povrće, integralne žitarice, mahunarke i orašaste plodove)
Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image