Prirodna kozmetika za muškarce

Prirodna kozmetika za muškarce – da li je to još uvek tabu tema?

Po onome što vidimo u svakodnevnom životu oko nas sigurno da nije jer među nama ima mnogo muškraca koji brinu o sebi i koji bi želeli da saznaju više o tome kako da poboljšaju svoj izgled. Novi modni trendovi poput dugih brada, tetovaža doneli su sa sobom i novi izgled muškarca, pa da vidimo o čemu se radi.

Lice kao vizit karta

Lice je naša vizit karta. Prvi i često jedini deo našeg tela koji svi vide. Deo tela koji pokazuje emocije, stanje uma. Deo tela po kome nam se često sudi.

Nenegovana, suva, naborana, beživotna i bezbojna koža lica nije najbolja vizit karta. Bilo da se radi o razgovoru za posao ili o privatnom životu, dobro održavana koža je definitivno plus.

Vremena su se promenila. Samo pogledajte police parfimerija i apoteka: pre nekoliko godina jedva je mogla da se nađe organska kozmetika za muškarce, a danas je teško odlučiti se za samo jedan proizvod.

Prema procenama italijanskog udruženja kozmetičkih kompanija, muškarci su odgovorni za malo manje od trećine kozmetičke potrošnje u Italiji.

Šta je, međutim, neophodno za mušku kožu lica koja se toliko razlikuje od ženske?

Da bismo odgovorili na to pitanje, hajde da prvo vidimo koje su to razlike.

Razlika između muške i ženske kože?!

Prva značajna razlika u kvalietu kože muškaraca i žena leži u vrsti i količini hormona. Muška koža je deblja (otpornija), ima veće pore, manje potkožne masti i proizvodi više sebuma (četiri puta više nego kod žena). Takođe je sklonija znojenju. Zategnutija je i jača, sporije stari, ali to ne znači da joj nega nije potrebna.

Neretko se dešava da muškarci sa masnom ili mešovitom kožom, koja je sklona proizvodnji viška sebuma, pate od njene dehidriranosti jer za negu koriste običan sapun koji stanjuje hidrolipidni zaštitni sloj kože.

Osim toga, svakodnevno brijanje izaziva stalne mikro-traume, iritaciju i crvenilo, dodatno doprinoseći dehidraciji. Zato je prirodna kozmetika za lice pravo rešenje za očuvanje mladalačkog izgleda.

Muško lice, zatim, stari drugačije: dlake na bradi u nekoj meri štite lice i doprinose sporijem stvaranju bora. Međutim, zbog potkožne masti koja se tokom godina gubi, kada muškarac dođe u određene godine, ta mast nestaje gotovo u potpunosti, lice deluje „ispijenije“ u poređenju sa ženskim, pa i bore koje se tada pojavljuju izgledaju još izraženije i dublje.

Na kraju ne treba zaboraviti da muškarci imaju veću stopu obolevanja od melanoma nego žene, verovatno zato što mnogi od njih tokom života imaju kratku kosu ili je izgube, izlažući tako veću površinu kože UV zracima.

Koje prirodne proizvode treba koristiti?

S obzirom na to da muškarci i žene definitivno nisu isti, koji su to prirodni proizvodi za negu lica koji su neizostavni u kupatilu jednog muškarca? Kao i kada je reč o ženama, ne postoji jedinstven recept koji odgovara svim tipovima kože. Međutim, postoje neka osnovna pravila koja se mogu primeniti na sve.

Pre svega, bilo bi dobro da se za svakodnevnu negu koristi prirodna kozmetika protiv bora koja će smanjiti negativne posledice UV zraka koji su odgovorni za starenje kože, ali i za pojavu raka kože. Zato je najbolja zaštita od UV zračenja prirodna kozmetika jer u sebi sadrži hladno ceđena ulja koja imaju svoj zaštitni UV faktor.

Na primer, ulje koštica maline ima zaštitni faktor od 30 do 50, ulje pšeničnih klica ima faktor zaštite (SPF) 20, a ulje semenki šargarepe ima zaštitni faktor od 38 do 40.

Jednako važna je i hidracija, iako o tome brine mali procenat muške populacije.

I na kraju, neophodno je imati neko blago sredstvo za svakodnevno čišćenje lica.

Osim afteršejva, dakle, ne treba zaboraviti dobru hidratantnu i zaštitnu kremu i sredstvo za čišćenje lica.

Izbor prirodne kozmetike za muškarce

Pažljivo odabrana prirodna kozmetika za muškarce treba da predstavlja kompletan asortiman proizvoda za negu lica muškarca. Na prvom mestu je krema za mešovitu kožu koja se ujedno može koristiti i kao afteršejv.

Royal Balm krema za mešovitu kožu je sjajan izbor za većinu muškaraca.

Zatim sledi prirodni tonik za čišćenje lica, a za njim i specijalna krema za negu predela oko očiju, kao i nežne kupke za higijenu lica (posebno brade).

Naročito treba obratiti pažnju na tip kože i njeno trenutno stanje. Potrebno je na vreme početi sa korišćenjem namenskih krema za borbu protiv bora, koje treba svrstati u svakodnevnu negu, kao i  sa upotrebom seruma koji bi upotpunio efekat pažljive nege.

Treba takođe odabrati i prirodne maske koje nedeljnu negu lica iscrpljene muške kože podižu na jedan viši nivo.

Tu je i čitav niz kozmetičkih procedura koje sve više privlače muškarce, kao što su masaže lica ili hemijski pilinzi, kao i sve popularniji laser za otklanjanje neželjenih dlaka sa lica i vrata.

Odakle početi?

Uklonite mrtve elije!

Vrlo je važno da svom licu jednom u 10 dana priuštite piling koji služi da se uklone mrtve ćelije. Na taj način ćete koži, koju smog, hladnoća, sunce i neodgovarajuća ishrana stavljaju na test izdržljivosti, vratiti svežinu i prirodni sjaj.


Iako u biljnim apoteka postoji more prirodnih, blagih kozmetičkih preparata namenjenih upravo ovoj vrsti čišćenja lica, piling možete napraviti i kod svoje kuće.

Možete koristiti ovsenu kašu pomešanu sa limunovim sokom i nekim biljnim uljem (bilo bi dobro da ulje bude hladno ceđeno i da odgovara vašem tipu kože) ili pak sitan braon šećer koji ćete sipati na tufer prethodno natopljen limunovim sokom i nekim biljnim uljem.

Veoma je važno napomenuti da piling treba biti blag da se koža lica ne ošteti. To ćete postići tako što piling smesu blago pritisnete na lice koristeći blage kružne pokrete.

Posebno obratite pažnju na nežnu kožu oko očiju koju treba isključiti iz operacije čišćenja, kao i na vreme pilinga (nikako ga nemojte raditi neposredno nakon brijanja!)

 Svakodnevno čišćenje lica

Zbog učestalog brijanja (ukoliko je to slučaj) važno je da sredstvo kojim se čisti koža lica i vrata bude izuzetno blago kao na primer tonik za lice bez alkohola.

Temeljno ali nežno dnevno čišćenje i hidratantna nega pomažu koži da ostane zdrava. Kvalitetna prirodna kozmetika ima preparate za negu kože koji mogu umiriti iritiranu kožu, vratiti je u zdravo stanje i sprečiti razvoj kožnih oboljenja. 

Najbolje je da kao sredstvo za čišćenje odaberete neku blagu kremu, penu ili gel i njime ujutru i uveče očistite lice. Naravno, i ovo možete napraviti sami:

U čistoj staklenoj bočici pomešajte jedan limun i vodu u razmeri 1:2 i dobro protresite. Dobijenu mešavinu tuferima nanesite na čistu kožu, sačekajte da se osuši, a nakon toga nanesite hidratantnu kremu.

Za normalnu kožu pomešajte u teglici po dve kašike od svakog ulja: za masnu kožu pomešajte jednu kašiku maslinovog/lanenog ulja i 3 kašike ricinusovog, a za suvu kožu 3 kašike maslinovog/lanenog i jednu kašiku ricinusovog ulja. Zatvorite teglicu i dobro protresite.

Kako upotrebljavati sredstvo za čišćenje lica?

Stavite par kapi ulja na dlanove i lagano utrljajte na lice, zatim u toploj vodi namočite peškir i stavite ga preko lica na minut. Nakon toga lagano peškirom obrišite tragove ulja.

Hidrirajte kožu lica pomoću kreme ili seruma

Izaberite neku laganu dnevnu kremu koja neće mastiti kožu i od koje se nećete znojiti. Nanesite je ujutru pre izlaska iz kuće i uveče nakon čišćenja lica. Možete izabrati onu koja u sebi ima zaštitni faktor.

Nega predela oko očiju

Koža oko očiju je mnogo delikatnija od kože ostatka lica. Postoje proizvodi za različite tipove kože i različite probleme. Na kremama namenjenim ovoj problematici nemojte štedeti.

Naš savet vam je da birate prirodne kreme koje će ovu regiju adekvatno negovati, pri čemu nećete nanositi štetne sastojke.

U nezi kože oko očiju odlično su se pokazala ulja, pa ako niste skloni biranju i traganju za adekvatnom kremom, onda je ovo idealno rešenje za vas.

Ulje semena šargarepe ubrzava reepitelizaciju, poboljšava ten i zateže kožu. Ulje od smilja je takođe odličan izbor u borbi protiv bora oko očiju.

Ukoliko želite da odete korak dalje sa negom kože lica, za dodatnu hidriranost svakih par nedelja stavite hidratantnu masku na lice.

Nju možete napraviti tako što ćete  izblendovati:

  • ¼ oljuštenog paradajza,
  • ¼ izrendanog oljuštenog krastavca srednje veličine,
  • 1 kašiku aloe vera gela i
  • 3 kašike ovsene kaše.

Nakon dvadeset minuta uklonite je sa lica sa puno vode. Koža će vam biti zahvalna.

Prirodna kozmetika za muškarace koja u svojoj kolekciji sadrži antirid kremu za negu predela oko očiju može vam negu baš tog posebnog dela lica učiniti lakšom, nežnijom i sveobuhvatnijom.

Brijanje i afteršejv

Ukoliko volite da vam je koža lica uvek glatka i brijete se često, nudimo vam nekoliko saveta za lakše brijanje.

Brijanje i aftersejv

Pre brijanja temeljno očistite kožu lica sredstvom za čišćenje. Ako se ne brijete svakog dana, dan pre brijanja možete da uradite piling.

Nakon toga omekšajte kožu lica tako što ćete peškir natopljen toplom vodom držati na bradi oko 30 sekundi. Nakon ovih priprema koža je spremna za brijanje.

Kada ste se obrijali, dobro isperite lice hladnom ili mlakom vodom, a zatim nanesite afteršejv, hidratantnu kremu ili ulje.

Prava prirodna kozmetika vam daje izbor proizvoda koji će za vas biti najbolje rešenje.

Važno je napomenuti da izbegavate proizvode koji sadrže alkohol. Suprotno verovanju da će alkohol ubiti sve bakterije i mikroorganizme, alkohol će samo osušiti i dodatno nadražiti već veoma osetljivu kožu.

Ukoliko vam je komplikovano da čitate etikete u potrazi za afteršejvom bez alkohola, evo jednog recepta kako da ga napravite kod kuće:

Za 100 ml afteršejva potrebno vam je:

  • 70ml demineralizovane vode,
  • 15ml aloe vera gela,
  • 6ml ricinusovog ulja,
  • 0,5g tokoferola (vitamin E u ampuli) i
  • po nekoliko kapi esencijalnog ulja od lavande, pitome nane i matičnjaka(melisa).

Upotreba:

Upotrebljava se za dezinfeksiju lica posle brijanja. Lekoviti sastojci pitome nane i matičnjaka deluju umirujuće, antiseptički i antiestetički na eventualne povrede kože. Ujedno ovaj afteršejv hladi, stvara osećaj svežine i ima prijatan miris.

Održavanje brade

Vodite računa da je brada uvek čista. Pranje brade je od suštinskog značaja. Svako jutro i svako veče operite lice blagim proizvodom za čišćenje.

Najvažnije je da uklonite višak masti na bradi. Zatim čistim peškirom uklonite višak vode između dlačica.

Nakon ovog koraka možete naneti nekoliko kapi ulja posebno namenjenog nezi brade – na primer ulje badema koje se lako upija i ne ostavlja masne tragove.

Postoji prirodna kozmetika za odžavanje brade i čitava kolekcija proizvoda koji će održavanje higijene i formiranje izgleda brade učiniti lakšim.

Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image