Lekovito bilje naspram plantažnog

Lekovito bilje je pratilo čoveka od njegovog postanka do danas. Priroda nas je stvorila i najbolje zna da se brine o nama. U drevnoj medicini poznavanje biljaka i njihovih svojstava bilo je od suštinskog značaja jer je predstavljalo jedino moguće rešenje za lečenje bolesti.

Danas se lekovito bilje koristi za lečenje bolesti, ali i očuvanje zdravlja ljudi i životinja. Može se koristiti u vidu začina, za pripremu čajeva, u sredstvima za čišćenje kuće, a apsolutno je nezaobilazno u organskoj kozmetici.

Od krema za lice i telo, do krema protiv bora i preparata za zaštitu od sunca, asortiman fitokozmetike baziran na lekovitom bilju je širok i u konstantnom porastu. Razlozi povećane potražnje za ovakvom vrstom proizvoda su kvalitet, efikasnost i bezbednost.

Kozmetika sa livade

Samonikle biljke uglavnom rastu na livadama i planinama, i kako im ime kaže, niču same.

Neke od njih imaju lekovita svojstva, a neke ne.

Kada bismo pokušali da pripitomimo neku samoniklu biljku, koja na primer raste isključivo na planini, ne bismo u tome uspeli jer takva biljka ne podnosi uslove koji ne odgovaraju njenom prirodnom staništu.

Zbog toga mi naše organski uzgajane lekovite biljke gajimo na prelepoj planini Rtanj tako da one zadržavaju svoj pun prirodni potencijal.

Zašto plantažno gajenje biljaka

Zanimanje za plantažno gajenje lekovitog i aromatičnog bilja dolazi od potrebe za sirovinama ujednačenog kvaliteta i kvantiteta. Nije isti kvalitet bilja koje raste pored prometnog puta i čija su lekovita svojstva znatno oslabljena kontaminacijom izduvnih gasova i biljaka koje rastu na čistom vazduhu.

„Usmerenim gajenjem lekovitog i aromatičnog bilja smanjuje se nekontrolisana berba samoniklog bilja i time se sprečava njegovo izumiranje.

U odnosu na sakupljanje biljaka iz prirode, plantažno gajenje lekovitih biljaka ima sledeće prednosti:

  •  dobijanje sirovine standardnog kvaliteta, posebno kada su potrebne veće količine;
  • očuvanje retkih, endemičnih, ugroženih vrsta, posebno onih čije je sakupljanje zabranjeno ili strogo ograničeno;
  • oživljavanje neiskorišćenih resursa, nepogodnih za ostale poljoprivredne delatnosti, kao što su zemljišta brdsko-planinskog područja, plavna zemljišta, teritorije rezervata prirode.

Uzgajanjem i preradom lekovitog bilja takođe se dobijaju i značajne količine otpadnog materijala koji se može koristiti kao prirodno đubrivo u organskoj proizvodnji. Proizvodnja lekovitog bilja po principima organske poljoprivrede (primena organskih đubriva, kontrola korova putem alternativnih metoda suzbijanja) ima sigurno mesto u budućnosti, posebno u brdsko-planinskim područjima koja su ekološki u potpunosti prihvatljiva za ovakvu vrstu delatnosti i koja, sa druge strane, obuhvataju autohtona staništa najvećeg broja lekovitih biljnih vrsta.“

Pročitajte više: Plantažno gajenje lekovitog i aromatičnog bilja, Saša Bugarčić

Royal Balm
Autor: Royal Balm

Mi smo Royal Balm - Prirodna kozmetika
Putem našeg bloga sa radošću ćemo sa vama deliti ljubav prema ručno rađenim prirodnim proizvodima za negu ženske i muške kože i odgonetnuti neka pitanja kao što je razlika u cenama organske i industrijske kozmetike.

Ostavite komentar