Zašto ne želite alkohol u svojoj prirodnoj kozmetici

Alkohol u kozmetici se može naći u širokom spektru kozmetičkih proizvoda kao što su losioni za telo, nakon brijanja, kreme za lice, mirisi, a razlog tome je što:

  • deluje antibakterijski,
  • rastvara masti,
  • služi kao konzervans i štiti od mikrobiološke kontaminacije,
  • ima antiinflamatorna svojstva,
  • ima dezodorišuće dejstvo,
  • deluje kao rastvarač za dobijanje supstanci nerastvorljivih u vodi iz biljaka.

Šta je alkohol?

Alkohol je termin za grupu tečnosti. Danas se najčešće naziva etanolom i dobija se fermentacijom šećera ili biomase.

Zašto izbegavati alkohol u nezi kože?

U poslednje vreme postoji kontroverza oko toga koliko treba da brinete o alkoholu u nezi kože. Da li bi trebalo da ga potpuno izbegnete? Da li je u redu u određenim količinama?

Međutim, uprkos kontroverzama, prisustva alkohola obično se ne treba plašiti, sve dok kupujete proizvod koji ga koristi u malim količinama.

Da li je alkohol loš za kožu ili ne, zavisi od vrste alkohola koji se koristi i u kolikoj koncentraciji.

Kada je sadržaj alkohola 5% ili manje, to neće loše uticati na kožu, jer on potpuno isparava dok se proizvod nanosi na kožu, što eliminiše rizik da koža postane suva.

Svoja zaštitna svojstva otkriva u formulaciji kako bi se zaštitio od mikrobiološke kontaminacije. U poređenju sa tim, upotreba hemijskih konzervansa je gora za kožu, jer parabeni ostaju na koži, a telo ih zatim apsorbuje.

Etanol, na primer, u velikim količinama uništava sloj sebuma kože. Ima higroskopna svojstva, što znači da povlači vodu iz kože čineći je suvom i ispucalom.

Efekat se smanjuje kada se pomeša sa vodom.

Formulacije koje sadrže etanol mogu brzo dovesti do začaranog kruga. Osoba koristi kremu koja je stvorena za suvu kožu, a krema još više isušuje kožu jer sadrži etanol.

To dovodi do upotrebe više kreme, jer je koža postala suva, i tako u krug.

Alkohol „dobar“ nasuprot „loš“

Postoje razne vrste alkohola. Etanol je kategorizovan kao loš alkohol jer oštećuje i isušuje kožu. Često se denaturisani alkohol meša sa ftalatima (vrlo otrovno,  čine osnovnu komponentu svih plastičnih ambalaža.).

Ovo je problematično jer visoke koncentracije mogu dovesti do neplodnosti i dijabetesa.

Masni alkoholi u nezi kože

Masni alkohol je kategorisan kao dobar alkohol i dobija se iz biljnih masnih kiselina. Nisu toksični, koža ih dobro podnosi i biorazgradivi su.

Ova vrsta alkohola ima hidratantna svojstva, istovremeno ublažavajući iritacije. Masni alkoholi se često nalaze u tonicima za čišćenje i hidratantima kao zgušnjivači i emulgatori.

Primer bi mogao biti masni alkohol dobijen iz kokosa. Ove supstance se koriste u industriji prirodne kozmetike kao omekšivači ili sredstva za zgušnjavanje.

Jedini nedostatak je što se ne mogu mešati sa vodom.

Evo nekoliko koji spadaju u ovu kategoriju:

  • behenil alkohol,
  • cetearil alkohol,
  • cetil alkohol,
  • lanolin alkohol
  • i stearil alkohol.

Za razliku od denaturisanih alkohola dobijenih naftnim derivatima, masni alkoholi se dobijaju iz prirodnih sastojaka.

Ovi masni alkoholi uključuju cetil alkohol napravljen od kokosovog ulja i stearil alkohol koji se pravi od kokosa ili biljnog ulja.

Bogati zdravim mastima, ovi alkoholi se obično koriste kao emulgatori, kako bi pomogli u stvaranju guste, luksuzne teksture u proizvodima za negu kože.  

Zbog visokog sadržaja masnih kiselina, masni alkoholi zapravo mogu imati pozitivan uticaj na vašu kožu.

Ali iako su masne kiseline sigurne za upotrebu na većini tipova kože, one možda nisu pogodne za osetljivu kožu.

Šta je sa benzil alkoholom?

Benzilni alkohol se malo razlikuje od ostalih alkohola. Da, to je alergen u EU, ali je takođe proizvod neophodan za zaštitu organskih i prirodnih proizvoda za negu kože od bakterija.

Benzilni alkohol se prirodno nalazi u esencijalnim uljima poput Peru balzama i odobren je konzervans prema COSMOS kriterijumima organske sertifikacije.

Zbog toga ga koriste mnogi organski i prirodni brendovi (uključujući i nas same). Omogućava nam stvaranje aktivnijih formulacija koje su prirodne, jer mnogi drugi odabrani prirodni / organski konzervansi nisu kompatibilni.

Benzil alkohol je sastojak jasmina, zumbula, ulja ilang-ilanga, balzama Peru, balzama Tolu i stiraksa. To je mirisni sastojak koji se koristi u raznim proizvodima kao što su arome, esencijalna ulja u parfemima i u industrijskoj upotrebi.

Kada se koristi u ispravnoj, niskoj koncentraciji, smatra se sigurnim, i po EU regulativi, apsolutno je  neophodan u zaštiti krema od  bakterija, pa i od nas samih (ako uzmemo u obzir da 99 posto korisnika  nanosi kremu prstima).

Benzil alkohol stabilizira samu formulu kozmetičkog proizvoda što ga čini kvalitetnijim proizvodom. Takođe, deluje kao antioksindans što znači da sprečava nastajanje slobodnih radikala.

Mi koristimo od 0,2 -0,3%  ovog alkohola što ne predstavlja opasnost za organizam.

Potencijalno opasni alkoholi

Alkoholi poput etanola, izopropil alkohola, alkoholnog denata i metanola koriste se kako bi kreme bile lakše, pomažu ostalim sastojcima da bolje prodru u vašu kožu i služe kao konzervans.

Sve zvuči u redu, ali postoji i loša strana.

Ovi alkoholi mogu izazvati suvoću, iritaciju i izbijanje bubuljica. Dakle, čvrsto verujemo da im nije mesto u nezi kože.

Loši alkoholi kada se koriste u visokim koncentracijama u nezi kože pogoršavaju zaštitnu barijeru kože, što znači da vaša koža više nije efikasna u zadržavanju vlage.

Takođe, stimuliše veću proizvodnju ulja koja bi mogla dovesti do izbijanja bubuljica ako vaša koža stvara previše ulja.

Evo, nekoliko naziva lošeg alkohola na oznakama sastojaka za negu kože:

  • Etilni alkohol: poznat kao etanol ili alkohol u zrnima, prema FDA. Etil alkohol je denaturisan (vidi dole), što mu omogućava upotrebu u kozmetici.
  • Denaturisani alkohol (Alcohol Denat): Da bi izbeglo plaćanje poreza na alkohol u kozmetici, kompanije koriste denaturisani alkohol, koji je sastojak zbog kojeg je ukus toliko gorak da nikada ne biste želeli da ga pijete, piše CosmeticsInfo.org.

Denaturirani alkohol će te pronaći u šminci, losionima, mirisima i proizvodima za negu kože i kose. Ima i nekoliko drugih imena, uključujući metil alkohol i SD alkohol.

  • Izopropilni alkohol: Naći ćete ga za upotrebu u čitavom nizu proizvoda, i on nam je najpoznatiji. U farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji, izopropil alkohol se koristi u proizvodnji maramica, ručnih i telesnih losiona, konzervanasa i farmaceutskih preparata, uključujući negu noktiju, kose i kože. Koristi se i za boje, razređivače, sredstva za čišćenje i poliranje, kao i za površinsku sterilizaciju, dezinfekciju u bolnicama, postrojenja za preradu hrane itd.
  • Metilni alkohol ili metanol: Potražite ga u proizvodima za kupanje. Smatra se denaturisanim alkoholom.

Završna reč o alkoholu i proizvodima za negu kože

Alkohol može biti koristan dodatak koji pomaže sastojcima da prodru u kožu, očuvaju proizvod i čine ga laganim kada se nanose.

U manjim količinama je malo verovatno da će biti štetan, ali budite posebno oprezni ako imate osetljivu, suvu ili kožu sklonu ekcemima.

Najvažnije je da pročitate sastojke i pitajte dermatologa ukoliko mislite da alkohol izaziva kožne nevolje.

Pogledajte lokaciju alkohola na listi sastojaka

Baš poput sastojaka namirnica, i vi sami  možete da shvatite koliko alkohola ima u proizvodu, ispitivanjem mesta na kojem se nalazi na listi sastojaka.

U malim ili razumnim koncentracijama, proizvodi i dalje mogu imati koristi od dobrih efekata alkohola kako bi optimizovali svoj proizvod, a istovremeno smanjili loše efekte.

Ukoliko je alkohol jedan od glavnih sastojaka, vrlo je verovatno da će isušiti kožu. Uz hroničnu upotrebu, ovo može poremetiti barijeru vaše kože, što rezultira crvenilom i upalom.

Razumno mesto za pojavu alkohola je niže na listi sastojaka.

Ako je na šestom mestu niže na listi, verovatno neće biti dovoljno koncentrisan da iscrpi barijeru vaše kože.

Autor: Martina Malešev

Ja sam Martina.

Autor više puta objavljenih knjiga, članaka, profesor srpskog jezika i književnosti, novinar, fotograf i aktivista u dizajnu svesti o zdravom životu. Ali najviše od svega; ja sam kreativna duša koja želi svojim znanjem i iskustvom da pomogne drugima.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image