Uticaj zagađivača životne sredine na kožu

Nega kože, a pogotovo nega lica je zahtevan posao. Ukoliko ste među srećnicima koji su otkrili organsku kozmetiku, onda vam je ovaj posao poprilično olakšan.

Međutim, dođe trenutak kada ni redovne mere nisu dovoljne. Takav momenat dođe kada uticaj zagađivača životne sredine na kožu postane previše veliki.

Ovo je jasno kako ljudima u Evropi, a pogotovo onima koji su upoznati sa nivoom zagađenja u Beogradu. Dakle, to je nešto što je manje više – neizbežno.

 

Odnos između kvaliteta vazduha i stanja kože

Ukoliko već niste prešli na prirodnu kozmetiku, potencijalne akne, osipe i ekceme možete prepisati lošoj kozmetici. Ipak, ukoliko živite u gradu treba da razmotrite koje su sve posledice koje donosi smanjeni kvalitet vazduha.

Problem je što se najčešće pogrešno razume jeste da ovo nije problem vezan samo za kozmetiku. Naprotiv, padom kvaliteta vazduha i povećanjem zagađenja sredine vodi do opadanja stanja kože uopšte.

Sve više studija upućuje na to da je količina i sastav određenih čestica kao i samog vazduha direktno odgovorno za stanje hroničkog ekcema. Ispitivanje je sprovedeno u Koreji, gde su ispitivane dnevne koncentracije PM, azotnih oksida i isparljivih organskih jedinjenja.

Uz to, otrkiveno je da je funkcija barijere kože pod direktnim napadom od zagađenja. Ova barijera je jedna od sposobnosti da zadržava štetne materije, čineći kožu i organizam zdravijim. Ali, pored ovog uticaja zagađivača životne sredine ova funkcija znatno slabi.

Doduše, sve je to još jako neopipljivo. Morate razumeti kako se oštećenje vrši ovim česticama.

Od presudnog značaja je i nega lica, koja u znatnoj meri može pomoći zaštiti kože od spoljnih uticaja. Globalni trend je sve popularnija prirodna kozmetika koja promoviše zaštitu kože putem prirodne kreme za lice koja svojim sastojcima dokazano štiti kožu.

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se

Oštećenje kože česticama iz vazduha

Uzrok zagađenja počiva na nemogućnosti kože da zaustavi prolaz štetnih čestica unutar kože. Kada koncentracija štetnih materija postane previše velika sposobnost antioksidantne mreža ne može da neutrališe štetne materije. To se naziva oksidativni stres.

Naravno, ovo sve zvuči još komplikovanije sada. U isto vreme javlja se osećaj straha, ali i nesigurnosti povodom toga.

Da li i vi imate oštećenu kožu?

Srećom, postoji jednostavan način da utvrdite da li vam je koža oštećena zagađenjem:

  • Da li pucanje na koži ili iritacije na koži stvaraju se i prolaze bez obzira na godišnja doba?
  • Da li vam je koža dobila drugu boju?
  • Da li su vam se pojavili podočnjaci?
  • Da li imate problema sa disanjem?
  • Da li ne možete da otklonite probleme sa kožom uobičajenim načinima?

Ukoliko primetite da imate 3/5 simptoma, vrlo je moguće da vaša koža ima oštećenje nastalo česticama iz vazduha. Ali, i ovde treba biti oprezan i razumeti kako tačno dolazi do zagađenja.

Naime, čestice iz vazduha ulaze u pluća čoveka. Zatim, putem srca, one se šire po krvotoku i organizmu čoveka. Nakon toga, ovaj proces stvara posledice koje dovode do ozbiljnih oštećenja kože.

Nakon toga, dolazi do opšteg pada zdravlja kod ljudi. Zato je pravilna zaštita kože toliko važna.

Posledice zagađenja na naše zdravlje

Osnovna posledica od zagađivača životne sredine jeste opšti pad zdravstvenog stanja. Naime, pored toga što će vam koža izgledati daleko lošije, imaćete i ozbiljnije zdravstvene probleme.

Pogledajte to na ovaj način. Koža je osnovni sistem filtracije u ljudskom organizmu. Ukoliko ona nije zdrava i očuvana, kako će da zaustaviti ulazak ovih materija u vaš organizam?

Iako može izgledati krajnje čudno, ono što će najmanja stradati jeste koža, a ono što najviše strada jesu sama pluća. Oštećenje se većinski zadržava u respiratornim organima kao i u srcu, a koža je samo nusproizvod većeg oštećenja.

Zato, dok će koža izgledati sve gore i gore, telo je zapravo to koje će trpeti najveći deo oštećenja. U toliko je više bitno vršiti kvalitetnu prevenciju zagađenja.

Postoji nekoliko načina da to uradite.

Naravno, najbolje je da kombinujete sve njih zajedno.

Kako da poboljšate zdravlje vaše kože?

Ovome postoji nekoliko pristupa. Naime, pre nego što krenete da koristite bilo koji od ovih metoda, morate da znate jednu stvar. Ništa od ovih metoda neće zaista otkloniti same čestite iz vazduha.

Sve što radite jeste to što ćete činiti prevenciju toga koliko će vaša koža i vaša pluća biti oštećena. Ali, sama ta prevencija je dovoljna da zaštite sebe u situaciji u kojoj se nalazite. Ovo su neki od metoda koji možete koristiti.

Čišćenje vazduha oko vas

Može zvučati pomalo kontradiktarno sa onim što smo rekli ranije, zar ne?

Stvar je u tome da ne morate da izgradite vetrenjače ili filtere oko Beograda da smanjite zagađenje. Zapravo, to možete da uradite na jedan prostiji način koji će vas pritom relaksirati i ulepšati vam život.

Možete jednostavno posaditi dosta biljaka koja će prirodno prerađivati vazduh i čistiti ga. Pored toga što će lepo izgledati u vašem životnom prostoru, ove biljke će štetne čestice apsorbovati i pretvoriti u čist vazduh.

Pored svega toga, da započnete sve ovo neće vam trebati nikakva velika ulaganja da probate. A biljke možete nabaviti i na lokalnoj pijaci.

Čišćenje krvnih sudova

Sledeća stvar koju možete da uradite jeste da očistite vaš organizam. Sećate se šta smo rekli o tome kako radi prirodna zaštita organizma protiv štetnih čestica?

Shodno tome, treba da povećate unos zdravih namirnica, u prvom redu lisnatog zelenila, sveže voće, i gorko bilje. Pored toga, potrebno je izbaciti veštačke zaslađivače i povećati unos vode, budući da voda pojačava zdrave elektrolite.

Na taj način čistite bubrege, srce, i krvotok i time osnažujete organizam. Sa takvim organizmom i ishranom, koža će vam biti zdravija i lakše ćete podnositi zagađenje.

Organska (prirodna) kozmetika

Na kraju, tu je i organska kozmetika. Čitava stvar u vezi organske kozmetike jeste da je to kozmetika koja se pravi na organskoj osnovi.

Naime, čitava ideja ove kozmetike jeste da se pravi od sastojka i preparata koji su organske prirode. To znači da su svi materijali pravljeni i uzgajani bez štetnih hemikalija i materija.

Uz to, sva ova kozmetika pravljenja je sa posebnom namenom da se vaša koža hidrira, oporavi, i bude otpornija na zagađenje. Baš zbog toga, Royal Balm – prirodna kozmetika se i bavi proizvodnjom krema za lice, seruma za lice, tonika za lice, kao i ružinom vodom. Među najprodavanijim proizvodima je krema protiv bora, koja ima odlične rezultate unazad pet godina.

Osnovni sastojci ovih proizvoda su laneno ulje, cvetna voda od smilja, ulje vučjeg trna, kao i gaveza. Ovi sastojci služe da regenišu kožu, podmlade je, smanje vidljivost pora, tonira i hidrira.

Ukratko, to je najbrži i najlakši način da ostane zdravi uprkos bilo kakvih zagađivača životne sredine, potpuno je organski i prirodno, jer je prirodna nega lica najbolji izbor.

Naručite prirodnu kozmetiku

Sve što ostaje jeste da pogledate našu online prodavnicu i da vidite koji vam proizvodi najviše odgovaraju. Ili možete pozvati 064 121 40 34 i naručite naše proizvode.

Zagađenja će uvek biti svugde oko vas. Ali, način na koji ćete se izboriti sa njima je samo vaš. Uradite to prirodno i organski, i uz kvalitet kakav i dolikuje vašem licu i koži.

Autor: Katarina Milosavljević


Ja sam Katarina. Kao dugogodišnji herbalista želela sam da svoje znanje i bogato iskustvo pretvorim u proizvode visokog kvaliteta.


Zbog toga sam osnovala kompaniju Royal Balm, koja proizvodi najkvalitetnije prirodne, organske certifikovane proizvode za negu kože.


Na našoj porodičnoj plantaži ja i moja porodica organski uzgajamo lekovito bilje kao što je smilje, žalfija, hajdučka trava, neven, miloduh, lavanda, ruzmarin itd.


Svi sastojci u našim proizvodima sadrže najviši nivo korisnih vitamina, minerala i hranljivih materija.


Kontakt: LinkedIn profil


Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image

Prijavi se i saznaj prvi!

Postanite deo Royal Balm zajednice. Saznajte sve o blistavoj koži i važnosti njene nege prirodnom kozmetikom. Prijavite se na naš newsletter.
Prijavi se
Zatvori