Top
Prirodna krema protiv bora od nevena

Prirodna krema protiv bora koja stvarno deluje

Poslednjih godina prirodna krema protiv bora postajala je pravi hit u svetu, pa i kod nas. Svesnost o tome da je ona i lekovita raširila se čak i među mlađom generacijiom čiji je trend zdrav život i bolji način očuvanja lepote.

 

Međutim, kreme i kozmetički proizvodi koji nas toliko privlače u parfimerijama i apotekama nisu uvek 100% prirodni.

 

Zapravo, čak i veoma skupi proizvodi ponekad mogu biti puni raznih supstanci koje su toksične za našu kožu i organizam. Ukoliko već imate prirodne sastojke, zašto onda da ne pokušate da sami pripremite jednu  prirodnu kremu protiv bora u vašoj kući? Videćete koje će promene učiniti vašoj koži.

 

Bore koje se neminovno pojavljuju su potpuno prirodan deo naših života i niko ih ne može potpuno izbeći. Na njihovo pojavljivanje utiču vremenski uslovi (izlaganje hladnći, vetru, suncu), način ishrane, sama mimika, kao i zagađenja u vazduhu kojih, nažalost, ima sve više. Iako se starenje kože ne može zaustaviti, ono se ipak može u značajnoj meri odložiti i ublažiti, primenom prirodne kreme protiv bora. 

 

Protiv bora prirodnim putem

 

Sastojci koji su najblagotvorniji za kožu su upravo sastojci koji su najbliži prirodi. Ljudski organizam se bori protiv štetnih sastojaka koji se nalaze u sastavu „običnih“ krema. Tokom te borbe stvaraju se antitela koja neutralizuju delovanje hemijskih supstanci koje smo naneli na kožu, pa tako krema kojom smo u početku bili oduševljeni odjednom prestane da nam odgovara.

 

Međutim, ovo nije slučaj kada koristimo prirodne sastojke koji ne neguju kožu samo spolja, već podstiču njene prirodne funkcije i jačaju njenu prirodnu sposobnost regeneracije.

 

Od sastojaka koja jedna prirodna krema protiv bora treba da sadrži, a koja su najbolja su esencijalna ulja, na primer esencijalno ulje smilja. Nisu Francuzi slučajno ovoj biljci nadenuli naziv Immortelle (besmrtna). Još od davnina je poznato da smilje ima sposobnost regeneracije kože. Ulja protiv bora na licu koja su takođe odlična su esencijalna ulja lavande i magnolije. Lavandino ulje je blago, deluje umirujuće i poboljšava elastičnost kože, dok ekstrakt magnolije učvršćuje kožu i ublažava znake starenja. Ovo su najpoznatiji i najčešći sastojici prirodne kreme za lice.

 

Esencijalna ulja je najbolje kombinovati sa biljnim uljima koja su blaža i mogu se nanositi direktno na kožu. Ekstrakt magnolije, na primer, ima najbolji efekat u kombinaciji sa nevenovim uljem jer podstiče obnavljanje ćelija kože. Neven takođe stimuliše odbranu kože od štetnih spoljašnjih uticaja i samim tim sprečava njeno isušivanje.

 

Ulje vučjeg trna je takođe odličan izbor jer sadrži visoke koncentracije vitamina C i E, dok je susamovo ulje bogato masnim kiselinama koje duboko hidriraju kožu.

 

U smesu od nekoliko kapi esencijalnog ulja i jedne supene kašike biljnog ulja po želji se može dodati ampula vitamina E, kao i pčelinji vosak.

 

Da bi jedna prirodna krema protiv bora imala puno dejstvo u borbi protiv bora na licu, vratu i dekolteu, ključno je da sadrži prirodne sastojke, ali to nije sve.

 

Problem koji se javlja pri kupovini “prirodnih” sastojaka koje lako možemo naći u apotekama i prodavnicama specijalizovanim za prirodnu kozmetiku je taj što ne znamo njihovo poreklo, jer je ono poznato samo proizvođaču.

 

Međutim, imajući u vidu šta sve sadrže konvencionalne kreme za lice, pravljenje prirodne kreme protiv bora kod kuće svakako predstavlja jedan stepenik više u nezi kože.

 

U nastavku vam nudimo recept kako da sami dođete do svoje najbolje kreme za lice protiv bora.

 

Prirodna krema protiv bora recept

 

cvet nevena

Mi vam ovde dajemo recept kako da napravite prirodnu kremu od nevena. Sve što vam je potrebno su tri sastojka:

 • Ulje od nevena – 500 ml
 • Pčelinji vosak – 85 gr
 • Eterično ulje (napr. Lavanda) – 50 kapi

Ulje od nevena možete kupiti od pouzdanog prodavca ili ga napraviti sami. Možete ga napraviti na dva načina.

 

Prvi način je da odaberete neko hladno ceđeno ulje, a najbolje je od suncokretovog ulje, jer je sa našeg podneblja, te u njega stavite cvetove  nevena u razmeri 1:5. Kod odabira cvetova treba voditi računa da su sveži i da su prosušeni na vazduhu. Potopljeni cvetovi se čuvaju 40 dana na suncu, u tamnoj staklenoj posudi.

 

Veoma je važno da posuda bude prekrivena kako sunce ne bi doprelo do mešavine ulja i cvetova. Nakon 40 dana, infuzno ulje se procedi i spremno je za upotrebu.

 

Drugi način predstavlja proces tople maceracije, koji je znatno brži. Ulje se zajedno sa cvetovima nevena zagreva do temperature od 65 °C,  a zatim se posuda ostavi da se ohladi. Postupak zagrevanja se ponavlja nekoliko puta u toku 24 časa. Nakon maceracije, ulje se cedi kroz tanak i čist materijal, a bilo bi najbolje i isfiltrirati ga, ukoliko smo u mogućnosti kako bi ga u potpunosti očistili od prljavšitne.

 

 

Postupak pravljevljenja prirodne kreme se sastoji od sledećih koraka:

 

 1. Sipati vodu u unapred pripremljenu duplu posudu
 2. Staviti činiju u posudu sa vodom u kojoj ćemo sjediniti sastojke
 3. U zagrejanu posudu staviti vosak da se otopi
 4. Kada je vosak otopljen dodati pripremljeno ulje od nevena

 

Smesa se lagano meša sve vreme dok se vosak ne istopi i sjedini sa uljem. Kada se krema prohladi dodati 50 kapi etarskog ulja lavande.  Vašu prirodnu kremu dok se još nije zgusnula sipajte u unapred pripremljene staklene teglice. Ovakvu dobijenu kremu možete koristiti za lice ali i za ruke, usne ili stopala.

 

Ukoliko želite da vaš melem bude i krema protiv bora onda umesto etarskog ulja od lavande možete iskoristiti ulje od smilja ili magnolije. Umesto ulja od nevena možete da koristite ulje od noćurka ili boražine.

 

Ovakva krema može da bude i krema protiv bora za muškarce. Budite kreativni i poklonite je nekome na poklon.

Melem od nevena

 

Maska protiv bora od meda

 

Pored redovnog čišćenja lica i nege, za kožu licu koja je počela naglo da stari koristiće vam sledeća maska za lice:

Lagano zagrejete  pola šolje hladno ceđenog lanenog ulja  na temperaturu od 35 °C  i dodajte nekoliko kapi vitamina E, jednu kaščicu cvetnog meda i 10 kapi etarskog ulja smilja. Masku mešajte dok se med ne sjedinji sa uljem.

Pre odlaska na spavanje pripremite gazu izrezanu u obliku lica, s otvorom za oči i usta, potopite je u ulje i malo iscedite da ne kaplje, a zatim stavite na lice.

Postupak ponovite nekoliko puta, uvek sa mlakom maskom tako da tretman traje negde oko pola sata. Potom se umijete toplom vodom i lice istrljajate frotirom.

Obavezno nakon korišćenja maske savet je da se koristi krema protiv bora jer nakon maske lice može da bude suvlje nego inače.

 

Par korisnih saveta

 

Pre nego što počnete sa ovim receptom, ne zaboravite da se zabavite i da uživate u procesu izrade vaše kreme. Isto tako budite što više kreativni.

 

Naš recept je namenjen za vežbu kako bi ste stekli prvo iskustvo i osećaj u pripremanju kreme. Baš kao što dobar kuvar prati recept samo jednom, zatim dodaje svoju vlastitu kreativnost i inspiraciju.

 

Nekoliko korisnih saveta vezano za eksperimentisanje sa prirodnim kremama:

 

 • Uvek eksperimentišite u malim serijama kako ne biste izgubili mnogo dragocenih sastojka
 • Znajte šta svaki sastojak radi u formuli, tako da možete da zamenite nešto što radi sa nečim sličnim
 •  Napravite kolekciju svojih omiljenih recepata. Njih možete da prenesete na svoje unuke ili mogu biti osnova za vašu novu knjigu jednom
 • Sve biljke koje se koriste u ovom receptu su osušene.
 • Pribor mora da bude sterilan

 

 

Posuda za pripremanje

 

Najprikladnije posude za pripremanje krema su od glazirane gline, porcelana ili stakla.  Posude od aluminijuma ili metala su neodgovarajuće za pripremanje pogotovu ako lekovite biljke u svom sastavu sadrže tanin, astrigent ili galnu kiselinu.

Posuda treba da se zagreje pre upotrebe kako ne bi prebrzo ohladile smesu prilikom spajanja.

 

Čuvanje

Vaša prirodna krema od nevana ili krema protiv bora najbolje se čuva u staklenim zatamenjenim bočicama. Kako bi im rok trajanja produžili treba da ih čuvamo na hladnom mestu, najbolje u frižideru.  Primera radi neven kremu ne moramo svakodnevno da koristitimo. Možemo je čuvati za određene trenutke kada nam je zaista potrebna.  Zato je najbolje da ovakvu kremu uvek imamo pri ruci.

 

 


Royal Balm
1 Komentar
 • Milica

  Veoma koristan tekst. Hvala na informacijama i receptima 🙂

  decembar 13, 2017 at 1:36 pm Odgovori

Postavi komentar