Matičnjak – Ključ za revitalizaciju kože

Matičnjak je u Srbiji više od obične biljke – on je deo naše bogate tradicije.

Ova čarobna lekovita biljka nije samo bila dragocena tajna antičkih civilizacija poput Grka i Rimljana, već su je i Arapi cenili kao dragulj prirode pre više od hiljadu godina.

Ali zašto je nazivaju „melissa”?

To ime, koje vuče korene iz starogrčkog jezika, znači „pčela”. A kada osetite njen osvežavajući miris koji podseća na limun, možda ćete je zavoleti pod imenom „limun-trava” ili „macina-trava”.

Zaronite u svet matičnjaka i otkrijte sve njegove tajne!

Matičnjak biljka

Matičnjak je lekovita, mirisna, začinska i aromatična biljka, a značajan je zbog skupocenog etarskog ulja fantastičnog mirisa.

Ako ste ikada pomirisali list i cvet matičnjaka? Gotovo sigurno da ste osetili svežinu i osećaj koji opušta, a to nije ni malo slučajno.

Esencijalno ulje matičnjaka je veoma složenog sastava i sadrži citronelal, geraniol, neral, citrol. Upravo ovo esencijalno ulje daje matičnjaku divan miris i veoma prijatan ukus.

Takođe, ovo lekovito bilje u sebi sadrži i flavonoide i tanine.

Matičnjak kao lek

Zahvaljujući veoma složenom sastavu, deluje na više organa i na mnoge bolesti i stanja organizma.

Pa, da krenemo redom i upoznamo se sa ovim čarobnjakom iz sveta lekovitih bilja.

Melem od matičnjaka odličan je za lečenje herpesa, a takođe je delotvoran u lečenju gripa i humanog papiloma virusa.

On je blag i vrlo dobar lek protiv nadimanja, gađenja, povraćanja i diareje.

Preporučuje se čak i trudnicama kojima se često u toku trudnoće javlja gađanje i mučnina. Razlog, zbog čega buduće majke mogu da se s vremena na vreme osete vrlo slabo.

Da bi se to sprečilo, umesto vode dobro je piti blagi čaj od matičnjaka. U kome može da se doda malo limuna, kiselih višanja ili malina. Time se ublažavaju tegobe mučnine u trudnoći, a pri tome se pije vrlo ukusan i osvežavajuć napitak.

List matičnjaka, a pomešan sa gorkim travama poput kičice, lincure, gorke deteline, hajdučke trave, vrlo je pogodan za pojačavanje apetita.

Razni preparati u kojima se nalazi etarsko ulje matičnjaka upotrebaljavaju se kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma.

Takođe, ova lekovita biljka je anksiolitik i deluje smirujuće, opuštajuće i blagotvorno na raspoloženje. Pa vam može pomoći da se umirite ako ste u stresu ili anksioznom stanju.

Pomoćiće vam i da zaspite, što nije mala stvar ako se uzmu u obzir simptomi koji vas čine napetim i usplahirenim.

Zajedno sa umirujućim efektom, baš vam može pomoći u pogledu regulisanja krvnog pritiska. Pa je ova kombinacija blagotvornog dejsta na nervni sistem. Takođe i za rad srca odlična za vas koji ste na odgovornim menadžerskim pozicijama.

Kod svih vas sa poremećajem rada štitne žlezde. Matičnjak u kombinaciji sa pitomom nanom može dati odlične rezultate. Kod regulaciji rada ove vrlo važne žlezde sa unutrašnjim lučenjem.

Gajenje, berba, čuvanje i pakovanje matičnjaka

Od matičnjaka je najznačajniji za upotrebu list. Jer u ostalim delovima ima malo lekovitih sastojaka, osim u cvetu. Mada je cveta brojčano malo tako da skoro i da nema praktičnu primenu.

List matičnjaka se bere malo pre cvetanja, jer u to vreme lišće je najkrupnije. Tada i ima najviše etarskog ulja koje tada najjače miriše.

Da bi se dobio kvalitetan list matičnjaka, mora se brati po sunčanom vremenu i kada više na njemu nema rose.

Obrano lišće ne bi trebalo da se prenosi u vrećama, već su za to najbolje pletene korpe. Takođe, ne sme se nabijati niti gnječiti.

Čim se obere, lišće se mora odmah osušiti u što tanjem sloju ređano (oko 2 prsta debljine). Ostavite ga u hladu na promaji, pod krovom ili negde u sušnici na temperaturi do 40 stepeni.

Ne treba se sušiti na višim temperaturama, jer izgubi miris i lekovitost, a onda je list matičnjaka neupotrebljiv.

Etarsko ulje matičnjaka

Najvažniji lekoviti sastojak matičnjaka je vrlo lako isparljivo eterišno ulje. Kao što sam već spomenula, tog ulja u listu ima vrlo malo, svega 0,01-0,3%. Ulje je jako prijatnog i intenzivnog mirisa, pa će vam verovatno delovati kao da ga ima više.

Pošto se to ulje nalazi na listu u mikroskopski sitnim bradavičastim žlezdanim dlakama. One su vrlo nežne i lomljive, pa rukovanje matičnjakom mora biti vrlo pažljivo kako bi se to lekovito ulje sačuvalo.

Zbog svega toga, list matičnjaka se mora pažljivo brati i čim se osuši, odmah se treba hermetički zapakovati i čuvati na hladom i mračnom mestu.

Gajenje matičnjaka

Ova lekovita biljka se zapravo lako gaji, a to se radi setvom semena ili još brže deljenjem busenova. Zanimljivo je da je matičnjak vrlo otporna i dugovečna lekovita biljka, a zadovoljava se svim tipovima zemljišta i podnosi razne vremenske uslove.

Mada, kao i drugo lekovito bilje i matičnjak je na plodnom, dovoljno vlažnom i rasresitom zemljištu u svom naboljem izdanju i tada će biti bujniji, mirisniji, lepši i lekovitiji.

Matičnjaku prija i sunce, a i polusena, a poznat je kao lekovito bilje koje daje puno semena koje je sitno, tamno, tvrdo i vrlo dobro klija.

Pošto je seme vrlo sitno, meša se sa peskom i ne sadi se duboko u zemlju. Sadi se najčešće u maju i junu na rastojanju od pola metra struk od struka.

Matičnjak se gaji i kao ukrasna biljka po parkovima, a zanimljivo je da privlači pčele, a posebno maticu, pa otuda mu i to ima.

Sećate se da sam na početku ove naše priče spomenula da je njegovo izvorno ime melissa što potiče od grčkog naziva za pčelu, pa eto objašnjenja.

Pčele i matičnjak su u neraskidivoj vezi, a pošto su pčele u izumiranju, nađite mesta u svojoj bašti ili barem saksiji na prozoru da posadite matičnjak i pčele će vam biti zahvalne.

Matičnjak u prirodnoj kozmetici

U matičnjakovom listu je etarsko ulje koje je vrlo prijatnog mirisa i koristi se u izradi prirodne kozmetike. Cvetna voda matičnjaka ima jako antiinflamatorno dejstvo, veoma je blaga, nežna i kožu čini hidriranom i mekom na dodir.

Tonik za masnu i mešovitu kožu koja u sebi sadrži matičnjak idealan je izbor za čišćenje i detoksifikaciju kože koja je sklona aknama i bubuljicama, a to sam isprobala na svojoj koži i uverila se u njegovo blagotvorno delovanje, tako da, eto saveta iz prve ruke.

Takođe, odličan je i za negu zrele kože, jer ublažava vidljivost bora.

Zbog svojih antibakterijskih svojstava koristan je ukoliko na koži imate problem zbog ujeda insekata ili zbog pojave ekcema, a i opekotina od sunca.

Kako koristiti matičnjak

Za negu lica, koristite preparate u vidu krema koje ćete naneti na kožu lica, a koji u sebi sadrže matičnjak. Ne zaboravite da u svoju redovnu rutinu uvrstite kao neizostavni korak u nezi kože ulje za lice za intenzivniju negu.

Njega ćete naneti na vlažnu kožu lica i tako ga blago utrljati da se bolje upije i prodre dublje u vaše pore.

Ne znam da li ovo već znate, ali upotrebom kozmetičkih preparata na bazi matičnjaka svoju kožu lica možete zaštiti od slobodnih radikala i štetnog zračenja.

To je moguće, jer on u sebi ima dva jedinjenja (kafeinsku i ferulen kiselinu) koje imaju sposobnost da prodru u dublјe slojeve kože i dubinski je zaštite.

Ukoliko imate pojavu crvenila na licu, bilo da ste tinejdžer ili ne, kozmetični proizvodi od matičnjaka ublažiće vam crvenilo i smanjiti pojavu bubuljica.

Primena matičnjaka je i u kozmetici za muškarce, a osim tonika za čišćenje i krema za hidrataciju, odličan je da se nanese nakon brijanja lica kao after shave.

Možete ga koristiti nakon depilacije za umirenje iziritirane kože posle tretmana.

Matičnjak je vrlo delotvoran sastojak u liniji anti-aging kozmetike, jer redovnom upotrebom utiče na smanjenje vidljivosti bora, a njegova „skrivena taktika” ogleda se u tome da vašu zrelu kožu lica može učiniti zategnutom i jedrom dok podstiče cirkulaciju.

Na našem podneblju, matičnjak je dostupan, lako se uzgaja čak i u saksiji, tako da smo pravi srećnici, jer nam je na dohvat ruke, kao i lekovita kozmetika koja u sebi sadrži matičnjak uzgajan na našem tlu, pa zašto onda ne iskoristiti sve blagodeti koje su nam dostupne na klik.

Autor: Marija Trifunović

Strastveni ljubitelj pisanja, čitanja, dobre kafe i crne čokolade. Pasionirani pratilac svojih ideja. Uživalac u mirisu lavande, dugim šetnjama i inspirativnim razgovorima.

Ostavite komentar

Iskoristi kod: RBSERUM i ostvari 10% popusta za Prirodni serum za masno lice. Detaljnije ... 
close-image